Architectuurfotografie

De beste tips voor mooie architectuurfoto's

INHOUDSOPGAVE

Architectuurfotografie is voor veel fotografen een geliefd onderwerp om zich in vast te bijten. Iedereen heeft daarvoor een eigen reden. Is het de herhaling? De manier waarop geometrische en organische vormen terugkomen in gebouwen? De combinatie van de natuur en een gebouw? De prachtige manier waarop kleuren worden gebruikt? Zo zijn er nog veel meer redenen te noemen. Hierdoor is het logisch dat architectuurfotografie een volwaardig genre binnen de fotografie is. Het is eigenlijk een kunst waarin de kunst van architectuur, design en fotografie samensmelten. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met architectuurfotografie, of om jezelf nog verder in dit onderwerp te verdiepen.

Beste architectuurfoto van Utrecht

WAT IS ARCHITECTUURFOTOGRAFIE?

Architectuurfotografie is een tak binnen de fotografie waarin fotografen de schoonheid van gebouwen en bebouwing vastleggen. Vaak gaat dit gepaard met strakke, sterke composities waarin vooral gekeken wordt naar de lijnen, vormen en een aantrekkelijk geordende vlakverdelingen. Binnen de architectuur vallen zowel nieuwe als oude gebouwen. Ook kun je denken aan bouwwerken zoals bruggen en aangelegde wegen of parken. Architectuurfotografen zijn vaak op zoek naar een bepaalde rust en orde. Het is meer dan het maken van een kiekje van een gebouw. Je bent als architectuurfotograaf namelijk bewust bezig met het vinden van een sterke compositie.

Bij architectuurfotografie wordt er vaak voor gekozen om een deel van een gebouw of brug te fotograferen. Meerdere gebouwen tegelijk kan natuurlijk ook, maar dan ga je al snel richting de stedelijke landschapsfotografie. Bij architectuur ligt de focus dus echt meer op het uitlichten van een bouwstijl, of interessante elementen die in het bouwwerk te vinden zijn.

Het interessante, maar misschien ook moeilijke, van architectuurfotografie is dat je opeens heel veel verschillende mogelijkheden hebt om iets te fotograferen. Ga maar eens een detail fotograferen van de Erasmusbrug. Dat kun je op ontzettend veel verschillende manieren doen. De kans op een creatieve en unieke compositie neemt hierdoor toe, maar het is ook een uitdaging om een compositie te vinden die lekker wegkijkt.

abstracte architectuurfoto maken

WELK OBJECTIEF GEBRUIK JE VOOR ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Welk objectief je het beste kunt gebruiken voor het maken van architectuurfoto’s? Dat hangt eigenlijk af van het soort foto’s dat je als fotograaf graag maakt. De een is namelijk op zoek naar beeldvullende en soms abstracte verbeeldingen van een gebouw. Een ander is weer gefascineerd door een groter deel van het gebouw, waardoor je een objectief nodig hebt met een bredere kijkhoek. Om die reden hebben we drie verschillende objectieven onder elkaar gezet. Lees snel verder en kom erachter welk objectief het best bij jou past!

Groothoekobjectief
Het groothoekobjectief is een van de favoriete lenzen onder architectuurfotografen. Veel fotografen zijn namelijk op zoek naar lijnen in een gebouw. Met een groothoeklens kun je die vaak mooi vastleggen. Denk dan aan zowel de horizontale, verticale als diagonale lijnen. Diagonale lijnen kunnen dan ook vaak als inleidende lijnen gebruikt worden. Laat ze vanuit één of meerdere hoeken komen en je hebt direct een prettig kijkrichting. Zelfs wanneer een gebouw geen diagonale lijnen heeft, kun je dit toch in een foto krijgen. Positioneer jezelf met de camera schuin gericht op een horizontale lijn en deze loopt direct diagonaal in het kader. Bij een groothoekobjectief banen de lijnen zich een weg naar het verdwijnpunt, de plek waar alle lijnen bij elkaar komen indien je ze denkbeeldig doortrekt.

Onderstaande foto is gemaakt met een groothoekobjectief. Daarin is ook goed te zien hoe de verticale lijnen in de achtergrond zich vertekenen, doordat de camera omlaag gericht is.

Tips voor architectuurfotografie

Standaardobjectief
Ook met een standaardlens (zoals 18-55mm of 18-140mm) is het mogelijk om mooie architectuurfoto’s te maken. De hoek van 18mm is redelijk groot en voor veel gebouwen of bruggen al genoeg om alles te fotograferen. Afhankelijk van het objectief kun je ook verder inzoomen en interessante details van de architectuur fotograferen. Komt het detail niet groot genoeg op de foto? Probeer dan dichterbij te komen of gebruik een teleobjectief, indien je deze in je bezit hebt.

Teleobjectief
Met een teleobjectief zul je al gauw merken dat de sfeer van de architectuurfoto’s anders zal zijn dan bij een groothoeklens. Met een telezoomlens is het namelijk mogelijk om details nog groter in beeld te krijgen. Dit brengt als voordeel met zich mee dat je gemakkelijk beeldvullende en abstracte foto’s kunt maken. Zeker bij de moderne gebouwen is er vaak sprake van een prachtig lijnenspel en opvallende patronen. Fotografen die foto’s maken met een telezoomlens maken daarom ook vaak gebruik van de zoomfunctie om deze lijnen goed in te kunnen kaderen.

Wanneer je vanaf een afstandje naar een gebouw kijkt, dan kan dat gebouw samenvallen met andere gebouwen. Wanneer je naar het gebouw toe loopt zullen de gebouwen ten opzichte van elkaar andere ogen. Twee of meer delen van gebouwen met elkaar combineren levert vaak interessante foto’s op. Vergeet dus niet heen en weer te lopen om te kijken hoe de gebouwen met elkaar samenvallen. Het is heel verleidelijk om met een teleobjectief alles vanuit één standpunt te fotograferen, maar doe dat juist niet.

Bij een teleobjectief moet je ook meer rekening houden met de scherptediepte. Door flink in te zoomen verklein je de scherptediepte. Dat is bij een foto waar weinig diepte in zit niet erg, maar als je gebouwen achter elkaar hebt staan heeft dit wel invloed op de foto. Eén van de gebouwen kan dan iets minder scherp in de foto komen.

Beste architectuurfoto's van Rotterdam

ARCHITECTUURFOTOGRAFIE EN FILTERS

Je bent zeker niet verplicht om filters te gebruiken tijdens het fotograferen, maar we raden het wel aan wanneer je specifieke effecten wilt verkrijgen. Bekijk hieronder welke filters wij aanraden en welke functie zij hebben voor het maken van de mooiste architectuurfoto’s.

POLARISATIEFILTER

Bij architectuurfotografie heb je vaak te maken met reflecterende oppervlakken zoals glas of aluminium. Op een zonnige dag kan het dan ook gebeuren dat het zonlicht op een gebouw weerkaatst. Soms geeft het een mooi effect, maar reflecties kunnen de rust ook verstoren of de aandacht afleiden van architectonische details. De beste oplossing daarvoor is het polarisatiefilter. Met het polarisatiefilter kun je reflecties verminderen of soms zelfs helemaal weghalen. Daarvoor moet je het filter natuurlijk wel in de juiste stand zetten. We hebben een apart artikel geschreven over de werking van het polarisatiefilter. Het is een filter dat ook veel binnen de landschapsfotografie toegepast wordt.

Een polarisatiefilter is dus altijd handig om mee te nemen, maar er zijn ook voldoende situaties waarbij je juist gebruik kunt maken van reflecties. De onderstaande foto is daar een goed voorbeeld van.

Reflecties en architectuurfotografie

10 STOPS GRIJSFILTER

Om de abstractie in een foto toe te laten nemen, kun je op half bewolkte dagen een 10 stops grijsfilter gebruiken. In plaats van de lucht met wolken te fotograferen op de manier waarop wij dat waarnemen met onze ogen, kun je met zo’n filter lange sluitertijd fotografie toepassen. Alles wat in je foto tijdens de open sluiter beweegt zal er met een lange sluitertijd anders uit gaan zien. Denk hierbij aan de beweging van het water, de wolken of het verkeer. Je hebt voor lange sluitertijd fotografie wel een statief nodig, want dit kun je niet vanuit de hand doen.

Het grijsfilter wordt gemaakt in diverse stops. De stops geven aan hoeveel licht het filter tegenhoudt. Hoe meer licht er tegengehouden wordt, hoe langer je de sluitertijd kunt instellen. Gebruik je overdag geen grijsfilter, maar wel een lange sluitertijd? De kans is heel groot dat je foto overbelicht raakt. De sluitertijden die je kunt hanteren met een 10 stops grijsfilter variëren van enkele seconden tot meerdere minuten. Dit hangt af van hoeveel (zon)licht er op dat moment is, maar ook van de rest van je instellingen.

In onderstaande foto van de Pier in Scheveningen zorgt de lange sluitertijd ervoor dat de beweging van de wolken zichtbaar wordt. Dit zorgt voor extra dynamiek in de foto. Naast dynamiek kan een lange sluitertijd foto ook voor rust zorgen, zoals te zien is in deze video over lange sluitertijd fotografie.

Tips voor architectuurfoto's en lange sluitertijden

INSTELLINGEN VOOR ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Compositie is bij architectuurfoto’s het belangrijkste onderdeel, maar let natuurlijk ook op de camera instellingen. Bij het fotograferen van gebouwen of bruggen is het fijn om controle te hebben over de scherptediepte. Daarvoor moet je het diafragma dus kunnen instellen. Je kunt dit doen vanuit de diafragma voorkeuzestand of de manuele stand, net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Idealiter fotografeer je met een zo laag mogelijke ISO-waarde. Voor de meeste architectuurfoto’s is de sluitertijd niet heel erg belangrijk, zeker niet wanneer je met een statief op pad gaat. Er zijn natuurlijk ook situaties waarin de sluitertijd wel uitmaakt:

  • Zorg voor een sluitertijd van minimaal 1/(brandpuntsafstand) als je vanuit de hand fotografeert
  • Als er bewegende onderwerpen in de foto aanwezig zijn
  • Bij lange sluitertijd fotografie

Doorgaans stel je bij architectuurfotografie wel als eerst het diafragma in, zodat je de gewenste scherptediepte krijgt.

Bij architectuurfotografie heb je meestal te maken met onderwerpen die niet bewegen. Om die reden kun je de enkelvoudige autofocus gebruiken. (AF-S, of bij Canon: One Shot)

COMPOSITIETIPS VOOR ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Je hebt al kunnen lezen dat compositie erg belangrijk is in architectuurfoto’s. Nu is fotografie heel erg subjectief. Dat wil zeggen dat jij vermoedelijk andere keuzes gaat maken dan iemand anders die hetzelfde onderwerp fotografeert. Dat is het mooie van fotografie, maar dit maakt het direct ook om tips te geven voor een goede compositie. Bestudeer onderstaande met name ter inspiratie en geef er gerust je eigen draai aan.

Inleidende lijnen
Door een lijn vanuit een hoek te laten komen, kun je ervoor zorgen dat het oog op een bepaalde manier door de foto geleid wordt. Het menselijk oog is namelijk heel erg geneigd om duidelijke lijnen te volgen. Door een lijn diagonaal door de foto te laten lopen, zorg je er ook voor dat een groot deel van de foto bekeken wordt en dat het oog  dus niet op een klein deel van de foto gericht blijft.

Je gaat merken dat het best makkelijk is om één lijn vanuit een hoek de foto in te laten lopen. Probeer het ook eens met twee of drie lijnen vanuit verschillende hoeken. Dat is een grotere uitdaging. Wanneer je dit gaat proberen, kun je merken dat je hierdoor heel bewust aan het fotograferen bent.

Compositietips Architectuurfotografie - Inleidende lijnen

Vlakverdeling
Een term die je binnen de fotografie regelmatig voorbij ziet komen is vlakverdeling. Het klinkt vrij vaag, maar zeker met een architectuurfoto goed uit te leggen. Een gebouw is opgebouwd uit verschillende delen. Deze delen kunnen van elkaar verschillen op basis van kleur of materiaal. Ieder deel zou je bij wijze van spreken kunnen uitknippen in de foto waardoor je verschillende vlakken krijgt. Vlakverdeling zegt simpelweg hoeveel je van ieder deel in de foto laat zien. Kies je bij drie vlakken voor een evenredige verdeling van ongeveer 33% per vlak of geef je twee vlakken 40% ruimte en één vlak 20% ruimte? De keuze is aan jou.

Compositie tip vlakverdeling bij architectuurfotografie

Gebouwen verbinden
Meerdere gebouwen in een architectuurfoto met elkaar verbinden kan bijzondere foto’s opleveren. Probeer van beide gebouwen het mooiste (of meest opvallende) deel in het kader op te nemen. Je kunt dit heel goed doen met moderne gebouwen, maar het is ook leuk om een oud gebouw te combineren met een nieuw gebouw.

Tips voor architectuurfoto's

Symmetrie
Symmetrie kan ontzettend mooie architectuurfoto’s opleveren. Een symmetrisch beeld is misschien niet de meest originele compositie, maar het kan zeker mooie resultaten opleveren. Symmetrie kan soms echt heel goed werken. Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat wanneer je voor een symmetrische compositie kiest, je er ook echt voor moet zorgen dat het 100% symmetrisch is. Zorg er dus voor dat je er niet net naast zit. Fotograferen vanaf een statief zal je hierbij helpen en is daarom echt aan te raden. Mocht het toch niet helemaal goed gegaan zijn, dan kan je achteraf in Lightroom of Photoshop vaak nog een correctie maken.

Goed leren kijken

Een goede architectuurfoto is niet altijd binnen enkele seconden gemaakt. Vaak gaat er een heel proces aan vooraf. Dit kan al starten voordat je met de camera op pad gaat door je online te oriënteren. Hoe kan ik architectuurfoto’s maken? Hoe ziet de locatie eruit waar ik heen ga? Hoe is het onderwerp al door andere fotografen gefotografeerd? Eenmaal op locatie heb je misschien al een idee hoe je jouw onderwerp gaat fotograferen, maar het kan geen kwaad om even een paar minuten goed te kijken.

Ik hoor van veel (hobby)fotografen dat ze het niet zien en van zichzelf vinden dat ze niet creatief zijn. Dat is mogelijk, maar het goede nieuws is dat je dit zeker wel kunt leren. Ook ik ben onderaan de ladder begonnen. Een goede cursus architectuurfotografie doet wonderen, want tijdens de diverse lessen leer jij echt waar je op moet letten en hoe jij ijzersterke architectuurfoto’s maakt.

CURSUS ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Wil je graag meer leren over het maken van architectuurfoto’s? Onze workshop architectuurfotografie is speciaal voor de fotografen die op zoek zijn naar een actieve workshop met leuke oefeningen. De workshop is heel praktisch ingestoken en je leert op welke manieren je architectuur mooi kunt fotograferen. Heb jij al enige ervaring met architectuurfotografie en zoek je naar extra verdieping? Volg dan de masterclass architectuurfotografie die gericht is op het maken van abstractere architectuurfoto’s.

In beide gevallen geldt dat je als deelnemer enige kennis moet hebben over de belichtingsdriehoek en scherpstelmethoden. Mocht je die kennis nog niet hebben, dan is het altijd mogelijk eerst een basiscursus fotografie te volgen.

Symmetrische architectuurfoto van een flat

LAATSTE 5 BLOGS OVER ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Laat een reactie achter