Wat zijn de voordelen van een groothoeklens?

Voor iedere onderwerp is er wel een perfect geschikte lens. Objectieven zijn er in allemaal soorten en maten. Van portretlenzen en macrolenzen tot telelenzen en groothoeklenzen. In dit artikel behandelen we de groothoeklens en diens vele voordelen. Overweeg je een groothoeklens aan te schaffen, maar weet je nog niet zo goed of het wel wat voor jou is? Dan ben je hier dus op het juiste adres!

Inhoud van dit artikel:
1. De voordelen van een groothoeklens (video)
2. Wat is een groothoeklens?
3. Verhoog de dynamiek
4. Vertekening
5. Groothoeklens kopen

De voordelen van een groothoeklens

Wat is een groothoeklens?

Groothoeklenzen zijn lenzen met een klein brandpuntsafstand. Wanneer je lens zich echt leent als groothoeklens, hangt ook af van het formaat van je sensor. Bij een camera met een kleinere sensor (APS-C sensor) heb je namelijk een nog lager brandpuntsafstand nodig dan bij een full-frame camera. Voor camera’s met een APS-C sensor spreek je over groothoeklenzen bij een brandpuntsafstand kleiner dan 18mm. Daarentegen zijn lenzen met een kleiner brandpuntsafstand dan 24mm al groothoeklenzen voor full-frame camera’s.

De groothoeklens zorgt voor een mooie vertekening van het beeld door te spelen met het perspectief. Rechte lijnen zullen in steeds scherpere hoeken naar het verdwijnpunt gaan en wat dichtbij is oogt groter in vergelijking met objecten die zich verder weg bevinden. De lens is niet alleen erg populair bij architectuurfotografen, maar ook bij landschapsfotografen. Of het nou om het fotograferen van de grootsheid van de natuur gaat of het vastleggen van een imposant gebouw… De groothoeklens weet er weel raad mee!

Avond in Rotterdam 193 HDR CEP PS

Voorkom een ‘saaie’ foto door lege vlakken te vullen met objecten zoals bijvoorbeeld in deze foto.

Verhoog de dynamiek

Omdat de groothoeklens een bredere kijkhoek heeft, zul je al gauw merken dat er meer beweging in de foto lijkt te ontstaan. Eerder werd al beschreven dat de hoek waarin rechte lijnen naar het verdwijnpunt toelopen scherper wordt en dat objecten die dichtbij zijn groter lijken. Verder heeft een groothoeklens ook als voordeel dat de wolken in de lucht zich dramatischer lijken te verplaatsen. Afhankelijk van de stand van de wind kun je daarmee mooie tegenstrijdige bewegingen krijgen in de foto.

Vertekening

Zeker wanneer je een verticale foto maakt zul je merken dat de lijnen wat meer naar binnen lopen. Dit kan voor wat vertekening zorgen. De vertekening kun je natuurlijk inzetten om een spannende foto te maken, maar het is ook mogelijk om de vertekening later weer te corrigeren in bijvoorbeeld Adobe Lightroom. Afhankelijk van het standpunt en de hoek waarin je fotografeert kan deze vertekening dus versterken of verzwakken. Een mogelijk voordeel van de vertekening is dat het ervoor kan zorgen dat je onderwerp groter lijkt. Woning- en architectuurfotografen maken daarom ook graag gebruik van deze eigenschap. Een groothoeklens is weer een minder geschikte keuze wanneer je foto’s wilt maken met realistische verhoudingen, waarin er zo min mogelijk wordt gespeeld met overdreven perspectief.

Door de vertekening van een groothoeklens kan iets al gauw groter, langer of breder lijken dan in de realiteit.

Groothoeklens kopen

Het is zover! Je bent van plan om een groothoeklens te kopen. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten voordat je overgaat tot de aanschaf van zo’n lens? Een aantal punten om op te letten zijn natuurlijk elementen zoals de hoeveelheid lamellen van het diafragma, de lichtsterkte van de lens en de aanwezigheid van de scherpstelmotor in de lens. Dat laatste is erg belangrijk. Je wilt er natuurlijk niet achter komen dat je helemaal geen gebruik kunt maken van de autofocus! Benieuwd of de lens geschikt is voor jouw camera? Bekijk dan hier de beste groothoeklenzen voor Nikon, Sony en Canon camera’s.

Om de lichtsterkte te kunnen achterhalen, kijken we naar het diafragma van de lens. Hoe lager de f-waarde is, des te meer licht deze lens door kan laten. Dat is voordelig voor het belichten van foto’s in situaties waar je fotografeert in een situatie waar wat minder licht aanwezig is. Naast de lichtsterkte staan er nog meer gegevens op de lens. De diverse cijfers en afkortingen hebben natuurlijk ook allemaal een betekenis, welke dat zijn? Dat lees je hier.

Het aantal lamellen van het diafragma bepaalt voor een groot deel de bouwkwaliteit en de zuiverheid van eventuele bokeh-bollen. Het echte verschil neem je pas waar wanneer je met lagere f-waardes gaat fotograferen. Door meer lamellen te hebben, zal de vorm van het diafragma ronder zijn. Hierdoor krijg je ook mooiere onscherpte in de achtergrond, de details in de onscherpte zullen iets ronder ogen. Bij ‘goedkopere’ objectieven waarbij vaak maar 5 lamellen aanwezig zijn, is het verschil ook gauw te zien in de onscherpte, deze wordt wat hoekiger en hierdoor minder mooi.

Laat een reactie achter