Wat is het beste fotobewerkingsprogramma?

Vraag jij je ook af wat het beste fotobewerkingsprogramma is? In dit artikel gaan wij aanvullende uitleg geven over een aantal populaire fotobewerkingsprogramma’s inclusief de voor- en nadelen van deze fotobewerkingssoftware. We willen je er graag op wijzen dat je kunt aanmelden voor een gratis mini cursus Beginnen met Fotobewerking die zeer regelmatig uitgezonden wordt. In dit artikel lees je meer over Adobe Lightroom, Photoshop CC (of CS), Photoshop Elements, Aperture en Picasa. Ook besteden we aandacht aan een aantal opkomende fotobewerkingsprogramma’s die dus steeds populairder worden zoals Luminar en Afinity Photo.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 2020

Inhoud van dit artikel:
Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop CC (of CS)
Fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom
Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements
Fotobewerkingsprogramma Aperture
Fotobewerkingsprogramma ON1 Photo RAW
Fotobewerkingsprogramma Picasa
Fotobewerkingsprogramma Luminar 4
Fotobewerkingsprogramma Affinity Photo
Fotobewerkingsprogramma Capture One pro
Fotobewerkingsprogramma’s vergelijken
Welk fotobewerkingsprogramma moet jij kiezen?
Welk fotobewerkingsprogramma gebruik jij?

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop CC (of CS)

Photoshop CC (voorheen CS) is het meest uitgebreide fotobewerkingsprogramma die je kunt vinden. De mogelijkheden zijn ongekend en jij als fotograaf kunt er vrijwel alles mee doen wat je wilt. Adobe Photoshop CC is echter niet alleen gemaakt voor de (professionele) fotograaf, maar ook voor designers. Hierdoor vind je ook veel mogelijkheden in het fotobewerkingsprogramma die eigenlijk niet zo relevant zijn voor fotografen. Daar komt direct het ‘gevaar’ van Photoshop CC om de hoek kijken. Je kunt er zoveel mee dat je echt veel tijd moet investeren om alles goed onder de knie te krijgen.

Jaren geleden heb ik het ook meegemaakt. Ik opende Adobe Photoshop en waar moet je beginnen? Je ziet een leeg scherm en heel veel menu items… Een goede cursus Adobe Photoshop voor Fotografen kan je opweg helpen om alles supersnel onder de knie te krijgen. De voordelen van Adobe Photoshop CC zijn dus de mogelijkheden die je hebt. De nadelen zijn dat het niet direct helemaal duidelijk is hoe en op welke manier jij je foto’s kunt verbeteren. Tenslotte is Adobe Photoshop niet de goedkoopste fotobewerkingssoftware. In het verleden was het heel duur en was je ongeveer 1000 euro kwijt voor dit professionele pakket, maar tegenwoordig gaat het op abonnementsbasis en heb je voor 12,09 euro (incl. BTW) per maand toegang tot alle mogelijkheden. Daarnaast krijg je ook direct toegang tot Lightroom. Vind jij dit te duur? Lees dan snel verder, want er zijn andere alternatieven.

Fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is in de afgelopen 6 jaar ontzettend populair geworden onder professionele en amateurfotografen. Adobe Lightroom is speciaal voor fotografen gemaakt en dat maakt het een heel fijn fotobewerkingsprogramma. Er zitten allerlei handige opties in die het bewerken van foto’s snel en efficiënt maken. In Adobe Lightroom vind je verschillende modules zoals de bibliotheekmodule waarin je op een overzichtelijke manier je foto’s kunt beheren. Als je dit op de juiste manier doet, kun je bij wijze van spreken een specifieke foto die jij zoekt binnen enkele seconden opzoeken (ook als je niet meer weet in welke map de foto stond). Dat gaat uiteindelijk veel tijd besparen.

De ontwikkelmodule van Adobe Lightroom is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van dit fotobewerkingsprogramma. Je hebt er veel fotobewerkingsmogelijkheden en het fijne is dat alle schuifbalkjes waarmee je de foto kunt bewerken onder elkaar staan. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar de schuifbalkjes door een verborgen menu tevoorschijn te halen. Wat dat betreft is de interface van Lightroom erg toegankelijk. Ook met Adobe Lightroom moet je er wel rekening meehouden dat je wat tijd moet investeren om alles goed te kunnen gebruiken, maar naar mijn mening is het veel makkelijker te leren dan Adobe Photoshop CC. Met behulp van de Cursus Adobe Lightroom leer jij heel snel wat je allemaal kunt doen met de software en hoe jij je eigen foto’s naar het volgende niveau brengt. Adobe Lightroom is nog als los pakket te koop onder de naam Adobe Lightroom 6 voor ongeveer 125 euro. Je kan ook voor het Creative Cloud abonnement voor fotografen.

kiezen. Je betaalt 12,09 euro per maand en krijgt toegang tot Adobe Lightroom én Adobe Photoshop CC. Een voordeel hiervan is dat je altijd gebruik kan maken van de nieuwste mogelijkheden, want Adobe update Lightroom en Photoshop regelmatig.

Zitten er ook nog nadelen aan Adobe Lightroom? Er zijn er wel een aantal te noemen. Het weghalen van objecten uit een foto gaat iets minder makkelijk dan in Photoshop. Ook de mogelijkheden bij het samenvoegen van panoramafoto’s is vrij beperkt. Tenslotte is Adobe Lightroom echt gemaakt om foto’s beter te maken en ontbreken de creatieve mogelijkheden zoals het toevoegen van frames en tekst. Het grootste nadeel voor vele (amateur)fotografen zal echter zijn dat het losse pakket (Lightroom 6) gaat verdwijnen. Er komt geen Lightroom 7 en de enige optie is het abonnement van 12,09 euro per maand.

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements

Adobe heeft nog een fotobewerkingsprogramma, namelijk Adobe Photoshop Elements. Photoshop Elements is eigenlijk het beste te vergelijken met Photoshop CC, alleen zijn de mogelijkheden veel beperkter. In Photoshop Elements kun je werken met lagen. Het voordeel hiervan is dat je iedere bewerking op een aparte laag kan uitvoeren. Mocht je later iets ongedaan willen maken dan kan je die laag simpelweg aanpassen of verwijderen. Een ander voordeel van Photoshop Elements is dat creatieve elementen zoals filters, frames en tekst toegevoegd kan worden. Voor iedereen die een beetje van creativiteit houdt is Photoshop Elements dus een goede keuze. Adobe Photoshop Elements koop je voor ongeveer 90 euro. Ook Photoshop Elements kan in het begin vrij lastig zijn om onder de knie te krijgen. Klik hier voor meer informatie over de online cursus Photoshop Elements.

Fotobewerkingsprogramma Aperture

Aperture is een fotobewerkingsprogramma gemaakt door Apple en ook alleen te gebruiken op de Mac. Aperture kan zich het beste meten met Adobe Lightroom, maar toch adviseer ik Aperture niet meer. Apple kondigde in 2014 aan te zullen stoppen met verdere ontwikkeling van de software. Als jij nog geen fotobewerkingsprogramma hebt dan heeft het dus niet zoveel zin om met Aperture te starten.

Fotobewerkingsprogramma ON1 Photo RAW

ON1 Photo RAW is ook een relatief nieuw fotobewerkingsprogramma. Voorheen bekend als ON1 Photo en was eerst enkel als Photoshop en Lightroom Plug-in te gebruiken. Sinds enkele jaren is het fotobewerkingsprogramma ook als stand-alone programma te gebruiken. ON1 Photo RAW is een mix tussen Lightroom en Photoshop. Zo heeft het programma de mogelijkheid om een bibliotheek bij te houden, in lagen te werken en te knippen en plakken in foto’s. Een groot voordeel van ON1 Photo RAW is dat je niet langer meer foto’s hoeft te importeren, maar deze rechtstreeks vanuit de originele locatie kunt bewerken.

Qua mogelijkheden biedt ON1 Photo RAW een ruim aanbod aan mogelijkheden aan, zoals focus-stacking, panorama stitching en exposure bracketing. ON1 is het perfecte programma voor de fotograaf die zich graag dieper in fotobewerking wilt verdiepen en graag alles in één programma wilt hebben.

Verder is ON1 Photo RAW voor een eenmalige prijs aan te schaffen voor slechts €100 een zit je niet vast aan een lidmaatschap. Houd de website goed in de gaten, want regelmatig zijn er leuke kortingsacties of proefperiodes.

Fotobewerkingsprogramma Picasa

Veel beginnende fotografen gebruiken Picasa om hun foto’s te bewerken. Picasa was een programma van Google, maar helaas heeft Google ervoor gekozen om te stoppen met Picasa. Wat gebeurd er met je foto’s nu Picasa niet meer bestaat? Google slaat je oude foto’s automatisch op op Google Photos. Via Google Photos is het mogelijk om gratis foto’s op te slaan op je persoonlijke Google Account. De fotokwaliteit wordt dan wel aangepast, maar is nog mooi scherp voor op het beeldscherm. Wil je jouw foto’s bewerken en daarna groot uitprinten? Daar is Google Photos weer wat minder geschikt voor. Google Photos is te raadplegen via de computer, tablet en smartphone. Dat maakt Google Photos een erg handige plek om (automatisch) je fotobibliotheek op te slaan. Aan de hand van gezichtsherkenning en object herkenning kun je overigens ook heel snel foto’s terugvinden.

Foto’s bewerken met Google Photos
Via Google Photos kun je dus gratis heel veel foto’s opslaan én plaatselijk bewerken, ordenen en delen met anderen. Welke bewerkingen kun je allemaal doen met Google Photo’s? Het gaat hierbij echt om de basisbewerkingen, zoals belichting en het bijsnijden van de foto. Ook heeft google enkele handige kant en klare filters, waarmee je leuke effecten (waaronder zwart-wit) toe kunt passen op de foto. Ben je op zoek naar een plek voor al je foto’s (niet de allerhoogste kwaliteit) en een plek om basisbewerkingen te doen? Dan is Google Photos een aanrader.

Fotobewerkingsprogramma Luminar 4

Luminar is een fotobewerkingsprogramma gemaakt door Skylum (voorheen Macphun) en is beschikbaar voor Mac en Windows. Luminar is een van de opkomende fotobewerkingsprogramma’s die aan populariteit toeneemt. Luminar is het beste te vergelijken met Adobe Lightroom. Je kan foto’s op een vrij eenvoudige manier mooier maken met behulp van schuifbalkjes, maar ook met filters die al geïnstalleerd zijn binnen het programma. Met 1 muisklik heb je een specifieke bewerking toegepast.

Luminar 4 is een uniek fotobewerkingsprogramma die werkt met Artificial Intelligence om het fotobewerken nóg slimmer en sneller te laten verlopen. Doordat Luminar 4 de foto als het ware kan lezen weet het programma bewerkingen op een natuurlijke manier toe te passen. Een uitgebreide opsomming van de mogelijkheden van Luminar 4 kun je lezen in onze blog. Daarnaast is het programma geschikt voor zowel portretfotografie, macrofotografie als landschapsfotografie (en meer!).

Maak je ook gebruik van de Adobe Creative Cloud? Dan kun je Luminar 4 ook als Adobe Lightroom en Adobe Photoshop extensie gebruiken. Dat is handig, wanneer je specifieke Luminar filters mooi vindt of een aantal bewerkingen liever in Luminar wilt uitvoeren. Doordat de programma’s nauw samenwerken heb je alle bewerkingsmogelijkheden binnen handbereik.

Een voordeel van Luminar 4 is dat je een eenmalig bedrag van €89 betaald, afhankelijk van het gekozen pakket, waarna je het programma tot op twee verschillende computers kunt gebruiken!

Exclusieve korting met code: DEROOIJ voor €10,- korting op Luminar 4.
De korting werkt alleen als je via deze pagina naar de Luminar website gaat.

Fotobewerkingsprogramma Affinity Photo

Affinity Photo is ook een van de nieuwkomers die positief ontvangen wordt. De interface van Affinity Photo ziet er relatief eenvoudig uit waardoor het toepassen van basis fotobewerkingen geen probleem zal zijn. Naast de RAW bewerkingen kan je ook in dit programma werken met lagen, selecties maken van onderwerpen en deze vervolgens in andere foto’s toevoegen. Wat dat betreft geeft Affinity Photo je de creatieve vrijheid die je in Photoshop Elements en Photoshop CC ook hebt.

Een nadeel van Affinity Photo is dat ook hier de fotobeheer functies ontbreken. Je moet foto’s dus beheren via een programma zoals Adobe Lightroom of via de Windows Verkenner / Finder. Dit laatste heeft heel veel nadelen, want het snel opzoeken van een specifieke foto is op die manier bijna niet mogelijk als je tienduizenden foto’s hebt.

Ook voor Affinity Photo betaal je maar eenmalig een bedrag. De kosten zijn slechts 54,99 euro.

Fotobewerkingsprogramma Capture One Pro

Capture One is een fotobewerkingsprogramma die is ontwikkeld door het Deense bedrijf Phase One. Naast de digitale camera’s van Phase One hebben zij ook hun eigen bewerkingssoftware. Ook bieden zij speciale versies van de bewerkingssoftware aan voor Sony en Fujifilm camera’s. Capture One onderscheid zich van vele andere programma’s door de snelle tether-functie, beter bekend onder de term ‘Tethered Photography’. Dit biedt de gebruiker de mogelijkheid om de camera met een computer te verbinden, waarbij de foto’s direct op de computer te zien zijn. Vaak wordt dit gebruikt door studiofotografen in de fashion industrie. Capture One is verder door de vele professionele mogelijkheden een misschien wel professionelere tegenhanger van Lightroom. Verder is dit programma ook beschikbaar voor op de tablet of smartphone. Daarbij heb je natuurlijk wel minder uitgebreide functies.

Capture One is zowel los als in abonnementsvorm aan te schaffen. De prijzen liegen er niet om, want voor dit mooi complete fotoprogramma moet je aardig diep in de buidel tasten. Los betaal je voor Capture One 769 euro (1 gebruiker), maar een abonnement van 24 euro per maand is ook mogelijk. Licentiemogelijkheden zijn mogelijk tot 6 gebruikers. Ben je Sony of Fujifilm camera gebruiker? Dan bedragen de maandkosten enkel 11 euro in plaats van 24.

Fotobewerkingsprogramma’s vergelijken

Hieronder vind je een aantal eigenschappen die veel fotografen belangrijk vinden bij het gebruik van een fotobewerkingsprogramma.
✔ = Aanwezig en werkt goed
➖ = Aanwezig maar werkt niet goed of heeft beperkte mogelijkheden
✘ = Niet aanwezig

 Adobe Lightroom
Classic CC
Adobe
Photoshop
CS / CC
Photoshop
Elements
Luminar 4Affinity
Photo
ON1 Photo RAWCapture One Pro
RAW bewerkingen
HDR samenvoegen✔ (vanaf LR 5)✔ (vanaf versie 14)
Panorama samenvoegen
Goed retoucheren
Fotobeheer functie✔ (Bridge)
Werken met lagen
Presets / filters
Nederlandstalig

Welk fotobewerkingsprogramma moet jij kiezen?

Het fotobewerkingsprogramma dat jij moet kiezen hangt heel erg af van je budget en wat je met fotobewerking wilt bereiken. Als je geen problemen hebt om 12,09 euro per maand te betalen voor een fotobewerkingsprogramma dan zou ik zeker adviseren om het abonnement voor fotografen te nemen bij Adobe. Het lidmaatschap duurt minimaal 1 jaar, daarna is het per maand opzegbaar. Indien je dit teveel geld vindt en jij hoofdzakelijk je foto’s mooier wilt maken dan zou Luminar de beste keuze zijn. Als jij meer creatieve opties wilt hebben kom je uit bij Affinity Photo. Adobe heeft lang de leiding gehad in de wereld van de fotobewerking, maar ik sluit niet uit dat Luminar en Affinity Photo verder blijven groeien.

Welk fotobewerkingsprogramma gebruik jij?

Misschien ben jij al met fotobewerking begonnen of heb jij naar aanleiding van dit artikel een keuze kunnen maken. Ik ben benieuwd welk fotobewerkingsprogramma jij gebruikt (of gaat gebruiken). Laat het weten door te reageren op dit bericht.

128 responses on "Wat is het beste fotobewerkingsprogramma?"

 1. Hoi Mark,

  ik heb photoshop elements16 en daar kan ik zonder problemen panorama foto’s samenvoeg, iets wat volgens de tabel in jou artikel niet zou kunnen.

  groetjes
  Jan

  • In de tabel hebben we het momenteel gemarkeerd met een – wat in de tabel aanduidt dat het wel aanwezig is, maar wat beperkingen kent. Hetzelfde hebben we bij Lightroom gedaan, daar kan het ook, maar krijg je ongewenste vervormingen niet altijd even goed weggewerkt.

 2. Hallo Mark,

  Een vraag over Elements 2020. Jarenlang heb ik Elements 4.0 gebruikt. Voornamelijk voor vlekjes wegwerken, formaat bijsnijden en in eerste instantie ook voor verscherpen (oud Aperture gebruiker).
  Sinds kort overgestapt op Capture One, maar voor eerder genoemde bewerkingen dus Elements 2020 aangeschaft. Simpelweg, omdat ik tevreden was over het programma en er vanuit ging dat deze latere versie zeker niet minder zou zijn. Deze bewerkingen pas ik toe voor plaatsing op internet (brede zin v.h. woord) en presentaties (natuurclubs). Echter lijkt de weergave minder te worden na bijvoorbeeld wijzigen formaat (resize) en zie ik na verscherpen toch een duidelijke toename in ruis. Zaken die me bij het oude programma niet of nauwelijks zijn opgevallen.
  Heb ik het fout of????

  Hartelijk dank alvast,
  Jan

  • Dit zou niet mogen gebeuren in Elements 2020, het is in ieder geval niet onze ervaring. Met welk merk camera fotografeer je, want een fotobewerkingsprogramma kan een RAW bestand wel op een andere manier uitlezen en daar in de bewerking mee omgaan. Daar zou wel iets kwaliteitverschil in kunnen optreden.

 3. Hoi Mark

  Ik heb vorig jaar de basiscursus gedaan. Zins dien veel gefotografeerd. Alleen helaas beschik ik niet over een fotobewerkingsprogramma. Ik ben dus rustig aan het kijken wat ik wil. Ik krijg 1 deze dagen een nieuwe MacBook dus dan wordt het hoogtijd voor een fotobewerkingsprogramma. Maar nu komt het welk programma moet ik kiezen. Ik twijfel tussen laminair en Elements. Ik heb alleen 1 voorkeur hij moet als het kan wel in het Nederlands zijn. Wat voor advies zou je mij geven?

  • Hey Xaviera!

   Leuk dat je jezelf verder wilt oriënteren. Een Nederlandstalig programma is zeker erg fijn. Daarom voor jou ook goed nieuws, want Luminar 4 is sinds vorige week ook beschikbaar in het Nederlands. Daarbij hebben we onze Nederlandstalige Luminar 4 cursus. Luminar heeft daarbij wat geavanceerdere en begrijpelijke mogelijkheden om te bewerken. Het programma is namelijk erg slim, waardoor je nog sneller je foto’s kunt bewerken. Verder hebben we ook voor Photoshop Elements een cursus. Als je zoekt naar een snelle en overzichtelijke manier om foto’s te bewerken zou ik Luminar 4 aanraden. Via deze link ontvang je ook nog korting voor Luminar 4. Voor Elements kun je kiezen als je van plan bent later ook voor Lightroom en of Photoshop te kiezen. Bij de kosten in kun je Elements dan meenemen in dit abonnement (creative cloud). Qua taal is Elements helaas alleen voor Windows in het Nederlands. Kijk vooral naar wat jij graag wilt bewerken en de snelheid/hoeveelheid daarvan. Succes met de keuze!

 4. Ik werk sinds kort met Affinity Photo. Het programma heeft veel mogelijkheden. Ik zou het willen vergelijken met Adobe Photoshop elements. Maar net als bij dit programma kost het nogal wat moeite om alle verborgen menu’s, layermenu’s en paletten te leren kennen. Verder blinken de handleidingen, ook het grote Affinity boek, niet uit door duidelijkheid. Een Nederlandse handleiding is nog in het geheel niet verkrijgbaar. De komst van een beginnershandleiding wordt steeds uitgesteld. Ook de intuïtieve bediening, die ik op een platform las, valt nogal tegen. Ondanks de zeer uitgebreide mogelijkheden, maak ik toch nog regelmatig gebruik van Photoshop elements om precies te krijgen wat ik wil. Gelukkig kan ik in Affinity Phot bewerkte foto’s zodanig exporteren, dat ik in Photoshop elements verder kan. Aan de andere kent kent Affinity Photo mogelijkheden, die Photoshop elements niet kent. Zo is het werken met Impaints om niet gewenste onderdelen uit een foto te verwijderen en de foto’s weer op natuurlijke wijze te herstellen veel gemakkelijker. Dat geldt ook voor het aanpassen van wolkenpartijen omdat de gewenste delen veel makkelijker kunnen worden geselecteerd. Dus met beide programma’s samen heb ik een perfect bewerkingsprogramma (ik schaf niet elk jaar een nieuwe versie van Photoshop elements aan).

 5. Ik gebruik sinds een tijdje Luminar 4 tot grote tevredenheid (gekocht met korting via De Rooijfotografie). Ook PortraitPro van Anthropics is een aanrader. Van beide programma’s gebruik ik de volledige versie.
  Photoshop en Lightroom zijn natuurlijk geweldige programma’s (zo niet de beste), maar ik wil niet aan een abonnementsvorm vast zitten.

 6. Hoi Mark,

  Ik ben sinds 2 dagen aan het fotograferen. Bij de aanschaf van mijn toestel (nikon) kreeg ik de tip om Capture NX-D te gebruiken.
  Daar ben ik mee aan de gang gegaan….maar vind het erg veel en erg ingewikkeld. Heb jij tips voor me? Is Luminar een goeie optie om mee te beginnen?
  Doe al sinds gister mee aan jullie gratis mini cursus fotografie! 😊

  • Hi Cindy,

   Luminar is zeker een goed fotobewerkingsprogramma om mee te starten, maar ook dit programma vergt even wat oefening omdat er best veel opties in het programma zitten. Dat heb je eigenlijk wel bij ieder ‘serieus’ fotobewerkingsprogramma. Reserveer dus wat tijd om het onder de knie te krijgen of volg onze Luminar cursus als je de mogelijkheden extra snel wilt ontdekken.

 7. Ik bewerk niet veel aan mijn foto’s. Hooguit croppen en rechttrekken (in Picasa).
  Verder hooguit een paar aanpassingen en bewerkingen in Paint Shop Pro.
  Daar heb ik genoeg aan.

 8. Hallo Mark

  Ik werk met photoshop CS uit 2003 op Vista. Oud maar goed genoeg. Echter kort geleden verdween het programma compleet van mijn PC. Niet meer op te starten en bij opnieuw downloaden wordt de 24 cijferige code geweigerd. Is daar nog iets aan te doen, is het nog mogelijk om hetop de een of andere manier op mijn pc terug te zetten?
  Mvg Sietze

 9. Hallo Mark
  Via een kennis me toch laten overhalen om elements te nemen, zie dat je ook een cursus voor elements doet. Kan je gelijk aan de slag na aanmelding?
  start het vanaf het allereerste begin icl bestanden op een juiste slimme wijze wegzetten etc,?
  tevens de vraag of elements en eventuele andere software niet beter werkbaar is vanaf een externe schijf vwb de snelheid ? zit nl te dubben wat te nemen ook als backup t,w. een ‘losse’ harde schijf of een NAS. Nog geen backup mogelijkheid in bezit, Wat is jullie ervaring hiermee?
  in bezit sinds een paar maanden van een Imax.
  met vr gr , Ben

  • Hallo Ben,

   Ja wij hebben daar ook een online cursus voor en je kunt na aanmelding direct starten. De cursus begint echt bij het openen van de foto’s in de Elements Organizer, gaat dan verder met het beheren van je foto’s en vervolgens krijg je uitleg over het bewerken van de foto’s. Wat dat betreft is het een mooie A tot Z cursus.

   Mijn advies is om Elements zelf op de interne harde schijf te plaatsen van de computer. Mocht er een onderbreking van data zijn met een externe harde schijf dan zal het programma vastlopen en dat is niet fijn.

 10. Hallo Mark

  Leuke en interessante berichten en tips op je website, dank daarvoor. Zelf ben ik een beginner vwo fotobewerking en wil toch wat meer doen dan in windows live Callery mogelijk is.. Punt alleen is welke fotobewerkingssoftware gekozen moet worden gezien de vele soorten, maakt het behoorlijk lastig. Welke is vrij makkelijk, gebruiksvriendelijk en toch uitgebreid zonder extreem duur uit te zijn.? Sinds enige tijd in bezit van een iMac dacht ik aan pixelmator pro of adobe elements /lightroom , het werken met filters lijkt me ook interessant.
  lees niets over pixelmator, jullie niet bekend?
  met vr gr , Ben

 11. Moi Mark,

  Op zoek naar meer informatie voor iemand over het bewerkings programma Aperture kwam ik dit artikel tegen.
  Nu heb ik zelf PSE15, maar ik wil graag Focus Stacking uit proberen en dat wil dus niet bij dit programma.
  Welke kan ik het beste aanschaffen daarvoor?
  Ik hoef mijn foto’s niet zo te bewerken dat ze in eens hele andere kleuren krijgen; gewoon verscherpen, belichting aanpassen en zo is meer dan genoeg.

  • Focus stacking is mogelijk in Adobe Photoshop, echter betaal je wel maandelijks een bedrag hiervoor.
   Luminar is ook een erg mooi programma om je foto’s in te optimaliseren, echter is er voor focus stacking tot heden nog geen speciale functie in Luminar.

 12. Ik ben ook al een tijd aan het rondkijken naar een nieuw bewerkingsprogramma Tot nu toe gebruikte ik Aperture maar met mijn nieuwe camera loop ik nu tegen problemen aan.

  • Aperture is al een paar jaar niets meer aan gedaan en Apple heeft aangekondigd dat het zelf helemaal niet meer werkt met de nieuwe Mac OS update. Je zou naar Lightroom of Luminar kunnen kijken. Dat zijn de twee fotobewerkingsprogramma’s die relatief veel lijken op Aperture.

 13. Hallo Koen,

  Wellicht is het programma Luminar 3 interessant voor jou.
  Je kan hier meer informatie vinden over Luminar:
  https://www.derooijfotografie.nl/luminar-3-kortingscode-fotobewerkingsprogramma/

 14. hoi, ik ben amateur en fotografeer veel in donkere omstandigheden zonder flits met Canon 5DmIV en de Canon EOS R (geweldig toestel is mijn eerste indruk!). Heb momenteel drie lenzen: 24-70mm 2.8 van Tamron, 70-200mm 2.8 van Sigma (zie nog geen hele grote reden om naar Canon lenzen over te stappen) en een Canon 50mm 1.8. Ben wel van plan om RAW te gaan schieten.
  Bewerk foto’s met ACDSee for Mac 4 (5 biedt niet veel betere bewerkingsmogelijkheden). Heb Photoshop geprobeerd maar dat is te ingewikkeld. ACDSee is heel eenvoudig in gebruik. GIMP gebruik ik voor de wat moeilijkere bewerkingen. Ik ben van de oude stempel die zelf programma’s schreef in de jaren 80/90 en heb zeker geen programma nodig dat de indeling maakt op mijn computer.
  Veel van mijn foto’s zijn te zien op mijn website (wordt echter nog aan gewerkt: m.n. oudere series).

 15. Nelleke van der Luit2 april 2019 at 22:07Beantwoorden

  Goedemiddag Mark,
  Vandaag eens alles nagelezen. Ik gebruik al jaren Picasa (in mijn computer) en ben daar aan gewend. Voor mijn gebruik prima. Nu moet ik volgende maand in Zwitserland gaan fotograferen en dia shows geven. Ik moet dit dan met een laptop doen. Omdat ik nog niet met ander programma heb leren werken zou ik dit het liefst ook in Picasa doen. Kan ik ergens Picasa vandaan halen om op de laptop te zetten?

 16. HE Mark,
  Ik gebruik , eigenlijk naar tevredenheid; Corel Aftershot Pro3 (64bit) en Photoshope Elements 14 maar hoffdzakelijk de laatste tijd Aftershot …
  Moet wel in JPG blijven fotograferen want mijn PC bokt aardig als ik RAW probeer in te lezen in beide programma’s . Ik denk toch te weinig werkgeheugen met 8GB?
  mvgr
  Joost

 17. Ik hou niet van verplichte abonnementen. En moest dus op zoek naar een alternatief voor Lightroom en Photoshop (Mac-versie).
  Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij ON1. Dat was al een goede vervanger voor Photoshop wat betreft fotobewerking en sinds ON1 RAW 2019 is de bibliotheek-functie (DAM) ook prima op orde. Daarmee heb je een programma dat èn Photoshop èn Lightroom met dezelfde kwaliteiten en mogelijkheden vervangt voor rond de € 85,=. Standalone. Jaarlijks updaten voor zo’n € 65,= kan maar is niet noodzakelijk als je toe kunt met wat je hebt.
  Bijkomend voordeel vind ik dat ON1 beschikt over een sterke community. Natuurlijk moet er ook worden verdiend, maar ik krijg wel een van-fotografen-voor-fotografen-gevoel. Regelmatig krijg ik nieuwe ideeën, presets en LUT’s van ON1.

  Affinity is een goede vervanger voor Photoshop, maar niet voor Lightroom. Even heb er aan gedacht aan de combinatie Affinity (voor de bewerking) en Photos (voor de bibliotheek). Liminar is prima intuïtief, maar voor mij te intuïtief. Wel veel en bewerkbare filters, dat dan weer wel. Maar geen DAM en op mijn oude iMac-je het allertraagst van alle alternatieven. Bij Liminar kan ik om de haverklap koffie gaan drinken. PhotoDirector 9 van Cyberlink is een redelijk en niet duur programma, maar op een of andere manier wordt ik er niet warm van. Werkt gewoon niet prettig. DxO is prettiger om mee te werken, zeker sinds de overname van de NIK-Collection, maar ook hier ontbreek de DAM en je kunt niet werken met layers (essentieel voor mij). Dat geldt ook voor Photo Studio for Mac van ACDSee.

  Nadelen vind ik de tijd die het kost om een ander pakket ècht onder de knie te krijgen en het ontbreken van een Nederlandstalige versie bij veel alternatieven (kleinigheidje). En: alle alternatieven zijn traag op mijn oude Mac (belangrijk punt). Als ik haast heb val ik terug op Adobe dat, vreemd genoeg veel sneller werkt op oud materiaal.
  De software is vervangen, het wordt tijd om mijn iMac uit 2009 maar eens te vervangen….

  • Goedemiddag Ton,

   Dank voor deze uitgebreide bijdrage. Het is altijd waardevol de ervaringen en argumenten van andere fotografen te horen betreft de keuze voor het fotobewerkingsprogramma.

 18. Hi Mark,
  Dank voor al je goede, gratis(!) tips op deze site. Zeker voor een beginner zeer handig. Heel prettig vind ik je vergelijking van fotobewerkingsprogramma’s. Ik ga ‘Affinity Photo’ aanschaffen; voor mij een mooi compleet programma tegen eenmalige kosten. Hartelijk dank voor al deze waardevolle info.

 19. Goedemiddag Mark,
  Ik heb al jaren Picasa gebruikt en ben daar aan gewend. Het voldoet voor mijn doen goed.
  Ik maak vanuit Picasa 3 Pinnacle Studio 21 presentaties. Nu Picasa niet meer ondersteund wordt, kan ik dan toch blijven gebruiken of moet ik overstappen op een ander programma.

 20. Dag Mark,

  Ik ben een beginnend fotograaf en heb al heel veel opgestoken van je online cursus. Nu wil ook graag starten met fotobewerking. Al de bovenstaande reacties gelezen, meen ik te gaan voor Adobe Lightroom. Als ik het goed begrepen heb, bestaat nog enkel de abonnementsversie met cloudopslagdienst. Wat met de opgeslagen foto’s in de Adobe cloud na een eventuele opzeg van het abonnement? Bedankt voor je reactie. W.

  • Als jij jouw abonnement bij Adobe stop wilt zeggen dien je eerst alle foto’s te downloaden voordat je het abonnement gaat annuleren.
   Dit omdat Adobe jouw foto’s niet zal bewaren in de cloud na het annuleren van jouw abonnement.

   Let op de Adobe Lightroom CC niet de desktop versie is van Lightroom, de desktop versie heet Lightroom Classic.

 21. Hoi Mark,
  Ik ga over op een nieuwe modernere en dus ook voor fotobewerking een snellere laptop met Windows 10. Op mijn vorige laptop, nog met Windows 7, gebruikte ik Ph Elements 12.
  Is die nog te gebruiken of kan ik beter de Elements 2019 kopen?
  En ik las iets over een upgrade? Is dat ook mogelijk?

  Daarnaast twijfel ik nog over een helder of mat scherm op de laptop. Ik gebruik de laptop vooral in huis.

  • Over het algemeen is het wel altijd de beste keuze om de laatste versie te gebruiken van een programma.
   In iedere update worden problemen opgelost, functies verbeterd en soms ook nieuwe functies toegevoegd.
   Of Photoshop Elements 12 nog bruikbaar is op een nieuwe computer durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat het geen probleem zal zijn.
   Op deze pagina van Adobe vind je de versievergelijking van versie 14 t/m 19: https://www.adobe.com/nl/products/photoshop-elements/buying-guide.html
   Een upgradeprijs is mogelijk bij het kopen van een nieuwe versie, je moet dan even contact opnemen met de klantenservice van Adobe en een aankoopbewijs aan hun laten zien.

   Een mat scherm is wel erg fijn omdat je geen last van reflecties hebt in het beeldscherm, voor fotobewerking kan dit ook erg prettig zijn.
   Maar de kleurweergave van het beeldscherm is ook belangrijk, wat het verschil is bij deze specifieke computer tussen mat en helder kun je het beste aan de verkopers navragen.

 22. Hoe kijk je aan tegen ON1 Photo RAW 2018.

  • Ook dat is een mooi fotobewerkingsprogramma dat vol in ontwikkeling zit. In een vergelijkende test met Lightroom om de belichting te corrigeren kwam het er nog niet beter uit, maar het verschil was niet enorm. Naar mijn mening zijn ON1 Photo RAW 2018 en Luminar 2018 de twee fotobewerkingsprogramma’s om in de gaten te gaan houden.

 23. Hallo Mark,

  Ben sinds kort pas met fotograferen bezig en ook met het bewerken hiervan. Momenteel gebruik ik vooral het bewerkingsprogramma van Canon en Snapseed. Graag zou ik een volgende stap willen zetten omdat in de genoemde programma’s het bewerken vrij beperkt is. Ook wil ik geen abonnement, maar een eenmalige aanschaf. Ik wil eigenlijk een hele uitgebreide (met de meeste mogelijkheden) waar ik in lagen kan bewerken, kleuren van achtergronden kan veranderen of aanpassen en filters kan gebruiken. Welke zou ik dan het best kunnen afschaffen?

  • Als je echt van meerdere foto’s 1 foto wilt maken (dus bijvoorbeeld de lucht van foto A in foto B zetten) dan kom je bij Photoshop Elements uit.

   Als je met lagen en laagmaskers wilt werken voor lokale bewerken, zoals het alleen aanpassen van de onderkant van een foto en dat het geen invloed heeft op de bovenkant, dan zou ik voor Luminar gaan. Luminar komt deze zomer als het goed is nog met een mooie update waardoor er ook een fotobeheerfunctie in de software zit.

 24. Hallo Mark,

  Ik heb inmiddels ca. 30.000 foto’s in mijn bibliotheek zitten. Met Iphoto heb ik vaak problemen gehad en met het huidige Photo weer hetzelfde. Ik vind het een waardeloos Apple programma omdat het tijdens het werken er mee gewoon uitvalt. Dan praat ik over meerdere keren op een avond.
  Ik ben dus op zoek naar een beter programma, waarbij vooral opslag en sorteren/selecteren belangrijk zijn. Programma en opslag wil ik dan op een externe harde schijf hebben, aangesloten op mijn MacMini. Welk advies zou jij mij kunnen geven.

  • In dat geval zou Adobe Lightroom een goede oplossing zijn. Dit fotobewerkingsprogramma kan deze grotere hoeveelheden goed aan (mits je computer de minimale systeemvereisten heeft). Daarnaast heeft het vele mogelijkheden betreft het organiseren, selecteren en beheren van je foto’s.

 25. Hoi Mark, weet je toevallig of er een desktop versie van Snapseed voor Mac bestaat en zo niet
  wat er het meeste in de buurt komt? Ik zoek me suf naar een desktop verzie die zo veelzijdig is als Snapseed…

 26. Ik heb twee camera’s. Een fuji xt1 en een Sony rx10 m4. Nu is mijn vraag welk bewerkingsprogramma kan ik het beste gebruiken. Ik heb nu Lightroom 5.7. Lightroom heeft wat problemen met mijn ARW van Fuji. De ORF van Sony worden helemaal niet herkent. Nu wil ik wel naar een cloud abonnement, maar ik begrijp dat ik dan minimal Windows 10 op mijn computer moet hebben. En ik heb Windows 7. Wat raad je mij aan?

  • Hi Alie,

   Vroeg of laat zullen alle fotobewerkingsprogramma’s oudere Windows versies niet meer ondersteunen. Volgens de website van Adobe werkt Lightroom Classic CC vanaf Windows 7 met Service Pack 1 (64-bits), dus wellicht is het toch nog een optie om voor Lightroom te gaan?

 27. Probeer eens aftershot pro in vergelijking met lightroom. En ja de nik colectie is al,geruime tijd gratis te downloaden, is nu van google. Verder zie ik dat je gimp vergelijkt met lr, ja dat gaat echt mank. Gimp moet je vergelijken met paintshop en photoshop. Wat raw bewerking in paintshop betreft klopt, net zo minder als in photoshop, maar daarom heeft corel,dan ook,al jaren aftershot pro, inmiddels,versie 3, net als adobe lightroom heeft.

 28. Hoi Mark,
  Ik fotografeer alles in RAW, momenteel vooral met mijn nieuwe Panasonic G9. Ik heb gewerkt met Lightroom en Paint Shop Pro.
  En 30 dagen met de proefversie van DxOLab. Al deze programma’s voldoen voor mij niet zo goed als ACDSee Ultimate 2018. Dit programma werk bijzonder intuïtief. Uitstekende RAW verwerking en voldoende bewerkingsmogelijkheden. Behalve enkele (zeer positieve) reacties in de vakpers hoor je weinig over ACDSee. Wellicht kan mijn reactie enige nieuwsgierigheid opwekken bij belangstellenden. Vriendelijke groet, Bas

  • Bedankt voor de tip Bas. Zelf heb ik (nog) niet zoveel van ACDsee Photo Studio gezien, maar ik ga daar zeker eens naar kijken. Ik zag een veelbelovend introductiefilmpje. Ik ben wel benieuwd dat jij in dit fotobewerkingsprogramma gevonden hebt wat je niet vond in Lightroom en Paint Shop Pro.

 29. Hallo Mark,

  bestaat Pinacle (goed geschreven?) nog wel?
  Ik heb foto reportages gezien bij een kennis van mij en was toch wel onder de indruk hiervan.
  Je kunt het gebruiken als een soort PowerPoint, met toegevoegde tekst en achtergrond muziek.
  Ikzelf gebruik nog steeds Windows Live Photogallery, maar ben opzoek naar een nieuw doch eenvoudig bewerkingsprogramma.
  Foto-reportages maak ik nog steeds in PowerPoint.
  Bvd voor jouw antwoord.
  Groeten, René

 30. Beste Mark,

  ik heb sinds kort een Fujifilm-camera, de X-T20. Mijn Lightroom 5-versie ondersteunt het RAF-bestand niet. Is dat in de nieuwe Lightroom-versies opgelost?

  Groet,
  Arie

  • Ja met de nieuwe versie van Lightroom kan je de RAF bestanden van de Fujifilm X-T20 wel openen.

  • FASTSTONE Mijn meeste gebruikte fotoviewer waarmee je alle formaten kunt openen en eventueel bewerken

   Na een fotocursus flitsen met 20 personen en diverse camera’s was voor de cursusleider een grote ramp.
   Hij zat met zijn Mac laptop en er waren 5 verschillende fotoformaten in gebruik.
   Na een royale pauze heb ik hem de tip gegeven om zijn Windows 10 laptop te gebruiken met het programma faststone.org

   Aan het einde van de avond werd ik gevraagd om de volgende keer de foto analyse te leiden.

 31. Ik heb een vraag. Ben een lightroom gebruikster! Super fijn maar nu komt t feit dat er steeds meer vraag komt om foto’s te laten afdrukken. Ik heb begrepen dat je in LR niet echt goed kan instellen voor het afdrukken ( gebruik nu instagram en fb en andere sites om foto’snte delen dus dan is LR geen probleem )
  Ik heb gehoord dat je dan tiff in moet stellen en dan moet importeren in photoshop! Is dat ook echt zo? Is er ook ander programma waarbij ik de uitsnede goed kan aangeven? En de resolutie? Enz enz zodat er een mooie afdruk komt.
  Of kan dat toch wel in LR? Ik hoeft namelijk photoshop verder niet te gebruiken namelijk.

  Groetjes Kim

  • Hi Kim,

   Dit is allemaal mogelijk in Lightroom.
   Zorg in de ontwikkel module er eerst voor dat de verhoudingen correct zijn.

   Ga dan naar exporteren en exporteer de foto’s zonder te verkleinen (dan exporteer je alle pixels en beter kan je het ook niet maken). Dit kan gewoon in JPG en je hebt de hoogste kwaliteit export (zorg ervoor dat de kwaliteit bij de JPG instelling op 100 staat). Meer hoef je eigenlijk niet te doen.

   • Hoi Mark,

    Dank je wel voor het antwoord.
    Even voor mijn beeldvorming. Je zegt verhoudingen goed zijn.
    Ik snij soms het en der wat bij en zet de foto soms wat recht meer niet.
    Hoe kan ik er vanuit gaan dat voor een foto van bv 50×50 de foto er dan ook goed op komt te staan? Is dat dan alleen maar wat jij zegt, niet passend maken, kwaliteit op 100.
    Moet ik nog wat doen met de dpi?

    Waarom praat dan iedereen over tiff?

    Groetjes

    • Als de foto al vierkant is dan kan je het gewoon exporteren. Zorg ervoor dat de verhouding (bij het bijsnijden) op 1 op 1 staat. Bij het exporteren hoef je de foto dan niet meer ‘passend’ te maken, want je exporteert hiermee een vierkante foto’s met alle pixels.

     Het aantal dpi kan je op 300 zetten. Waarom iedereen over tiff praat weet ik niet. Je kan de foto exporteren als jpg en als tiff en deze laten afdrukken. Je gaat het verschil niet zien.

 32. Hoi Mark,

  Ik heb de gratis video’s bekeken en dit spreekt mij zeer aan.
  Omdat ik een watermerk in mijn foto’s wilde opnemen ben ik gestart met Gimp. Dat werkte, maar erg simpel is het allemaal niet.
  Ik wilde een laag aanpassen, maar dat blijkt niet te kunnen en moet het ontwerp opnieuw maken.
  Mijn vraag is of dit met Elements wel kan.
  Kan ik een laag met watermerk ontwerpen, later eventueel aanpassen en in een serie foto’s opnemen? Zo ja, dan overweeg ik Elements aan te schaffen en de cursus te volgen.

  Mvg, Ton

  • Hi Ton,

   In Photoshop Elements is dit zeker mogelijk. Als je de laag waar het watermerk opstaat niet samenvoegt met andere lagen dan ben je altijd in staat deze laag weer aan te passen en te dupliceren naar andere foto’s.

 33. Beste Mark,

  Voor mijn vriendin haar blog ben ik opzoek naar een foto en video bewerkings programma welke ze wilt gaan gebruiken voor op de macbook pro kunt u ons adviseren welke programma’s wij hier het beste voor kunnen gebruiken of bestaat hier een set van adobe voor? Ze heeft al diverse gratis programma’s gebruikt maar wil nu naar een pro programma toe.

  • Als het puur om het verbeteren van foto’s gaat dan zou ik kiezen voor Adobe Lightroom, maar als je ook bijvoorbeeld teksten op foto’s wilt plaatsen (en lekker creatief aan de slag wilt gaan) dan kom je bij Photoshop Elements of Photoshop CC uit.

   Voor de videobewerking is Adobe Premiere Elements een prima pakket om mee te starten.

 34. Ik bewerk foto’s minimaal en gebruik Nikon NX2. (Dit programma wordt niet meer ondersteund.) Bewerkte foto’s sla ik in NEF op nadat ik verscherpt heb via hoogdoorlaat. Daarna verklein ik naar 690 pix vertikaal en doe ik een lichte naverscherping via onscherp masker voordat ik uploading naar mijn website in JPG. Ik doe niet meer dan: aanpassen van de belichting, schaduwen eventueel oplichten, iets meer kleur verzadiging of iets meer contrast toevoegen en meestal de uitsnede aanpassen. Teksten toevoegen voor presentaties vind ik wel belangrijk en dat doe ik nog niet. Ik fotografeer in NEF met auto witbalans en picture control in neutraal met D500 en D800. Binnenkort schaf ik een Imac 4K aan. Ook ben ik begonnen in 4K te filmen (D500) om daar strakt video’s van te maken. Graag advies welk programma aan te schaffen dan wel welk abonnenment waarop te nemen voor foto + film (gecombineerd?).

  • Hi Frank,

   De bewerkingen die jij omschrijft voor de foto’s zijn heel goed te doen in Adobe Lightroom. Dus ik zou zeker dat fotobewerkingsprogramma gaan gebruiken. Voor videobewerking zou je eens kunnen kijken naar Aboe Premiere Elements.

 35. Melie Brouuerius van Nidek31 mei 2017 at 19:05Beantwoorden

  Hallo Mark, sinds kort heb ik een MacBook Pro met touchbar en ben aan het zoeken naar een goed foto bewerkingsprogramma die zonder problemen daarop werkt. Ik ben geen prof maar hobby fotografe en fotografeer met een Nikon D3300 in RAW. Tot nu toe heb ik het bewerking programma van Nikon ViewNX2 gebruikt op mijn Windows. Apple heeft problemen om deze versie te installeren dus zit ik met een probleem. Wil dus helemaal opnieuw beginnen met een goed maar simpel programma.

  Groeten Melie

  • Hi Melie,

   Wat leuk dat je zojuist een nieuwe Macbook Pro hebt gekocht, hier zul je zeker blij mee zijn.
   Ik zou je graag Adobe Lightroom willen aanraden, dit een professioneel bewerkingsprogramma wat gebruikt wordt door de echte pro’s maar ook door bijna iedere hobbyist. Dit laat zien dat een erg gebruikersvriendelijk programma is én professioneel.

   In het begin kan Lightroom even pittig zijn om er mee te leren werken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt wil je niks anders meer. Mocht je moeite hebben met Lightroom dan hebben wij een cursus die perfect hierop aansluit, je leert bij ons van begin tot eind Lightroom gebruiken: https://www.derooijfotografie.nl/cursus/adobe-lightroom-cursus/

   Als je nog vragen hebt over Lightroom of over onze cursus voor Lightroom dan horen wij dat graag! 🙂

 36. Ik heb de Sony Cybershot DSC-HX300 . Wat is een goed progamma om te bewerken zodat mijn foto’s net zoals deze foto word.

  https://9c1d5bb2cec44b59d59e-370828801dee5c40ac1b0964a2ad0bbc.ssl.cf1.rackcdn.com/87/6/large.jpg
  https://i2.wp.com/wagner.photography/wp-content/uploads/2015/04/new-one.jpg?resize=880%2C587&ssl=1

  Of heb ik daar een spiegelreflexcamera voor nodig?

 37. Hallo Mark,
  Ik werk sinds enige tijd met Pixelmator, eigenlijk de opvolger/vervanger van Aperture.
  Gebruiksvriendelijk, echter niet in het Nederlands verkrijgbaar, ook Nederlandse handleidingen zijn maar moeilijk te vinden.
  Heb je enig idee waar die te vinden zijn?

 38. Dag mark,
  Ik werk al jaren met Paint Shop Pro X en voor eenvoudige bewerkingen gat dit goed, aar ik zou graag met lagen leren werken en dat lukt me niet, omdat ik de instructies niet duidelijk vind. Nu zoek ik naar een alternatief, waar binnen het programma het veel makkelijker is om de opeenvolgende stappen te maken.

 39. Goede dag

  Ik mis programma van corel paintshop pro en aftershot is een goede alternatief voor Adobe photoshop en ligtroom.

  Die gebruik ik om de foto’s te bewerken.

  • Corel Paintshop Pro ben ik ook mee bekend. Voor de hobbyfotograaf zeker een goed alternatief, maar ik merk wel deze software minder uit een RAW bestand weet te halen. Vandaar dat ik de voorkeur geef aan de software van Adobe.

 40. Hoi Mark,

  Ik wil lekker gaan experimenteren met een fotobewerkingsprogramma.
  zelf hoor ik veel verhalen over Photoshop van Adobe, mijn vraag aan jou: “wat is het verschilt tussen SC6 en CC 2017(2016)?

  Ook lees ik net dat Lightroom ook goed is. Wat kan je bijvoorbeeld niet in Lightroom wat wel in CC + SC kan?

  mijn doel is foto’s mooier maken, maar ook leuke grappige foto’s te shoppen, zoals James Fridman doet.
  Van 2 totaal van elkaar losstaande foto’s een perfect plaatje maken.
  Ik hoop dat je me een mooi advies kan geven.

  En natuurlijk welke les/instructie ik nodig heb om een goede beginner te worden?

  groetjes Nick

  • Photoshop CS6 is een verouderde versie van Adobe Photoshop, deze is nu alleen nog verkrijgbaar als abonnementsvorm. Dit noemt Adobe: Creative Cloud ( CC ).

   Het grote verschil tussen Lightroom en Photoshop is het optimaliseren van foto’s en het bewerken van foto’s. In Lightroom pas je de belichting aan van een foto, snijdt je de compositie bij enzovoort. In Photoshop ga je werken in lagen waardoor je verschillende foto’s kunt samenvoegen tot een beeld, dit is ook het programma wat jij wilt leren gebruiken als je meerdere foto’s wilt samenvoegen.

   Onze Online Adobe Photoshop Cursus is dan de juiste keuze: https://www.derooijfotografie.nl/cursus/cursus-photoshop-cc-cs/

   • Hartelijk bedankt voor de informatie.
    Zo simpel en duidelijk heb ik het nog niet gekregen.
    Heeft u ook op youtube filmpjes met kleine uitleg? ik heb de Trail versie maar krijg er niet eens 1 foto in. hahaha

    Ik lees op internet ook dingen over Brigde? is dat handig om erbij te nemen? en wat is de functie daarvan?

    Als ik het programma op mijn Macbook heb zal ik zeker contact met u opnemen.

    vriendelijke groet,

    Nick Verhoog

 41. hoi Mark
  ik begin net met een nieuwe camera nikon D5500 en wil goed starten.
  je schreef over het archiveren van je foto’s, zit dit ook in Elements, of alleen in Lightroom
  ik voel er namelijk wel voor om de creatieve kant ook op te willen
  tevens zoek ik een cursus, om een en ander te leren.
  wat adviseer je mij:
  m.vr.gr. Bert

 42. Hoi Mark,

  Ik maak al enige tijd gebruik van Picasa. Ik krijg toch steeds meer het gevoel dat ik meer wil qua bewerken, en dat niet alle wensen vervuld kunnen worden hiermee. Ik zou graag achtergronden willen vernderen, items uitknippen en elders plakken, een sprookjesachtige sfeer creeren, van actiesfoto’s diverse bewegingen achterelkaar in een foto wilen weergeven enz…Ik heb momenteel nog niet een specifiek onderdeel wat ik fotografeer, ik ben nog steeds in de ontdekkingsfase. Ik heb een brede interesse in wat ik leuk vind. Als ik echt meer wil gaan doen met fotografie is het dan ook belangrijk om uiteindelijk voor een bepaalde richting te gaan kiezen? (In iedergeval weet ik dat ik geen portretfotografie wil gaan doen)

  Wat kun jij mij adviseren?
  M.v.g. Suus

  • Hi Suus,

   In dit geval is Photoshop CC/CS voor jou de beste keuze, dit is namelijk het beste programma om je foto’s in na te bewerken.
   In Photoshop kan je achtergronden vervangen, meerdere afbeeldingen verwerken in een één foto zodat je bijvoorbeeld een sprookjessfeer kunt namaken.
   De mogelijkheden zijn bijna eindeloos met Adobe Photoshop, via onze online cursus leer jij op je eigen tempo Adobe Photoshop gebruiken.

   Je geeft aan in de ontdekkingsfase te zitten, je weet nog niet precies wat je leuk vind om te fotograferen.
   Wat ik je mee wil geven is eigenlijk dat je je niet snel hoeft te specialiseren, er komt vanzelf een moment dat je merkt wat jou wel en niet ligt in de fotografie.

 43. Beste Mark,

  Ik gebruik nu al een poos de gratis picasa en ben zo ver dat ik echt verder wil dan alleen dat.
  Iemand raden mij magix photo & graphic aan om te kopen
  Ik wil idd verschillende delen van een foto kunnen verwerken, kunnen knippen en plakken (bijv. Andere achtergronden er in plaatsen etc.) er een andere sfeer in brengen bijv. De lucht meer roze laten tonen om het bijv. Sprookjes achtig te laten tonen noem maar op.
  Ik heb die geen idee welk programma hier bij het beste bij mij past ik hoop dat je wat advies zou willen geven.

  Mvrgr Bonnie

 44. Goedmorgen,

  Zoals ik in je bericht lees is lightroom een goed bewerkingsprogramma. Maar er zijn verschillende programma’s van lightroom. Welke is aan te raden?

  Groeten, Mariëlle

  • Het is inderdaad een goed programma. Je kan het beste de nieuwste versie kopen. Dat is Lightroom 6 (los pakket) of Lightroom CC (abonnement via Adobe). Met Lightroom CC heb je iets meer mogelijkheden, maar het verschil is minimaal.

 45. Beste Mark

  of andere lezers
  ik ben opzoek naar een fotoprogramma waarbij ik de foto om kan zetten net of het geschilderd is .
  er bestaat een programma voor je telefoon dat heet prisma

  heeft iemand een tip voor mij
  Gr Arno

 46. Hallo Mark,

  Ik heb een foto gemaakt en die wil ik gaan bewerken. Op de foto staat namelijk een hek op gefotografeerd die ik weg wil halen. Met welk programma kun je dat het beste doen?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

 47. Ik heb deze site bekeken, maar kom nog niet tot een keus. Graag wil ik ook onderdelen van een foto klonen. Daarnaast delen van een foto monteren in een andere foto. Ook bij gebruik van een groothoeklens wil de de hoeken rechttrekken.
  Toch Adobe??????

 48. Hoi Mark,
  Ik denk dat elements 14 het beste bij mij past, omdat ik fotoshoots wil gaan doen. Hierdoor heb ik ook de functie voor het geheel wit maken van een achtergrond nodig. Eventueel ook het uitknippen van personen etc. Helaas is er geen nederlandse versie voor de mac beschikbaar. Weet jij een goed alternatief waarin deze functies ook mogelijk zijn?

 49. Ik gebruik nu al jaren Aperture fotobewerkings programma gemaakt door Apple.
  Wilden over gaan op Lightroom abonnement die van 12 euro. Helaas ging dit niet.
  Moest betalen via creditkaart wat ik niet heb pinas accepteerde ze niet toen ik klantenlijn belden.
  Wie weet er een goede overstap van Aperture naar een fotobewerkings programma dat nog wel updates doet en
  ook zo gebruiks vriendelijk is met bewerking.

 50. Hallo Mark,
  Ik heb het artikel zorgvuldig doorgelezen en ben er wijzer van geworden.
  Op dit moment gebruik ik picassa en bevalt redelijk goed. Ik overweeg om Adobe Lightroom aan te schaffen.
  Is er een probeer versie?

  Met vriendelijke groeten,

  Koos Aarse

 51. Ik wil graag een fotobewerkings programma aanschaffen, maar zit te twijfelen tussen photoshop en lightroom. Ik ga het vooral gebruiken voor macro foto’s, natuurfoto’s en van mensen. Welk programma is daar het meest geschikt voor?

  • Ik zou in dat geval voor Photoshop gaan gezien de mogelijkheden voor portretten in Photoshop wat uitgebreider zijn. Macro en natuur is ook goed te doen in Lightroom, maar kan net zo goed in Photoshop.

 52. Wat te denken van het gratis fotobewerkingsprogramma “Gimp”?
  Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Voor hobbymatig gebruik kun je er best leuke dingen mee doen, maar zelf haal ik betere resultaten met andere programma’s zoals Lightroom en Photoshop. Met behulp van deze fotobewerkingsprogramma’s kan ik meer informatie uit een RAW bestand halen.

 53. Bedankt voor de prettige uitleg!

  Helaas krijg ik nergens goed gevonden welk programma ik het beste kan gebruiken als je (als beginner) productfoto’s gaat maken. (Hoe maak ik de gehele omgeving rond het product wit, bijv.?)

  Ik ga namelijk mijn eigen gemaakte spullen te koop aanbieden en moet goede foto’s hebben.

  Benieuwd of je ook hiervoor een goede tip hebt!

  Anouk

 54. Ik gebruik al jaren adobe photoshop 7.0 ,voldoet dit programma nog aan deze tijd?

 55. Kijk ook eens naar Lightzone, een opensource en gratis software als alternatief voor lightroom. Samen met gimp kun je er prima resultaten mee bereiken. Ik ben er blij mee!
  http://lightzoneproject.org/

 56. Ik ben ook nog zoeken de naar het juiste bewerkingsprogramma. Ik denk dat het Lightroom het best bij me past. Nou las ik iets over GIMP, heb je daar ervaring mee?

  • Ik heb ook ervaring met GIMP. GIMP is meer vergelijkbaar met Photoshop Elements. Er zijn best veel mogelijkheden hoewel ik sommige functies wat omslachtig en minder goed vindt werken. Daarnaast is een stukje fotobeheer ook belangrijk zodat je alle foto’s makkelijk weet terug te vinden. Daarin vind ik Lightroom uitblinken.

 57. Hoi mark
  Ik ben binnenkort jarig en ik zou graag mijn eigen camera willen. Heeft u nog tips voor me waar ik op moet letten voor ik een camers koop? Ik had de canon eos 100d in mijn hoofd, heeft u enige ervaring met deze camera?
  Groetjes martine

 58. Beste Mark, ik gebruik een oude versie van ACDsee. Ik maak elke week veel voetbalfoto’s. Het enige wat ik wil bewerken is, scherpte, wb, contrast, belichting en uitsnijden. Kun je me een advies geven voor een ander programma?

  • Hi Ruud,

   In dat geval zou ik voor Adobe Lightroom kiezen gezien. Je kunt daarin je foto’s op een goede manier organiseren en het bewerken gaat ook heel snel (eventuele kun je daar voorinstellingen voor gebruiken om het proces nog sneller te maken).

 59. Jandorie! Vraag me af waarom zoiets niet met bancontact of overschrijving kan betaald worden! Doch thx 😉

 60. Nee helaas niet. Het is echt een uniek filter in Color Efex Pro.

 61. Beste,
  Ik zoek o.a. het filter Darken Light Center wat aanwezig is in Nik Color Efex.
  Blijkbaar is deze software niet meer te koop wat jammer is!

  Is dit in een ander bewerkingsprogramma terug te vinden aub?

  mvg – Luc

 62. dag Mark
  Vroeger werkte ik met picasa, maar na het uitkomen van LR5 heb ik je onlinecursus LR5 bij jou gevolgd en dat bevalt me goed,want ervoor gebruikte ik photoshop elements maar LR5 is veel beter. Soms gebruik ik ook de Nik collectie . Bedankt voor je cursus

  mvg freddy delforce

 63. gebruikte fotobewerkingsprogramma’s: photoshop elements 10 en adobe lightroom 4

 64. In het verleden heb ik Photoshop CS gebruikt maar zoals Mark hierboven al beschrijft zijn de mogelijkheden eindeloos en zie je niet altijd door de bomen het bos. Ik ga me nu verdiepen in Lightroom en denk dat dit programma beter bij me past. Wat eenvoudiger in gebruik en voor mij voldoende mogelijkheden.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE