De 7 beste fotobewerkingsprogramma’s en de verschillen

Vraag jij je ook af wat het beste fotobewerkingsprogramma is? In dit artikel gaan wij aanvullende uitleg geven over een aantal populaire fotobewerkingsprogramma’s inclusief de voor- en nadelen van deze fotobewerkingssoftware. . In dit artikel lees je meer over Adobe Lightroom, Photoshop CC (of CS), Photoshop Elements en Capture One. Ook besteden we aandacht aan een aantal opkomende fotobewerkingsprogramma’s die dus steeds populairder worden zoals Luminar en Afinity Photo.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 juli 2022

Inhoud van dit artikel:

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop CC (of CS)

Photoshop CC (voorheen CS) is het meest uitgebreide fotobewerkingsprogramma die je kunt vinden. De mogelijkheden zijn ongekend en jij als fotograaf kunt er vrijwel alles mee doen wat je wilt. Adobe Photoshop CC is echter niet alleen gemaakt voor de (professionele) fotograaf, maar ook voor designers. Hierdoor vind je ook veel mogelijkheden in het fotobewerkingsprogramma die eigenlijk niet zo relevant zijn voor fotografen. Daar komt direct het ‘gevaar’ van Photoshop CC om de hoek kijken. Je kunt er zoveel mee dat je echt veel tijd moet investeren om alles goed onder de knie te krijgen.

Jaren geleden heb ik het ook meegemaakt. Ik opende Adobe Photoshop en waar moet je beginnen? Je ziet een leeg scherm en heel veel menu items… Een goede cursus Adobe Photoshop voor Fotografen kan je opweg helpen om alles supersnel onder de knie te krijgen. De voordelen van Adobe Photoshop CC zijn dus de mogelijkheden die je hebt. De nadelen zijn dat het niet direct helemaal duidelijk is hoe en op welke manier jij je foto’s kunt verbeteren. Tenslotte is Adobe Photoshop niet de goedkoopste fotobewerkingssoftware. In het verleden was het heel duur en was je ongeveer 1000 euro kwijt voor dit professionele pakket, maar tegenwoordig gaat het op abonnementsbasis en heb je voor 24,19 euro (incl. BTW) per maand toegang tot alle mogelijkheden. Daarnaast krijg je ook direct toegang tot Lightroom. Vind jij dit te duur? Lees dan snel verder, want er zijn andere alternatieven.

Fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is in de afgelopen 6 jaar ontzettend populair geworden onder professionele en amateurfotografen. Adobe Lightroom is speciaal voor fotografen gemaakt en dat maakt het een heel fijn fotobewerkingsprogramma. Er zitten allerlei handige opties in die het bewerken van foto’s snel en efficiënt maken. In Adobe Lightroom vind je verschillende modules zoals de bibliotheekmodule waarin je op een overzichtelijke manier je foto’s kunt beheren. Als je dit op de juiste manier doet, kun je bij wijze van spreken een specifieke foto die jij zoekt binnen enkele seconden opzoeken (ook als je niet meer weet in welke map de foto stond). Dat gaat uiteindelijk veel tijd besparen.

De ontwikkelmodule van Adobe Lightroom is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van dit fotobewerkingsprogramma. Je hebt er veel fotobewerkingsmogelijkheden en het fijne is dat alle schuifbalkjes waarmee je de foto kunt bewerken onder elkaar staan. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar de schuifbalkjes door een verborgen menu tevoorschijn te halen. Wat dat betreft is de interface van Lightroom erg toegankelijk. Ook met Adobe Lightroom moet je er wel rekening meehouden dat je wat tijd moet investeren om alles goed te kunnen gebruiken, maar naar mijn mening is het veel makkelijker te leren dan Adobe Photoshop CC. Met behulp van onze Lightroom cursus leer jij heel snel wat je allemaal kunt doen met de software en hoe jij je eigen foto’s naar het volgende niveau brengt. Adobe Lightroom is nog als los pakket te koop onder de naam Adobe Lightroom 6 voor ongeveer 125 euro. Je kan ook voor het Creative Cloud abonnement kiezen. Je betaalt 12,09 euro per maand en krijgt toegang tot Adobe Lightroom én Adobe Photoshop CC. Een voordeel hiervan is dat je altijd gebruik kan maken van de nieuwste mogelijkheden, want Adobe update Lightroom en Photoshop regelmatig.

Zitten er ook nog nadelen aan Adobe Lightroom? Er zijn er wel een aantal te noemen. Het weghalen van objecten uit een foto gaat iets minder makkelijk dan in Photoshop. Ook de mogelijkheden bij het samenvoegen van panoramafoto’s is vrij beperkt. Tenslotte is Adobe Lightroom echt gemaakt om foto’s beter te maken en ontbreken de creatieve mogelijkheden zoals het toevoegen van frames en tekst. Het grootste nadeel voor vele (amateur)fotografen zal echter zijn dat het losse pakket (Lightroom 6) gaat verdwijnen. Er komt geen Lightroom 7 en de enige optie is het abonnement van 12,09 euro per maand.

Naast onze online cursus Adobe Lightroom organiseren wij ook regelmatig een cursus op locatie:

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements

Adobe heeft nog een fotobewerkingsprogramma, namelijk Adobe Photoshop Elements. Photoshop Elements is eigenlijk het beste te vergelijken met Photoshop CC, alleen zijn de mogelijkheden veel beperkter. In Photoshop Elements kun je werken met lagen. Het voordeel hiervan is dat je iedere bewerking op een aparte laag kan uitvoeren. Mocht je later iets ongedaan willen maken dan kan je die laag simpelweg aanpassen of verwijderen. Een ander voordeel van Photoshop Elements is dat creatieve elementen zoals filters, frames en tekst toegevoegd kan worden. Voor iedereen die een beetje van creativiteit houdt is Photoshop Elements dus een goede keuze. Adobe Photoshop Elements koop je voor ongeveer 90 euro. Ook Photoshop Elements kan in het begin vrij lastig zijn om onder de knie te krijgen. Klik hier voor meer informatie over de online cursus Photoshop Elements.

Fotobewerkingsprogramma ON1 Photo RAW

ON1 Photo RAW is ook een relatief nieuw fotobewerkingsprogramma. Voorheen bekend als ON1 Photo en was eerst enkel als Photoshop en Lightroom Plug-in te gebruiken. Sinds enkele jaren is het fotobewerkingsprogramma ook als stand-alone programma te gebruiken. ON1 Photo RAW is een mix tussen Lightroom en Photoshop. Zo heeft het programma de mogelijkheid om een bibliotheek bij te houden, in lagen te werken en te knippen en plakken in foto’s. Een groot voordeel van ON1 Photo RAW is dat je niet langer meer foto’s hoeft te importeren, maar deze rechtstreeks vanuit de originele locatie kunt bewerken.

Qua mogelijkheden biedt ON1 Photo RAW een ruim aanbod aan mogelijkheden aan, zoals focus-stacking, panorama stitching en exposure bracketing. ON1 is het perfecte programma voor de fotograaf die zich graag dieper in fotobewerking wilt verdiepen en graag alles in één programma wilt hebben.

Verder is ON1 Photo RAW voor een eenmalige prijs aan te schaffen voor slechts €110,93 en €88,74 voor oudere ON1 Photo gebruikers. Een voordeel is dat je niet gebonden bent aan een lidmaatschap. Houd de website goed in de gaten, want regelmatig zijn er leuke kortingsacties of proefperiodes. Met de kortingscode DEROOIJ20 ontvang je 20% korting via deze link.

Fotobewerkingsprogramma Google Photos

Google Photo’s is een navolger van Picasa. Veel beginnende fotografen gebruikten voorheen Picasa om hun foto’s te bewerken. Evenals Google photo’s was Picasa een programma van Google. Echter heeft Google ervoor gekozen om te stoppen met Picasa. Was je Picasa gebruiker en ben je benjeuwd wat er met je oude Picasa fotos gebeurd? Google slaat je oude foto’s automatisch op in Google Photos. Via Google Photos is het mogelijk om gratis foto’s op te slaan op je persoonlijke Google Account. De fotokwaliteit wordt dan wel aangepast, maar is nog mooi scherp voor op het beeldscherm. Wil je jouw foto’s bewerken en daarna groot uitprinten? Dan is het altijd nog mogelijk om voor betaalde opslag te kiezen. Google Photos is te raadplegen via de computer, tablet en smartphone. Dat maakt Google Photos een erg handige plek om (automatisch) je fotobibliotheek in op te slaan. Aan de hand van gezichtsherkenning en object herkenning kun je overigens ook heel snel foto’s terugvinden.

Foto’s bewerken met Google Photos
Via Google Photos kun je dus gratis heel veel foto’s opslaan én plaatselijk bewerken, ordenen en delen met anderen. Welke bewerkingen kun je allemaal doen met Google Photo’s? Qua bewerkingen gaat het echt om de basisbewerkingen, zoals belichting en het bijsnijden van de foto. Dat is natuurlijk erg handig als je hier veel gebruik van maakt. Ook heeft google enkele kant en klare filters, waarmee je leuke effecten (waaronder zwart-wit) direct toe kunt passen op je foto’s. Kortom, ben je op zoek naar een plek voor al je foto’s die de mogelijkheid biedt om enkele basisbewerkingen te doen? Dan is Google Photos zeker een aanrader.

Fotobewerkingsprogramma LuminarAI

LuminarAI is een fotobewerkingsprogramma gemaakt door Skylum (voorheen Macphun) en is beschikbaar voor Mac en Windows. Skylum is ook bekend van fotobewerkingsprogramma’s Luminar 4 en Aurora HDR. LuminarAI is een geheel nieuw fotobewerkingsprogramma’s die in een rap tempo aan populariteit toeneemt. Het fotobewerkingsprogramma is het beste te vergelijken met Adobe Lightroom. Je kan foto’s op een vrij eenvoudige en snelle manier mooier maken met behulp van schuifbalkjes, maar ook met filters die al geïnstalleerd zijn binnen het programma. Met 1 muisklik heb je een specifieke bewerking toegepast.

LuminarAI is een uniek fotobewerkingsprogramma die werkt met Artificial Intelligence om het fotobewerken nóg slimmer en sneller te laten verlopen. Doordat LuminarAI de foto als het ware kan lezen weet het programma bewerkingen op een natuurlijke manier toe te passen. Door deze functie bespaar je veel tijd en helpt het programma jou het gewenste resultaat te krijgen binnen een mum van tijd. Een uitgebreide opsomming van de mogelijkheden van LuminarAI kun je lezen in onze blog. Daarnaast is het programma zeer geschikt voor portretfotografie, macrofotografie, architectuurfotografie, landschapsfotografie en meer!

Maak je ook gebruik van de Adobe Creative Cloud? Dan kun je LuminarAI ook als Adobe Lightroom en Adobe Photoshop extensie gebruiken. Dat is handig, wanneer je specifieke Luminar filters mooi vindt of een aantal bewerkingen liever in Luminar wilt uitvoeren. Doordat de programma’s nauw samenwerken heb je alle bewerkingsmogelijkheden binnen handbereik.

Een voordeel van LuminarAI is dat je een eenmalig bedrag van €79 betaald, afhankelijk van het gekozen pakket, waarna je het programma tot op twee verschillende computers kunt gebruiken!

Exclusieve korting met code: DEROOIJ voor €10,- korting op LuminarAI.
De korting werkt alleen als je via deze pagina naar de Luminar website gaat en wordt direct automatisch verrekend.

Fotobewerkingsprogramma Luminar Neo

Luminar Neo is het nieuwste fotobewerkingsprogramma gemaakt door Skylum (voorheen Macphun) en is beschikbaar voor Mac en Windows. Skylum is ook bekend van fotobewerkingsprogramma’s Luminar 4Aurora HDR en de hierboven genoemde LuminarAI.

Een belangrijk verschil dat Luminar Neo heeft ten opzichte van LuminarAI is dat het weer mogelijk is om met lagen te werken. Daarnaast werkt Luminar Neo een stuk sneller dan zijn voorganger. Natuurlijk zijn er ook nieuwe functies bijgekomen. Zo beschikt Luminar Neo over Relight AI. Daarmee is het mogelijk om gedeeltes van de foto aan te passen. Bijvoorbeeld het bewerken van de lucht, zonder het landschap aan te tasten. Verder is het in Luminar Neo nog makkelijker om stroomkabels en (sensor)stofjes te verwijderen uit de foto. Daarnaast is het in Luminar Neo mogelijk om gemakkelijk de achtergrond te verwijderen. Handig wanneer je in lagen wilt werken met bijvoorbeeld portretfoto’s. En als deze extra opties nog niet genoeg zijn is het ook nog mogelijk om in Luminar Neo jouw eigen foto catalogus bij te houden. Na de update van juli 2022 is het in Luminar Neo optioneel om de HDR Merge functie toe te voegen aan het fotobewerkingsprogramma voor €49,-.

Maak je ook gebruik van de Adobe Creative Cloud? Dan kun je Luminar Neo  ook als Adobe Lightroom en Adobe Photoshop extensie gebruiken. Dat is handig, wanneer je specifieke Luminar filters mooi vindt of een aantal bewerkingen liever in Luminar wilt uitvoeren. Doordat de programma’s nauw samenwerken heb je alle bewerkingsmogelijkheden binnen handbereik.

Luminar Neo kun je aanschaffen voor een eenmalig bedrag met levenslange toegang of op abonnementsbasis (maand- of jaarabonnenent). Dit geeft je dus alle flexibiliteit. Aangezien de prijs afhangt van welke optie je kiest, maar ook afhangt of je in het verleden al een oudere Luminar versie gekocht hebt, raden wij aan onze Luminar Neo pagina te bezoeken voor meer informatie over de prijzen.

Exclusieve korting met code: MDR-NEO voor €10,- korting op Luminar Neo.
De korting werkt alleen als je via deze pagina naar de Luminar website gaat en is alleen geldig op het jaarabonnement of de eenmalige betaling met levenslange toegang.

Fotobewerkingsprogramma Affinity Photo

Affinity Photo is ook een van de nieuwkomers die positief ontvangen wordt. De interface van Affinity Photo ziet er relatief eenvoudig uit waardoor het toepassen van basis fotobewerkingen geen probleem zal zijn. Naast de RAW bewerkingen kan je ook in dit programma werken met lagen, selecties maken van onderwerpen en deze vervolgens in andere foto’s toevoegen. Wat dat betreft geeft Affinity Photo je de creatieve vrijheid die je in Photoshop Elements en Photoshop CC ook hebt.

Een nadeel van Affinity Photo is dat ook hier de fotobeheer functies ontbreken. Je moet foto’s dus beheren via een programma zoals Adobe Lightroom of via de Windows Verkenner / Finder. Dit laatste heeft heel veel nadelen, want het snel opzoeken van een specifieke foto is op die manier bijna niet mogelijk als je tienduizenden foto’s hebt.

Ook voor Affinity Photo betaal je maar eenmalig een bedrag. De kosten zijn slechts 54,99 euro.

Fotobewerkingsprogramma Capture One 22

Capture One is een fotobewerkingsprogramma die is ontwikkeld door het Deense bedrijf Phase One. Naast de digitale camera’s van Phase One hebben zij ook hun eigen bewerkingssoftware. Ook bieden zij speciale versies van Capture One aan voor Sony, Fujifilm en Nikon camera’s. De RAW-bestanden worden in die versies optimaal uitgelezen. Capture One onderscheid zich van vele andere programma’s door de snelle tether-functie, beter bekend onder de term ‘Tethered Photography’. Dit biedt de gebruiker de mogelijkheid om de camera met een computer te verbinden, waarbij de foto’s direct op de computer te zien zijn. Vaak wordt dit gebruikt door studiofotografen in de fashion industrie. Capture One is verder door de vele professionele mogelijkheden een misschien wel professionelere tegenhanger van Lightroom. Verder is dit programma ook beschikbaar voor op de tablet of smartphone. Daarbij heb je natuurlijk wel minder uitgebreide functies.

Capture One is zowel los als in abonnementsvorm aan te schaffen. De prijzen liegen er niet om, want voor dit mooi complete fotoprogramma moet je aardig diep in de buidel tasten. Los betaal je voor Capture One 229 euro (voor de Fujifilm, Sony of Nikon versie) en 349 euro voor de algemene versie. Met het abonnement zijn die tarieven respectievelijk 18 euro per maand en 29 euro per maand. Ongeacht waar je voor kiest, kun je de software installeren op twee computers/laptops.

Fotobewerkingsprogramma’s vergelijken

Hieronder vind je een aantal eigenschappen die veel fotografen belangrijk vinden bij het gebruik van een fotobewerkingsprogramma.
✔ = Aanwezig en werkt goed
➖ = Aanwezig maar met beperkte mogelijkheden
✘ = Niet aanwezig

Adobe Lightroom
Classic
Adobe Lightroom (cloud)Adobe
Photoshop
Photoshop
Elements
Luminar AILuminar NeoAffinity
Photo
ON1 Photo RAWCapture One Pro
RAW bewerkingen
HDR samenvoegen✔ (vanaf versie 14)+€49 (add-on)
Panorama samenvoegen
Goed retoucheren
Fotobeheer functie✔ (Bridge)
Werken met lagen
Presets / filters
Nederlandstalig

Welk fotobewerkingsprogramma moet jij kiezen?

Het fotobewerkingsprogramma dat jij moet kiezen hangt heel erg af van je budget en wat je met fotobewerking wilt bereiken. Als je geen problemen hebt om 12,09 euro per maand te betalen voor een fotobewerkingsprogramma dan zou ik zeker adviseren om het abonnement voor fotografen te nemen bij Adobe. Het lidmaatschap duurt minimaal 1 jaar, daarna is het per maand opzegbaar. Indien je dit teveel geld vindt en jij hoofdzakelijk je foto’s mooier wilt maken dan zou Luminar de beste keuze zijn. Als jij meer creatieve opties wilt hebben kom je uit bij Affinity Photo. Adobe heeft lang de leiding gehad in de wereld van de fotobewerking, maar ik sluit niet uit dat Luminar en Affinity Photo verder blijven groeien.

Welk fotobewerkingsprogramma gebruik jij?

Misschien ben jij al met fotobewerking begonnen of heb jij naar aanleiding van dit artikel een keuze kunnen maken. Ik ben benieuwd welk fotobewerkingsprogramma jij gebruikt (of gaat gebruiken). Laat het weten door te reageren op dit bericht.

 

Reacties (213)

Hallo Mark, ik werk al een aantal jaren met Lightroom /photoshop en creatieve cloud , maar ga over van een desktop naar een laptop en wil het Adobe abonnement opzeggen en op de laptop aan iets nieuws met eenmalige aankoop beginnen. Ik dacht aan photoshopelements 23, maar vraag me af of ik daar ook panorama’s in kan samen voegen, focus staking en HDR foto’s kan samenvoegen. Nu zag ik bij jouw uitleg, hierboven, dat ON1 Photo raw dit wel kan, maar dit programma staat niet bij jouw favorieten. Wat zou jij mij adviseren? Groeten Joke Kerkhoff

On1 Photo RAW is door de jaren heen beter en beter geworden. Wat dat betreft zou het een goede keuze voor jouw situatie zijn. Als je van Lightroom / Photoshop naar Photoshop Elements gaat dan ga je toch wel een hoop dingen missen.

Een update van de prachtige functies die ON1 2023 nu biedt, is wel op zijn plaats; het programma is optimaal verbeterd en biedt nu ook veel AI functies. Dus ON1 …op de 1e plaats?!!

Binnenkort zullen wij deze pagina weer een update geven en dan nemen wij de 2023 versie van On1 zeker mee 🙂

Hoi Mark,

Ik heb via jouw link Luminar NEO besteld. Helaas, de kortingscode werd niet verzilverd. NEO voor 1 computer kostte nu 119 euro.
Dus tip, pas de prijzen op je site aan.

groeten Jolande

De prijzen heb ik nog eens nagelopen, die veranderen zeer regelmatig bij Skylum. Inmiddels heb ik het aangepast. De kortingscode van 10 euro zou moeten werken als je Luminar Neo koopt met een eenmalig bedrag (levenslang toegang) of met een jaarabonnement. De kortingscode werkt niet i.c.m. andere lopende acties bij Skylum.

Hoi Mark,

Goed en duidelijk artikel. Ik heb hierop een vraag; de RAW bestanden uit mijn D780 worden niet herkend in Lightroom versie 5,7. Weet jij toevallig of deze wel in versie 6 uitgelezen kunnen worden. Ik vind een maandabonnement best prijzig als het niet heel veel gebruikt en standalone werken is ook wel prettig

Sorry voor de late reactie. De RAW-bestanden van de Nikon D780 worden pas vanaf Lightroom Classic 9.2 ondersteund. Als je nog aan Lightroom 6 kunt komen zal dat het probleem helaas niet oplossen en ben je dus als het ware ‘gedwongen’ om toch een Lightroom abonnement af te sluiten. Er is wel een omweg, dat is het gebruik van de Adobe DNG-converter. Je NEF-bestanden worden dan omgezet naar een ander type RAW-bestand, namelijk DNG. DNG-bestanden kun je wel in Lightroom 5.7 importeren.

Waarom heb je Topaz niet meegenomen in je overzicht?

We hebben de meest populaire programma’s (uit eerder onderzoek) meegenomen. We zien wel dat Topaz steeds populairder wordt dus die zullen we binnenkort ook meenemen.

Hoi Mark

Ik werk met Gimp (open source software) en Darktable (eveneens open source software) en ik ben daar zeer tevreden mee. De programma’s zijn beide gratis te downloaden van internet en worden met regelmaat ge-update. Gimp is een prima alternatief voor Adobe Photoshop en Darktable kun je vergelijken met Adobe Lightroom. De resultaten zijn in ieder geval prima.

Ik gebruik DPP, Digitale photo professional van Canon. Gratis!
Specifiek toegesneden voor Canon RAWfiles en Canon lenzen.

“Alles” wat ik nodig heb kan met dit programma.

Je kunt er ook jpeg-files mee optimaliseren, maar dat is niet de hoofdtoepassing.

Dat zijn inderdaad alternatieven die regelmatig gebruikt worden. Uiteindelijk komt ieder fotobewerkingsprogramma met voor- en nadelen. We hebben ook een overzicht gemaakt van gratis fotobewerkingsprogramma’s: https://www.derooijfotografie.nl/gratis-fotobewerkingsprogrammas-voor-beginners/

Ik gebruik het meest Lightroom Classic. Soms Luminar en Luminar AI.
Moet ik kleine dingen snel doen wil ik ook nog wel eens Faststone Image Viewer gebruiken; simpel programmaatje. Maar kan soms handig zijn.
Gimp onlangs gedownload, ik las dat dat een handig programma was. Kan er nog niet goed met overweg.

Zolang Paintshop Pro bestaat gebruik ik dit al. Denk al zo’n beetje 25 jaar. Doet niet veel onder voor Adobe… en aanzienlijk goedkoper..
i.c.m. Corel Aftershot

Had graag Luminar aangekocht maar ga wellicht een nieuwe PC aankopen. Kan je een aangekocht programma meenemen als je van PC veranderd.

Ja dat is geen probleem. Je kunt in je Skylum Luminar account een computer ontkoppelen van je activatiecode en diezelfde activatiecode weer gebruiken op je nieuwe computer.

Hey Mark,
ik gebruik al sinds 2017 Affinity Photo en ben er zeer tevreden over. Telkens nieuwe (Gratis) updates, telkens meer mogelijkheden. Wat ik niet begrijp waarom je het ontbreken van fotobeheer of een zogezegde bibliotheek in Affinity als een nadeel omschrijft. Ik vind het een groot voordeel. Ik kan zelf bepalen hoe ik mijn foto’s beoordeel, opsla, heb zelf controle over m’n backups en weet zeker dat mijn originelen behouden blijven. Ik werkte vroeger met Luminar, eerst 18 dan 3 dan 4. toen de beheerfunctie er in opgenomen werd ben ik gestopt het te gebruiken, omdat het te omslachtig werd.
En je moet voor documenten en mails toch ook je eigen bestandssysteem hebben, dus waarom niet voor Foto’s?

Een goede fotobeheerfunctie kan voordelen en tijdswinst met zich meebrengen, vandaar dat we het wel als apart onderdeel behandelen in de vergelijkingstabel. Helaas is Luminar niet het beste voorbeeld van hoe een fotobeheerfunctie eruit moet zien. De mogelijkheden zijn zeer minimaal (niet veel meer wat jezelf op de harde schijf kunt doen). Echter als je naar Lightroom of Adobe Bridge kijkt, kun je veel extra metagegevens raadplegen en daar bijvoorbeeld ook op zoeken. Het vinden van een specifieke foto wordt daarmee een stuk makkelijker. Daarnaast kun je in Lightroom bijvoorbeeld ook werken met albums, zonder dat je foto’s dubbel hoeft op te slaan.

Een fotobeheerfunctie is niet noodzakelijk, maar kan dus wel handig zijn.

Ik gebruik Photoshop CC omdat ik fotobewerking en digitaal tekenen/ontwerpen kan combineren
Ik heb ook Lightroom gebruikt, maar kan beter omgaan met Photoshop
Volg op het moment je on-line cursus Photoshop waar ik (ondanks dat ik al enige ervaring heb) veel van leer
Voor iedereen die zich in Photoshop Lightroom wil verdiepen een aanrader`
Met vr gr Gertjan Hultzer

Frits de Wolf Fotografie

Ik heb tot mijn beschikking:
-Adobe cc (Ligtroom + Photoshop)
-Capture One 21
-Luminar AI (en straks ook Neo)
-Alles van Affinty
-Hellicon (focusstacking)
-PT-Gui (voor pano/3d tours ed) (Capture One 22 is voor mij niet zo zinvol dus)

In de praktijk gebruik ik Lightroom het meest, gevolgd door Photoshop en Luminar. Ik heb geprobeerd om met Capture One te werken maar ik ben er nog altijd niet echt enthousiast over; werkt zoveel anders dan al het andere. Ik heb ook nooit problemen met tethering in Lightroom.

Daarnaast is de nieuwe enhance functie in de laatste Lightroom versie wel heel erg lekker.

Capture One 21 kan nog geen HDR opnames samenvoegen.
In de komende versie 22 zit wel de mogelijkheid om HDR opnames samen te voegen.
Dit geldt ook voor het samenvoegen van panorama’s.

Er komen inderdaad mooie vernieuwingen aan 🙂

ik gebruik al meer dan 15 jaar ACDSee en sinds ik een Mac heb: ACDSee for Mac. Versie 7 nu. Een goed en eenvoudig programma voor snelle foto voor foto bewerking (geen achtergrond verandering of zo of gekke dingen) van series muziekfotografie met Canon EOS R.
Photoshop geprobeerd maar dat heeft veel teveel knopjes en mogelijkheden, ben ik mee gestopt: kon het vaak niet terug vinden.

Hoi,

Sinds een jaar 0f 4 overgestapt op Exposure, een zeer sterk programma voor editing.
Geen toestanden met DAM of wat voor database dan ook.
Perfecte aanpassingen en mogelijkheden.
Erg snelle en goede service van support.
Lage aanschafprijs voor een perfect product.
Heb 10 jaar Lightroom gebruikt maar wordt zo langzamerhand een elite product.

Bedankt voor het delen van jouw ervaringen, dat wordt zeer gewaardeerd 🙂

Beste

dank je wel voor deze mooie uitleg

Is Photoshop Elements nog verkrijgbaar in de handel
of ook enkel zoals Lightroom enkel via Adobe te downloaden
met abonnement…

Verder lijkt Luminar mij ook wel okay
maar kan ik ergens vinden of ik Luminar kan gebruiken
met
Canon 80D en EOS7D Mark II
Lightroom bijv. niet voor mijn 80D

alvast dank
vriendelijke groet

Photoshop Elements kun je nog steeds als een los pakket kopen. Dat kan via de website van Adobe, maar eventueel ook op een website zoals Bol. Luminar werkt met de genoemde camera’s, maar dat zou ook bij Lightroom zo moeten zijn (als je het abonnement neemt en dus toegang hebt tot de laatste updates).

Ik gebruik ze allen behalve ON1 photo RAW en mis eigenlijk mijn vroegere favoriet Corel Paintshop & Aftershot Pro. Nu ben ik toch maar bij de laatste vernieuwingen gezwicht voor Adobe creative cloud abonnement. Blijf overigens Corel er vast naast gebruiken want doet enkele vaste dingen gewoon beter. Vind Luminar AI wel heel fijn in elkaar zitten maar ben nog aan het ontdekken hoe goed het werkt. Heb Capture One omdat de rest toen nog moeizaam met de RAW files van fujifilm omging maar is nu enkele jaren later wel verholpen overal. Was overigens voorheen geen favoriet van Adobe omdat die toen nog heel erg vertragend werkte op mijn computers door bijvoorbeeld steeds maar catalogussen te willen laden. Dat is nu sterk verbeterd. Affinity Photo, Designer en Publisher heb ik vanwege hun prijs en om de grote pakketen van presets, overlays enz. en die ook goedkoop zijn.

Bedankt voor het delen van je ervaringen Hans 🙂

Interessant overzicht.
Ik zie dat ON1 Photo RAW alleen maar vinkjes heeft, geen streepjes of kruisjes en daaruit zou ik opmaken dat dat de beste keuze zou kunnen zijn … maar deze wordt vervolgens niet benoemd in de samenvatting/aanbeveling. Voor een eenmalige prijs van ca €100 zit je er niet mee vast aan een abonnement, terwijl je wel alle opties krijgt. Klinkt op zich goed.
Daarom vraag ik mij af; Wat is er mis met ON1 Photo RAW? Waarom wordt deze niet beter aangeprezen?
(Geen eigen mening of ervaring, simpelweg een constatering o.b.v. wat er staat…)

On1 Photo RAW heeft inderdaad alle functies die in de tabel genoemd worden, echter zie je wel dat de werking van de functies niet altijd even uitgebreid zijn of goed werken. Veel van de functies zijn in de programma’s van Adobe bijvoorbeeld iets uitgebreider met mooiere resultaten als resultaat. Daarnaast is het een minder populair programma, dus zeker als je het leuk vindt om met presets te werken dan ga je daar minder downloads voor vinden.

Voor ongeveer 100 euro ben je dan klaar en kun je lekker aan de slag. Als je veel op mobiel wilt doen dan is het fijn als je alles met de desktop kunt syncen en daarvoor heb je wel het abonnement nodig dat ze aanbieden.

darktable (volledig gratis – open source) gebruik ik het meest om foto´s te bewerken (belichting, contrast, curves, verscherpen, ruisreductie, kleine retouches, watermerk…).
Voor grotere klussen (denk aan lucht vervangen of andere dingen waarvoor je best met lagen werkt) gebruik ik Affinity Photo.

Beste Mark,
Mijn vrouw en ik zijn over gegaan van Canon naar de Panasonic DMC-FZ2000 voor mijn vrouw, al had ik liever gehad dat ze de zelfde camera als mij had genomen, zodat ik maar één fotobewerkingsprogramma nodig heb.
Ik zelf heb gekozen voor de Sony RX10IV.
We fotograferen gewoon voor onze hobby en niet wekelijks.
Dit daar mijn vrouw ook last heeft van reuma zodat haar handen pijn gaan doen.
Maar met mooi weer gaan we er wel op uit in Nederland om ergens mooie foto’s te maken.
Beide merken hebben niet echt een makkelijk en goed software programma.
Ik was gewent aan Lightroom 6.3, maar die kan de HDR van beide camera’s niet bewerken. En een update is ook niet mogelijk.
Capture One lijkt me een mooi pakket, maar daar kan ik volgens mij niet de foto’s van de Panasonic DMC-FZ2000 mee bewerken. Ik zie daar nee staan bij dit merk.
Welk programma zou goed zijn om te gebruiken voor beide camera’s?
Liefst een eenmalig bedrag en anders het laagste bedrag per jaar.

Hartelijk dank.
Groeten van Heleen en Willem

Hallo Heleen en Willem,

Als alleen HDR de functie is die ontbreekt in je huidige workflow dan zou je Affinity Photo als uitbreiding op Lightroom kunnen gebruiken. Je hebt dan ook direct een mooi fotobewerkingsprogramma als je een keer iets complexere, lokale bewerkingen wilt maken die in Lightroom niet (of minder goed) lukken.

Hoi Mark,

Als ik een Creative Cloud Abonnement neem voor Lightroom / Photoshop, kan ik mijn foto’s dan wel op mijn eigen harde schijf opslaan, of gaat dit alleen in de cloud?

Hallo Jaap,

Dat ligt aan het abonnement waarvoor je kiest. Indien je kiest voor ‘Fotografielidmaatschap (20 GB)’ dan krijg je Lightroom Classic en Photoshop en kun je het best de foto’s lokaal (op je eigen harde schijf) opslaan, want met 20GB cloudopslag kom je niet zo ver. Er is ook een abonnement van 24,19 p/m en dan is de cloudopslag 1TB.

Kies je voor het abonnement ‘Lightroom-lidmaatschap (1 TB)’ dan krijg je alleen Lightroom (en dus niet Lightroom Classic, de versie die momenteel nog meer mogelijkheden heeft) en moet je de foto’s wél in de cloud opslaan.

De meeste fotografen, inclusief mijzelf, kiezen voor ‘Fotografielidmaatschap (20 GB)’ en slaan de foto’s dan op een interne of externe harde schijf op.

Mark,

Bedankt voor je antwoord. Dit wilde ik weten en ga eerdaags voor de Fotografielidmaatschap van 20 GB zodat ik de foto’s op mijn externe harde schijf kan opslaan.

Ik gebruik Davinci resolve studio 17. Normaal color grade ik daar mijn video’s mee maar met foto’s werkt het ook uitstekend.

Hoi Mark,

Als ik een Creative Cloud abonnement voor Lightroom / Photoshop neem van €12,09, kan ik dan wel mijn foto’s op mijn eigen harde schijf opslaan of is dit alleen in de cloud?

Laat een reactie achter