Wat is het beste fotobewerkingsprogramma?

Vraag jij je ook af wat het beste fotobewerkingsprogramma is? In dit artikel gaan wij aanvullende uitleg geven over een aantal populaire fotobewerkingsprogramma’s inclusief de voor- en nadelen van deze fotobewerkingssoftware. We willen je er graag op wijzen dat je kunt aanmelden voor een gratis mini cursus Beginnen met Fotobewerking die zeer regelmatig uitgezonden wordt. In dit artikel lees je meer over Adobe Lightroom, Photoshop CC (of CS), Photoshop Elements, Aperture en Picasa. Ook besteden we aandacht aan een aantal opkomende fotobewerkingsprogramma’s die dus steeds populairder worden zoals Luminar en Afinity Photo.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2020

Inhoud van dit artikel:
Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop CC (of CS)
Fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom
Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements
Fotobewerkingsprogramma Aperture
Fotobewerkingsprogramma ON1 Photo RAW
Fotobewerkingsprogramma Google Photos
Fotobewerkingsprogramma Luminar 4
Fotobewerkingsprogramma Affinity Photo
Fotobewerkingsprogramma Capture One pro
Fotobewerkingsprogramma’s vergelijken
Welk fotobewerkingsprogramma moet jij kiezen?
Welk fotobewerkingsprogramma gebruik jij?

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop CC (of CS)

Photoshop CC (voorheen CS) is het meest uitgebreide fotobewerkingsprogramma die je kunt vinden. De mogelijkheden zijn ongekend en jij als fotograaf kunt er vrijwel alles mee doen wat je wilt. Adobe Photoshop CC is echter niet alleen gemaakt voor de (professionele) fotograaf, maar ook voor designers. Hierdoor vind je ook veel mogelijkheden in het fotobewerkingsprogramma die eigenlijk niet zo relevant zijn voor fotografen. Daar komt direct het ‘gevaar’ van Photoshop CC om de hoek kijken. Je kunt er zoveel mee dat je echt veel tijd moet investeren om alles goed onder de knie te krijgen.

Jaren geleden heb ik het ook meegemaakt. Ik opende Adobe Photoshop en waar moet je beginnen? Je ziet een leeg scherm en heel veel menu items… Een goede cursus Adobe Photoshop voor Fotografen kan je opweg helpen om alles supersnel onder de knie te krijgen. De voordelen van Adobe Photoshop CC zijn dus de mogelijkheden die je hebt. De nadelen zijn dat het niet direct helemaal duidelijk is hoe en op welke manier jij je foto’s kunt verbeteren. Tenslotte is Adobe Photoshop niet de goedkoopste fotobewerkingssoftware. In het verleden was het heel duur en was je ongeveer 1000 euro kwijt voor dit professionele pakket, maar tegenwoordig gaat het op abonnementsbasis en heb je voor 12,09 euro (incl. BTW) per maand toegang tot alle mogelijkheden. Daarnaast krijg je ook direct toegang tot Lightroom. Vind jij dit te duur? Lees dan snel verder, want er zijn andere alternatieven.

Fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is in de afgelopen 6 jaar ontzettend populair geworden onder professionele en amateurfotografen. Adobe Lightroom is speciaal voor fotografen gemaakt en dat maakt het een heel fijn fotobewerkingsprogramma. Er zitten allerlei handige opties in die het bewerken van foto’s snel en efficiënt maken. In Adobe Lightroom vind je verschillende modules zoals de bibliotheekmodule waarin je op een overzichtelijke manier je foto’s kunt beheren. Als je dit op de juiste manier doet, kun je bij wijze van spreken een specifieke foto die jij zoekt binnen enkele seconden opzoeken (ook als je niet meer weet in welke map de foto stond). Dat gaat uiteindelijk veel tijd besparen.

De ontwikkelmodule van Adobe Lightroom is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van dit fotobewerkingsprogramma. Je hebt er veel fotobewerkingsmogelijkheden en het fijne is dat alle schuifbalkjes waarmee je de foto kunt bewerken onder elkaar staan. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar de schuifbalkjes door een verborgen menu tevoorschijn te halen. Wat dat betreft is de interface van Lightroom erg toegankelijk. Ook met Adobe Lightroom moet je er wel rekening meehouden dat je wat tijd moet investeren om alles goed te kunnen gebruiken, maar naar mijn mening is het veel makkelijker te leren dan Adobe Photoshop CC. Met behulp van de Cursus Adobe Lightroom leer jij heel snel wat je allemaal kunt doen met de software en hoe jij je eigen foto’s naar het volgende niveau brengt. Adobe Lightroom is nog als los pakket te koop onder de naam Adobe Lightroom 6 voor ongeveer 125 euro. Je kan ook voor het Creative Cloud abonnement voor fotografen.

kiezen. Je betaalt 12,09 euro per maand en krijgt toegang tot Adobe Lightroom én Adobe Photoshop CC. Een voordeel hiervan is dat je altijd gebruik kan maken van de nieuwste mogelijkheden, want Adobe update Lightroom en Photoshop regelmatig.

Zitten er ook nog nadelen aan Adobe Lightroom? Er zijn er wel een aantal te noemen. Het weghalen van objecten uit een foto gaat iets minder makkelijk dan in Photoshop. Ook de mogelijkheden bij het samenvoegen van panoramafoto’s is vrij beperkt. Tenslotte is Adobe Lightroom echt gemaakt om foto’s beter te maken en ontbreken de creatieve mogelijkheden zoals het toevoegen van frames en tekst. Het grootste nadeel voor vele (amateur)fotografen zal echter zijn dat het losse pakket (Lightroom 6) gaat verdwijnen. Er komt geen Lightroom 7 en de enige optie is het abonnement van 12,09 euro per maand.

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements

Adobe heeft nog een fotobewerkingsprogramma, namelijk Adobe Photoshop Elements. Photoshop Elements is eigenlijk het beste te vergelijken met Photoshop CC, alleen zijn de mogelijkheden veel beperkter. In Photoshop Elements kun je werken met lagen. Het voordeel hiervan is dat je iedere bewerking op een aparte laag kan uitvoeren. Mocht je later iets ongedaan willen maken dan kan je die laag simpelweg aanpassen of verwijderen. Een ander voordeel van Photoshop Elements is dat creatieve elementen zoals filters, frames en tekst toegevoegd kan worden. Voor iedereen die een beetje van creativiteit houdt is Photoshop Elements dus een goede keuze. Adobe Photoshop Elements koop je voor ongeveer 90 euro. Ook Photoshop Elements kan in het begin vrij lastig zijn om onder de knie te krijgen. Klik hier voor meer informatie over de online cursus Photoshop Elements.

Fotobewerkingsprogramma Aperture

Aperture is een fotobewerkingsprogramma gemaakt door Apple en ook alleen te gebruiken op de Mac. Aperture kan zich het beste meten met Adobe Lightroom, maar toch adviseer ik Aperture niet meer. Apple kondigde in 2014 aan te zullen stoppen met verdere ontwikkeling van de software. Als jij nog geen fotobewerkingsprogramma hebt dan heeft het dus niet zoveel zin om met Aperture te starten.

Fotobewerkingsprogramma ON1 Photo RAW

ON1 Photo RAW is ook een relatief nieuw fotobewerkingsprogramma. Voorheen bekend als ON1 Photo en was eerst enkel als Photoshop en Lightroom Plug-in te gebruiken. Sinds enkele jaren is het fotobewerkingsprogramma ook als stand-alone programma te gebruiken. ON1 Photo RAW is een mix tussen Lightroom en Photoshop. Zo heeft het programma de mogelijkheid om een bibliotheek bij te houden, in lagen te werken en te knippen en plakken in foto’s. Een groot voordeel van ON1 Photo RAW is dat je niet langer meer foto’s hoeft te importeren, maar deze rechtstreeks vanuit de originele locatie kunt bewerken.

Qua mogelijkheden biedt ON1 Photo RAW een ruim aanbod aan mogelijkheden aan, zoals focus-stacking, panorama stitching en exposure bracketing. ON1 is het perfecte programma voor de fotograaf die zich graag dieper in fotobewerking wilt verdiepen en graag alles in één programma wilt hebben.

Verder is ON1 Photo RAW voor een eenmalige prijs aan te schaffen voor slechts €100 een zit je niet vast aan een lidmaatschap. Houd de website goed in de gaten, want regelmatig zijn er leuke kortingsacties of proefperiodes.

Fotobewerkingsprogramma Google Photos

Google Photo’s is een navolger van Picasa. Veel beginnende fotografen gebruikten voorheen Picasa om hun foto’s te bewerken. Evenals Google photo’s was Picasa een programma van Google. Echter heeft Google ervoor gekozen om te stoppen met Picasa. Was je Picasa gebruiker en ben je benjeuwd wat er met je oude Picasa fotos gebeurd? Google slaat je oude foto’s automatisch op in Google Photos. Via Google Photos is het mogelijk om gratis foto’s op te slaan op je persoonlijke Google Account. De fotokwaliteit wordt dan wel aangepast, maar is nog mooi scherp voor op het beeldscherm. Wil je jouw foto’s bewerken en daarna groot uitprinten? Dan is het altijd nog mogelijk om voor betaalde opslag te kiezen. Google Photos is te raadplegen via de computer, tablet en smartphone. Dat maakt Google Photos een erg handige plek om (automatisch) je fotobibliotheek in op te slaan. Aan de hand van gezichtsherkenning en object herkenning kun je overigens ook heel snel foto’s terugvinden.

Foto’s bewerken met Google Photos
Via Google Photos kun je dus gratis heel veel foto’s opslaan én plaatselijk bewerken, ordenen en delen met anderen. Welke bewerkingen kun je allemaal doen met Google Photo’s? Qua bewerkingen gaat het echt om de basisbewerkingen, zoals belichting en het bijsnijden van de foto. Dat is natuurlijk erg handig als je hier veel gebruik van maakt. Ook heeft google enkele kant en klare filters, waarmee je leuke effecten (waaronder zwart-wit) direct toe kunt passen op je foto’s. Kortom, ben je op zoek naar een plek voor al je foto’s die de mogelijkheid biedt om enkele basisbewerkingen te doen? Dan is Google Photos zeker een aanrader.

Fotobewerkingsprogramma Luminar 4

Luminar is een fotobewerkingsprogramma gemaakt door Skylum (voorheen Macphun) en is beschikbaar voor Mac en Windows. Luminar is een van de opkomende fotobewerkingsprogramma’s die aan populariteit toeneemt. Luminar is het beste te vergelijken met Adobe Lightroom. Je kan foto’s op een vrij eenvoudige manier mooier maken met behulp van schuifbalkjes, maar ook met filters die al geïnstalleerd zijn binnen het programma. Met 1 muisklik heb je een specifieke bewerking toegepast.

Luminar 4 is een uniek fotobewerkingsprogramma die werkt met Artificial Intelligence om het fotobewerken nóg slimmer en sneller te laten verlopen. Doordat Luminar 4 de foto als het ware kan lezen weet het programma bewerkingen op een natuurlijke manier toe te passen. Een uitgebreide opsomming van de mogelijkheden van Luminar 4 kun je lezen in onze blog. Daarnaast is het programma geschikt voor zowel portretfotografie, macrofotografie als landschapsfotografie (en meer!).

Maak je ook gebruik van de Adobe Creative Cloud? Dan kun je Luminar 4 ook als Adobe Lightroom en Adobe Photoshop extensie gebruiken. Dat is handig, wanneer je specifieke Luminar filters mooi vindt of een aantal bewerkingen liever in Luminar wilt uitvoeren. Doordat de programma’s nauw samenwerken heb je alle bewerkingsmogelijkheden binnen handbereik.

Een voordeel van Luminar 4 is dat je een eenmalig bedrag van €89 betaald, afhankelijk van het gekozen pakket, waarna je het programma tot op twee verschillende computers kunt gebruiken!

Exclusieve korting met code: DEROOIJ voor €10,- korting op Luminar 4.
De korting werkt alleen als je via deze pagina naar de Luminar website gaat.

Fotobewerkingsprogramma Affinity Photo

Affinity Photo is ook een van de nieuwkomers die positief ontvangen wordt. De interface van Affinity Photo ziet er relatief eenvoudig uit waardoor het toepassen van basis fotobewerkingen geen probleem zal zijn. Naast de RAW bewerkingen kan je ook in dit programma werken met lagen, selecties maken van onderwerpen en deze vervolgens in andere foto’s toevoegen. Wat dat betreft geeft Affinity Photo je de creatieve vrijheid die je in Photoshop Elements en Photoshop CC ook hebt.

Een nadeel van Affinity Photo is dat ook hier de fotobeheer functies ontbreken. Je moet foto’s dus beheren via een programma zoals Adobe Lightroom of via de Windows Verkenner / Finder. Dit laatste heeft heel veel nadelen, want het snel opzoeken van een specifieke foto is op die manier bijna niet mogelijk als je tienduizenden foto’s hebt.

Ook voor Affinity Photo betaal je maar eenmalig een bedrag. De kosten zijn slechts 54,99 euro.

Fotobewerkingsprogramma Capture One Pro

Capture One is een fotobewerkingsprogramma die is ontwikkeld door het Deense bedrijf Phase One. Naast de digitale camera’s van Phase One hebben zij ook hun eigen bewerkingssoftware. Ook bieden zij speciale versies van de bewerkingssoftware aan voor Sony en Fujifilm camera’s. Capture One onderscheid zich van vele andere programma’s door de snelle tether-functie, beter bekend onder de term ‘Tethered Photography’. Dit biedt de gebruiker de mogelijkheid om de camera met een computer te verbinden, waarbij de foto’s direct op de computer te zien zijn. Vaak wordt dit gebruikt door studiofotografen in de fashion industrie. Capture One is verder door de vele professionele mogelijkheden een misschien wel professionelere tegenhanger van Lightroom. Verder is dit programma ook beschikbaar voor op de tablet of smartphone. Daarbij heb je natuurlijk wel minder uitgebreide functies.

Capture One is zowel los als in abonnementsvorm aan te schaffen. De prijzen liegen er niet om, want voor dit mooi complete fotoprogramma moet je aardig diep in de buidel tasten. Los betaal je voor Capture One 769 euro (1 gebruiker), maar een abonnement van 24 euro per maand is ook mogelijk. Licentiemogelijkheden zijn mogelijk tot 6 gebruikers. Ben je Sony of Fujifilm camera gebruiker? Dan bedragen de maandkosten enkel 11 euro in plaats van 24.

Fotobewerkingsprogramma’s vergelijken

Hieronder vind je een aantal eigenschappen die veel fotografen belangrijk vinden bij het gebruik van een fotobewerkingsprogramma.
✔ = Aanwezig en werkt goed
➖ = Aanwezig maar werkt niet goed of heeft beperkte mogelijkheden
✘ = Niet aanwezig

 Adobe Lightroom
Classic CC
Adobe
Photoshop
CS / CC
Photoshop
Elements
Luminar 4Affinity
Photo
ON1 Photo RAWCapture One Pro
RAW bewerkingen
HDR samenvoegen✔ (vanaf LR 5)✔ (vanaf versie 14)
Panorama samenvoegen
Goed retoucheren
Fotobeheer functie✔ (Bridge)
Werken met lagen
Presets / filters
Nederlandstalig

Welk fotobewerkingsprogramma moet jij kiezen?

Het fotobewerkingsprogramma dat jij moet kiezen hangt heel erg af van je budget en wat je met fotobewerking wilt bereiken. Als je geen problemen hebt om 12,09 euro per maand te betalen voor een fotobewerkingsprogramma dan zou ik zeker adviseren om het abonnement voor fotografen te nemen bij Adobe. Het lidmaatschap duurt minimaal 1 jaar, daarna is het per maand opzegbaar. Indien je dit teveel geld vindt en jij hoofdzakelijk je foto’s mooier wilt maken dan zou Luminar de beste keuze zijn. Als jij meer creatieve opties wilt hebben kom je uit bij Affinity Photo. Adobe heeft lang de leiding gehad in de wereld van de fotobewerking, maar ik sluit niet uit dat Luminar en Affinity Photo verder blijven groeien.

Welk fotobewerkingsprogramma gebruik jij?

Misschien ben jij al met fotobewerking begonnen of heb jij naar aanleiding van dit artikel een keuze kunnen maken. Ik ben benieuwd welk fotobewerkingsprogramma jij gebruikt (of gaat gebruiken). Laat het weten door te reageren op dit bericht.

152 responses on "Wat is het beste fotobewerkingsprogramma?"

 1. Sinds Lightroom overgegaan is naar abbonnementsvorm ben ik overgestapt naar DxO Photolab 3.
  Fotobewerkingen top!

 2. Ik gebruik zelf Pixalmator Pro , hij is alleen voor de mac maar ik vind het een erg gebruiksvriendelijk programma. En de ontwikkelaars werken ook nog eens hard aan de weg om het programma steeds verder uit te breiden. Zijn er nog andere mensen die dit programma gebruiken ?

 3. Nu een jaar met Darktable bezig. Het vraagt enige investering in tijd om een andere workflow aan te wenden. Je merkt dat het een van fotografen voor fotografen pakket is met een actieve ontwikkelgroep. Qua bestanden organiseren doet Darktable het niet onder van Lightroom. De uitgebreide mogelijkheden en de maskers in elke module maken Darktable interessant. Daarnaast kun je een moedule meerder keren inzetten. Een en ander vraagt wel zoeken naar de juiste module voor de foto. Het is zeker geen beginnerspakket, maar een volgende stap na Lightroom.

  • Ik zal dit pakket binnenkort er ook weer eens bijpakken. In het verleden heb ik er vergelijkende testen meegedaan, maar kon je duidelijk minder informatie uit een RAW-bestand halen dan bijvoorbeeld Lightroom. Maar de techniek staat niet stil dus Darktable zal ook de nodige updates gehad hebben.

 4. Ik gebruik Lightroom 6 al jaren.
  Ik had een Olympus Pen E-PL8 en heb nu een Fujifilm X-T4 aangeschaft.
  De camera bevalt goed, maar er kleeft wel voor fotobewerking een nadeel aan.
  Het bestand RAF kan ik niet openen in Lightroom en moet dat dan elke keer omzetten naar DNG.
  Dit vind ik lastig. Om maandelijks een bedrag te betalen voor Lightroom wil ik niet.
  Welk fotoprogramma kan wel RAF bestanden openen?
  Ik bezit een Apple PC.

 5. Hallo
  Ik gebruik Corel Paintshop Pro X8, en dat bevalt prima. Ik wil naar 2021 overstappen, maar is nog steeds niet in de winkel te koop.
  Er is al wel een upgrade, maar na 2 jaar kan je het niet meer downloaden als je problemen met je pc hebt.

 6. Hallo Mark.
  Ik ben me aan het oriënteren op een goed en gemakkelijk fotobewerkingsprogramma.
  Lightroom 5 gebruik ik , maar ik wil geen abo.
  Heb verder gekeken naar darktable en heb me ook verdiept in Corelio aftershot pro 3.
  Maar ik loop steeds tegen de gebrekkige importmodules en beheersmogelijkhefen aan van deze 2 program.
  Is luminar 4 dan een goed alternatief ook wat betreft het importen van foto’s en database?
  Zou graag advies van je willen.

 7. Hoi Mark.
  Heb altijd Picasa gebruikt voor mijn foto’s om dat je er ook teksten op kon plaatsen en werkte makkelijk.
  Nu met google fot gaat dit niet. Met welk programma gaat dit wel.

 8. Hoi Mark,

  Ik gebruik nu aperture maar ik ga een nieuwe macbook pro aanschaffen en dan word dit programma niet meer ondersteund. Welk programma lijkt er het meest op aperture? Ik vind dit zo’n fijn en makkelijk programma en weet eindelijk er het beste eruit te halen dat ik het moeilijk vind om een ander programma te moeten gaan gebruiken.

  Alvast bedankt Sabrina

 9. Ik gebruik ON1.
  Deze mis ik in jou opsomming.

 10. Hallo Mark,

  Ik heb een vraag aangezien ik een nieuwe Mac heb gekocht waar versie Catalina op staat. Nu werkt Lightroom en Adobe Photoshop Elements daar niet meer op of ik moet een abonnement gaan nemen. Daar heb ik juist geen zin in dus zou ik graag een programma willen kopen zodat je geen maandelijkse betalingen hebt. Wel zou ik het programma op 2 Macs moeten kunnen gebruiken. Wat voor mij belangrijk is dat de foto’s na bijsnijden toch de locatie vast blijft houden zodat ik die dus niet kwijt ben. Ik hoef geen albums te beheren of zo want dat gebruik ik totaal niet. Natuurlijk moet het wel gebruiksvriendelijk zijn want ik vind het al erg genoeg dat ik weer aan een ander programma moet gaan wennen. Ik hoop dat je mij enig advies kan geven welk programma(‘s) hiervoor in de plaats zou kunnen komen.

  • Een uitsnede maken van een foto waarbij je de pixels niet definitief verliest gaat bijna in alle fotobewerkingsprogramma’s zoals jij het graag wilt. Je zou eens naar Affinity Photo kunnen kijken. Dat lijkt het meest op Photoshop, maar verder zit er geen beheerfunctie bij. Als ik het zo lees dan heb je daar ook geen behoefte aan dus dat komt goed uit.

 11. DXO is ook een geweldig programma, eenmalige betaling zonder abonnementsvorm. Ruisreductie is enorm goed.
  Nabewerking in Lightroom of Photoshop is ook mogelijk.

 12. Beste Mark
  Even mij voorstellen ik ben Hilde en fotografeer graag tijdens mijn vakantie’s zowel landschap ,dieren, portret (laatste reis Egypte) dus oudheden enzoverder dit doe ik met een eenvoudig nikkon compact camera en gsm. Eenmaal thuis bewerkte ik de foto’s door eenvoudig bijknippen, horizon recht zetten , belichting en nog wat kleine aanpassingen via het programma picassa en daarna maak ik digitale fotoboeken met albelli dus allemaal vrij eenvoudig. Nu picassa niet meer word ondersteunt door google en ik een nieuwe laptop heb moeten aanschaffen ben ik op zoek naar een ander eenvoudig programma, maar ik zie door het bos de bomen niet meer en ben absoluut geen specialist. Kan U mij aanraden welke het beste aanleunt bij picassa ?

  • Je zou kunnen kijken naar Google Photos, dat is het meest vergelijkbaar. Als dat te weinig functionaliteit voor je heeft kom je toch bij een van de fotobewerkingsprogramma’s van deze pagina uit. Zelf zou ik dan voor Luminar gaan, wat makkelijker te begrijpen is dan Lightroom voor beginners.

 13. Hallo Mark,

  Welk fotobewerkingsprogramma raadt u aan? Ik ben een Snapseedgebruiker, maar wil nu wat meer. Op de laptop en voor 1 vast bedrag. Omdat ik een leek ben, zoek ik iets waar ik niet een cursus voor nodig heb om aan de slag te kunnen. Ik houd er van om sommige foto’s een sfeertje te geven ( gouden uurtje of sprookjes sfeer of een blauwe lucht mooier maken) Een wat uitgebreidere Snapseed. Ooit heb ik Gimp gebruikt, maar dat beviel niet. Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Joke

 14. Al geruime tijd gebruik ik Adobe Lightroom en heb ook de cursus van jou gevolgd . Nu lees ik de laatste tijd veel over Luminar en vraag mij af of ik deze moet aanschaffen om zodoende ook van het Adobe abonnement af te komen want dit is toch weer iedere maand €12,09 . Wat is wijsheid ?

  • Het ligt er een beetje aan welke opties je gebruikt in Lightroom. Luminar is een goede vervanger als je kijkt naar de mogelijkheden om foto’s te bewerken. Wat betreft het beheren van foto’s is het (nog) een stuk beperkter. Er is een bibliotheek aanwezig, je kunt foto’s beoordelen en albums aanmaken, maar dat is het wel zo’n beetje. Voor veel fotografen is dat meer dan genoeg.

   Je moet er wel rekening mee houden dat je Lightroom bibliotheek inclusief bewerkingen niet in Luminar kunt importeren. Je importeert dus de originele RAW foto’s. Zonder abonnement van Adobe kun je wel gewoon toegang houden tot je bibliotheek en foto’s exporteren, maar het bewerken van foto’s zal niet meer gaan.

   We hebben veel cursisten die gewisseld zijn van Lightroom en Luminar en daar dik tevreden mee zijn, dus voor veel fotografen kan het een mooie kostenbesparing zijn.

 15. Hoi Mark,

  ik heb photoshop elements16 en daar kan ik zonder problemen panorama foto’s samenvoeg, iets wat volgens de tabel in jou artikel niet zou kunnen.

  groetjes
  Jan

  • In de tabel hebben we het momenteel gemarkeerd met een – wat in de tabel aanduidt dat het wel aanwezig is, maar wat beperkingen kent. Hetzelfde hebben we bij Lightroom gedaan, daar kan het ook, maar krijg je ongewenste vervormingen niet altijd even goed weggewerkt.

 16. Hallo Mark,

  Een vraag over Elements 2020. Jarenlang heb ik Elements 4.0 gebruikt. Voornamelijk voor vlekjes wegwerken, formaat bijsnijden en in eerste instantie ook voor verscherpen (oud Aperture gebruiker).
  Sinds kort overgestapt op Capture One, maar voor eerder genoemde bewerkingen dus Elements 2020 aangeschaft. Simpelweg, omdat ik tevreden was over het programma en er vanuit ging dat deze latere versie zeker niet minder zou zijn. Deze bewerkingen pas ik toe voor plaatsing op internet (brede zin v.h. woord) en presentaties (natuurclubs). Echter lijkt de weergave minder te worden na bijvoorbeeld wijzigen formaat (resize) en zie ik na verscherpen toch een duidelijke toename in ruis. Zaken die me bij het oude programma niet of nauwelijks zijn opgevallen.
  Heb ik het fout of????

  Hartelijk dank alvast,
  Jan

  • Dit zou niet mogen gebeuren in Elements 2020, het is in ieder geval niet onze ervaring. Met welk merk camera fotografeer je, want een fotobewerkingsprogramma kan een RAW bestand wel op een andere manier uitlezen en daar in de bewerking mee omgaan. Daar zou wel iets kwaliteitverschil in kunnen optreden.

 17. Hoi Mark

  Ik heb vorig jaar de basiscursus gedaan. Zins dien veel gefotografeerd. Alleen helaas beschik ik niet over een fotobewerkingsprogramma. Ik ben dus rustig aan het kijken wat ik wil. Ik krijg 1 deze dagen een nieuwe MacBook dus dan wordt het hoogtijd voor een fotobewerkingsprogramma. Maar nu komt het welk programma moet ik kiezen. Ik twijfel tussen laminair en Elements. Ik heb alleen 1 voorkeur hij moet als het kan wel in het Nederlands zijn. Wat voor advies zou je mij geven?

  • Hey Xaviera!

   Leuk dat je jezelf verder wilt oriënteren. Een Nederlandstalig programma is zeker erg fijn. Daarom voor jou ook goed nieuws, want Luminar 4 is sinds vorige week ook beschikbaar in het Nederlands. Daarbij hebben we onze Nederlandstalige Luminar 4 cursus. Luminar heeft daarbij wat geavanceerdere en begrijpelijke mogelijkheden om te bewerken. Het programma is namelijk erg slim, waardoor je nog sneller je foto’s kunt bewerken. Verder hebben we ook voor Photoshop Elements een cursus. Als je zoekt naar een snelle en overzichtelijke manier om foto’s te bewerken zou ik Luminar 4 aanraden. Via deze link ontvang je ook nog korting voor Luminar 4. Voor Elements kun je kiezen als je van plan bent later ook voor Lightroom en of Photoshop te kiezen. Bij de kosten in kun je Elements dan meenemen in dit abonnement (creative cloud). Qua taal is Elements helaas alleen voor Windows in het Nederlands. Kijk vooral naar wat jij graag wilt bewerken en de snelheid/hoeveelheid daarvan. Succes met de keuze!

 18. Ik werk sinds kort met Affinity Photo. Het programma heeft veel mogelijkheden. Ik zou het willen vergelijken met Adobe Photoshop elements. Maar net als bij dit programma kost het nogal wat moeite om alle verborgen menu’s, layermenu’s en paletten te leren kennen. Verder blinken de handleidingen, ook het grote Affinity boek, niet uit door duidelijkheid. Een Nederlandse handleiding is nog in het geheel niet verkrijgbaar. De komst van een beginnershandleiding wordt steeds uitgesteld. Ook de intuïtieve bediening, die ik op een platform las, valt nogal tegen. Ondanks de zeer uitgebreide mogelijkheden, maak ik toch nog regelmatig gebruik van Photoshop elements om precies te krijgen wat ik wil. Gelukkig kan ik in Affinity Phot bewerkte foto’s zodanig exporteren, dat ik in Photoshop elements verder kan. Aan de andere kent kent Affinity Photo mogelijkheden, die Photoshop elements niet kent. Zo is het werken met Impaints om niet gewenste onderdelen uit een foto te verwijderen en de foto’s weer op natuurlijke wijze te herstellen veel gemakkelijker. Dat geldt ook voor het aanpassen van wolkenpartijen omdat de gewenste delen veel makkelijker kunnen worden geselecteerd. Dus met beide programma’s samen heb ik een perfect bewerkingsprogramma (ik schaf niet elk jaar een nieuwe versie van Photoshop elements aan).

 19. 1 2 3

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE