Is HDR Merge (HDR samenvoeging) in Luminar Neo de moeite waard?

HDR Merge (HDR samenvoeging) is een nieuwe, optionele toevoeging aan Luminar Neo. Zoals de naam doet vermoeden kun je met deze functie HDR-foto’s samenvoegen. Skylum, de maker van Luminar, had in het verleden aparte HDR-software, namelijk Aurora HDR. Naar mijn mening behoort Aurora HDR nog steeds tot de beste HDR-fotobewerkingsprogramma’s en het is mooi om te zien dat ze de HDR-functie nu naar Luminar Neo brengen. HDR Merge is een optie die je voor €49,- kunt kopen, maar is het de moeite waard? We laten in deze video zien hoe HDR Merge werkt en wat onze eerste ervaringen zijn.

Lees meer over HDR Merge van Luminar Neo op de website van Skylum. HDR Merge komt op 28 juli 2022 uit. Update je Luminar Neo software op die datum en via het icoontje links bovenin (bekijk de video hiervoor) kun je de HDR-functie toevoegen.

Wat is HDR-fotografie?

HDR-fotografie is een techniek die je kunt toepassen zodra er overbelichting én onderbelichting in een foto te zien is. In zo’n situatie gaan er details verloren in de lichte en donkere delen van de foto. Dat willen we als fotograaf meestal voorkomen. Het is mogelijk om meerdere foto’s te maken met een verschillende belichting door de sluitertijd aan te passen. Hierdoor krijg je een normaal belichte foto, een onderbelichte foto en overbelichte foto. Tenslotte heb je een fotobewerkingsprogramma nodig om deze beelden samen te voegen tot één fotobestand. Dit fotobestand heeft extreem veel informatie over de belichting waardoor je de belichting netjes kunt uitbalanceren.

Met de update van Luminar Neo is het dus mogelijk een HDR samenvoegfunctie toe te voegen aan het fotobewerkingsprogramma. Hierdoor vergroot je de creatieve mogelijkheden voor jou als fotograaf.

Laat een reactie achter