DE BESTE GROOTHOEKLENS VOOR SONY

DE BESTE TESTEN OP EEN RIJ

We spreken van een groothoeklens bij brandpuntsafstanden korter dan 35mm. Het kopen van een groothoeklens voor Sony is soms een hele klus. Vaak ben je maanden aan het orienteren en twijfel je vooraf. Dit is heel logisch, want er zijn best veel Sony groothoeklenzen en het is een flinke uitgave die je niet zomaar een tweede keer maakt. Om de juiste keuze te maken is het lezen van cameralens testen aan te raden, maar ook daar zijn er al zoveel van. Welke test is het meest betrouwbaar? Wij hebben de beste groothoeklenzen voor Sony op een rij gezet inclusief het testresultaat van de meest betrouwbare websites en magazines. Ook hebben wij de groothoeklenzen van merken als Sigma, Tamron en Tokina meegenomen die gebruikt kunnen worden op Sony spiegelreflexcamera’s en Sony systeemcamera’s.

Tenslotte hebben wij een scheiding gemaakt tussen Sony groothoeklenzen voor systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s met een APS-C (crop) sensor en full frame sensor.

WAT VERKLAART HET PRIJSVERSCHIL TUSSEN DE GROOTHOEKLENZEN?

Kwaliteit en lichtsterkte! Daar zit echt het grootste verschil in. De duurdere groothoeklenzen voor Sony hebben vaak beter glas. Het lensglas is beter geslepen waardoor de scherpte en het contrast veel beter zijn. Het levert dus uiteindelijk kwalitatief betere foto’s op. Een ander verschil zit vaak in de lichtsterkte. Sommige Sony groothoekobjectieven hebben een lichtsterkte van f/2.8 over het gehele zoombereik. Dat kan handig zijn als je een keer met weinig licht vanuit de hand wilt fotograferen. Vraag jezelf echter wel af hoe vaak je dit doet. Vaak worden groothoeklenzen gebruikt voor landschapsfotografie en architectuurfotografie, twee genres waarbij je meestal kiest voor een wat kleiner diafragma.

Tenslotte is er ook verschil in bouwkwaliteit van het objectief. De goedkopere groothoeklenzen voor Sony zijn gemaakt van goedkopere kunststoffen en zijn hierdoor minder robuust.

Aandachtspunten bij het kopen van een groothoeklens voor Sony:

-De A-mount (Alpha) lenzen zijn gemaakt voor de DSLR’s van Sony. Deze zijn nog onderverdeeld. APS-C: Alpha-DT en Full frame: Sony Alpha
-De E-mount lenzen zijn gemaakt voor de systeemcamera’s van Sony. Deze lenzen passen zowel op APSC- als full frame camera’s, maar door een APS-C lens op een full frame camera te plaatsen zal je totaalbeeld gecropt worden. E-mount lenzen voor APS-C (Sony E) en Full Frame (Sony FE)
-Er zijn adapters beschikbaar die A-mount lenzen voor E-mount geschikt maken. Dit maakt het mogelijk de A-mount lenzen op je nieuwe systeemcamera te kunnen gebruiken.

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR SONY APS-C CAMERA'S

We gaan eerst kijken naar de Sony APS-C spiegelreflexcamera’s. Voor deze spiegelreflexcamera’s zijn er veel groothoeklenzen te koop van Tamron, Sigma en Tokina. Deze objectieven concurreren met de originele Sony groothoeklenzen, maar zijn vaak wel 25-50% goedkoper. Dit terwijl de kwaliteit soms (bijna) vergelijkbaar is. Je hoeft dus niet altijd voor de originele Sony groothoeklens te gaan. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de groothoeklenzen die voor Sony te koop zijn.

Lensvatting: Sony A-mount DT

GroothoeklensDXOmark.comPrijs
Sigma 10-20mm F3.5 EX DC HSM Sony17/60Meer informatie
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Sony objectief - Tweedehands Meer informatie
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Sony objectief Meer informatie

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR SONY FULL FRAME CAMERA'S

De onderstaande lenzen kunnen gebruikt worden op alle Sony full frame camera’s. Ook hier heb je naast de groothoeklenzen van Sony zelf nog keuze uit Tamron, Sigma en Tokina.

Lensvatting: Sony A-mount

GroothoeklensDXOmark.comPrijs
Sony Vario-Sonnar T* 16-35mm F2.8 ZA SSM25/60Meer informatie
Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 16-35mm F2.8 ZA SSM II25/60Meer informatie

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR SONY SYSTEEMCAMERA'S

De Sony systeemcamera’s zijn beschikbaar in zowel crop als full frame camera’s.
De instapmodellen vielen voorheen onder de Sony Mex camera’s, maar zijn tegenwoordig opgenomen in de Alphalijn. Heb jij een Sony Axxxx (De ‘x’ staat voor een getal), dan heb je waarschijnlijk te maken met een Sony APS-C systeemcamera.
De A7 en A9 series vallen onder de fullframe systeemcamera’s van Sony.

Lensvatting systeemcamera APS-C: Sony E
Lensvatting systeemcamera Full Frame: Sony FE

Let altijd op bij de specificaties voor welke sensor (APS-C of full frame) de lens specifiek gebouwd is.

GroothoeklensDXOmark.comAPS-C of Full FramePrijs
Sony FE 16-35mm F2.8 GM42/60Full FrameMeer informatie
Sony FE Carl Zeiss Vario-Tessar T* 16-35mm F4 ZA OSS33/60APS-C en Full FrameMeer informatie
Sony E 10-18mm f/415/60APS-CMeer informatie
Sony E 10-18mm f/4.0 OSS objectiefAPS-CMeer informatie
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art Sony E-Mount objectief Full FrameMeer informatie
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art Sony E-mount objectief Full FrameMeer informatie

CROP SENSOR VS. FULL FRAME SENSOR

De termen cropsensor, full frame sensor en micro four thirds sensor heb je misschien weleens voorbij zien komen. Maar wat is het eigenlijk? Simpelweg gezegd geeft het aan hoe groter de camerasensor is. De camerasensor vangt al het licht op en zet dat om in de uiteindelijke foto. Een grotere sensor kan meer licht vangen waardoor de fotokwaliteit van een grotere camerasensor over het algemeen beter is. Echter worden de verschillen tussen de bovengenoemde sensoren steeds kleiner. Een full frame sensor geeft dus niet altijd meer de beste fotokwaliteit. Uit de onderstaande afbeelding kan je afleiden wat het formaat van iedere sensor is.

Fullframe vs. Cropsensor bij spiegelreflexcamera

Zoals je kunt zien is de full frame sensor aanzienlijk groter. De cropfactor is daarentegen nog steeds een klein stukje groter dan de Micro Four Thirds sensor (alleen Olympus en Panasonic maken hier gebruik van). De meeste compactcamera’s hebben een hele kleine sensor, maar er zijn uitzonderingen. De high-end compactcamera’s zoals de Sony RX serie en Canon G serie hebben een iets grotere sensor.

GRATIS MINI CURSUS FOTOGRAFIE

Mini Cursus Fotografie - Meld je gratis aan

Voor alle bezoekers van onze website hebben wij een speciale mini cursus (gratis) klaargezet. Ruim 15.000 bezoekers hebben deze mini cursus al gevolgd en daar hebben wij veel positieve reacties op ontvangen.

Je kan gratis aanmelden en je ontvangt in de komende dagen het volgende:

  • eBook met 7 uitgebreide fotografie tips
  • 2 Whitepapers over avondfotografie
  • 2 Online videolessen over fotografie
  • 37 Extra fotografie tips
  • 1 Webinar over fotobewerking
980 reviews | beoordeling: 9.3/10
Actie fotografieboekje: Zo maak ik mijn mooiste foto's | Betaal alleen druk- en verzendkosten | Nog geldig: