DE BESTE GROOTHOEKLENS VOOR CANON

DE BESTE TESTEN OP EEN RIJ

Het kopen van een groothoeklens voor Canon is soms een hele klus. Vaak ben je maanden aan het orienteren en twijfel je vooraf. Dit is heel logisch, want er zijn best veel Canon groothoeklenzen en het is een flinke uitgave die je niet zomaar een tweede keer maakt. Om de juiste keuze te maken is het lezen van cameralens testen aan te raden, maar ook daar zijn er al zoveel van. Welke test is het meest betrouwbaar? Wij hebben de beste groothoeklenzen voor Canon op een rij gezet inclusief het testresultaat van de meest betrouwbare websites en magazines. Ook hebben wij de groothoeklenzen van merken als Sigma, Tamron en Tokina meegenomen die gebruikt kunnen worden op Canon spiegelreflexcamera’s en Canon systeemcamera’s.

Tenslotte hebben wij een scheiding gemaakt tussen Canon groothoeklenzen voor systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s met een APS-C (crop) sensor en full frame sensor.

WAT VERKLAART HET PRIJSVERSCHIL TUSSEN DE GROOTHOEKLENZEN?

Kwaliteit en lichtsterkte! Daar zit echt het grootste verschil in. De duurdere groothoeklenzen voor Canon hebben vaak beter glas. Het lensglas is beter geslepen waardoor de scherpte en het contrast veel beter zijn. Het levert dus uiteindelijk kwalitatief betere foto’s op. Een ander verschil zit vaak in de lichtsterkte. Sommige Canon groothoekobjectieven hebben een lichtsterkte van f/2.8 over het gehele zoombereik. Dat kan handig zijn als je een keer met weinig licht vanuit de hand wilt fotograferen. Vraag jezelf echter wel af hoe vaak je dit doet. Vaak worden groothoeklenzen gebruikt voor landschapsfotografie en architectuurfotografie, twee genres waarbij je meestal kiest voor een wat kleiner diafragma.

Tenslotte is er ook verschil in bouwkwaliteit van het objectief. De goedkopere groothoeklenzen voor Canon zijn gemaakt van goedkopere kunststoffen en zijn hierdoor minder robuust.

Aandachtspunten bij het kopen van een groothoeklens voor Canon:
– De Canon EF-S objectieven zijn gemaakt voor APS-C spiegelreflecamera’s en passen niet op Canon full frame camera’s
– Canon EF objectieven zijn in principe gemaakt voor Canon full frame camera’s, maar passen wel op de APS-C camera’s
– Canon systeemcamera’s hebben een geheel andere vatting, waardoor er ook speciale lenzen voor gemaakt zijn.

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR CANON APS-C CAMERA'S

We gaan eerst kijken naar de Canon APS-C spiegelreflexcamera’s. Dit zijn de Canon EOS camera’s zoals de 1300D, 760D en 80D. Eigenlijk alle EOS camera’s met 4, 3 of 2 cijfers voor de D. Voor deze spiegelreflexcamera’s zijn er veel groothoeklenzen te koop van Tamron, Sigma en Tokina. Deze objectieven concurreren met de originele Canon groothoeklenzen, maar zijn vaak wel 25-50% goedkoper. Dit terwijl de kwaliteit soms (bijna) vergelijkbaar is. Je hoeft dus niet altijd voor de originele Canon groothoeklens te gaan. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de groothoeklenzen die voor Canon te koop zijn.

GroothoeklensDXOmark.comPrijs
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM12/60Meer informatie
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM13/60Meer informatie
Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM11/60Meer informatie
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM12/60Meer informatie
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD12/60Meer informatie
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art25/60Meer informatie
Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX II15/60Meer informatie
Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 Pro DX16/60Meer informatie
Tokina AT-X 12-28mm f/4.0 Pro DX13/60Meer informatie

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR CANON FULL FRAME CAMERA'S

Heb jij een Canon EOS camera met maar 1 cijfers voor de D? De kans is groot dat jij een Canon EOS 5D hebt, want dat is de meest verkochte full frame spiegelreflexcamera van Canon. De onderstaande lenzen kunnen gebruikt worden op alle Canon full frame camera’s. Ook hier heb je naast de groothoeklenzen van Canon zelf nog keuze uit Tamron, Sigma en Tokina.

GroothoeklensDXOmark.com 
Canon EF 11-24mm f/4.0L USM21/60Meer informatie
Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM22/60Meer informatie
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM34/60Meer informatie
Canon EF 17-40mm f/4.0L USM21/60Meer informatie
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art25/60Meer informatie
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art28/60Meer informatie
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD32/60Meer informatie
Tokina AT-X 17-35mm f/4.0 Pro FX23/60Meer informatie
Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX22/60Meer informatie

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR CANON EOS M SYSTEEMCAMERA'S

De Canon EOS M-serie zijn de systeemcamera’s van Canon. Deze serie is jaren geleden al gelanceerd, maar Canon heeft er nooit de focus opgelegd. Tot het moment dat Olympus, Fujifilm en Sony wel heel erg hard gingen met de verkoop van de systeemcamera’s. Er is dus werk aan de winkel voor Canon om het gat weer te dichten. Het resultaat is dat het aantal beschikbare EF-M objectieven voor de Canon systeemcamera’s nog relatief beperkt is, zo ook in de groothoeklenzen.

GroothoeklensDXOmark.comPrijs
Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STMMeer informatie
Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM14/60Meer informatie

CROP SENSOR VS. FULL FRAME SENSOR

De termen cropsensor, full frame sensor en micro four thirds sensor heb je misschien weleens voorbij zien komen. Maar wat is het eigenlijk? Simpelweg gezegd geeft het aan hoe groter de camerasensor is. De camerasensor vangt al het licht op en zet dat om in de uiteindelijke foto. Een grotere sensor kan meer licht vangen waardoor de fotokwaliteit van een grotere camerasensor over het algemeen beter is. Echter worden de verschillen tussen de bovengenoemde sensoren steeds kleiner. Een full frame sensor geeft dus niet altijd meer de beste fotokwaliteit. Uit de onderstaande afbeelding kan je afleiden wat het formaat van iedere sensor is.

Fullframe vs. Cropsensor bij spiegelreflexcamera

Zoals je kunt zien is de full frame sensor aanzienlijk groter. De cropfactor is daarentegen nog steeds een klein stukje groter dan de Micro Four Thirds sensor (alleen Olympus en Panasonic maken hier gebruik van). De meeste compactcamera’s hebben een hele kleine sensor, maar er zijn uitzonderingen. De high-end compactcamera’s zoals de Sony RX serie en Canon G serie hebben een iets grotere sensor.

GRATIS MINI CURSUS FOTOGRAFIE

Mini Cursus Fotografie - Meld je gratis aan

Voor alle bezoekers van onze website hebben wij een speciale mini cursus (gratis) klaargezet. Ruim 15.000 bezoekers hebben deze mini cursus al gevolgd en daar hebben wij veel positieve reacties op ontvangen.

Je kan gratis aanmelden en je ontvangt in de komende dagen het volgende:

  • eBook met 7 uitgebreide fotografie tips
  • 2 Whitepapers over avondfotografie
  • 2 Online videolessen over fotografie
  • 37 Extra fotografie tips
  • 1 Webinar over fotobewerking
980 reviews | beoordeling: 9.3/10
Actie fotografieboekje: Zo maak ik mijn mooiste foto's | Betaal alleen druk- en verzendkosten | Nog geldig: