Top 5 functies van Lightroom Classic CC in 2020

Lightroom gebruikers opgelet, want deze vijf functies van Lightroom Classic CC mag je niet missen! Zorg ervoor dat je jouw Adobe Lightroom altijd up to date houdt, zodat je geen enkele functie meer misloopt. In dit artikel delen we vijf handige instellingen die je kunt gebruiken tijdens het bewerken van foto’s in Adobe Lightroom. Welke functies van Lightroom gebruikte jij al?

Inhoud van dit artikel:
1. De top 5 functies
2. Het Luminantie Masker
3. Textuur
4. Het juiste camera profiel instellen
5. Foto verscherpen met het scherptemasker
6. Een foto rechtzetten met behulp van hulplijnen

De top 5 functies

Het Luminantie Masker

Met het luminantie masker kun je nóg specifiekere bewerkingen toepassen aan de foto. Deze functie is echter niet altijd zichtbaar. In onze video laten we zien hoe je de functie kunt gebruiken door middel van het bereikmasker. Het bereikmasker kun je in Lightroom inzetten op gebied van Luminantie, kleur of diepte. Het luminantie masker is een erg handige functie, wanneer je de kleuren in de lucht graag wilt aanpassen, zonder de voorgrond elementen te beïnvloeden. Met deze optie kun je het bereik van de aanpassingen op de foto bepalen. Dat is mogelijk door middels bereikmasker lichte of donkere delen in of uit te sluiten van de bewerkingen.

Textuur

De nieuwste Textuur optie van Adobe Lightroom heeft een groot voordeel ten opzichte van de optie helderheid. Waarbij helderheid voornamelijk op egale delen voor een korrel zorgt, weet Textuur deze delen te herkennen. Hierdoor worden de onderdelen in de foto, waarin daadwerkelijk structuur voorkomt, bewerkt. Door de Textuur optie te gebruiken kun je op een gemakkelijke wijze meer details in de foto naar voren te halen, zonder de indruk van een overbewerkte foto te wekken. In onderstaande foto is te het effect van de textuurbalk te zien. Links zonder en rechts met de bewerking.

adobe lightroom zonder adobe lightroom met

Het juiste camera profiel

Een andere optie waar je snel bij langs scrolt is de optie waarbij je voor het juiste cameraprofiel kunt kiezen. Lightroom importeert foto’s automatisch naar een Adobe Standaard profiel, waardoor belichting en kleur wordt aangepast. Daarbij krijg je al snel dat de foto anders lijkt, dan zoals deze vanuit de camera behoorde te komen. Wanneer je het landschap profiel hebt ingesteld op je camera, dan doe je er goed aan om het profiel via Lightroom ook aan te passen. De optie is overigens niet nieuw. Voorheen zat de optie onder het kalibratie menu, waardoor je de optie snel over het hoofd zag.

Foto verscherpen met het scherptemasker

Bij het verscherpen van een foto gaat het erom dat je de contouren van objecten verscherpt, waardoor de foto scherper oogt. Om de zo specifiek mogelijk te kunnen scherpstellen is het belangrijk om het scherptemasker te maken. Gebruik je het scherptemasker niet? Dan wordt de gehele foto verscherpt. Dat is niet bij alle onderwerpen in de foto belangrijk. Zeker in een foto waarin veel egale delen zitten, is het onnodig deze te verscherpen. Wanneer je de alt-toets ingedrukt houdt, kun je de effecten van het scherptemasker zien. De foto laat in zwart-wit zien wat er verscherpt wordt. De verscherpte delen wordt aangeduid met de witte tint. Door deze optie te gebruiken kun je dus heel gericht de contourlijnen verscherpen.

Een foto rechtzetten met behulp van hulplijnen

Maak je graag foto’s waarin veel rechte lijnen voorkomen? Dan heb je dit wellicht wel eens meegemaakt: Door te fotograferen met een groothoeklens of afwijkend standpunt, vervormen de lijnen zich. De horizontale en verticale lijnen lopen niet meer parallel aan elkaar, terwijl dat wel zo zou moeten. Gelukkig is hier een handige optie voor, namelijk: transformatie. Door de transformatie functie te gebruiken, kun je het vertekende perspectief weer rechtzetten. Middels hulplijnen kun je zelf de verticale en horizontale lijnen in de foto markeren. Bijvoorbeeld de doorlopende lijnen in een foto, zoals de horizon, een hek of gebouw. Verder is het ook mogelijk de nadruk te leggen op enkel verticale of horizontale lijnen. Deze optie gebruik je wanneer je de vertekening in de horizontale of de verticale lijnen in de foto wilt behouden.

transformatie lightroom voor na transformatie lightroom

Wil jij ook meer uit Adobe Lightroom Classic halen?

Wil je nóg meer uit Lightroom halen? Allereerst kun je bij ons een gratis minicursus Lightroom volgen. Meld je direct aan en leer meer. Voor iedereen die echt de beste resultaten wilt behalen met Lightroom, hebben wij een complete online cursus Adobe Lightroom. Na aanmelding kun je direct van start en krijg je toegang tot ruim 100 lessen waarin je stap voor stap alle mogelijkheden van Lightroom Classic ontdekt.

Leer jij liever in een leslokaal? Wij organiseren regelmatig een cursus Adobe Lightroom op verschillende locaties. Hieronder vind je de ingeplande cursussen:

Reacties (1)

Dank je wel Mark. Heel handig deze 5 topfuncties.
Goede en duidelijke uitleg in de video en tekst.

Laat een reactie achter