5 Tips voor Architectuurfotografie

Handige tips voor architectuurfotografie zijn natuurlijk nooit weg. Architectuurfotografie is een populair genre binnen de fotografie en hoewel de onderwerpen meestal niet bewegen wil het niet zeggen dat het een makkelijk genre is. Het kan ontzettend lastig zijn om een mooi gebouw ook echt mooi op de foto te zetten. In dit artikel vind je diverse architectuurfotografie tips terug die je verder helpen om een mooie architectuurfoto te maken.

Kies voor symmetrie

Symmetrie kan ontzettend mooie architectuurfoto’s opleveren. Een symmetrisch beeld is misschien niet de meest originele compositie, maar het gaat er uiteindelijk om hoe de foto eruit ziet. Symmetrie kan soms echt goed werken. Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat als je voor een symmetrische foto kiest, je er ook echt voor moet zorgen dat het 100% symmetrisch is en dat je er niet net naast zit. Fotograferen vanaf een statief is daarom aan te raden. Als het toch niet helemaal goed gegaan is kan je achteraf in Lightroom of Photoshop vaak nog een correctie maken.

Diagonale lijnen werken goed

Diagonale lijnen worden in de fotografie vaak gebruikt om het oog door de foto te leiden. Ook met architectuurfotografie werkt dit erg goed, maar het brengt direct nog een ander voordeel met zich mee. Stel je fotografeert een deel van een geval van een hoog gebouw. Je moet hiervoor de camera omhoog kantelen wat ervoor zorgt dat verticale lijnen iets naar binnen vallen. Het ziet er meestal niet heel mooi uit als dit een klein beetje aanwezig is in de foto. De lijnen horen recht te lopen, maar doen dat niet. Je kan dit achteraf corrigeren met een fotobewerkingsprogramma of je kiest direct voor een iets creatievere aanpak en je zet de lijnen bewust heel schuin in beeld. Kantel je camera ongeveer 45 graden en je laat duidelijk zien dat je de lijnen bewust schuin in beeld hebt gezet.

Diagonale Lijnen bij Architectuurfotografie

Goed leren kijken

Een goede architectuurfoto is niet altijd binnen enkele seconden gemaakt. Vaak gaat er een heel proces aan vooraf. Dit kan al starten voordat je met de camera op pad gaat door online te oriënteren. Hoe kan je architectuurfoto’s maken? Hoe ziet de locatie eruit waar ik heen ga? Hoe is het onderwerp al door andere fotografen gefotografeerd? Eenmaal op locatie heb je misschien al een idee hoe je het onderwerp gaat fotograferen, maar het kan geen kwaad even een paar minuten goed te kijken.

Ik hoor van veel (hobby)fotografen dat ze het niet zien en niet creatief zijn. Dat is mogelijk, maar het goede nieuws is dat je het zeker wel kunt leren. Ook ik ben onderaan de ladder begonnen. Een goede cursus architectuurfotografie doet wonderen, want tijdens de diverse lessen leer jij echt waarop je moet letten en hoe jij ijzersterke architectuurfoto’s maakt.

Gebruik een groothoeklens

Met een groothoeklens ga je de wereld heel anders zien. Een groothoeklens zorgt er namelijk voor dat je een veel breder kijk bereik hebt. Hierdoor ga je onderwerpen ook anders fotograferen en kan je vaak ook veel meer diepte in een foto krijgen. Een groothoeklens voor architectuurfotografie is zeker geen must (je kan ook zonder groothoeklens een goede architectuurfoto maken), maar het levert zeker ander soort foto’s op die vaak mooi gevonden worden. Ook de onderstaande foto is gemaakt met een groothoeklens. Zonder de groothoek had ik nooit zoveel van de brug kunnen fotograferen en zou er veel minder diepte in de foto zitten.

Architectuurfotografie Tips - Groothoekobjectief

Fotografeer reflecties

In plaats van het gebouw op een ‘normale’ manier te fotograferen kan je ook kijken of het gebouw ergens in weerspiegelt. Op die manier kan je dus het gebouw als een reflectie fotograferen. Dit is een iets creatievere manier van fotograferen, maar de resultaten zijn vaak verbazingwekkend goed. Het is niet altijd mogelijk om een goede reflectie te vinden, maar kijk goed rond, zelfs een klein plasje water kan al voor een mooie reflectie zorgen.

Reflecties bij Architectuurfotografie

Reacties (2)

Hallo Mark,

Aangezien ik tijdens onze vakanties ook vaak gebouwen [probeer te] fotograferen, is belichting ook erg belangrijk, zoals jij ook altijd nadrukkelijk zegt. Je hebt in de cursus wel een hulpmiddel genoemd, genaamd “The Photographers Ephemeris” , maar ik moet je eerlijk bekennen, dat ik er niet mee uit de voeten kan.
Ik pik dergelijke dingen niet zo snel op. Daarom zou ik het fijn vinden als je er eens een uitgebreidere video over zou willen maken. Zou je dat willen doen?
Waarschijnlijk ben ik niet de enige die dit heel interessant zou vinden. Dus niet summier, maar wat verder ingaand op de mogelijkheden en gebruiksopties van dit online programma.

Ik ben benieuwd naar je respons hierop
hartelijke groeten
José

Hi Jose,

Ik zal binnenkort eens kijken of ik er een video van kan maken en op de blog (en Youtube) kan plaatsen.

Laat een reactie achter