De mooiste fotoreizen VOOR fotografieliefhebbers

Reizen en fotografie gaan hand in hand, maar dit hangt wel af van het reisgezelschap. Hoe vaak heb jij al te horen gekregen “Moet je alweer een foto maken?”, “Ben je nog steeds niet klaar met fotograferen?”. Het zijn dingen die je als fotografieliefhebber ongetwijfeld een keer te horen hebt gekregen als je met niet fotograferende vrienden of familieleden op reis bent. Dit is best vervelend, want hierdoor ga je gehaast te werk en maak je meestal niet dé foto die je graag had willen maken.

Inhoud van dit artikel:
1. Op reis met fotografieliefhebbers
2. Wat is de mooiste fotoreis?
3. De mooiste fotoreizen voor landschapsfotografie
4. De mooiste fotoreizen voor wildlife fotografie
5. De mooiste stedentrips als fotoreis
6. Overige bestemmingen voor fotoreizen
7. Hoe kies je een fotoreis uit?
8. Wat is jouw favoriete fotoreis bestemming?

op reis met fotografieliefhebbers

De geschetste situatie hierboven zal je niet zo snel meemaken tijdens een fotoreis. Een fotoreis is een groepsreis met gelijkgezinde mensen. Mensen die het allemaal leuk vinden om te fotograferen. Mensen die het leuk vinden om er moeite voor te doen, en de tijd te nemen, om een topfoto te maken. Een fotoreis staat onder begeleiding van een deskundige fotograaf die de groep fotografieliefhebbers naar de mooiste plekjes brengt, en de nodige uitleg en hulp geeft hoe je de mooiste foto’s kunt maken. Dus geen gehaast, deskundige hulp en dat op de mooiste plekjes op de wereld. Dat is een recept voor mooie foto’s!

Misschien vraag jij je af of een fotoreis ook iets voor jou is. Iets om rekening te houden is dat fotoreizen vaak groepsreizen zijn. Je bent dus in een groep en dit is eigenlijk altijd een groot pluspunt, ook als je geen groepsreizen gewend bent. Natuurlijk moet je bij een groepsreis een beetje rekening met elkaar houden, maar het klikt altijd goed tussen gelijksgezinde mensen. Soms ontstaan er zelfs nieuwe vriendschappen!

wat is de mooiste fotoreis?

Wat zijn de mooiste fotoreizen die je kunt maken? Dit hangt natuurlijk grotendeels af van de behoeften die jij hebt. Wat voor fotografiegenre vind je leuk? Wat voor foto’s wil je maken? Typische fotoreisbestemmingen zijn de Lofoten (in Noorwegen), Schotland, New York en Zuid-Afrika. Het zijn wel reizen die geconcentreerd zijn rondom een bepaald genre. De Lofoten en Schotland zijn topbestemmingen voor landschapsfotografie, New York is ideaal voor stadsfotografie en je gaat natuurlijk naar Zuid-Afrika voor wildlife fotografie. Hieronder vind je topbestemmingen per fotografiegenre.

De mooiste fotoreizen voor landschapsfotografie

1. De lofoten in noorwegen

Vraag aan een landschapsfotograaf welke bestemming op zijn bucketlist staat en de kans is groot dat de Lofoten in Noorwegen op dat lijstje terugkomt. De Lofoten is een archipel in het noorden van Noorwegen en wordt door veel mensen gezien als de mooiste eilandengroep ter wereld. Mooie berglandschappen, baaien en houten (vissers)huisjes bepalen het landschap. In de donkere maanden (van oktober t/m maart) kun je vaak ook nog genieten van het Noorderlicht.

2. Isle of Skye in Schotland

Eigenlijk is een groot deel van Schotland genieten voor iedere landschapsfotograaf. Het ruige
landschap, het wisselvallige weer en het schitterende licht zorgen vaak voor de beste condities om mooie landschapsfoto’s te maken. Naast de Schotse Hooglanden is het eiland Isle of Skye erg populair onder fotografen. Het eiland is via een brug te bereiken. Het dunbevolkte gebied heeft de mooiste landschappen met bergen en aan de kust vind je steile kliffen waar de golven van de zee tegenaan slaan.

3. Ijsland

Natuurlijk mag IJsland niet ontbreken in dit rijtje. IJsland ontvangt in de laatste 10 jaar steeds meer toeristen die dit bijzondere land willen ontdekken. Watervallen, vulkanen, spuitende geisers, bubbelende geothermische velden, gletsjers… je vindt het allemaal op dit eiland. Zoveel diversiteit op een relatief klein stuk land vind je niet overal. Het zuiden van IJsland is vaak het drukst, met name omdat dit deel snel bereikbaar is vanaf het internationale vliegveld Keflavik, maar bezoek zeker ook het noordwesten en de noordkant van het eiland als je daar de tijd voor hebt.

Dit is een top 3 fotoreizen voor landschapsfotografen die met name vanuit Nederland en België makkelijk bereikbaar zijn. Andere bestemmingen die zeker de moeite waard zijn om te bekijken zijn: Slovenië, de Dolomieten in Italië, Torres del Paines (Patagonië) in Chili, Yosemite National Park en Yellowstone National Park in de Verenigde Staten.

De mooiste fotoreizen voor wildlife fotografie

1. Zuid-afrika

Denk je aan wildlife fotografie, dan denk je aan safari. Denk je aan safari, dan denk je onder andere aan Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft ontzettend veel natuurreservaten waar je de meest bijzondere dieren kunt zien en fotograferen. De Big Five (de olifant, het luipaard, de neushoorn, de leeuw en de buffalo) zijn in veel van deze safariparken te vinden. Los van de Big Five zijn er natuurlijk ook nog meer dan 100 andere zoogdieren te zien. Wat dat betreft is er variatie genoeg voor iedere wildlife fotograaf.

2. Namibië

Een andere topbestemming voor wildlife fotografie is ook gelegen op het Afrikaanse continent, namelijk Namibië. Je kunt er een enorme diversiteit aan dieren zien, maar ook voor landschapsfotografie ben je in Namibië aan het juiste adres. Denk bijvoorbeeld aan de mooie onbewoonde kusten, hoge zandduinen en een uitgestrekte zoutvlakte.

3. Costa Rica

Een heel ander type wildlife kom je tegen in Costa Rica. Costa Rica behoort tot de landen met de grootste biodiversiteit ter wereld en heeft schitterende nationale parken waar veel wildlife te zien is. De dieren die je in Costa Rica kunt zien zijn over het algemeen wel een stuk kleiner dan in Afrika, hoewel er uitzonderingen zijn zoals enorme krokodillen. Met kleinere dieren kun je denken aan veel verschillende soorten vogels, zoals de toekan, kolibrie en quetzal. Ook kun je er diverse soorten apen zien, de jaguar, miereneter, bijzondere kikkers ende luiaard.

Belangrijk bij een wildlife fotografiereis is dat je van tevoren weet welke dieren je graag fotografeert. Hou jij van vogelfotografie en wil je specifieke vogels fotograferen? Kies een fotoreis uit die daarop gericht is. Wil jij de Big Five eens zien en fotograferen? Zuid-Afrika zou dan een goede keuze zijn.

De mooiste stedentrips als fotoreis

In steden kun je natuurlijk van alles fotograferen, maar veel fotografen hebben de voorkeur aan skylines, gebouwen, bruggen en dus architectuur. Uiteraard is straatfotografie of portretfotografie ook heel goed te beoefenen in veel steden. Kijk bij het maken van een keuze voor een fotoreis dus goed naar het programma.

1. New york

New York is voor veel stadsfotografen de ultieme stad om te fotograferen. Met name in Manhattan en Brooklynis zoveel te fotograferen, daar kun je gerust een week voor uittrekken. Denk aan de Empire State Building, de Brooklyn Bridge, de schitterende High Line met Hudson Yard en natuurlijk Central Park. Stuk voor stuk locaties waar je mooie foto’s kunt maken. Ook voor straatfotografie ben je in New York op de juiste plek. Met name de wijken Soto, Chinatown en Little Italy lenen zich hier uitstekend voor.

2. Sevilla

Sevilla is een mooie, historische stad in Spanje. Doorgaans is het goed weer, het eten is heerlijk en je kunt er ook nog veel mooie dingen zien. Deze Spaanse stad is misschien niet de meest populaire locatie voor stadsfotografen, maar benoemen wij toch graag als een toplocatie voor stadsfotografie.

3. venetië

Om nog eens een bijzondere stad te noemen! Het gevoel van het Italiaanse Venetië krijg je in geen enkele stad. De kanalen, de bruggetjes die alle stadsdelen met elkaar verbinden, het vervoer (lees: boten) op het water die het stadsbeeld zo bepalen en de smalle straatjes. Dat maakt Venetië bijzonder pittoresk. Vermijd deze stad in de zomermaanden, het is er dan veel te druk, maar in het voorjaar of najaar kun je daar helemaal losgaan met je camera.

Overige bestemmingen voor fotoreizen

Zoals je hebt kunnen lezen is er vaak een specifiek fotografiegenre gekoppeld aan een fotoreis. Aan de ene kant is dat logisch, want jij als fotograaf hebt waarschijnlijk ook een bepaalde voorkeur. Aan de andere kant is het niet logisch. Wanneer je kijkt naar het begrip “reisfotografie” dan kom je tot de conclusie dat het een mix is van veel fotografiegenres. Afhankelijk van de bestemming probeer je de natuur mooi te fotograferen, de steden die je tegenkomt, maar natuurlijk moet je ook niet de mensen en cultuur vergeten. Al met al kom je veel verschillende onderwerpen tegen.

1. Marokko

Marokko is echt zo’n land waar alles bij elkaar samenkomt. Je wordt er sowieso ondergedompeld is een hele andere cultuur, er zijn schitterende steden, maar ook schitterende natuurlijke landschappen.

2. Signapore en bali

Wij hebben zelf een fotoreis samengesteld die in 2 verschillende landen uitgevoerd wordt, namelijk Singapore & Bali. Eerst bezoeken we de geweldige stad Singapore om vervolgens naar Bali af te reizen. Singapore en Bali zijn wat dat betreft tegenpolen van elkaar qua fotografie, maar dat maakt het juist zo leuk. Alle aspecten van reisfotografie komen op die manier terug tijdens één reis.

hoe kies je een fotoreis uit?

Tenslotte willen we nog stilstaan bij het kiezen van een fotoreis. Het aanbod is groot en dat maakt de keuze nietmakkelijker. Dingen om bij stil te staan zijn:

  1. Sluit het programma van de reis aan bij jouw fotografiewensen?
  2. Welke fotograaf gaat de reis begeleiden en vind je zijn/haar foto’s mooi?
  3. Is de fotograaf al vaker op de fotoreisbestemming geweest?
  4. Is de reisorganisatie aangesloten bij een reisgarantiefonds? Het is namelijk wel fijn om te weten dat het fonds garant staat voor de betaalde reissom mocht de reisorganisatie opeens niet meer bestaan.
  5. Heb je een goed gevoel bij de aanbieder van de fotoreis?

Wat is jouw favoriete fotoreis bestemming?

Al met al een hoop informatie over veel mooie bestemmingen om te fotograferen. Uiteraard zijn wij heel benieuwd naar jouw favoriete fotografiebestemming. Laat het hieronder weten door te reageren.

Laat een reactie achter