Lens Voor Landschapsfotografie

Wil je een lens voor landschapsfotografie kopen? Als je veel bezig bent met landschapsfotografie of architectuurfotografie dan is het zeker de moeite waard om een specifieke lens te kopen voor deze doeleinden. De meeste fotografen die bezig zijn met landschapsfotografie doen dit met een groothoeklens waardoor je weidse landschappen of hoge gebouwen kunt fotograferen. Een vraag die mij vaak gesteld wordt is welke lens goed is voor landschapsfotografie. Vaak wordt er geroepen dat je een snelle lens nodig hebt, een lens met een groot maximaal diafragma (een laag F-getal). Het tegendeel is echter waar!

Dit artikel is in 2013 geschreven, maar heeft een grote update gekregen in 2019

Inhoud van dit artikel:

  1. Aandachtspunten bij een landschapsfotografie lens
  2. Landschapsfotografie betekent een grote scherpte diepte
  3. De beeldhoek en het bereik van de lens
  4. Cropsensor of full frame
  5. Autofocus werkt niet bij iedere lens
  6. Lens voor landschapsfotografie: De lensvatting
  7. Advies voor de aanschaf van een lens geschikt voor landschapsfotografie
  8. Originele landschapslens vs Sigma, Tamron en Tokina
  9. De ultieme helpgids over landschapsfotografie

Aandachtspunten bij een landschapsfotografie lens

Bij iedere lens hoort wel een tak van fotografie, waarin hij zal uitblinken. Zo ook voor landschap-fotografie. Voordat je dus een (landschap)lens aanschaft moet je weten waar je precies naar zoekt. Het helpt om te kijken naar jouw eigen verwachtingen aan de hand van de volgende belangrijke onderdelen waar je op moet letten. Verder in dit artikel worden de onderdelen nog toegelicht:

  • De lichtsterkte
  • De beeldhoek en het bereik van de lens
  • Crop sensor of full frame
  • Autofocus
  • De lensvatting/lens-mount

Wat belangrijk is bij landschapsfotografie is een weids beeld van het geheel. Daarnaast is er bij landschapsfotografie vaak minder sprake van elementen op de voorgrond die diepte moeten suggereren. Landschappen zijn horizontaal verdeeld en ingedeeld. Om die reden zie je ook vaak dat landschapsfoto’s horizontaal zijn (lange zijde is horizontaal) en portret foto’s verticaal (korte zijde is horizontaal). 

Fotografie reizen IJsland - Watervallen fotograferen
Met een hogere f-waarde zorg je voor een grotere scherptediepte om alles mooi scherp te krijgen, zoals in deze foto

Landschapsfotografie betekent een grote scherptediepte

Landschapsfoto’s worden zelden op f/2.8 of f/4 gemaakt, want je krijgt dan veel te weinig scherpte in je foto. Bij een landschapsfoto stel je het diafragma juist in rond de f/8 (voor spiegelreflexcamera’s met een cropfactor, zoals de Canon EOS 700D of Nikon D3300) of rond de f/14 (voor spiegelreflexcamera’s met een full frame sensor zoals de Canon EOS 5D Mark III of Nikon D800). Door een kleine diafragma (hoog F-getal) te kiezen krijg je een grote scherptediepte. Hierdoor is zowel de voorgrond als de achtergrond scherp.

bird s eye view castle colors 2832061
Hoewel de gehele foto scherp is, lijkt het alsof de bergen in de achtergrond wat minder scherp zijn. Dit heeft te maken met het atmosferisch perspectief. Door slim gebruik te maken van dit verschijnsel kun je diepte te suggereren zonder een lage f-waarde te gebruiken.

Als je meer wilt lezen over het scherpstellen bij landschapsfoto’s dan raad ik je aan de volgende artikelen goed door te nemen:
Scherpstellen bij landschapsfotografie
Hyperfocale afstand bij landschapsfotografie

De beeldhoek en het bereik van de lens

Het aantal mm bepaald de brandpuntsafstand van de lens. Bij camera’s met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo’n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek. Een landschapsfoto lijkt zo al gauw erg indrukwekkend.

Het kan ook zijn dat je liever een telelens gebruikt bij landschapsfotografie. Een groot verschil is dat je voor het gevoel minder ver van het tafereel staat. Dat heeft ermee te maken dat je het beeld dichter naar jezelf toe haalt door te zoomen. Een telelens is handig, wanneer je een mooie scene voor je ziet. Voorbeeld: Een mooie glooiend landschap, die zodra je dichterbij komt haar charme ‘verliest’.

voorbeeld gebruik telelens Schermafbeelding 2019 08 27 om 10.13.26
Door slim gebruik te maken van een telelens kun je het landschap dichterbij halen. Zo hebben telelens en groothoeklenzen beiden hun voordelen.

Cropsensor of full frame

De termen cropsensor, full frame sensor en micro four thirds sensor heb je misschien weleens voorbij zien komen. Maar wat is het eigenlijk? Simpelweg gezegd geeft het aan hoe groter de camerasensor is. De camerasensor vangt al het licht op en zet dat om in de uiteindelijke foto. Een grotere sensor kan meer licht vangen waardoor de fotokwaliteit van een grotere camerasensor over het algemeen beter is. Echter worden de verschillen tussen de bovengenoemde sensoren steeds kleiner. Een full frame sensor geeft dus niet altijd meer de beste fotokwaliteit. Uit de onderstaande afbeelding kan je afleiden wat het formaat van iedere sensor is.

Fullframe vs. Cropsensor bij spiegelreflexcamera

Autofocus werkt niet bij iedere lens 

Autofocus is een moderne luxe, die vroeger nog handmatig verricht moest worden. Wat belangrijk is om te weten is dat autofocus niet bij iedere lens en camera combinatie werkt. We maken daarbij weer onderscheid tussen twee soorten camera body’s: De scherpstelmotor zit in de body van de camera óf de scherpstelmoter zit in de lens. In het tweede geval betekent het dat de camera dus afhankelijk is van een lens waarin deze scherpstelmotor zit. 

Bij Nikon camera’s kun je op de camera body lezen of jouw camera een ingebouwde scherpstelmotor heeft of niet. Dit doe je door naar de bajonetring te kijken. Je ziet vervolgens diverse schroeven. Zie je ook een opening met aan kruisvormige spindel? Dat is dan jouw autofocusmotor. Heb je een camera zonder scherpstelmotor? Kijk dan bij de aanschaf van een lens naar de volgende afkortingen: AF-S, AF-I of AF-P.
Let op: De volledige functies van Af-P lenzen werken mogelijk niet bij ieder camera type.

Bij Canon camera’s valt dit af te lezen van de lens:
USM: De scherpstelmotor zit in de lens.
STM: De scherpstelmotor zit in de lens.
TS-E: Je kunt alleen handmatig scherpstellen met deze lens
MP-E: Je kunt alleen handmatig scherpstellen met deze lens

Lens voor landschapsfotografie: de lensvatting

De lensvatting of lens-mount is het koppelstuk dat de camerabody met de lens verbindt. Op die wijze is het dus ook mogelijk om lenzen van een oude camera te gebruiken op je nieuwe camera, mits deze dus dezelfde lensvatting hebben. We maken daarbij onderscheid tussen twee soorten camera’s: De spiegelreflex en systeemcamera. Bij beide camera’s is het mogelijk de lenzen te verwisselen. De meest voorkomende lensvattingen zijn: 

  • Canon EF (Voor full frame spiegelreflexcamera’s)
  • Canon EF-S (Voor APS-C spiegelreflexcamera’s)
  • Canon EF-M RF (Voor Canon systeemcamera’s)
  • Nikon DX-mount (Voor APS-C spiegelreflexcamera’s)
  • Nikon FX-mount (Voor full frame spiegelreflexcamera’s)
  • Nikon Z-mount (Voor Nikon systeemcamera’s)
  • Sony A-mount DT (Voor APS-C spiegelreflexcamera’s)
  • Sony A-mount (Voor full frame spiegelreflexcamera’s)
  • Sony E-mount (Voor APS-C systeemcamera’s)
  • Sony EF-mount (Voor full frame systeemcamera’s)

Er zijn merken die in plaats van APS-C, de cropfactorcamera’s met DC beschrijven. Belangrijk is dat dus niet iedere lens bij ieder model werkt. Er zijn overigens wel uitzonderingen. Zo kunnen lenzen geschikt voor full frame vaak wel op APS-C camera’s , maar verliest de lens enkel wat beeld. Kom erachter hoe dit precies werkt met jouw camera: Sony, Nikon, Canon.

Advies voor de aanschaf van een lens geschikt voor landschapsfotografie 

Zoals je al eerder had kunnen lezen in dit artikel, zorgt een wijde hoek ook voor meer dynamiek. Je wilt immers het sublieme kunnen aantonen in jouw landschap foto’s. Je zult merken dat de prijzen van groothoeklenzen flink verschillen. Dat heeft te maken met de lichtsterkte, zoals een groothoeklens met een f-waarde van 2.8. Des te groter de lichtsterkte van een lens, des te lastiger deze is te maken. En uiteraard, betaal je voor een hoge kwaliteit vaak ook een hogere prijs. Als je een groothoeklens wilt kopen waarmee je landschappen gaat fotograferen dan is het de moeite waard om naar de volgende objectieven te kijken:

Groothoeklens voor spiegelreflexcamera’s met een crop factor:
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (voor Canon, Nikon en Sony)
Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph (IF) (voor Canon, Nikon, Sony en Pentax)Groothoeklens voor spiegelreflexcamera’s met een full frame sensor:
Canon EF 17-40mm f/4.0L USM
Nikon AF-S 16-35mm f/4.0G VR ED
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD (voor Canon en Nikon)
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art (voor Canon, Nikon, Sony en Pentax)
Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX (voor Canon en Nikon)

Op onze lenzen pagina hebben we de best geteste lenzen op rij gezet. Klik op het betreffende cameramerk en je wordt automatisch doorgeleid. Groothoeklenzen voor Sony, Nikon, Canon.

cold landscape mountain range 107582
Voorkom ongewenste vignet door de juiste groothoek en accessoires aan te schaffen

Originele landschapslens vs. Sigma, Tamron en Tokina

Er is op het internet veel te lezen over de verschillen tussen bijvoorbeeld een Canon objectief en een objectief van Sigma. Welke landschapslens is beter en is dat het prijsverschil waard? De landschapslenzen van dé merken (Canon, Nikon, Sony en Pentax) zijn tenslotte een behoorlijk stuk duurder. Zonder hier teveel in details te treden wil ik in ieder geval aangeven dat de bovengenoemde objectieven van Tamron, Sigma en Tokina erg goed presteren. Zo goed, dat het verschil met de tegenhangers van Canon, Nikon, Sony en Pentax bijna te verwaarlozen is. Oftewel, met de aankoop van een Sigma, Tamron of Tokina landschapslens ga je zeker weten tevreden zijn.

De ultieme helpgids over landschapsfotografie

De ultieme helpgids voor landschapsfotografieWil jij nog veel meer te weten komen over het maken van de mooiste landschapsfoto’s? Wij hebben een ultieme helpgids voor landschapsfotografie gemaakt. Veel leer- en fotografieplezier!

Reacties (29)

hallo,

ik heb ook zeer goede ervaringen met laowa lenzen op mijn fujitoestel,welke allemaal autofocus en manuele lenzen

Hallo,
Ik ga in mei naar Noorwegen, en neem sws de 24-70 2.8 mee, is de 24 voldoende voor landschap (dit doe ik nooit nml) of beter een meer groothoek meenemen 15/17 (huren)?

Gr, Ida

Dag Herman, Eerder toevallig op deze site terechtgekomen en wat vraagstellingen gelezen. Toch kom ik er niet helemaal uit… De objectieven in mijn bezit hebben meestal 2.8 over het gehele bereik, ook een enkele F4. Wat baat het een f2.8 te hebben en je f-waarde op 8 te zetten, daardoor wordt de opname toch donkerder en dien je andere dingen te manipuleren zoals ISO verhogen of sluitertijd verminderen of OEV waarde naar + brengen? of ben ik compleet verkeerd? Als leek met toch wat boeken om mij heen kom ik daar niet uit! Uw gedegen advies lijkt mij niet onverstandig 🙂

Dan heb je er helemaal geen voordeel uit. Voor landschapsfotografie gebruik je inderdaad vaak kleinere diafragma’s zoals f/8 of f/11 en dan heb je inderdaad niet per se een f/2.8 objectief nodig. Wel zie je vaak dat de kwaliteit van f/2.8 net iets hoger ligt dan f/4 objectieven, maar dat gaat niet altijd op en hangt per merk af. Dat is een kwestie van testresultaten vergelijken.

Een situatie waarbij f/2.8 bij landschapsfotografie wel van pas komt is als je een sterrenhemel wilt fotograferen. Er is dan zo weinig ligt dat f/2.8 erg fijn is, de ISO-waarde hoeft dan minder ver omhoog.

Voor sommige disciplines heb je 2.8 nodig, sterren fotografie o.a. om startrails te voorkomen , of wat dacht je van een sneeuwbui fotograferen.
Mvg,

Arie

Mis hier nog een lens. Namelijk de Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD.
Prachtige lens voor vele soorten van groothoekfotografie.

Dat is zeker een mooi objectief voor landschapsfotografie Peter. We gaan die direct even toevoegen.

Een landschapsfoto die met een groothoek-objectief op bijvoorbeeld f/1.4 wordt genomen is op alle punten scherp. Met een dergelijke lens (<20mm) gaat het scherptediepte verhaal nauwelijks op. De truc hier is dat als je je op redelijk grote afstand bevindt van je onderwerp en je met een groothoek-objectief fotografeert, je toch al over een grote scherptediepte beschikt.
Bij landschapsfotografie met een groothoek-objectief diafragma openzetten is mijn advies.

Hi Jan,

Dat klopt als alle onderwerpen wat verder van je af staan, maar als je echt een voorgrondonderwerp hebt dat binnen een paar meter van het objectief staat dan ga je niet alles scherp krijgen met f/1.4.

welke landschapslens kan ik gebruiken op mijn sony A6000?
En komt de sony SEL30mm f1.8 hiervoor in aanmerking?

30mm is niet echt groothoek terwijl groothoek juist goed werkt voor landschapsfotografie. Je moet dan toch aan een lens denken die onder de 16mm gaat zoals de 10-18mm van Sony. Helaas is dat niet het goedkoopste objectief.

Ik werk graag met een compact-camera, ga veel op pad op de fiets om foto’s te maken van landschappen.
Mijn Sony HX400V valt me voor landschapsfotografie toch een beetje tegen, ik heb vaak last van onscherpe foto’s.
Welke compact van Sony, Canon of Panasonic zouden jullie mij aanraden voor dit doel, ik wil graag een wat grotere sensor 4/3
of minimaal 1 inch, en minimaal 4 x optische zoom. Prijsklasse tot 700 euro.

De Sony HX400V heeft een superzoomlens. Het voordeel is het grote zoombereik, het nadeel is dat de kwaliteit niet optimaal is over dit zoombereik. Om eerlijk te zijn zou ik naar een compactere systeemcamera gaan. Dan heb je een 4/3 of APS-C sensor en vaak ook al betere lenzen. Kijk eens naar de Sony A6000, dat is een topcamera. Nu is deze erg gunstig geprijsd, omdat er inmiddels een opvolger is, maar de A6000 is en blijft nog steeds erg goed.

Nog een kleine aanvulling. Ik vind de technische gegevens maar allemaal lastig. Ik heb drie lenzen (FX) voor mn d3200. Kan ik ze wel of niet op een fullframe gebruiken?

Bedankt alvast

Volgens mij is eerste vraag niet goed verstuurd. Mijn 1e vraag ging over de aanschaf van een fullframe camera. Ik heb mimenteel al 4 jaar een nikon d3200. Ik vind fotograferen zo leuk en ontspannend dat ik mijzelf een nieuwe camera gun. Ik denk momenteel aan de d610 of nikon d750. Ook wil ik een kwalitatiff goede allround lens erbij. Dacht zelf aan de nikkor 24-120 . Ik ben me er al een tijdje aan het verdiepen in deze twee cameras en lenzen, maar ik weet niet zo goed wat nu een verstandige en goede keus is. Je leest zoveel meningen dat ik er tureluurs van wordt. Ik weet hoe ik een plaayje moet schieten maar wat de technische termen en zo betreft val ik buiten de boot. Ik val vaker terug op jouw site omdat het allemaal wat duidelijker staat omschreven. Hoop dat jij me een eerlijk advies kunt geven. M.v.g S. Buskes

Gaya | Support De Rooij Fotografie

Technisch gezien is de D750 beter dan de D610, dit komt deels door de nieuwere image processor. De D750 heeft een EXPEED 4 terwijl de D610 een EXPEED 3 heeft. Daarbij maakt de D750 6.5 foto’s per seconde en de D610 maar 6 per seconde, ook hier weer een kleine voorsprong. Ook de maximale ISO waarde ligt ook een stukje hoger bij de Nikon D750, dit is voor veel fotografen al een upgrade waard. Daarbij heeft de D750 ook 51 autofocus punten tot zijn beschikking terwijl de D610 er maar 39 heeft. Ik denk dat de D750 een slimme keuze is.

Ik ben mij aan het verdiepen in oa landschapfotografie, maar heb hier nog geen ervaring mee. Ik heb een canon 40d spiegelreflex camera en een sigma 18-200mm objectief. Ik vroeg mij af of dit een goed objectief is om landschap foto’s mee te maken. Ik was niet van plan om een groothoeklens aan te schaffen, maar misschien is het wel beter om een ander objectief aan te schaffen. Kan iemand mij daar advies voor geven.

Hi Jelle,

In principe kun je ook met de 18-200mm landschapsfoto’s maken dus ik zou daar eerst mee aan de slag gaan. Als je het echt heel vaak gaat doen, en je wilt er een specifiek objectief voor dan raad ik je een groothoeklens aan. Erg mooi voor weidse landschappen en kwalitatief gezien ook een stukje beter dan de 18-200mm.

Cropfactor: is een reëel getal dat de verhouding aangeeft tussen de diagonaal van twee onderscheden fotografische beeldsensoren.
Een cropfactor heeft dus NIETS te maken met objectieven!!!

Dat klopt. Ik heb twee rijtjes objectieven gepost omdat de objectieven uit het eerste rijtje meestal niet op een full frame body kunnen. Dat is wel een punt van aandacht bij de aankoop van een objectief voor landschapsfotografie.

Bedankt Mark, ik ga morgen ff bij de fotograaf langs

Dus als ik het goed begrijp is mijn lens (NIKON 18-105 groothoek lens) niet ge schikt voor landschap fotografie, of toch wel?
Ik wil het zo graag weten want ik ga volgende maand naar Zwitserland op vakantie, dus ik wil wel met mooie foto’s terug komen natuurlijk.

Hallo Wim,

Natuurlijk kun je ook landschapsfoto’s maken met een Nikon 18-105mm, maar als je heel veel met landschappen bezig bent dan is het de moeite waard om een echte groothoeklens te overwegen. Met de boven genoemde objectieven heb je een nog veel bredere kijkhoek en dat is altijd mooi voor landschappen. Je zou eens naar een gespecialiseerde fotowinkel kunnen gaan, want daar is het altijd wel mogelijk om een objectief uit te testen.

hallo wim , ik wens je een fijne vakantie , vergeet de slee niet mee te nemen . gr uit venlo

Helemaal mee eens. Het is zelfs zo dat veel lenzen beter presteren als ze op F8…F16 gebruikt worden.
Ook een hele mooie lens (op crop) is de Tokina 11-16mm F2.8. Betaalbaar en presteert erg goed!

Hallo Joram,

Bedankt voor je reactie en de toevoeging. Tokina maakt inderdaad ook goede lenzen. Minder mensen kennen dit merk, maar het objectief dat jij noemt, de 11-16mm presteert uitstekend. Ook de Tokina 12-24mm is een goed alternatief.

Ik fotografeer natuur-en stadslandschappen veelvuldig met de Tokina 12-24mm en bereik daar mooie resultaten mee. Diafragma F8 tot ca F14 gebruik ik het meest.

Dag Herman,

ik ben op zoek naar je e-mail adres om je een uitnodiging te sturen.

Hartelijke groet,
G&CC Lauswolt
Henny de Jong

Laat een reactie achter