De beste instellingen voor landschapsfotografie

In dit artikel lees je meer over de beste instellingen voor landschapsfotografie. Hoewel onderstaande instellingen doorgaans goed werken, is het geen ‘algemeen recept’. Hoe je jouw camera instelt is ook afhankelijk van datgene wat je wilt laten zien, de weersomstandigheden, lichtomstandigheden en jouw creatieve benadering. De genoemde instellingen zijn een goede basis voor een mooie landschapsfoto, maar wijk er gerust vanaf als dat met een goede reden is.

Welk diafragma voor landschapsfotografie?

Bij landschapsfotografie is het belangrijk dat de hele foto scherp is. Daarvoor is een juiste scherpstelpunt belangrijk, maar ook een goed gekozen diafragma. Doorgaans wordt bij landschapsfotografie een klein diafragma gekozen. Vaak ligt de gekozen diafragma tussen F8 en F13. Door een klein diafragma te kiezen wordt de hele foto scherp. Het misverstand bestaat dat, hoe kleiner het diafragma (bijvoorbeeld F22) hoe scherper de foto. Echter is dit niet waar. Na F13 neemt de scherpte weer af, wat diffractie genoemd wordt. Met name in de hoeken is dit te zien. Daarom wordt bij landschapsfotografie doorgaans een diafragma gekozen tussen de F8 en F13. Om te kijken bij welk diafragma jouw lens het scherpst is zou je een test kunnen doen. Maak met verschillende diafragma’s dezelfde foto en controleer op je computer welke foto het scherpst is.

Wil je echter een creatieve benadering? Dan kun je kiezen voor een groot diafragma (klein F-getal). Denk bijvoorbeeld aan een mooie, scherpe bloem op de voorgrond met op in de achtergrond een ‘wazige’ molen! Deze creatieve benadering van landschapsfotografie levert doorgaans verrassende resultaten op.

Goede instellingen landschapsfotografie

Welke ISO-waarde voor landschapsfotografie?

Mijn advies is om, ook bij landschapsfotografie, je ISO-waarde zo laag mogelijk te houden. Ik gebruik eerder een statief dan dat ik mijn ISO-waarde opschroef. Natuurlijk is het prettig als je langer uit de hand kunt fotograferen (zeker als je snel moet reageren), maar ISO heeft ook een negatief neveneffect; namelijk ruis. Stel daarom de ISO-waarde zo laag mogelijk in. Trouwens, door te fotograferen vanaf statief denk je ook beter na over je compositie. Je kijkt eerst goed waar het statief moet staan, dus ongedacht denk je ook over je compositie na.

Welke sluitertijd voor landschapsfotografie?

Sluitertijd maakt samen met ISO-waarde en diafragma de belichting uit. De belichting is afhankelijk van situatie en omstandigheden. Het aanpassen van belichting is een continue business. Bij zonsopkomst en zonsondergang verandert het licht continu. Dit vraagt ook de nodige aanpassingen. In twee artikelen van mij heb ik ook geschreven over de keuze die je rondom belichting kunt maken; ‘exposure to the right‘ en ‘exposure to the left‘. Lees de artikelen voor meer informatie en het verschil.

Daarnaast is ook de situatie belangrijk. Sta je bijvoorbeeld bij een waterval, dan is een langere belichting mooi. Hierdoor krijgt het water een mooi, dynamisch effect. Soms betekent dit dat je gebruik moet maken van grijsfilters om een langere sluitertijd te creëren. Een belangrijk hulpmiddel in het veld is het histogram. Het histogram laat het effect van je belichting (sluitertijd, ISO-waarde en diafragma). Je kunt dan zien of je foto over- of onderbelicht wordt. Het histogram kan teleurstelling achteraf voorkomen, als op de computer blijkt dat de belichting toch niet goed is geweest!

Goede instellingen landschapsfoto's

Waar scherpstellen bij landschapsfotografie?

Ook bij landschapsfotografie is het belangrijk dat het scherpstelpunt goed ligt. Wat ik veelal zie gebeuren dat de een fotograaf ‘overruled’ wordt door het moment of het landschap. Je ziet zo’n fotograaf snel in actie komen; camera komt uit de tas, er wordt snel een compositie gekozen en afgedrukt. Vaak ligt het scherpstelpunt dan in het centrum van de foto (omdat dit een standaard instelling door de fabrikant is.). Door in het menu de scherpstelpunt op ‘flexibel spot’ te zetten, kun je het scherpstelpunt over de foto bewegen en kun je scherpstellen op het door jouw gekozen object. Echter speelt bij landschapsfotografie nog een andere reden een rol. Bij landschapsfotografie speelt alles op de foto een rol, dus ook de voorgrond. Belangrijk is dus dat de voorgrond scherp is. Stel daarom scherp op je voorgrond. Gecombineerd met een klein diafragma (bijv. F11) wordt de hele foto scherp. Eerder schreef ik een uitgebereid artikel over het scherpstellen bij landschapsfotografie.

Welk brandpuntsafstand kies je bij landschapsfotografie?

Ook het brandpuntsafstand is afhankelijk van de situatie en wat jij wilt laten zien. Wil je een mooi wijds landschap, dan kies je eerder voor een groothoeklens. Wil je een object meer ‘isoleren’ dan is een standaardzoom of telelens wellicht handiger. Belangrijk is wel om te controleren dat je compositie blijft ‘werken’ als je gaat inzoomen. Het beeld moet tenslotte krachtig overkomen.

Zijn bovengenoemde instellingen de beste opties? Dat is afhankelijk van wat jij wilt laten zien! Laat je daarom niet gek maken door ‘de zogenaamde regels die gelden’, maar gebruik je creativiteit om datgene wat jij wilt laten zien, goed over te brengen op de kijkers! Het is dus belangrijk om voor het fotograferen te bepalen wat jij wilt laten zien.

Reacties (10)

Heel erg leerzaam!

Geweldige info! Hartstikke bedankt! Ik heb een vraag waar ik zelf maar niet uit kom. Ik blijf onscherpe foto’s houden. Ook als ik kies voor bijv diafragma 11 waar alles scherp zou moeten zijn en sluitertijd hoger dan 125 met 50 mm lens dan lijkt alles scherp maar als ik helemaal inzoom op de computer later dan is het niet helemaal scherp. ISO 100 gebruikt. Weet u waar dit aan kan liggen en hoe ik het op kan lossen?

Helder verhaal! Dank!

Duidelijke uitleg waar ik wat aan hebt

Beste N van Kampen,

Ook met den powershot XS 60 is dit mogelijk. Met deze camera is het mogelijk om handmatig de instellingen aan te passen. In dat kader is dus bovenstaande ook voor deze camera van toepassing.

Met vriendelijke groeten,
Jan Koppelaar

Duidelijke uitleg waar je wat aan hebt, bedankt.

Dit is weer leerzaam toppie

mooie foto,s en mooie uitleg

Hoe gaat het met een powershot xs60 1

Laat een reactie achter