Wat is het verschil tussen een variabel grijsfilter en 10 stops grijsfilter

In deze video leggen we uit wat het verschil is tussen een variabel grijsfilter en een 10 stops grijsfilter. Ook laten we zien hoe de foto eruit ziet zonder filter te gebruiken.

Een grijsfilter staat ook wel bekend als een ND filter (Neutral Density filter)  Het doel van dit filter is dat je er licht mee kunt tegenhouden en met lange sluitertijden kunt fotograferen, ook overdag. We testen de beide filters in Rotterdam uit en laten je zien wat het effect is.

Waarom zou je een filter gebruiken?

Je kunt een foto maken zoals je dat ziet met het menselijk oog. Het water golft op de voorgrond en de Erasmusbrug ligt op de achtergrond. Een nadeel hiervan kan zijn is dat het water alle aandacht trekt door alle golfjes. Dat is een belangrijke reden om met een grijsfilter te fotograferen, omdat je met een lange sluitertijd het water glad kunt maken. Daardoor gaat de aandacht uit naar de brug. Hetzelfde kan je doen met een wolkenlucht. Met een lange sluitertijd en genoeg wind kan je de wolken laten vervagen met hetzelfde doel als het laten vervagen van het water.

Variabel grijsfilter vs 10 stops grijsfilter

Het variabele filter is in te stellen op 2 tot en met 8 stops. We gaan foto’s maken met 2 stops, 4 stops, 6 stops en 8 stops met het variabele filter en uiteindelijk gaan we het 10 stops filter gebruiken; het vaste filter met het meest extreme effect. Mocht je je afvragen wat stops precies betekent: 1 stop is een halvering of een verdubbeling van de hoeveelheid licht. In dit geval gaat het om een halvering van de hoeveelheid licht omdat het licht tegenhoudt.

Tijdens het fotograferen wordt er met de diafragmavoorkeuze gefotografeerd. De sluitertijd wordt dan automatisch aangepast, ook als je het filter gebruikt. Als je het variabele filter donkerder draait, dan berekent de camera zelf de juiste sluitertijd uit. Er wordt met een diafragma van f 11 gefotografeerd, omdat je dan de meeste scherpte krijgt. De ISO staat zo laag mogelijk, omdat je met lange sluitertijden fotografeert. Zie hieronder de voorbeeldfoto’s.

Wanneer het 10 stops grijsfilter op de camera wordt geschroefd, wordt de sluitertijd maar liefst 15 seconden. Je ziet hier het grootste effect plaatsvinden. Het water is nu namelijk volledig glad en vormt een bijzonder effect. Tekst gaat verder na foto’s.

Zonder filter + 8 stops grijsfilter

Foto zonder filter (links) en een foto met het variabele grijsfilter op 2 stops (rechts)

Zonder filter + 8 stops grijsfilter

 
Foto zonder filter (links) en een foto met het variabele grijsfilter op 8 stops (rechts)

10 stops grijsfilter
Foto gemaakt met het 10 stops grijsfilter

Goede kwaliteit filters kopen

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze filters? Dan hebben we goed nieuws! Via onze website kan je het variabele grijsfilter bestellen en ook het 10 stops filter is beschikbaar in onze webshop. Op de productpagina’s leggen wij meer uit over de verschillende type kwaliteiten die op de markt verkrijgbaar zijn. 

Voor de echte liefhebber en gebruiker van filters hebben we ook een handig filteretui waardoor je altijd je favoriete filters bij je hebt en ze ook goed worden bewaard.

Meer inspiratie foto’s gemaakt met grijsfilters

waterval fotografie met 10 stops grijsfilter
Big Stopper - Grijsfilter kopen
Grijsfilter 10 stops kopen
Grijsfilter gebruiken voor lange sluitertijden

Meer fotografie tips

De leukste fotografie tips? Die vind je op onze fotografie tips pagina. Op deze pagina is allemaal informatie te vinden over blogs met tips die je niet mag missen. Van technische tips tot assecoires. Deze fotografiepagina is voor iedere fotografie liefhebber die het beste uit zichzelf en zijn of haar camera wilt halen.

Reacties (4)

Hallo, ja deze kwam voorbij op FB. Nu heb ik een vraag: bij jullie de variabele grijsfilter gekocht. Ook gebruikt. Kan ik die ook gebruiken in combinatie met de opschroef Cokin filters(heb 3 glazen licht/midden/donker) grijswaarden. Zelf kan ik nu wel bedenken dat dat een leuk experiment zal worden en ga het proberen. Meteen ff de schroefdraad gecontroleerd, het past. Waar moet ik op letten, denk aan ‘vals licht’ tussen het Rawsterfilter en de voorzet filter Cokin.
Misschien wat anders? ik weet niet of ik er 10 stops mee haal, ik kan eigenlijk niet wachten om het te proberen. Maar ja, nu donker en nat, donderdag 18.00- 25/9
Groeten aan Mark

In principe kun je ronde opschroeffilters het best niet ‘stapelen’. Het frame wordt dan erg dik en het kan zijn dat je in het groothoekbereik donkere hoeken krijgt. Mocht je iets verder inzoomen dan zou het kunnen zijn dat je er geen/minder last van hebt.

Vraagje over het scherpstellen. Stel je handmatig scherp en plaats je dan het filter of staat de autofocus gewoon aan.

In deze video heb ik gewoon de autofocus kunnen gebruiken. Dat komt omdat ik tegenwoordig met een systeemcamera fotografeer en dan is het geen probleem om de autofocus te gebruiken bij een variabel of 10 stops grijsfilter.

Mocht je een spiegelreflexcamera hebben dan zou je de autofocus via liveview kunnen proberen. Vaak werkt dit. Als dat niet het geval is kan je het volgende toepassen:
– Gebruik de autofocus voordat je het filter op de lens draait
– Na het scherpstellen zet je het objectief op de manuele focus (de scherpstelling heb je namelijk al gedaan)
– Draai voorzichtig het filter op het objectief
– Maak de foto

Het manueel scherpstellen met een heel donker grijsfilter is eigenlijk niet te doen, omdat je heel donker beeld te zien krijgt als je door de zoeker van de spiegelreflexcamera kijkt.

Laat een reactie achter