8 fotografie tips voor de meest sfeervolle kerstfoto’s

Het is weer tijd voor kerstfoto’s! De gezelligste tijd van het jaar is weer aangebroken. De magische kerstsfeer, veel lekker eten en het samenzijn maken de decembermaand bijzonder. Hét perfecte moment dus om de prachtigste foto’s te maken voor wellicht een fotoboek of collage. In dit artikel delen we 8 fotografie tips om de meest sfeervolle kerstfoto’s te maken.

Inhoud van dit artikel:
1. Welke instellingen moet je gebruiken bij kerstfotografie?
2. Kerstfotografie is geen feest zonder glitters
3. Speel met het witbalans
4. Spontane en plotse momenten snel fotograferen
5. Fotografeer het kerstdiner
6. Maak gebruik van reflecties
7. Maak foto’s van details
8. Zelf sneeuw maken
9. Meer leren over fotografie

Welke instellingen moet je gebruiken bij kerstfotografie?

De juiste instellingen zijn voor iedereen weer anders. Houd er rekening mee dat het per camera kan verschillen hoe deze reageert op bepaalde instellingen. Zo zitten er al gauw verschillen bij full-frame en cropcamera’s. In deze subkop delen we daarom ook tips die je als leidraad kunt gebruiken voor het kiezen van de juiste instellingen.

Sluitertijd: Het kiezen van een juiste sluitertijd kan al het verschil uitmaken tussen een wazige foto of een scherpe. Fotografeer je vanuit de hand? Zorg dan dat jouw sluitertijd niet trager is dan 1/125s wanneer je foto’s maakt van mensen of dieren. Maak je foto’s van een stilstaand object? Dan kan je met een stabiele hand al gauw met een sluitertijd tot 1/50s fotograferen. Houd altijd in het achterhoofd dat je bij iedere aanpassing moet compenseren bij een ander onderdeel van de belichtingsdriehoek.

lange sluitertijd kerstfotografie tips
Lange sluitertijden kunnen ook voor creatieve foto’s zorgen.

ISO: Bij kerstfotografie zijn er vaak veel afzonderlijke lampjes, die gezamenlijk voor relatief weinig licht zorgen. Dit gezellige licht is prachtig om te zien, maar brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Omdat de meeste fotografen vanuit de hand zullen fotograferen zit je al gauw gebonden aan een maximum sluitertijd, zoals eerder werd benoemd. Wees daarom niet bang om hogere ISO-waarden te gebruiken. Ruis hoeft niet jouw grootste vijand te zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat je hét moment goed weet fotograferen. Ruis kun je altijd nog reduceren met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Luminar 4. Soms zorgt ruis voor extra sfeer, zeker in een zwart-wit foto kan het goed meewerken.

hoge iso bij kerstfotografie
Een hoge ISO-waarde kan de foto meer sfeer geven én jou een kortere sluitertijd!

Diafragma: Met het diafragma zorg je voor de scherptediepte in de foto. Verhoog de sfeer door voor een grote diafragma opening te kiezen. De objecten waarop je scherpstelt worden mooi scherp, terwijl de achtergrond wazig is. Een laag f-getal kan voor mooie bokeh-bollen zorgen, maar verkort bovenal de sluitertijd!

Kortom, de instellingen die je kiest zorgen allen weer voor een eigen resultaat. Iets is niet per se goed of fout. Juist door te weten wat en hoe je iets wilt fotograferen kun je de instellingen daarop toepassen. En soms doe je er goed aan om jezelf blij te laten verassen door het resultaat! Verwijder nooit zomaar een foto, zonder er via de computer nog even goed naar te kijken.

Ben je nog niet zo bekend met alle bovenstaande begrippen? In onze fotografieboek Eerste Hulp Bij Fotograferen leggen wij het uitgebreid uit en vind je advies-instellingen voor het fotograferen van ruim 40 onderwerpen.

Kerstfotografie is geen feest zonder glitters

Magie en glitters gaan eigenlijk hand in hand. Versterk de bijzondere kerstsfeer door met glitters te spelen! Vertel familieleden bijvoorbeeld om met glitters te blazen of laat wat glitters voor de camera dwarrelen als zelfbedachte sneeuwvlokken. Een groot voordeel van glitters is dat ze het licht reflecteren. Door te fotograferen met een kleine scherptediepte, dus een laag f-getal, kun je mooie bokeh-bollen in jouw foto krijgen.

Technische tip: Voorkom dat jouw camera gaat scherpstellen op de glitters door vooraf op het onderwerp te focussen. Vervolgens kun je met de ontspanknop je focuspunt vasthouden (indien je de enkelvoudige autofocus gebruikt). Daarnaast kan het ook helpen om handmatig scherp te stellen, wanneer je bijvoorbeeld foto’s maakt van stilstaande objecten.

Speel met het witbalans

Maak de meest sfeervolle kerstfoto’s door met het witbalans van de camera te spelen. Gezelligheid en warmte betekent ook warm kleurgebruik. Door de juiste witbalans te kiezen maak je jouw foto’s gelijk een tint warmer! Via de witbalans van de camera wordt de kleurtemperatuur bepaald van het licht in de omgeving. Vervolgens kan de camera de kleurtint aanpassen door deze met andere kleuren te compenseren. Zo krijg je realistische foto’s. Omdat iedere lichtbron een eigen kleurtemperatuur heeft doe je er goed aan om de juiste witbalans in te stellen. Om dus een warmere tint in jouw foto’s te krijgen kun je de camera instellen op bewolkt of schaduw.

Spontane en plotse momenten snel fotograferen

Oftewel, candids fotograferen! Candids zijn spontane foto’s die echt hét moment vastleggen. Niets is in scène gezet en dat kun je zien. Omdat het bij candids lijkt alsof de personages in de foto geen erge (lijken te) hebben in de camera worden gezichtsuitdrukkingen puur en eerlijk vastgelegd. Focus deze kerst op het fotograferen van gezichtsuitdrukkingen en momenten die tijdens de kerst voor de leukste foto’s zorgen zoals:

  • Het optuigen van de boom
  • Het bakken van kerstkoekjes
  • Het prepareren van de tafel
  • Het uitpakken van kerstcadeautjes
  • Het ophangen van de kerstverlichting
  • Het kerstdiner

Zo maak je snel een foto

Snel een foto van het moment maken? Start jouw camera en zorg ervoor dat het scherpstelpunt op het onderwerp staat. Kies voor automatisch scherpstellen om tijd te besparen. Door bij voorkeur in de TV of S stand te fotograferen kun je voor een snelle sluitertijd kiezen. Zorg dat de sluitertijd vanuit de hand in ieder geval sneller is dan 1/125s om bewegingsonscherpte te voorkomen. Houd een oog op de belichtingsmeter en zorg dat de wijzer in het midden blijft staan voor de perfecte belichting. Beschikt jouw camera over een burst-modus? Dan is dat ideaal voor het fotograferen van bijzondere momenten. Je kunt zo al gauw 8-12 foto’s tegelijkertijd maken! Een nadeel: een camera werkt met een buffer. Wanneer je veel foto’s maakt op een trage SD-kaart zal je waarschijnlijk moeten wachten, totdat je nieuwe foto’s kunt maken. Maak je graag gebruik van de burst-functie, maar weet je niet of jouw geheugenkaartje voldoende schrijfsnelheid heeft? In ons artikel over snelle geheugenkaarten voor in de camera lees je alles over snelle geheugenkaarten.

Fotografeer het kerstdiner

In het bereiden van het kerstdiner kan veel tijd gaan zitten. Zonde om al dat harde werk niet op foto te zetten! Fotografeer jouw creaties dit jaar daarom in een extra mooie compositie. Bij het fotograferen van eten gaat het al lang niet meer alleen om het eten. Het gaat ook om het servies, het bestek en de manier waarop het eten is neergelegd. Maak voor de afwisseling bijvoorbeeld niet alleen foto’s van het gerecht zelf, maar ook van het geheel (afbeelding rechts). Ben jij een echte foodie? In onze Workshop Food Fotografie & Foodstyling leren we je alles over het fotograferen van eten!

Maak gebruik van reflecties

Tijdens de kerst zijn er nóg meer schitteringen en reflecties dan normaal. Door de grote hoeveelheid lampjes ontstaat er een grote hoeveelheid afzonderlijke lichtpuntjes die gereflecteerd kunnen worden. Speel met reflecties van bijvoorbeeld kerstballen om ze als fotokader te gebruiken. Ook glazen oppervlakten kunnen erg goed werken. Met reflecties kun je niet alleen creatieve foto’s maken, je ontwikkelt tegelijkertijd ook je fotografische inzichten.

Maak foto’s van details

Door details te fotograferen ontketen je eigenlijk vanzelf al een soort van sfeer. Vooral wanneer je de verschillende detailfoto’s bij elkaar zet, ontstaat er gelijk een sfeerimpressie. Het fotograferen is extra leuk voor bijvoorbeeld een fotoboek of collage. Daarnaast leer je kijken naar de kleine dingen die ertoe doen. Een detailfoto kan van alles zijn, zoals een kerstbal, lint van een cadeau of een kerststal.

speel met reflectie

Zelf sneeuw maken

Sneeuw zorgt altijd voor een speciale sfeer in foto’s. Nou zal het lastig worden om binnenshuis sneeuw te hebben. Gelukkig kun je met deze simpele tips toch sneeuw in je foto’s krijgen!

Maak sneeuw met poedersuiker
Met poedersuiker kun je gemakkelijk de witte sneeuwtinten in je foto krijgen. Poedersuiker werkt voornamelijk goed op etenswaren zoals koekjes en taarten. Omdat het nogal een plakkerig goedje is, zal je poedersuiker niet in iedere situatie gebruiken.

Nepsneeuw met baking soda en scheershuim
Met dit huis, tuin en keuken trucje kun je ook zonder sneeuw een sneeuwpop maken. Voeg 450 gram baking soda en ongeveer een hand vol (goedkope) scheerschuim in een kom en kneed alles goed bij elkaar. Experimenteer zelf met de hoeveelheid scheerschuim, totdat je de gewenste sneeuwstructuur krijgt.

Sneeuw maken met Photoshop
Geen zin of mogelijkheden om sneeuw te maken? Ook met Photoshop kun je dit winterse effect gemakkelijk toevoegen aan je kerstfoto’s! Lees hier alles over in onze blog: sneeuwvlokjes toevoegen met Photoshop.

De Rooij Fotografie wenst iedereen prettige feestdagen en een fotogeniek 2020 toe!

Reacties (1)

Goedemorgen,

Heb interesse om het boek te bestellen, eerste hulp bij fotograferen!
Hen een nationale boekenbon gekregen , kan/mag ik deze ook gebruiken als betaalmiddel? Is immers ook geld.

Of kan ik jullie boek ook ergens in winkel kopen?

Met vr. Gr. Maria Janssen Sevenum

Laat een reactie achter