Snelle Geheugenkaarten Voor In De Camera

Geheugenkaarten zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten te vinden. Inmiddels werken de meeste camera’s met een SD (SDHC of SDXC) geheugenkaart. Daarnaast zijn er ook nog camera’s die gebruikmaken van een CompactFlash kaart. Naast dit verschil vind je veel verschil in de capaciteit en de snelheid van de geheugenkaarten. Deze verschillen verklaren meestal de grote prijsverschillen. In deze blogpost vind je meer uitleg over het nut van een snelle geheugenkaart. Waarom bestaan ze, voor wie zijn ze gemaakt en heb jij ook zo’n supersnelle kaart nodig?

Geheugenkaart voor sportfotografie

De geheugenkaarten worden sneller en sneller. Sommige kaarten hebben al een snelheid van bijna 100MB per seconde. De allersnelste kaarten zijn eigenlijk gemaakt voor sportfotografen. Sportfotografen maken foto’s in de continumodus waarbij ze vaak 8-12 foto’s per seconde kunnen maken. Nadat je een foto gemaakt hebt wordt de foto tijdelijk opgeslagen in de camerabuffer. Deze buffer heeft een beperkte capaciteit en kan volraken. Om deze reden moet de geheugenkaart aan het werk om de buffer leeg te halen. Hoe sneller de geheugenkaart is, hoe sneller de buffer leeggemaakt kan worden. Stel de camerabuffer raakt vol, dan kun je even geen foto’s maken en moet je wachten tot er weer ruimte in de camerabuffer is om een nieuwe foto op te slaan. Je wilt niet dat de camerabuffer volraakt waardoor je fotomomenten mist.

Snelle geheugenkaart voor camera

Sportfotografen maken veel foto’s per seconde en tijdens een wedstrijd moeten ze foto’s blijven maken. Ze gebruiken om deze reden de snelste kaarten om er zeker van te zijn dat de buffer niet volraakt. De vraag is of jij ook zo’n snelle kaart nodig hebt. Maak jij ook zoveel foto’s per seconde en heb je weleens gemerkt dat de buffer vol zit? Grote kans van niet, want de meeste (hobby)fotografen maken hooguit 3 à 4 foto’s per seconde en vaak gaat het om één enkele opname. Als jij tot deze fotografen behoort dan heb je niet direct de snelste geheugenkaart nodig. Een geheugenkaart met een snelheid van 30MB per seconde is voor de meeste hobbyfotografen prima.

Ander voordeel van een snelle geheugenkaart

Heeft een snelle geheugenkaart nog andere voordelen? Ja! Het uitlezen van de geheugenkaart naar de computer gaat ook een stuk sneller. Je moet jezelf wel afvragen of je om deze reden een snelle kaart wilt kopen. Ons advies is om de snelheid af te laten hangen van het gebruik van je camera en niet van de overdrachtssnelheid naar de computer. Als de foto’s overgezet worden kun je in de tussentijd ook andere dingen gaan doen om de tijd te vullen.

Laat een reactie achter