7 Tips voor het fotograferen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat bekend om zijn adembenemende landschappen, wilde dieren en diverse culturele erfgoed. Het land biedt ongekende mogelijkheden voor fotografen van alle niveaus. In dit artikel geven we zeven tips om het beste als fotograaf uit Zuid-Afrika te halen.

Tip 1: Fotograferen tijdens het gouden uur

Het licht in Zuid-Afrika kan erg magisch zijn, vooral tijdens het gouden uur. Dit moment vlak voor de zonsondergang staat bekend om haar zachte, warme gloed die de omgeving transformeert tot een dromerige en warme wereld. Het landschap wordt omgetoverd tot een oase aan gouden kleurtinten. Daarnaast ontstaan tijdens het gouden uur ook de kenmerkende silhouetten van bijvoorbeeld de beroemde Acacia boom.

Om goed voorbereid het gouden uur op de foto te zetten is het slim om de lokale tijden voor de zonsopkomst- en ondergang op te zoeken. Er zijn verschillende apps (AndroidiOS) en websites die deze informatie verstrekken.

Lees hier onze fotografie tips voor het fotograferen tijdens het gouden uur.

Tip 2: Respecteer de natuur

Zuid-Afrika is de thuisbasis van enkele van ‘s werelds meest iconische wilde dieren, waaronder de grote vijf. Wanneer je dieren fotografeert, is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren en hun natuurlijke gedrag niet te verstoren. Naast unieke spontane foto’s toon je ook respect als bezoeker. Onthoud daarom goed dat dit hun thuis is. 

Om de afstand te bewaren is een telelens daarom een waardevolle aanwinst voor dierenfotografie. Voor de meeste lenzen is ook een skin te koop. Dat is een soort sticker met bijvoorbeeld camouflage om minder op te vallen. Enkele populaire teleobjectieven voor wildlife fotografie zijn:

  1. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM: Deze lens biedt een uitstekende beeldkwaliteit, heeft beeldstabilisatie en een breed zoombereik, wat handig is voor het vastleggen van zowel dichtbijgelegen als verder weg gelegen onderwerpen.
  2. Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR: Deze Nikon-lens biedt een indrukwekkend zoombereik van 500 mm en beeldstabilisatie, waardoor het een uitstekende keuze is voor wildlifefotografie.
  3. Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS: Deze lens is geschikt voor Sony-camera’s en biedt uitstekende optische prestaties en ingebouwde beeldstabilisatie.
  4. Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2: Deze Tamron-lens heeft een indrukwekkend zoombereik, is geschikt voor verschillende cameramerken en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  5. Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM | Contemporary: Deze Sigma-lens heeft ook een groot zoombereik, is beschikbaar voor verschillende cameramerken en is een betaalbare optie voor het fotograferen tijdens een safari.

In het onderstaande voorbeeld is te zien hoe je de details van de olifantenhuid nog beter in beeld krijgt met een teleobjectief!

Tip 3: Ga mee op fotoreis!

De diversiteit van Zuid-Afrika maakt dat je soms niet weet welke gebieden je het beste kunt bezoeken. Het kan daarom erg handig zijn om mee te gaan met een fotoreis. Fotoreizen worden begeleid door ervaren fotografen die niet alleen Zuid-Afrika op hun duim kennen, maar ook jou als fotograaf de beste momenten en locaties laat bezoeken. Dat maakt dat je zonder zorgen mee kunt op reis zonder zelf alles eerst te hoeven uit te zoeken.

Ben je benieuwd naar hoe een fotoreis naar Zuid-Afrika eruit ziet? Lees hier het dagboek van Marij de Wit!

Tip 4: Probeer de cultuur vast te leggen

Cultuur maakt een land uniek. Door cultuur vast te leggen op een respectvolle manier ontdek je meer over het gebied. Probeer vooraf op te zoeken welke culturele aspecten zo kenmerkend zijn voor het gebied dat je gaat bezoeken. Het kan helpen om ook op te zoeken hoe andere fotografen de Zuid-Afrikaanse cultuur vastleggen. Zo weet je ook dat deze elementen terug moeten komen in de foto en hoe je het mogelijk anders kunt aanpakken. Kun je van de foto vervolgens afleiden om welk land het gaat? Dan heb je de cultuur al voor een groot deel goed vastgelegd! 

Wees altijd respectvol en vraag om toestemming voordat je mensen fotografeert, vooral in gevoelige culturele situaties. Sommige mensen kunnen bezwaar hebben tegen gefotografeerd worden. Respecteer hun wensen.

Tip 5: Gebruik de juiste scherpstel methode

Afhankelijk van het onderwerp is het van belang om de juiste instellingen te gebruiken. Zo gelden voor bewegende onderwerpen (AF-C/AI Servo) andere regels als voor stilstaande onderwerpen (AF-S/One Shot). Zorg er vervolgens voor dat je het scherpstelpunt op de ogen van het onderwerp plaatst. Mogelijk heeft jouw camera een functie die automatisch scherpstelt op het oog!

Verder kan het handig zijn om de beeldstabilisatie aan te zetten indien je zonder statief foto’s maakt. Deze optie is vaak gemakkelijk in te schakelen via een schuif op het objectief zelf.

Tip 6: Kijk verder dan het onderwerp

Met deze tip bedoelen we dat het kan lonen om naast het onderwerp mooi vast te leggen, het ook kan lonen om meer context te fotograferen. Denk hierbij aan het fotograferen van de leefomgeving of juist een klein detail die een verhaal verteld. De plek waar duidelijk aan te zien is dat daar reeds zebra’s zijn geweest, of de boom die net is gebruikt als krabpaal.

Tip 7: Ga goed voorbereid op pad

De volgende spullen moeten sowieso op de paklijst voor een bezoek aan Zuid-Afrika:

Camera tas met voldoende ruimte

Tijdens het fotograferen is het van belang dat je in je cameratas zonder zoeken kunt vinden waar je naar op zoek bent. Veel camera tassen hebben aanpasbare (verborgen) vakjes, zoals de cameratassen van K&F Concept. Handig, omdat je zo ook het formaat kunt aanpassen van de vakken wanneer je een teleobjectief meeneemt of juist andere accessoires.

Extra camera-accu

Naast een camera met een telelens is het erg aan te raden om meerdere batterijen mee te nemen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een powerbank te gebruiken om accu’s onderweg nog op te laden. Houd er rekening mee dat het niet iedere dag vanzelfsprekend is om elektriciteit ter beschikking te hebben. 

fotoreis zuid afrika safari tips

Meerdere geheugenkaartjes

Sommige fotografen vinden het prettig om meerdere geheugenkaartjes mee te hebben, voor het geval dat een kaart crasht, kwijt raakt of dergelijk tijdens het reizen. Daarnaast is het ook praktisch voor wanneer je het geheugenkaartje vol hebt en geen laptop mee hebt om de foto’s direct over te zetten. 

Comfortabele kleding 

Zoek vooraf de weersvoorspelling op, zodat je op de reis kunt pakken. Zuid-Afrika kent een gevarieerd klimaat, dus zorg ervoor dat je je kleedt naar het seizoen en de regio waarin je reist. In de zomer (november tot februari) kan het erg warm zijn, terwijl de winter (juni tot augustus) koeler is.

  • Comfortabele en ademende kleding, aangepast aan het weer en de locatie.
  • Hoed en zonnebril: Bescherming tegen de zon is belangrijk.
  • Stevige wandelschoenen: Geschikt voor het verkennen van verschillende terreinen.
  • Waterdichte kleding: Afhankelijk van het seizoen en de locatie kan dit van pas komen.

Overig

Overige handigheden voor onderweg zijn DEET, voldoende drinkwater, zonnebrand en reisdocumenten.

Laat een reactie achter