Wat is DPI en hoeveel DPI heb je nodig voor een grote afdruk?

Mogelijk ben je de afkorting DPI weleens ergens tegengekomen. DPI speelt namelijk een belangrijke rol bij de kwaliteit van een foto wanneer je deze bijvoorbeeld uit gaat printen. Tegenwoordig zien we steeds meer mensen hun afbeeldingen uitprinten in de vorm van een vergroting, verkleining of als onderdeel van een fotoboek. Wat DPI precies te maken heeft met het printen van je foto’s wordt in dit artikel behandeld.

Inhoud van dit artikel:
1. Wat is DPI?
2. Wat is PPI?
3. DPI en de resolutie van de digitale camera
4. Hoe groot kan ik mijn foto maximaal afdrukken?
5. Waar kan ik de DPI van mijn foto bekijken?
6. Hoe stel je de DPI van een foto in?
7. Wat te doen bij een te lage resolutie?

Wat is DPI?

het verschil 300dpi en 72dpi

DPI staat voor Dots Per Inch. Deze eenheid wordt gebruikt om aan te geven hoeveel pixels van de afbeelding per inch (2,54 cm) zal worden geprint. De dichtheid van de pixels verschilt per printer en hoeft niet altijd heel veel te zijn. Zo heb je een grotere dichtheid (DPI) nodig wanneer je de afdruk scherp wilt hebben wanneer je deze van dichtbij bekijkt dan wanneer je een poster print. We spreken over Dots Per Inch wanneer je van plan bent om je foto’s uit te printen. Met de dots worden de inktdruppels bedoeld. DPI wordt vaak verward met PPI.

1 inch = 2,54 cm
1 cm = 0,39 inch

Wat is ppi?

PPI staat voor Pixels Per Inch. PPI staat eigenlijk dichter bij fotografie, omdat we bij fotografie ook over pixels spreken. Echter omdat er tijdens het maken van een print gebruik wordt gemaakt van de printer wordt dit uitgedrukt in Dots Per Inch. De printer print namelijk niet op basis van pixels, maar op basis van inktpuntjes (dots). PPI wordt vaak verward door DPI. Beide eenheden kunnen echter alleen worden berekent wanneer bekend is in welk formaat de foto zal worden afgedrukt. Bij het aanschaffen van een nieuwe fotocamera wordt er vaak gekeken naar het aantal megapixels van de camera. Het belang van deze pixels komt pas echt naar voren wanneer je afbeeldingen op grote formaten laat afdrukken.

DPI en de resolutie van de digitale camera

In de exif-gegevens van je foto worden een aantal interessante eigenschappen gegeven. Een daarvan is de afmeting van de foto. De afmeting van de foto wordt weergegeven in het aantal pixels aan de lange en korte zijde. Het aantal pixels (megapixels) en de afmeting kunnen vooraf ingesteld worden in de camera. De beeldkwaliteit en het beeldformaat hebben invloed op de grootte van het fotobestand qua opslag en het formaat in pixels. Wanneer je bijvoorbeeld veel aan landschapsfotografie doet, zou de mogelijkheid kunnen bestaan dat je enkele afbeeldingen op groot formaat laat afdrukken. Verstandig is daarbij om ook op het zo grootst mogelijke formaat te fotograferen met de hoogste resolutie. Vergeet daarom niet vooraf deze instellingen goed in te stellen. Om voor nadere fotobewerking nog zoveel mogelijk informatie te behouden raden wij aan in RAW te fotograferen. Het verschil tussen JPEG en RAW lees je hier.

Hoe groot kan ik mijn foto maximaal laten afdrukken?

Ben je van plan om je eigen foto’s te laten afdrukken? Dan moet je rekening houden met de kwaliteit van de foto. Deze bepaald namelijk de maximale grootte waarin jouw fotoprint nog (acceptabel) scherp blijft om te zien. Neem hierbij ook mee dat de kijkafstand een belangrijke rol speelt. Je moet jezelf dan vragen stellen, zoals: Moet de foto wel of niet superscherp zijn wanneer je deze van dichtbij bekijkt. Onderstaand tabel en video kan daarbij een handige hulp zijn.

Aantal megapixelsFoto resolutieHoge kwaliteit print
Goede kwaliteit print
3
1536 x 2048 cm12.7 x 17.78 cm20.32 x 30.48 cm
41800 x 2400 cm

15.24 x 22.86 cm27.94 x 40.64 cm
5
1932 x 2580 cm

15.24 x 22.86 cm30.48 x 45.72 cm
62016 x 3040 cm

20.32 x 25.4 cm40.64 x 50.8 cm
7.12304 x 3072 cm

27.94 x 35.56 cm40.64 x 50.8 cm
8.3
2336 x 3504 cm

27.94 x 35.56 cm50.8 x 76.2 cm
10.22592 x 3872 cm

30.48 x 45.72 cm50.8 x 76.2 cm
12.42912 x 4368 cm

40.64 x 60.96 cm76.2 x 101.6 cm
16.2
3328 x 4992 cm

40.64 x 60.96 cm76.2 x 101.6 cm
17.9
3456 x 5184 cm

40.64 x 60.96 cm91.44 x 121.92 cm
213744 x 5616 cm

50.8 x 76.2 cm101.6 x 162.4 cm

Waar kan ik de DPI van mijn foto bekijken?

De DPI van de foto is gemakkelijk te achterhalen. Echter moet je deze niet verwarren met de resolutie. Omdat een foto uit pixels bestaat, spreken we niet van DPI, maar over resolutie. In bovenstaand tabel kwam al naar voren tot welke maximale grootte je afdruk nog acceptabel scherp zou zijn. De DPI van je foto is via de bestandsinformatie te achterhalen. Dit kan zowel met Mac als met Windows computers. Dit werkt als volgt:

Mac
Open de betreffende afbeelding in voorvertoning. Ga vervolgens naar extra’s en klik dan op ‘toon infovenster‘.

Windows
Via Windows computers kun je de DPI achterhalen door in de verkenner met de rechtermuisknop op het fotobestand te klikken.Vervolgens kies je voor eigenschappen. In het nieuwe venster dat zich opent klik je vervolgens op details.

mac wat is dpi en hoeveel heb je nodig voor in je foto exif metagegevens opzoeken via windows

Hoe stel je de DPI van een foto in?

Het instellen van de DPI kan op verschillende manieren. Je hebt hier niet altijd een speciaal programma voor nodig. Onder dit kopje zullen we het hebben over het instellen van de DPI met Photoshop, zonder fotobewerkingsprogramma (mac) en online.

DPI instellen met Photoshop

Het instellen van de DPI met Photoshop gaat gemakkelijk en snel. Allereerst open je het gewenste fotobestand. Vervolgens kun je onder het menu: Afbeelding, op de optie ‘afbeeldingsgrootte‘ klikken. Een dialoogvenster (onderstaande afbeelding links) zal zich vervolgens openen. Hierin zijn enkele belangrijke instellingen te zien. Zoals de afmetingen van de foto, de resolutie en de bestandsgrootte. Belangrijk is bij het aanpassen van de resolutie de optie op ‘pixels per inch’ te zetten. Het kan zijn dat deze bij jou op Pixels mer cm staat ingesteld. Vervolgens is het van belang het de ketting tussen de hoogte en breedte aan te hebben staan. Wanneer je twee grijze lijnen ziet die deze lengtematen verbinden, staat de optie aan. Zo voorkom je dat de verhouding van de foto uit het verband wordt getrokken.

DPI instellen zonder fotobewerkingsprogramma (Mac)

Ben je Mac-gebruiker? Dan kun je de DPI gemakkelijk en snel aanpassen via de voorvertoningsapp van Apple. Ga vervolgens naar extra’s > Pas grootte aan… en een soortgelijk venster zoals bij Photoshop zal zich openen (onderstaande afbeelding rechts). Ook hierbij is het belangrijk om de juiste eenheden te checken voordat je aan de slag gaat.

dpi instellen met photoshop dpi instellen met voorvertoning 1

DPI instellen online

Ook online zijn er aardig wat websites waarmee je gratis de DPI van je foto kunt aanpassen. Lees vooraf wel goed de gebruikersvoorwaarden door.

Wat te doen bij een te lage resolutie?

Het kan soms voorkomen dat je een foto wilt laten afdrukken, maar hierbij wordt aangegeven dat de resolutie te laag is. Dit kan enkele oorzaken hebben:

  • De camera die je gebruikt is niet in staat in hoge resolutie foto’s te maken. Dit kan te maken met diverse elementen, zoals de sensor grootte en het aantal megapixels. In het tabel zijn de maximale afmetingen genoteerd waarin de foto nog mooi scherp blijft.
  • Je fotografeert niet op de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit werd eerder in dit artikel al benoemd. Stel vooraf jouw camera in op de juiste instellingen voor het beeldformaat en de beeldresolutie.
  • Je hebt je foto eerst geüpload op het internet of via de mail naar jezelf gestuurd. Tijdens dit proces wordt het originele fotobestand verkleind. Wil je het originele bestand behouden? Maak dan gebruik van verzendhulpjes zoals Wetransfer.
  • Je hebt je foto bewerkt. Afhankelijk van het fotobewerkingsprogramma die je gebruikt kan tijdens het exporteren kwaliteit verloren gaan. Kijk tijdens het exporteren altijd naar het formaat waarin de foto wordt geëxporteerd en voorkom dat je het origineel overschrijft.

Reacties (7)

wat voor resolutie moet een foto hebben te gebruiken in de montage van een film ?

Dag Peter, afhankelijk van in welke resolutie je de video bewerkt (720, 1080, 4k etc.) kun je de dimensie van jouw afbeelding aanpassen via een bewerkingsprogramma. Zodat de beeldverhouding en pixels overeenkomen met die van het video formaat.

In ons artikel leggen we uit hoe het aanpasssen van het fotoformaat werkt:https://www.derooijfotografie.nl/snel-en-eenvoudig-je-fotos-verkleinen/

gdm ik wil graag een foto op fotobehang en hebt de foto genomen met een canon mark 6D en wil eigenlijk 2 fmetingen
een voor wand van 1800 x 2400 en een van ca 3600 x 2400 hoog
hoe moet ik zoiets aanpakken en aanleveren
gr Marc

Hallo Marc,

Hoeveel Mpixels of formaat is een afbeelding voor de grootte van 3600 x2400 wand?

gr Valérie

Dag Valérie, de afmeting met het aantal pixels die je hier beschrijft is: 30cm x 20cm.

Die cm horen daar inderdaad niet thuis, je hebt namelijk een kolom met pure pixels.
Dus ook geen PPI.
Een voorbeeldje: de 24 megapixel sensor van mijn Nikon D7200 levert foto’s op van precies 4000 x 6000 pixels.

heb het artikel even snel gelezen, interessant om te weten. Ik wil er eens mee gaan experimenteren. Met RAW. Wat mij zo even opviel in de tabel dat er onder de kolom fotoresolutie als eenheid CM vermeld staat. Moet dit geen PPI zijn

Laat een reactie achter