Tips voor het kopen van een fotocamera

Door de bomen het bos niet meer zien. Dat is voor velen een bekend fenomeen tijdens het aanschaffen van een nieuwe (eerste) camera. Het brede aanbod aan systeem-, spiegelreflex- en compactcamera’s kan voor behoorlijk wat keuzestress zorgen. En zoals op ieder potje een deksel past is er uiteindelijk ook voor iedere fotograaf dé perfecte camera. Hoe je de perfecte camera kunt vinden? Daar kunnen wij jou bij helpen. In dit artikel hebben we de belangrijkste punten op rij gezet die je mee kunt nemen in de overweging voor het aanschaffen van een fotocamera!

Inhoud van dit artikel:
1.Welke camera past bij mij?
2. Soorten camera’s
3. Wat zijn belangrijke functies van een camera?
4. Extra handige camerafuncties
5. Gebruiksgemak van de camera
6. De juiste cameralenzen
7. De best geteste spiegelreflex- & systeemcamera’s

Welke camera past bij mij?

Een belangrijke vraag om jezelf voorafgaand te stellen, maar ondanks dat vaak lastig te beantwoorden. Om de vraag goed te kunnen beantwoorden moet je van jezelf goed weten waar je de camera voor gaat gebruiken. Daar kom je meestal niet achter door maar één vraag te beantwoorden. Noteer voor jezelf daarom de antwoorden voor de volgende vragen:

  • Wat ben je van plan om te gaan fotograferen?
  • Wat ga je als volgt doen met de foto’s? (printen, social media, computer)
  • Ben je op zoek naar een grote of kleine camera?
  • Wat is je budget?

Omdat prijs en kwaliteit vaak hand in hand gaan is het handig om voor jezelf te weten hoeveel je maximaal wilt besteden aan een camera. Vervolgens kun je jouw verwachtingen koppelen aan de geschikte cameraspecificaties. De belangrijkste specificaties komen in dit artikel aan bod.

tips voor het kopen van een fotocamera

Soorten camera’s

Je wilt een camera aanschaffen. De eerste keuze die je dan moet maken is het soort camera. We maken onderscheid tussen drie verschillende soorten camera’s: compact camera, systeemcamera en spiegelreflexcamera. Iedere camera heeft zijn eigen voor en nadelen. We hebben de belangrijkste factoren voor jou op rij gezet.

Beste vlog camera 2018 - Hoge kwaliteit compactcamera

Compact camera
De compact camera is een relatief kleine camera die op de markt is gebracht voor gebruikers die graag een mooie foto maken, maar zich verder niet zozeer willen verdiepen in de technische kant. Een andere benaming voor de compact camera is de point-and-shootcamera. De benaming verwijst naar het voornaamste gebruik van de compact camera, namelijk het snel kunnen vastleggen van een gebeurtenis. Een compact camera heeft een kleine beeldsensor, waardoor de kwaliteit van de foto wordt beïnvloed. Zo vormt zich sneller ruis donkere situaties en kunnen foto’s vaak niet op grote formaten geprint worden. Tegenwoordig is de point-and-shoot functie van de camera overgenomen door de mobiele camera, die ook vaak voor ‘snapshots’ gebruikt wordt. Ben je op zoek naar een camera waarbij je snel een foto op mooie kwaliteit wilt maken? Dan is de compact camera wellicht wat voor jou.

Voor- en nadelen compact camera

Voordelen Nadelen
Klein formaat Kleine beeldsensor
Zeer betaalbaar Optische zoom
Geen basiskennis nodig Geen verwisselbare lens
Lichtgewicht Batterij loopt snel leeg
b50b3066 14a1 4014 b253 d0c22928c520

Systeemcamera
De systeemcamera is vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera, met als grootste verschil dat een systeemcamera geen spiegel bevat. Daardoor kan de systeemcamera sneller foto’s maken (per seconde) omdat je niet afhankelijk bent van een omklappende spiegel. Ook is de camera muisstil en dus zeer geschikt voor het fotograferen van bijeenkomsten waarbij je als fotograaf zo onzichtbaar mogelijk moet zijn. Daarnaast is de systeemcamera zeer compact en daardoor fijn om mee te nemen. De fotokwaliteit is vergelijkbaar met de foto’s van een spiegelreflexcamera, al dan niet beter. Dat heeft te maken met de ISO-gevoeligheid van de systeemcamera, die steeds minder snel ruis vormt bij hoge ISO-waarden. De systeemcamera is handig voor fotografen die naar kwaliteit zoeken, maar niet graag met een grote en vaak zware spiegelreflex lopen.

Voor- en nadelen systeemcamera

Voordelen Nadelen
Verwisselbare lens Je gebruikt vaak alleen de liveview functie van de camera
Sublieme prestaties in donkere situaties In sommige gevallen geen elektronische zoeker
Hoge foto en filmkwaliteit Beperkter aanbod lenzen
Lichtgewicht Batterij loopt vrij snel leeg
Beste vlog camera 2018 - Hoge kwaliteit spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera
De spiegelreflexcamera is de ideale camera voor de fotograaf die op zoek is naar een stevige camera die kwaliteit neer kan zetten. De grote en soms zware body van de spiegelreflexcamera verhoogt de stabiliteit tijdens het fotograferen. ook zorgt de aanwezigheid van een zoeker de stabiliteit die je als fotograaf hebt. Wanneer je een foto maakt, zie je de foto door de spiegel van de camera. Daarbij krijg je een realistisch en eerlijk beeld van de foto zonder vertekeningen. Ook zul je merken dat de camera zeer stabiel is wanneer je ver hebt ingezoomd, terwijl je bij een optische zoom de kleinste beweging al ziet. De spiegelreflexcamera heeft verder het ouderwetse geluid van de omklappende spiegel, die toch erg fijn aan de oren kan zijn. Daarnaast ben je niet afhankelijk van het beeldscherm en kun je gemakkelijk via de knoppen de gewenste instellingen tijdens het fotograferen toepassen.

Voor- en nadelen spiegelreflexcamera

Voordelen Nadelen
Verwisselbare lens Snelheid afhankelijk van omklappen spiegel
Hoge fotokwalteit Zware en vaak grote body
Realistische zoekerweergave Zeer delicaat
Fijn in de hand

Naast de factoren die in bovenstaande alinea’s zijn uitgelegd speelt sensor grootte nog een grote rol. Daarbij heeft de compact camera de kleinste sensor. Systeem- en spiegelreflexcamera’s zijn beiden verkrijgbaar in APS-C of full-frame formaat. In ons artikel over het wel of niet aanschaffen van een full-frame camera leggen we de invloed van de sensor op de foto uit.

Wat zijn de belangrijke functies van een camera?

Wanneer je naar een nieuwe camera zoekt krijg je te maken met allemaal termen en specificaties. Wanneer je goed weet waar je naar zoekt helpt het om naar de specificaties te kijken. Uiteindelijk kun je dan een persoonlijke top 5 van geschikte fotocamera’s maken en voorkom je dat je gaat blindstaren.

Afdrukkwaliteit en resolutie
De afdrukkwaliteit van een camera heeft te maken met de grootte van de foto op basis van megapixels en sensor grootte. De combinatie bepaald de afdrukkwaliteit en de maximale afdrukgrootte. Onder het kopje soorten camera’s kwam al naar voren dat de systeem- en spiegelreflexcamera’s in APS-C of full-frame formaat verkrijgbaar zijn. Om beter te begrijpen welke invloed megapixels en beeldsensor op de foto heeft hebben we een apart artikel opgezet welke je hier kunt lezen.

Aantal Scherpstelpunten
De hoeveelheid scherpstelpunten kan het gebruikersgemak tijdens het scherpstellen verhogen. Het aantal scherpstelpunten dat een camera kan hebben varieert van zo’n 9 tot zelfs 60+ scherpstelpunten. De scherpstelpunten bezetten vaak niet het hele fotokader. Zo hebben camera’s met 9 scherpstelpunten vaak een ruitvorm met beperkt bereik. Dat betekent echter niet dat je de buitenste hoeken niet scherp kunt krijgen. Daarvoor kun je handmatig scherpstellen of de AF-lock gebruiken. Via onze basiscursus fotografie leer je in één dag de basis, waaronder het scherpstellen, te beheersen.

De belangrijkste voordelen van een grote hoeveelheid scherpstelpunten is wanneer je vaak sporters of bewegende onderwerpen fotografeert. Het is daarbij makkelijker voor de camera om het onderwerp te ‘volgen’ wanneer je de camera hebt ingesteld op de continue autofocus (af-c). Daarnaast biedt het meer vrijheid voor de fotograaf, omdat je in het gehele fotokader een scherpstelpunt kunt selecteren.

Beeldscherm
Het beeldscherm van een camera speelt een steeds belangrijkere rol tijdens het fotograferen. Zo zijn er verschillende onderdelen waarop je kunt letten, zoals kleurweergave, touchscreen of een draaibaar/kantelbaar scherm. Daarbij is de helderheid van een scherm erg belangrijk. Zeker wanneer je afhankelijk bent van het beeldscherm tijdens het fotograferen kan het lastig zijn als het scherm niet erg helder is. Natuurlijk is de kans klein dat je alles op het scherm goed kunt zien op een zonnige dag. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een beeldscherm met of zonder touchscreen te kiezen. Een voordeel is dat je met een touchscreen gemakkelijk kunt scherpstellen door simpelweg op het onderwerp te klikken, waardoor je niet afhankelijk bent van de knoppen van de camera. Ook is het vaak mogelijk om zelfs de foto te maken nadat je het scherpstelpunt hebt aangetikt. Nóg een handige optie voor het beeldscherm is het kantelbaar of zelfs draaibaar scherm. Ga vooral voor deze extra optie. De aanpasbare hoek zorgt ervoor dat je altijd een goede weergave hebt van je foto en het bied de mogelijkheid foto’s vanuit nieuwe standpunten te nemen. Je hoeft niet langer meer door de knieën!

Beeldstablilisatie
De beeldstabilisatie in een camera verminderd schokken en bewegingen. In sommige gevallen worden deze bewegingen namelijk meegenomen in de foto. Ook zorgt een stabilisator ervoor dat het beeld minder schudt wanneer je bijvoorbeeld aan het filmen bent. In sommige gevallen zit de stabilisator in de lens en niet in de body van de camera. We maken daarbij onderscheid tussen optische en digitale stabilisatie. Optische stabilisatie is wanneer de stabilisatie in de lens zit. De optische delen bewegen met de kleinste bewegingen mee. Bij een digitale stabilisator wordt dit geregeld via de sensor die beweging detecteert. Bij de meeste camera’s is een stabilisator echter onmisbaar, zoals bij het gebruiken van de live view functie. Ook een systeemcamera met beeldstabilisatie is een pré, omdat deze de digitale weergave van de zoeker stabiel houdt. De beeldstabilisator kan uit wanneer er vanaf een statief wordt gefotografeerd. Omdat wel of geen beeldstabilisatie vaak honderden euro’s kan schelen is het daarom slim om na te gaan hoevaak je de functie gaat gebruiken. Fotografeer je dus voornamelijk vanaf een statief? Dan is deze optie niet zozeer nodig. Wanneer je vaak vanuit de hand fotografeert, filmt of in donkere ruimtes actief bent, dan is deze optie zeker de overweging waard.

fotografie cursus camera

Extra handige camerafuncties

Onder deze kop komen handige camerafuncties aan bod die niet perse iets te maken hebben met de fotokwaliteit van een camera. Deze extra functies kunnen een handige toevoeging zijn aan het gebruikersgemak van de camera.

Wifi en NFC
Met de wifi-functie en of NFC-funtie is het mogelijk om gemaakte foto’s in gecomprimeerde kwaliteit te delen met je smartphone. Handig wanneer je snel een foto wilt delen met familie of vrienden. Daarnaast hebben vele cameramerken zoals Sony, Canon en Nikon de mogelijkheid om zelfs via de smartphone de ontspanknop te bedienen en zo op afstand een foto te maken.

GPS
De GPS-functie is een handige manier om extra informatie aan jouw foto’s toe te voegen. Dit gebeurd overigens automatisch. De GPS-functie slaat de coördinaten op van de locatie waar de foto is gemaakt. Vervolgens kun je deze specifieke gegevens teruglezen in de EXIF-gegevens. Naast de GPS-gegevens wordt ook informatie van o.a. de gebruikte instellingen in de EXIF-gegevens opgeslagen. Deze gegevens kun je via de computer of fotobewerkingsprogramma’s terugzien. Ook bij de Photo Inspiration Club van De Rooij Fotografie werken we met EXIF-gegevens om de beste feedback te kunnen geven.

Live View
Tegenwoordig heeft bijna iedere camera deze functie en dat is niet zo vreemd, want de live view-functie heeft vele voordelen. Met Live view krijg je de zoeker op het beeldscherm. Dat is erg handig voor het bepalen van compositie, hoewel ieder voordeel ook een nadeel heeft. Zo verlaagd live view de snelheid van sluitertijd en kun je opeens geen snelle foto’s meer maken. Daardoor ontstaat er sneller bewegingsonscherpte wanneer er foto’s van mensen of dieren wordt gemaakt.

Gebruiksgemak van de camera

Evenals bij Harry Potter, waarbij de staf de tovenaar kiest, kiest de camera de fotograaf. Daarbij wordt het gebruikersgemak tussen de fotograaf en camera bedoelt. Wanneer je de perfecte camera voor jezelf hebt gevonden is het slim om het gebruiksgemak te ervaren. Daarom doe je er goed aan om in een camerawinkel de cameraligging in jouw hand te ervaren en bovenal, de locatie van de knoppen. Zo kan het lastig zijn om een camera te bedienen wanneer jouw vingers te groot, lang of klein zijn. Ligt de camera niet fijn in de hand? Dan zul je daar bij iedere foto weer aan herinnert worden.

Naast het formaat en de bediening van de camera de manier waarop de camera informatie toont erg belangrijk. Het informatiescherm die je tijdens het fotograferen regelmatig zult zien geeft o.a. informatie over de instellingen. Wanneer je de wijze waarop deze instellingen worden weergegeven niet fijn vindt, zul je daar ook op lange termijn last van kunnen krijgen. Diverse merken bieden overigens de mogelijkheid de indeling van het informatiescherm te personaliseren. in onderstaande afbeelding is te zien hoe informatie op verschillende wijzes, bij verschillende cameramerken wordt getoond:

De juiste cameralenzen

Naast de camera zelf speelt de lens ook een grote rol. Lenzen zijn er namelijk in allerlei soorten, maten en diverse bouwkwaliteiten. Wanneer je voor de eerste keer op zoek gaat naar lenzen zou het verschil qua prijs wellicht opvallen. Daarbij geldt ook dat de meeste lenzen die van het cameramerk zelf zijn duurder zijn dan andere lens fabrikanten zoals Tamron, Tokina en Sigma. Verder krijg je in de meeste gevallen bij de aankoop van de camerabody ook een standaardlens meegeleverd. De standaardlens is een 18 – 55 mm lens en is erg veelzijdig in het gebruik. 18mm heeft namelijk een aardige groothoek en de 55mm staat weer gelijk aan de wijze waarop het menselijk oog de omgeving waarneemt. In het kort: met de 55mm heb je dus de minste vertekening. Ben je op zoek naar een goede lens? Bekijk dan de aanbevolen tele-, standaard-, macro- en groothoeklens voor de merken Canon, Sony en Nikon.

De best geteste spiegelreflex- & systeemcamera’s

Altijd fijn als je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Voordat je een product aanschaft is het altijd slim om de reviews van anderen te lezen. Zo ook bij camera’s. Gelukkig hebben wij voor jou al de best geteste spiegelreflex- en systeemcamera’s op rij gezet. Om het je nog wat makkelijker te maken zijn de camera’s geordend op prijsklasse.

Reacties (2)

Mark
Wat is het verschil tussen een reflex camera en een spiegel reflex camera
en ik heb een Canon reflex camera EOS 800 D
is dat een goed toestel voor een hobby fotograaf
want ik ben geen fotograaf van beroep
maar ik maak heel erg graag foto’s op reis of van mijn huis dieren
Petra

Dank je voor dit beschikbaar maken van dit artikel. Ik heb een aantal opmerkingen. Allereerst mis ik het benoemen van de toekomstvastheid van de camera. Zowel Sony (A7RIV), Nikon (Z6/Z7) en Canon (R, R5) gaan vol inzetten op MILCs en op een enkele DSLR na zal de nadruk vanaf nu alleen maar meer op MILCs komen te liggen. Na de middenklassers is nu ook het hogere segment bodies aan de beurt om over te gaan van spiegel naar spiegelloos. Ten tweede mis ik het belang van de lens. Bodies komen en gaan, en worden steeds voordeliger in aanschaf. Een goede set objectieven gaat veel langer mee. Welke lenzen zijn voor een merk beschikbaar en hoe goed zijn ze? De kwaliteit van een foto wordt als immers eerste bepaald door de fotograaf, dan door het objectief ,en pas op de derde plaats door de gebruikte body. Daarnaast wordt gesteld dat er een beperkter aanbod van objectieven is. Dit mag zo zijn voor native lenzen voor de nieuwe mounts, maar met een kleine converter kan veelal elk gangbaar objectief van de betreffende leverancier zonder kwaliteitsverlies gebruikt worden, denk hierbij aan de EF-RF mount converter van Canon.
Verder is beeldstabilisatie niet alleen voorbehouden aan de camera (IBIS), maar kan net zo goed onderdeel zijn van het objectief. Of beide stabilisatiesystemen werken samen, onder meer in de Canon EOS R5.
Hoewel ik snap dat jullie je richten op fotografie, zal bij de selectie van de camera in veel gevallen ook gekeken worden naar mogelijkheden om video-opnamen te maken. Dit is wellicht handig om in ieder geval kort te benoemen.

Laat een reactie achter