Zijn megapixels belangrijk?

Hoe meer megapixels, hoe beter de camera? Als je dat denkt dan moet je snel verder lezen, want helaas is dit niet juist. Er lijkt geen einde te komen aan de megapixelrace die de camera fabrikanten voeren. Met name de compact camera’s krijgen steeds meer pixels. Was eerst 5 megapixels veel, nu zijn er al genoeg compact camera’s met 20 megapixels te vinden. Dus hier komt de waarheid over megapixels!

Hoe meer megapixels hoe hoger de resolutie van je foto is. Je hebt namelijk meer horizontale en meer verticale pixels. Een hoge resolutie is fijn als je hele grote afdrukken wilt maken van je foto’s. Dan heb ik het echt over A1 formaat en groter. Veel mensen printen helemaal geen foto’s meer en dan worden ze alleen nog weergegeven op een computerscherm of op de TV. Een Full HD TV heeft ongeveer 2 megapixels dus daarvoor heb je echt niet meer nodig. Als je een foto laat afdrukken op het standaard 10×15 cm formaat dan heb je eigenlijk ook al voldoende aan 5 megapixels, dus daarvoor heb je ook niet meer pixels nodig. Alleen voor de hele grote afdrukken zijn veel megapixels gewenst, maar er zijn heel weinig mensen die groter dan A1 printen. Waarom blijft het aantal megapixel dan keer op keer toenemen? Meer pixels klinkt beter en het is dus eigenlijk gewoon een marketing truc.

36 megapixel foto

Heb je dan echt helemaal niets aan bijvoorbeeld 20 megapixels? Soms kan het wel handig zijn. Als je bijvoorbeeld een uitsnede van je foto wilt maken. Stel je fotografeert een vliegende vogel en deze staat relatief klein op de foto. Als je veel pixels hebt kun je gerust een stuk van je foto afsnijden. Dan houd je nog steeds voldoende pixels over om een mooie print te maken.
36 megapixel foto (7360×4912 pixels)

8 megapixel foto

Na het croppen van de foto heb ik nog ruim 8 megapixels over (3511 x 2343 pixels)

Wanneer heb je veel megapixels nodig?

De meeste fotografen delen hun foto’s op het internet of via de smartphone. Een klein scherm dus, waarbij de hoeveelheid pixels voor weinig verschil zorgt. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is het hebben van een hoog aantal pixels erg handig wanneer je vaak uitsneden maakt van een foto of de foto op groot formaat wilt afdrukken, zoals een A1-formaat of groter. In de praktijk gebeurd dat bij de meeste fotografen niet zo vaak. De grootste foto’s worden meestal geprint door landschapsfotografen of fotografen die reclameposters laten printen voor bedrijven e.d. Ben jij een landschapsfotograaf? Bekijk dan onze ultieme helpgids voor landschapsfotografie.

Laat een reactie achter