De 7 beste fotobewerkingsprogramma’s en de verschillen

Vraag jij je ook af wat het beste fotobewerkingsprogramma is? In dit artikel gaan wij aanvullende uitleg geven over een aantal populaire fotobewerkingsprogramma’s inclusief de voor- en nadelen van deze fotobewerkingssoftware. . In dit artikel lees je meer over Adobe Lightroom, Photoshop CC (of CS), Photoshop Elements en Capture One. Ook besteden we aandacht aan een aantal opkomende fotobewerkingsprogramma’s die dus steeds populairder worden zoals Luminar en Afinity Photo.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 juli 2022

Inhoud van dit artikel:

 

 

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop CC (of CS)

Photoshop CC (voorheen CS) is het meest uitgebreide fotobewerkingsprogramma die je kunt vinden. De mogelijkheden zijn ongekend en jij als fotograaf kunt er vrijwel alles mee doen wat je wilt. Adobe Photoshop CC is echter niet alleen gemaakt voor de (professionele) fotograaf, maar ook voor designers. Hierdoor vind je ook veel mogelijkheden in het fotobewerkingsprogramma die eigenlijk niet zo relevant zijn voor fotografen. Daar komt direct het ‘gevaar’ van Photoshop CC om de hoek kijken. Je kunt er zoveel mee dat je echt veel tijd moet investeren om alles goed onder de knie te krijgen.

Jaren geleden heb ik het ook meegemaakt. Ik opende Adobe Photoshop en waar moet je beginnen? Je ziet een leeg scherm en heel veel menu items… Een goede cursus Adobe Photoshop voor Fotografen kan je opweg helpen om alles supersnel onder de knie te krijgen. De voordelen van Adobe Photoshop CC zijn dus de mogelijkheden die je hebt. De nadelen zijn dat het niet direct helemaal duidelijk is hoe en op welke manier jij je foto’s kunt verbeteren. Tenslotte is Adobe Photoshop niet de goedkoopste fotobewerkingssoftware. In het verleden was het heel duur en was je ongeveer 1000 euro kwijt voor dit professionele pakket, maar tegenwoordig gaat het op abonnementsbasis en heb je voor 24,19 euro (incl. BTW) per maand toegang tot alle mogelijkheden. Daarnaast krijg je ook direct toegang tot Lightroom. Vind jij dit te duur? Lees dan snel verder, want er zijn andere alternatieven.

 

Fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is in de afgelopen 6 jaar ontzettend populair geworden onder professionele en amateurfotografen. Adobe Lightroom is speciaal voor fotografen gemaakt en dat maakt het een heel fijn fotobewerkingsprogramma. Er zitten allerlei handige opties in die het bewerken van foto’s snel en efficiënt maken. In Adobe Lightroom vind je verschillende modules zoals de bibliotheekmodule waarin je op een overzichtelijke manier je foto’s kunt beheren. Als je dit op de juiste manier doet, kun je bij wijze van spreken een specifieke foto die jij zoekt binnen enkele seconden opzoeken (ook als je niet meer weet in welke map de foto stond). Dat gaat uiteindelijk veel tijd besparen.

De ontwikkelmodule van Adobe Lightroom is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van dit fotobewerkingsprogramma. Je hebt er veel fotobewerkingsmogelijkheden en het fijne is dat alle schuifbalkjes waarmee je de foto kunt bewerken onder elkaar staan. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar de schuifbalkjes door een verborgen menu tevoorschijn te halen. Wat dat betreft is de interface van Lightroom erg toegankelijk. Ook met Adobe Lightroom moet je er wel rekening meehouden dat je wat tijd moet investeren om alles goed te kunnen gebruiken, maar naar mijn mening is het veel makkelijker te leren dan Adobe Photoshop CC. Met behulp van onze Lightroom cursus leer jij heel snel wat je allemaal kunt doen met de software en hoe jij je eigen foto’s naar het volgende niveau brengt. Adobe Lightroom is nog als los pakket te koop onder de naam Adobe Lightroom 6 voor ongeveer 125 euro. Je kan ook voor het Creative Cloud abonnement kiezen. Je betaalt 12,09 euro per maand en krijgt toegang tot Adobe Lightroom én Adobe Photoshop CC. Een voordeel hiervan is dat je altijd gebruik kan maken van de nieuwste mogelijkheden, want Adobe update Lightroom en Photoshop regelmatig.

Zitten er ook nog nadelen aan Adobe Lightroom? Er zijn er wel een aantal te noemen. Het weghalen van objecten uit een foto gaat iets minder makkelijk dan in Photoshop. Ook de mogelijkheden bij het samenvoegen van panoramafoto’s is vrij beperkt. Tenslotte is Adobe Lightroom echt gemaakt om foto’s beter te maken en ontbreken de creatieve mogelijkheden zoals het toevoegen van frames en tekst. Het grootste nadeel voor vele (amateur)fotografen zal echter zijn dat het losse pakket (Lightroom 6) gaat verdwijnen. Er komt geen Lightroom 7 en de enige optie is het abonnement van 12,09 euro per maand.

Naast onze online cursus Adobe Lightroom organiseren wij ook regelmatig een cursus op locatie:

 

Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements

Adobe heeft nog een fotobewerkingsprogramma, namelijk Adobe Photoshop Elements. Photoshop Elements is eigenlijk het beste te vergelijken met Photoshop CC, alleen zijn de mogelijkheden veel beperkter. In Photoshop Elements kun je werken met lagen. Het voordeel hiervan is dat je iedere bewerking op een aparte laag kan uitvoeren. Mocht je later iets ongedaan willen maken dan kan je die laag simpelweg aanpassen of verwijderen. Een ander voordeel van Photoshop Elements is dat creatieve elementen zoals filters, frames en tekst toegevoegd kan worden. Voor iedereen die een beetje van creativiteit houdt is Photoshop Elements dus een goede keuze. Adobe Photoshop Elements koop je voor ongeveer 90 euro. Ook Photoshop Elements kan in het begin vrij lastig zijn om onder de knie te krijgen. Klik hier voor meer informatie over de online cursus Photoshop Elements.

 

Fotobewerkingsprogramma ON1 Photo RAW

ON1 Photo RAW is ook een relatief nieuw fotobewerkingsprogramma. Voorheen bekend als ON1 Photo en was eerst enkel als Photoshop en Lightroom Plug-in te gebruiken. Sinds enkele jaren is het fotobewerkingsprogramma ook als stand-alone programma te gebruiken. ON1 Photo RAW is een mix tussen Lightroom en Photoshop. Zo heeft het programma de mogelijkheid om een bibliotheek bij te houden, in lagen te werken en te knippen en plakken in foto’s. Een groot voordeel van ON1 Photo RAW is dat je niet langer meer foto’s hoeft te importeren, maar deze rechtstreeks vanuit de originele locatie kunt bewerken.

Qua mogelijkheden biedt ON1 Photo RAW een ruim aanbod aan mogelijkheden aan, zoals focus-stacking, panorama stitching en exposure bracketing. ON1 is het perfecte programma voor de fotograaf die zich graag dieper in fotobewerking wilt verdiepen en graag alles in één programma wilt hebben.

Verder is ON1 Photo RAW voor een eenmalige prijs aan te schaffen voor slechts €110,93 en €88,74 voor oudere ON1 Photo gebruikers. Een voordeel is dat je niet gebonden bent aan een lidmaatschap. Houd de website goed in de gaten, want regelmatig zijn er leuke kortingsacties of proefperiodes. Met de kortingscode DEROOIJ20 ontvang je 20% korting via deze link.

 

Fotobewerkingsprogramma Google Photos

Google Photo’s is een navolger van Picasa. Veel beginnende fotografen gebruikten voorheen Picasa om hun foto’s te bewerken. Evenals Google photo’s was Picasa een programma van Google. Echter heeft Google ervoor gekozen om te stoppen met Picasa. Was je Picasa gebruiker en ben je benjeuwd wat er met je oude Picasa fotos gebeurd? Google slaat je oude foto’s automatisch op in Google Photos. Via Google Photos is het mogelijk om gratis foto’s op te slaan op je persoonlijke Google Account. De fotokwaliteit wordt dan wel aangepast, maar is nog mooi scherp voor op het beeldscherm. Wil je jouw foto’s bewerken en daarna groot uitprinten? Dan is het altijd nog mogelijk om voor betaalde opslag te kiezen. Google Photos is te raadplegen via de computer, tablet en smartphone. Dat maakt Google Photos een erg handige plek om (automatisch) je fotobibliotheek in op te slaan. Aan de hand van gezichtsherkenning en object herkenning kun je overigens ook heel snel foto’s terugvinden.

Foto’s bewerken met Google Photos
Via Google Photos kun je dus gratis heel veel foto’s opslaan én plaatselijk bewerken, ordenen en delen met anderen. Welke bewerkingen kun je allemaal doen met Google Photo’s? Qua bewerkingen gaat het echt om de basisbewerkingen, zoals belichting en het bijsnijden van de foto. Dat is natuurlijk erg handig als je hier veel gebruik van maakt. Ook heeft google enkele kant en klare filters, waarmee je leuke effecten (waaronder zwart-wit) direct toe kunt passen op je foto’s. Kortom, ben je op zoek naar een plek voor al je foto’s die de mogelijkheid biedt om enkele basisbewerkingen te doen? Dan is Google Photos zeker een aanrader.

 

Fotobewerkingsprogramma LuminarAI

LuminarAI is een fotobewerkingsprogramma gemaakt door Skylum (voorheen Macphun) en is beschikbaar voor Mac en Windows. Skylum is ook bekend van fotobewerkingsprogramma’s Luminar 4 en Aurora HDR. LuminarAI is een geheel nieuw fotobewerkingsprogramma’s die in een rap tempo aan populariteit toeneemt. Het fotobewerkingsprogramma is het beste te vergelijken met Adobe Lightroom. Je kan foto’s op een vrij eenvoudige en snelle manier mooier maken met behulp van schuifbalkjes, maar ook met filters die al geïnstalleerd zijn binnen het programma. Met 1 muisklik heb je een specifieke bewerking toegepast.

LuminarAI is een uniek fotobewerkingsprogramma die werkt met Artificial Intelligence om het fotobewerken nóg slimmer en sneller te laten verlopen. Doordat LuminarAI de foto als het ware kan lezen weet het programma bewerkingen op een natuurlijke manier toe te passen. Door deze functie bespaar je veel tijd en helpt het programma jou het gewenste resultaat te krijgen binnen een mum van tijd. Een uitgebreide opsomming van de mogelijkheden van LuminarAI kun je lezen in onze blog. Daarnaast is het programma zeer geschikt voor portretfotografie, macrofotografie, architectuurfotografie, landschapsfotografie en meer!

Maak je ook gebruik van de Adobe Creative Cloud? Dan kun je LuminarAI ook als Adobe Lightroom en Adobe Photoshop extensie gebruiken. Dat is handig, wanneer je specifieke Luminar filters mooi vindt of een aantal bewerkingen liever in Luminar wilt uitvoeren. Doordat de programma’s nauw samenwerken heb je alle bewerkingsmogelijkheden binnen handbereik.

Een voordeel van LuminarAI is dat je een eenmalig bedrag van €79 betaald, afhankelijk van het gekozen pakket, waarna je het programma tot op twee verschillende computers kunt gebruiken!

Exclusieve korting met code: DEROOIJ voor €10,- korting op LuminarAI.
De korting werkt alleen als je via deze pagina naar de Luminar website gaat en wordt direct automatisch verrekend.

 

Fotobewerkingsprogramma Luminar Neo

Luminar Neo is het nieuwste fotobewerkingsprogramma gemaakt door Skylum (voorheen Macphun) en is beschikbaar voor Mac en Windows. Skylum is ook bekend van fotobewerkingsprogramma’s Luminar 4Aurora HDR en de hierboven genoemde LuminarAI.

Een belangrijk verschil dat Luminar Neo heeft ten opzichte van LuminarAI is dat het weer mogelijk is om met lagen te werken. Daarnaast werkt Luminar Neo een stuk sneller dan zijn voorganger. Natuurlijk zijn er ook nieuwe functies bijgekomen. Zo beschikt Luminar Neo over Relight AI. Daarmee is het mogelijk om gedeeltes van de foto aan te passen. Bijvoorbeeld het bewerken van de lucht, zonder het landschap aan te tasten. Verder is het in Luminar Neo nog makkelijker om stroomkabels en (sensor)stofjes te verwijderen uit de foto. Daarnaast is het in Luminar Neo mogelijk om gemakkelijk de achtergrond te verwijderen. Handig wanneer je in lagen wilt werken met bijvoorbeeld portretfoto’s. En als deze extra opties nog niet genoeg zijn is het ook nog mogelijk om in Luminar Neo jouw eigen foto catalogus bij te houden. Na de update van juli 2022 is het in Luminar Neo optioneel om de HDR Merge functie toe te voegen aan het fotobewerkingsprogramma voor €49,-.

Maak je ook gebruik van de Adobe Creative Cloud? Dan kun je Luminar Neo  ook als Adobe Lightroom en Adobe Photoshop extensie gebruiken. Dat is handig, wanneer je specifieke Luminar filters mooi vindt of een aantal bewerkingen liever in Luminar wilt uitvoeren. Doordat de programma’s nauw samenwerken heb je alle bewerkingsmogelijkheden binnen handbereik.

Een voordeel van Luminar Neo is dat je een eenmalig bedrag van €89 betaald voor één levenslange licentie! Heb je behoefte bij meer licenties? Voor €109 kun je twee licenties aanschaffen zodat je Luminar Neo op meerdere computers kunt gebruiken. Wil je graag meer informatie over Luminar Neo? Bezoek dan deze link.

Exclusieve korting met code: MDR-NEO voor €10,- korting op Luminar Neo.
De korting werkt alleen als je via deze pagina naar de Luminar website gaat en wordt direct automatisch verrekend. Let op: De korting is enkel geldig voor de abonnementen op Luminar NEO.

 

Fotobewerkingsprogramma Affinity Photo

Affinity Photo is ook een van de nieuwkomers die positief ontvangen wordt. De interface van Affinity Photo ziet er relatief eenvoudig uit waardoor het toepassen van basis fotobewerkingen geen probleem zal zijn. Naast de RAW bewerkingen kan je ook in dit programma werken met lagen, selecties maken van onderwerpen en deze vervolgens in andere foto’s toevoegen. Wat dat betreft geeft Affinity Photo je de creatieve vrijheid die je in Photoshop Elements en Photoshop CC ook hebt.

Een nadeel van Affinity Photo is dat ook hier de fotobeheer functies ontbreken. Je moet foto’s dus beheren via een programma zoals Adobe Lightroom of via de Windows Verkenner / Finder. Dit laatste heeft heel veel nadelen, want het snel opzoeken van een specifieke foto is op die manier bijna niet mogelijk als je tienduizenden foto’s hebt.

Ook voor Affinity Photo betaal je maar eenmalig een bedrag. De kosten zijn slechts 54,99 euro.

 

Fotobewerkingsprogramma Capture One 22

Capture One is een fotobewerkingsprogramma die is ontwikkeld door het Deense bedrijf Phase One. Naast de digitale camera’s van Phase One hebben zij ook hun eigen bewerkingssoftware. Ook bieden zij speciale versies van Capture One aan voor Sony, Fujifilm en Nikon camera’s. De RAW-bestanden worden in die versies optimaal uitgelezen. Capture One onderscheid zich van vele andere programma’s door de snelle tether-functie, beter bekend onder de term ‘Tethered Photography’. Dit biedt de gebruiker de mogelijkheid om de camera met een computer te verbinden, waarbij de foto’s direct op de computer te zien zijn. Vaak wordt dit gebruikt door studiofotografen in de fashion industrie. Capture One is verder door de vele professionele mogelijkheden een misschien wel professionelere tegenhanger van Lightroom. Verder is dit programma ook beschikbaar voor op de tablet of smartphone. Daarbij heb je natuurlijk wel minder uitgebreide functies.

Capture One is zowel los als in abonnementsvorm aan te schaffen. De prijzen liegen er niet om, want voor dit mooi complete fotoprogramma moet je aardig diep in de buidel tasten. Los betaal je voor Capture One 229 euro (voor de Fujifilm, Sony of Nikon versie) en 349 euro voor de algemene versie. Met het abonnement zijn die tarieven respectievelijk 18 euro per maand en 29 euro per maand. Ongeacht waar je voor kiest, kun je de software installeren op twee computers/laptops.

 

Fotobewerkingsprogramma’s vergelijken

Hieronder vind je een aantal eigenschappen die veel fotografen belangrijk vinden bij het gebruik van een fotobewerkingsprogramma.
✔ = Aanwezig en werkt goed
➖ = Aanwezig maar werkt niet goed of heeft beperkte mogelijkheden
✘ = Niet aanwezig

 Adobe Lightroom
Classic CC
Adobe
Photoshop
CS / CC
Photoshop
Elements
Luminar AILuminar NeoAffinity
Photo
ON1 Photo RAWCapture One Pro
RAW bewerkingen
HDR samenvoegen✔ (vanaf LR 5)✔ (vanaf versie 14)+€49 (add-on)
Panorama samenvoegen
Goed retoucheren
Fotobeheer functie✔ (Bridge)
Werken met lagen
Presets / filters
Nederlandstalig
Mobiele versie

 

Welk fotobewerkingsprogramma moet jij kiezen?

Het fotobewerkingsprogramma dat jij moet kiezen hangt heel erg af van je budget en wat je met fotobewerking wilt bereiken. Als je geen problemen hebt om 12,09 euro per maand te betalen voor een fotobewerkingsprogramma dan zou ik zeker adviseren om het abonnement voor fotografen te nemen bij Adobe. Het lidmaatschap duurt minimaal 1 jaar, daarna is het per maand opzegbaar. Indien je dit teveel geld vindt en jij hoofdzakelijk je foto’s mooier wilt maken dan zou Luminar de beste keuze zijn. Als jij meer creatieve opties wilt hebben kom je uit bij Affinity Photo. Adobe heeft lang de leiding gehad in de wereld van de fotobewerking, maar ik sluit niet uit dat Luminar en Affinity Photo verder blijven groeien.

 

Welk fotobewerkingsprogramma gebruik jij?

Misschien ben jij al met fotobewerking begonnen of heb jij naar aanleiding van dit artikel een keuze kunnen maken. Ik ben benieuwd welk fotobewerkingsprogramma jij gebruikt (of gaat gebruiken). Laat het weten door te reageren op dit bericht.

 

Reacties (206)

Klopt het dat Photoshop Elements voor de Mac niet in het Nederlands verkrijgbaar is? Of kijk ik niet goed?

Hallo Mark .
Ik heb de cursus gevolgd van Luminar AI en het is me prima bevallen .
Later heb ik Luminar AI gekocht en beviel me toen goed maar na de eerste update
begonnen de problemen ,crash en nog veel meer . Het programma beveel ik niemand aan want ze weten zelf niet eens waar het probleem is en de klant mag het maar weer oplossen waar ergenis en ellende van komt want na nu 7 keer her-installeren ben ik het programma zat en wil een ander programma kopen en installeren .
Met vriendelijke groet ,
Jan Aarsen .

hallo mark,

ik heb vandaag mijn eerste camera gekregen van mijn man (Nikon Z5),
nou ben ik opzoek naar een goed en duidelijk fotobewerkingsprogramma, zodat ik de foto’s mooi kan bewerken.
welke zou jij mij adviseren

Dag Mark,
Als ik meerdere RAWs wil samenvoegen/stitchen tot 1 panorama blijft de keuze dus beperkt tot Photoshop, Affinity en On1?
Heb jij zicht of deze functionaliteit in Luminar AI beschikbaar gaat komen?
Alvast dank,
Marc

In Adobe Lightroom Classic en Photoshop Elements kan het ook, maar daar hebben we een minnetje (-) gezet. De betekenis daarvan is dat het aanwezig maar niet altijd optimaal werkt. Vaak gaat het prima als je 2 of 3 foto’s aan elkaar zet, maar bij meer foto’s is de kans op vervorming een stuk groter en dat is vaak maak in beperkte mate te corrigeren in Lightroom en Elements.

Luminar AI is inmiddels al uit en het is daarin niet mogelijk om panoramafoto’s aan elkaar te zetten.

Heb sinds een aantal maanden Luminar, en voorheen altijd met Aperture gewerkt, en Aperture had software om mooie frames/kaders rond een foto te maken, is er een app op de markt, die vergelijkbaar met Aperture deze software heeft?

Het meest vergelijkbaar met Aperture is toch wel Adobe Lightroom Classic.
Met behulp van de module ‘Afdrukken’ heb je ook enige mogelijkheden om kaders/randen te maken. Je zou in een proefversie even kunnen proberen of die mogelijkheden aan je wensen voldoen.

Hallo,

Een vraag, ik ben beginnend fotografe en wil graag ook beginnen in de nabewerking.
Nu zie ik in de tabel alleen bij ON1 photo raw alle vinkjes staan.
Hoezo zou ik dan bijvoorbeeld toch voor Luminar 4 kiezen? Is deze gebruiksvriendelijker of is ON1 photo raw dat ook?

Alvast bedankt,
Jolien

Goede vraag. ON1 Photo Raw is inderdaad een mooi en compleet pakket. Ondanks dat is het wel iets minder populair dus zou je bijvoorbeeld minder presets of tutorials erover vinden als je dat vergelijkt met Adobe Lightroom of Luminar. Zelf vind ik het iets minder gebruiksvriendelijk dan Lightroom en Luminar, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van wennen.

CaptureOne is een professionele fotobewerkingsprogramma die ik aanraad (te overwegen).

Ik heb in 2019 mijn fotografiehobby opnieuw serieus opgepakt en heb een Sony A7II aangeschaft en heb inmiddels meerdere lenzen. Ik heb het niet op met abonnementvormen voor fotobewerkingsprogramma’s. Voor Sony biedt PhaseOne het professionele programma CaptureOne aan. Ik heb een licentie voor CaptureOne20. Inmiddels is er een nieuwere versie CaptureOne21. Ik ben nog niet gestuit op de grenzen van CaptureOne20. CaptureOne is een pakket die evengoed zo niet beter is dan Adobe Lightroom. Zijn bieden ook een breed scala aan instructievideo’s en instructies om het programma onder de knie te krijgen.
Ik heb geen vergelijking, dus ik kan CaptureOne niet vergelijken met bijvoorbeeld Lightroom. Wel stoort het mij dat veel instructies (zoals bij Zoom Academy) gebaseerd zijn op Lightroom en Photoshop, terwijl contrasten, curven, exposure-instellingen etc. in alle fotobewerkingprogrammatuur zit. Ik heb behoefte om de theorie en effect van al deze tools te begrijpen, i.p.v. promotie en instructies voor Adobe-progammatuur.

Als je een Sony, Fujifilm of Nikon hebt, dan zou ik zeker CaptureOne overwegen en niet automatisch gaan voor de abonnementsvormen van Adobe. (p.s. ook CaptureOne kent abonnementsvormen, maar biedt ook nog licenties aan.)
Voor een periode van 2 jaar is een licentie goedkoper dan een abonnementsvorm. Ik denk dat voor de meeste fotografen geldt, dat je binnen 2 jaar niet tegen de grenzen gaat aanlopen van de programmatuur en/of van je eigen kunnen.

Ik zat net wat te lezen in dit Fotobewerkingsprogramma artikel.( https://www.derooijfotografie.nl/wat-het-beste-fotobewerkingsprogramma/#fotobewerkingsprogramma )

In het overzicht zag ik dat Affinity Photo niet met Presets / Filters zou kunnen werken.
Dat is niet helemaal correct.
Ik heb zelfs de NIK-collectie als presets in mijn Affinity Photo kunnen zetten!

Scherp gezien. Er stond een minnetje, dat heeft de betekenis dat het aanwezig is, maar niet optimaal werkt. Inmiddels is werkt dat inderdaad prima en hebben we er een vinkje van gemaakt.

Hallo allen.

Ik heb een proefversie van Luminar 4 , om eens te kijken wat je er mee kunt.
Wat ik niet kan vinden, zijn de volgende mogelijkheden.

Een onderwerp uit de foto verwijderen?
Automatisch foto’s verbeteren?
Met lagen werken?

Maar waarschijnlijk zie ik dat over het hooft ?

Kleine onderwerpen uit een foto verwijderen is wel mogelijk (bij het potlood/liniaal icoontje), maar hele onderwerpen uit een foto knippen en op een andere foto plakken dat kan alleen met een flinke omweg.

Er is geen knop voor een automatische bewerking, maar je kunt wel werken met Luminar Looks, vergelijkbaar met presets in Lightroom of Photoshop.

Met lagen werken kan in de bewerkingsmodule via het icoontje rechts bovenin, maar het werkt anders dan bij de meeste programma’s. Je kunt namelijk per filter (aanpassingspaneel) gebruikmaken van maskers.

Hallo!

Ik ben beginnend fotograaf en wil mij vooral gaan verdiepen in new born fotografie. Ik wil mijn foto’s wel graag gaan bewerken maar de enige ervaring die ik heb is met lightroom op de telefoon met presets.

Ik wil mijn foto’s graag licht en luchtig maken. Welk programma zou je aanraden?

Groetjes

Lightroom Classic van Adobe of Luminar van Skylum. Dat zijn mooie fotobewerkingsprogramma’s waarin je foto’s overzichtelijk kunt beheren en bewerken.

Momenteel is er geen focus stacking optie in Luminar 4. Focus stacking is wel beschikbaar in Affinity Photo en Adobe Photoshop. Helaas weet ik niet of er een mogelijk is om Affinity Photo of Photoshop als plugin te gebruiken viahet programma Foto’s van Apple.

Dag ik werk nu met Luminar 4 maar zou graag aan focusstacking willen doen. Kan evt wel met een omweg maar ik zou graag de optie willen hebben in een programma. Op dit moment heb ik nog een te lichte Macbook Airen werkik met met Foto’s in de cloud en Luminar als plugin. Welk fotobewerkingsprogramma kan ook als plugin werken voor Apple foto’s met de foto’s zelf in de cloud?

Sinds Lightroom overgegaan is naar abbonnementsvorm ben ik overgestapt naar DxO Photolab 3.
Fotobewerkingen top!

Gebruik ik ook ; fijn programma !
Veel mogelijkheden

Ik gebruik zelf Pixalmator Pro , hij is alleen voor de mac maar ik vind het een erg gebruiksvriendelijk programma. En de ontwikkelaars werken ook nog eens hard aan de weg om het programma steeds verder uit te breiden. Zijn er nog andere mensen die dit programma gebruiken ?

Bedankt voor deze tip. Ik ben ook wel benieuwd of er meer mensen zijn die dit fotobewerkingsprogramma gebruiken.

Nu een jaar met Darktable bezig. Het vraagt enige investering in tijd om een andere workflow aan te wenden. Je merkt dat het een van fotografen voor fotografen pakket is met een actieve ontwikkelgroep. Qua bestanden organiseren doet Darktable het niet onder van Lightroom. De uitgebreide mogelijkheden en de maskers in elke module maken Darktable interessant. Daarnaast kun je een moedule meerder keren inzetten. Een en ander vraagt wel zoeken naar de juiste module voor de foto. Het is zeker geen beginnerspakket, maar een volgende stap na Lightroom.

Ik zal dit pakket binnenkort er ook weer eens bijpakken. In het verleden heb ik er vergelijkende testen meegedaan, maar kon je duidelijk minder informatie uit een RAW-bestand halen dan bijvoorbeeld Lightroom. Maar de techniek staat niet stil dus Darktable zal ook de nodige updates gehad hebben.

Ik gebruik Lightroom 6 al jaren.
Ik had een Olympus Pen E-PL8 en heb nu een Fujifilm X-T4 aangeschaft.
De camera bevalt goed, maar er kleeft wel voor fotobewerking een nadeel aan.
Het bestand RAF kan ik niet openen in Lightroom en moet dat dan elke keer omzetten naar DNG.
Dit vind ik lastig. Om maandelijks een bedrag te betalen voor Lightroom wil ik niet.
Welk fotoprogramma kan wel RAF bestanden openen?
Ik bezit een Apple PC.

Luminar 4 zou een goede optie zijn. Ook ON1 Photo RAW geeft ondersteuning van de RAF bestanden van de Fujifilm X-T4.

Hallo
Ik gebruik Corel Paintshop Pro X8, en dat bevalt prima. Ik wil naar 2021 overstappen, maar is nog steeds niet in de winkel te koop.
Er is al wel een upgrade, maar na 2 jaar kan je het niet meer downloaden als je problemen met je pc hebt.

Het programma binnen de 2 jaar downloaden en zelf veilig opslaan. Zo kun je het later opnieuw installeren.

Dat is zeker een goede oplossing. Zolang de updates die uitkomen geen meerwaarde voor je hebben dan kun je het programma gewoon blijven gebruiken.

Hallo Mark.
Ik ben me aan het oriënteren op een goed en gemakkelijk fotobewerkingsprogramma.
Lightroom 5 gebruik ik , maar ik wil geen abo.
Heb verder gekeken naar darktable en heb me ook verdiept in Corelio aftershot pro 3.
Maar ik loop steeds tegen de gebrekkige importmodules en beheersmogelijkhefen aan van deze 2 program.
Is luminar 4 dan een goed alternatief ook wat betreft het importen van foto’s en database?
Zou graag advies van je willen.

Luminar 4 is een erg goed nabewerkingsprogramma, je kan ook in Luminar 4 je foto’s beheren in mappen inderdaad. Het fijne aan Luminar 4 is dat je het programma kunt kopen en dus geen abonnement nodig hebt.
Wij hebben een erg leerzame pagina gemaakt, ik wil je aanraden om deze pagina eens te lezen: https://www.derooijfotografie.nl/wat-is-luminar-en-welke-mogelijkheden-heeft-fotobewerkingsprogramma-luminar-4/
Op deze pagina kan je ook een kortingscode vinden die je 10 euro korting geeft op het programma Luminar 4.

Hoi Mark.
Heb altijd Picasa gebruikt voor mijn foto’s om dat je er ook teksten op kon plaatsen en werkte makkelijk.
Nu met google fot gaat dit niet. Met welk programma gaat dit wel.

Je kan teksten plaatsen in Adobe Lightroom en Adobe Photoshop, je kan hier ook logo’s in je foto’s plaatsen.

Hoi Mark,

Ik gebruik nu aperture maar ik ga een nieuwe macbook pro aanschaffen en dan word dit programma niet meer ondersteund. Welk programma lijkt er het meest op aperture? Ik vind dit zo’n fijn en makkelijk programma en weet eindelijk er het beste eruit te halen dat ik het moeilijk vind om een ander programma te moeten gaan gebruiken.

Alvast bedankt Sabrina

Lightroom Classic lijkt het meest op Aperture. Luminar heeft ook genoeg gelijkenissen, maar is wel minder uitgebreid in de functionaliteiten binnen de bibliotheek.

Ik gebruik ON1.
Deze mis ik in jou opsomming.

Hi Bert,

ON1 Photo Raw hebben we opgenomen op deze pagina, ook in de tabel 🙂

Hallo Mark,

Ik heb een vraag aangezien ik een nieuwe Mac heb gekocht waar versie Catalina op staat. Nu werkt Lightroom en Adobe Photoshop Elements daar niet meer op of ik moet een abonnement gaan nemen. Daar heb ik juist geen zin in dus zou ik graag een programma willen kopen zodat je geen maandelijkse betalingen hebt. Wel zou ik het programma op 2 Macs moeten kunnen gebruiken. Wat voor mij belangrijk is dat de foto’s na bijsnijden toch de locatie vast blijft houden zodat ik die dus niet kwijt ben. Ik hoef geen albums te beheren of zo want dat gebruik ik totaal niet. Natuurlijk moet het wel gebruiksvriendelijk zijn want ik vind het al erg genoeg dat ik weer aan een ander programma moet gaan wennen. Ik hoop dat je mij enig advies kan geven welk programma(‘s) hiervoor in de plaats zou kunnen komen.

Een uitsnede maken van een foto waarbij je de pixels niet definitief verliest gaat bijna in alle fotobewerkingsprogramma’s zoals jij het graag wilt. Je zou eens naar Affinity Photo kunnen kijken. Dat lijkt het meest op Photoshop, maar verder zit er geen beheerfunctie bij. Als ik het zo lees dan heb je daar ook geen behoefte aan dus dat komt goed uit.

DXO is ook een geweldig programma, eenmalige betaling zonder abonnementsvorm. Ruisreductie is enorm goed.
Nabewerking in Lightroom of Photoshop is ook mogelijk.

Beste Mark
Even mij voorstellen ik ben Hilde en fotografeer graag tijdens mijn vakantie’s zowel landschap ,dieren, portret (laatste reis Egypte) dus oudheden enzoverder dit doe ik met een eenvoudig nikkon compact camera en gsm. Eenmaal thuis bewerkte ik de foto’s door eenvoudig bijknippen, horizon recht zetten , belichting en nog wat kleine aanpassingen via het programma picassa en daarna maak ik digitale fotoboeken met albelli dus allemaal vrij eenvoudig. Nu picassa niet meer word ondersteunt door google en ik een nieuwe laptop heb moeten aanschaffen ben ik op zoek naar een ander eenvoudig programma, maar ik zie door het bos de bomen niet meer en ben absoluut geen specialist. Kan U mij aanraden welke het beste aanleunt bij picassa ?

Je zou kunnen kijken naar Google Photos, dat is het meest vergelijkbaar. Als dat te weinig functionaliteit voor je heeft kom je toch bij een van de fotobewerkingsprogramma’s van deze pagina uit. Zelf zou ik dan voor Luminar gaan, wat makkelijker te begrijpen is dan Lightroom voor beginners.

Hallo Mark,

Welk fotobewerkingsprogramma raadt u aan? Ik ben een Snapseedgebruiker, maar wil nu wat meer. Op de laptop en voor 1 vast bedrag. Omdat ik een leek ben, zoek ik iets waar ik niet een cursus voor nodig heb om aan de slag te kunnen. Ik houd er van om sommige foto’s een sfeertje te geven ( gouden uurtje of sprookjes sfeer of een blauwe lucht mooier maken) Een wat uitgebreidere Snapseed. Ooit heb ik Gimp gebruikt, maar dat beviel niet. Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
Joke

Al geruime tijd gebruik ik Adobe Lightroom en heb ook de cursus van jou gevolgd . Nu lees ik de laatste tijd veel over Luminar en vraag mij af of ik deze moet aanschaffen om zodoende ook van het Adobe abonnement af te komen want dit is toch weer iedere maand €12,09 . Wat is wijsheid ?

Het ligt er een beetje aan welke opties je gebruikt in Lightroom. Luminar is een goede vervanger als je kijkt naar de mogelijkheden om foto’s te bewerken. Wat betreft het beheren van foto’s is het (nog) een stuk beperkter. Er is een bibliotheek aanwezig, je kunt foto’s beoordelen en albums aanmaken, maar dat is het wel zo’n beetje. Voor veel fotografen is dat meer dan genoeg.

Je moet er wel rekening mee houden dat je Lightroom bibliotheek inclusief bewerkingen niet in Luminar kunt importeren. Je importeert dus de originele RAW foto’s. Zonder abonnement van Adobe kun je wel gewoon toegang houden tot je bibliotheek en foto’s exporteren, maar het bewerken van foto’s zal niet meer gaan.

We hebben veel cursisten die gewisseld zijn van Lightroom en Luminar en daar dik tevreden mee zijn, dus voor veel fotografen kan het een mooie kostenbesparing zijn.

Hoi Mark,

ik heb photoshop elements16 en daar kan ik zonder problemen panorama foto’s samenvoeg, iets wat volgens de tabel in jou artikel niet zou kunnen.

groetjes
Jan

In de tabel hebben we het momenteel gemarkeerd met een – wat in de tabel aanduidt dat het wel aanwezig is, maar wat beperkingen kent. Hetzelfde hebben we bij Lightroom gedaan, daar kan het ook, maar krijg je ongewenste vervormingen niet altijd even goed weggewerkt.

Hallo Mark,

Een vraag over Elements 2020. Jarenlang heb ik Elements 4.0 gebruikt. Voornamelijk voor vlekjes wegwerken, formaat bijsnijden en in eerste instantie ook voor verscherpen (oud Aperture gebruiker).
Sinds kort overgestapt op Capture One, maar voor eerder genoemde bewerkingen dus Elements 2020 aangeschaft. Simpelweg, omdat ik tevreden was over het programma en er vanuit ging dat deze latere versie zeker niet minder zou zijn. Deze bewerkingen pas ik toe voor plaatsing op internet (brede zin v.h. woord) en presentaties (natuurclubs). Echter lijkt de weergave minder te worden na bijvoorbeeld wijzigen formaat (resize) en zie ik na verscherpen toch een duidelijke toename in ruis. Zaken die me bij het oude programma niet of nauwelijks zijn opgevallen.
Heb ik het fout of????

Hartelijk dank alvast,
Jan

Dit zou niet mogen gebeuren in Elements 2020, het is in ieder geval niet onze ervaring. Met welk merk camera fotografeer je, want een fotobewerkingsprogramma kan een RAW bestand wel op een andere manier uitlezen en daar in de bewerking mee omgaan. Daar zou wel iets kwaliteitverschil in kunnen optreden.

Hoi Mark

Ik heb vorig jaar de basiscursus gedaan. Zins dien veel gefotografeerd. Alleen helaas beschik ik niet over een fotobewerkingsprogramma. Ik ben dus rustig aan het kijken wat ik wil. Ik krijg 1 deze dagen een nieuwe MacBook dus dan wordt het hoogtijd voor een fotobewerkingsprogramma. Maar nu komt het welk programma moet ik kiezen. Ik twijfel tussen laminair en Elements. Ik heb alleen 1 voorkeur hij moet als het kan wel in het Nederlands zijn. Wat voor advies zou je mij geven?

Hey Xaviera!

Leuk dat je jezelf verder wilt oriënteren. Een Nederlandstalig programma is zeker erg fijn. Daarom voor jou ook goed nieuws, want Luminar 4 is sinds vorige week ook beschikbaar in het Nederlands. Daarbij hebben we onze Nederlandstalige Luminar 4 cursus. Luminar heeft daarbij wat geavanceerdere en begrijpelijke mogelijkheden om te bewerken. Het programma is namelijk erg slim, waardoor je nog sneller je foto’s kunt bewerken. Verder hebben we ook voor Photoshop Elements een cursus. Als je zoekt naar een snelle en overzichtelijke manier om foto’s te bewerken zou ik Luminar 4 aanraden. Via deze link ontvang je ook nog korting voor Luminar 4. Voor Elements kun je kiezen als je van plan bent later ook voor Lightroom en of Photoshop te kiezen. Bij de kosten in kun je Elements dan meenemen in dit abonnement (creative cloud). Qua taal is Elements helaas alleen voor Windows in het Nederlands. Kijk vooral naar wat jij graag wilt bewerken en de snelheid/hoeveelheid daarvan. Succes met de keuze!

Ik werk sinds kort met Affinity Photo. Het programma heeft veel mogelijkheden. Ik zou het willen vergelijken met Adobe Photoshop elements. Maar net als bij dit programma kost het nogal wat moeite om alle verborgen menu’s, layermenu’s en paletten te leren kennen. Verder blinken de handleidingen, ook het grote Affinity boek, niet uit door duidelijkheid. Een Nederlandse handleiding is nog in het geheel niet verkrijgbaar. De komst van een beginnershandleiding wordt steeds uitgesteld. Ook de intuïtieve bediening, die ik op een platform las, valt nogal tegen. Ondanks de zeer uitgebreide mogelijkheden, maak ik toch nog regelmatig gebruik van Photoshop elements om precies te krijgen wat ik wil. Gelukkig kan ik in Affinity Phot bewerkte foto’s zodanig exporteren, dat ik in Photoshop elements verder kan. Aan de andere kent kent Affinity Photo mogelijkheden, die Photoshop elements niet kent. Zo is het werken met Impaints om niet gewenste onderdelen uit een foto te verwijderen en de foto’s weer op natuurlijke wijze te herstellen veel gemakkelijker. Dat geldt ook voor het aanpassen van wolkenpartijen omdat de gewenste delen veel makkelijker kunnen worden geselecteerd. Dus met beide programma’s samen heb ik een perfect bewerkingsprogramma (ik schaf niet elk jaar een nieuwe versie van Photoshop elements aan).

Laat een reactie achter