Wat is Luminar en welke mogelijkheden heeft Luminar 4?

Eindelijk is het dan zover. Op 18 november 2019 komt Luminar 4 officieel uit. De gelukkige eerste 20.000 kopers, die Luminar in de pre-order periode hebben aangeschaft krijgen al op 11 november toegang tot Luminar 4. In dit artikel hebben we de nieuwste mogelijkheden van Luminar 4 op rij gezet. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden van dit fotobewerkingsprogramma. 

Denk je erover na om Luminar 4 aan te schaffen?
Bestel Luminar 4 nu met €10,- korting via deze link (met kortingscode: DEROOIJ).
   

Inhoud:

Wat is Luminar 4?

Luminar 4 is de opvolger van Luminar 3 en is een fotobewerkingsprogramma gemaakt door Skylum. Naast dat Luminar 4 prima als enig fotobewerkingsprogramma gebruikt kan worden, is Luminar 4 ook als plugin te gebruiken met onder andere Apple Photos, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop en Photoshop Elements. Wil je dus geen afscheid nemen van je Lightroom bibliotheek, maar wel de unieke opties van Luminar 4 gebruiken? Dan is Luminar dus ideaal om als plugin te gebruiken. 

Het grootste verschil tussen Luminar en andere fotobewerkingsprogramma’s is de kunstmatige intelligentie die gebruikt wordt om foto’s te bewerken. In Luminar zelf wordt dit aangeduid met de afkorting AI, wat weer voor artificial intelligence staat. De techniek zorgt ervoor dat je sneller de gewenste resultaten behaald doordat het programma actief meedenkt tijdens het toepassen van bewerkingen. Een ander groot voordeel van Luminar 4 is dat je voor gebruik van het programma maar een eenmalige betaling hoeft te doen. Terwijl je bij andere programma’s vaak juist vast zit aan een maand- of jaarabonnement.

Goed nieuws voor Nederlandse gebruikers. Sinds de update van januari 2020 is Luminar 4 ook in het Nederlands beschikbaar!

korting luminar4 derooij
Klik hier om Luminar 4 op de website van Skylum te kopen

De nieuwe layout van Luminar 4

Met de komst van Luminar 4 zijn er veel toffe wijzigingen gekomen. Eén daarvan is de wijziging van de interface. Ben je nieuw bij Luminar? Dan zal je het waarschijnlijk niet zo snel opmerken. Gebruikers van Luminar 3 echter wel. De veranderingen hebben we al voor je opgezocht, zodat je zonder ongewenste verassingen aan de slag kunt.

In deze video gaan we alle wijzigingen bij langs in de interface van Luminar 4 ten opzichte van Luminar 3

Ben je al bekend met Luminar 3, maar ben je van plan te upgraden naar Luminar 4? Een groot verschil is de nieuwe layout van het programma. Zo is de bewerkmodule van Luminar aangepast. Daarbij waren er in Luminar 3 eerder Workspaces voor verschillende type foto’s die je vervolgens ook zelf kon samenstellen. Bij Luminar 4 verdwijnen deze Workspaces. Dat heeft grotendeels te maken met het gebruiksgemak van de nieuwe mogelijkheden, waarbij je rechtstreeks naar de meest essentiële onderdelen kunt gaan. Zo zijn de categorieën onderverdeeld in Essentials (de belangrijkste bewerkingen), Creatief, Portret en Pro.

Daarnaast heeft het ‘RAW Develop’ filter een nieuwe naam gekregen, namelijk ‘Light’. Daarin kun je o.a. de witbalans, belichting en contrast aanpassen. Vervolgens kun je door op Advanced Settings te klikken de curves aanpassen.

luminar 4 lagen luminar 4 gereedschap luminar 4 historie
Via herkenbare symbolen kun je snel naar de juiste bewerkingen

Verder maakt de nieuwe layout het gemakkelijker om maskers te gebruiken tijdens het toepassen van bewerkingen. Eerder kon je het masker bereiken door naast de titel van de bewerking op een pijltje te klikken. Bij Luminar 4 staat dit duidelijker aangegeven en is het daardoor ook sneller om te gebruiken. 

Vervolgens kun je rechts bovenin gemakkelijk de lagen bereiken van je foto. Onder het icoon van de lagen kom je bij het gereedschap, waarbij je o.a. je foto kunt bijsnijden of lenscorrecties toe kunt passen. 

Het AI Structure Filter

Door middel van kunstmatige intelligentie kan Luminar 4 foto’s ontleden en onderwerpen herkennen. Door onderscheid te kunnen maken tussen de lucht, omgevingen en zelfs personen, weet het programma op een slimme wijze structuur toe te voegen. Dat kan heel gunstig zijn voor menig fotobewerker. Luminar 4 onderscheid zich hierbij met andere programma’s door niet de gehele foto gelijk aan te passen. In de meeste gevallen, en ook in Luminar 3, werd het aanpassen van structuren te extreem en komt dit daardoor ook minder mooi over. De verschillen tussen Structure van Luminar 3 met AI Structure filter van Luminar 4 is daardoor groot. Het AI Structure Filter kan de structuren en vormen herkennen en weet de egale onderdelen ongedeerd te laten. In de foto’s hieronder komt al duidelijk naar voren hoe het AI Structure filter de brug meer structuur geeft, terwijl er geen wijzigingen zijn in de lucht.

AI Skin Enchancer & Portrait Enchancer 

Niets is meer tijdrovender dan het continu bewerken van portretfoto’s. Daar heb je met Luminar 4 immers geen last meer van! De Artificial Intelligence herkent imperfecties in gezichten en kijkt daarmee verder dan de meeste fotobewerkingsprogramma’s die enkel het gezicht als geheel herkennen. Doordat het programma dit onderscheid kan maken, kun je met een simpele schuifbalk de huid egaal maken op een realistische manier, ongeacht de leeftijd of het huidtype. Daarnaast kun je naast het aanpassen van de huid ook de grootte van de ogen, scherpte van wenkbrauwen en de kleur van lippen en tanden aanpassen.

ai skin enhancement
Het voordeel van AI Skin Enhancer is dat er subtiel onregelmatigheden worden weggewerkt zonder overmatig bewerkt te ogen.

AI Sky Replacement

Het weer heb je zelf nooit in de hand… of toch wel? Met AI Sky Replacement kun je dat juist wel. Verander met een simpele muisklik de lucht. De slimme technologieën zorgen ervoor dat ook kleur, licht en het masker volledig automatisch gemaakt worden. Wel moet je er voor zorgen dat het geloofwaardig en realistisch lijkt. Zo vertellen schaduwen of reflecties al snel vanuit welke hoek het licht kwam. Een fout is al snel gemaakt. Ook het nauwkeurig bekijken van de bladeren van de bomen is daarbij belangrijk. Je wilt natuurlijk een zo’n realistisch mogelijke foto neerzetten.

Smart Contrast

Met de slimme contrasten verander je de contrasten in een foto zoals nooit tevoren. Normaal gesproken verlies je kleur, details en structuur. Via de Smart Contrast van Luminar 4 pas je het contrast aan als geen andere fotobewerkingsoftware en dat zonder kwaliteit te verliezen.

Maak van ieder uur het gouden uurtje

De warme gouden tinten van het zonlicht. Het gouden uurtje geeft een foto gelijk die warme magische sfeer, maar wat als je niet tijdens het gouden uurtje foto’s kon maken? Daar heeft Skylum wat op bedacht. Je kunt nu namelijk je landschappen extra leven inblazen door de warme tinten waar het gouden uurtje zo bekend om staat toe te voegen aan welke foto dan ook! De software voegt het warme zonlicht toe op een slimme manier door onderdelen in de foto te herkennen en individueel aan te passen.

Verwijder ruis

Normaal gesproken vergroot je de zichtbaarheid van ruis met de simpelste en kleinste aanpassingen. Gelukkig verwijder je met Luminar 4 zonder problemen digitale ruis vanuit jouw foto’s. Zo krijg je altijd de perfecte foto’s in welke situatie dan ook. Deze optie zat ook al in Luminar 3, maar Skylum heeft het nog beter gemaakt.

Zonneharpen toevoegen met Luminar 4

Heb je ooit een foto gemaakt van een prachtig landschap of in een bos en ontbrak het je aan dat kleine beetje magie? Met Luminar is het mogelijk om de prachtigste zonnestralen toe te voegen die er nog realistisch uitzien ook! Je moet er overigens maar van houden, omdat er natuurlijk niets boven de eerlijkheid van een foto gaat. Maar het is bovenal een optie waarbij het moeilijk is om er niet van te willen snoepen.

zonnestralen zonneharpen toevoegen luminar 4 zonneharpen luminar4

Luminar 4 aanschaffen

Het is mogelijk om Luminar 4 voor een eenmalig bedrag aan te schaffen zonder dat je daarbij gelijk vastzit aan een abonnement. Het is daarnaast mogelijk om Luminar 4 op twee apparaten te gebruiken. Erg handig wanneer je vaak werkt met zowel een laptop als een vaste computer. Wanneer je Luminar 4 als eerste 20.000 tijdens de pre-sale hebt gekocht kun je het programma zelfs op 5 (!) apparaten gebruiken. Ben je momenteel al Luminar 3 gebruiker en ben je na het lezen van dit artikel overtuigd om de upgrade naar Luminar 4 te maken? Dan is het mogelijk gebruik te maken voor het speciale tarief om te upgraden. Daarnaast ontvang je via De Rooij Fotografie €10,- korting door kortingscode: DEROOIJ, toe te passen tijdens het bestellen.

33 responses on "Wat is Luminar en welke mogelijkheden heeft Luminar 4?"

 1. Kan je met 1 account zowel de windows als de Apple versie gebruiken. Ik heb een laptop met windows 10 en een Ipad.

 2. Een paar weken geleden gekocht. Nog in de ontdekkingsperiode, is het programma ermee gestopt. Het opent domweg niet meer. Al opnieuw geinstaleerd, maar helaas. iemand een idee?

  • Hi Evelien!

   Dit gebeurd helaas bij enkele gebruikers. Wij raden aan het programma opnieuw te installeren door deze eerst te deïnstalleren. Via je persoonlijke Luminar account op Skylum.com kun je de download voor Luminar 4 + activatiecode achterhalen. Meer informatie over deze handeling kun je evt. hier vinden.

 3. Hoi Xanne,
  Hij is besteld Luminar AI, nu wachten op de cursus! Kijk er naar uit.
  Groetjes,

 4. Bedankt voor je snelle reactie, kan ik deze dan ook via De Rooij aanschaffen? Luminar AI.

 5. Hoi, als ik luminar Al (de nieuwe)aanschaf, kan ik dan bij jullie ook de luminar cursus doen? Groetjes,

  • Beste Yvonne,

   Dat is zeker mogelijk! We zijn momenteel druk bezig met het maken van de online cursus voor Luminar AI. Cursisten die de huidige Luminar 4 cursus volgen krijgen gratis een upgrade naar de nieuwe versie van de cursus van Luminar AI.

 6. Hoi
  Ik overweeg luminar4 aan te schaffen, kan ik met dezelfde licentie het programma installeren op een Windows pc en op een Mac?

 7. Ik heb een laptop en een desktopcomputer. Kan ik dit programma installeren op meerdere computers?
  Ik werk namelijk met beide voor het bewerken van foto’s
  Henk Wentink

  • HI Henk! Goed nieuws! De Luminar licentie is te gebruiken op maximaal twee computers 🙂 Via je eigen account op Skylum.com kun je de licentiecode opvragen en tevens Luminar 4 downloaden. Mocht je Luminar al eens eerder hebben geïnstalleerd op een andere computer, dan kun je ook computers deactiveren voor de betreffende licentie.

 8. Os Luminar 4 alleen in ‘Photos’ van Apple te gebruiken, of ook met het oudere IPhoto?

 9. Beste ,,,,
  Toen Aperture uit de markt gehaald werd door Apple ben ik en tijd aan het zoeken geweest. Uiteindelijk ben ik bij Picktorial terecht gekomen. Luminar was toen net nieuwe meen ik. Ik zoek nu een tabel waarin de div aspecten van deze programma’s naast elkaar staan om te vergelijken. Liefst ook nog met CaptureOne er bij. Wat zijn de grote verschillen?

 10. Werkt Luminar 4 ook op een MAC?

 11. Hoi,

  Ik werkte steeds met Paintshop Pro X7, maar nu kan ik hem niet upgraden omdat ik een ‘educatieve versie’ heb.

  Is het aan te bevelen om over te stappen naar Luminar 4?
  Ga ik dan dingen missen?
  Welke opties krijg ik extra bij een overstap?
  Is het makkelijk leren werken met Luminar 4?

  Albert

  • Hi Albert,

   Goed dat je ons bericht. Luminar 4 is zeker de overstap waard. Dat heeft niet alleen te maken met het gemak dat je ervaart tijdens het bewerken, maar ook de aantrekkelijke aanschafkosten. Zo betaal je maar een eenmalig bedrag. Ook zul je aan weinig missen met Luminar 4. Je kunt zelfs een heleboel meer. En veel sneller, want de manier waarop Luminar 4 het programma heeft opgebouwd is echt heel fijn. Links je foto’s, rechts de bewerkingen. En je kunt als pluspunt je eigen bibliotheek aanmaken.Mocht je het toch lastig vinden om te wennen aan Luminar 4, dan bieden wij altijd nog onze online Cursus Luminar 4 aan. Deze neemt je stap voor stap mee langs het fotobewerkingsprogramma. Momenteel kun je Luminar 4 met korting aanschaffen, zoals vermeldt in ons artikel.

 12. Ik werk met Lightroom 5, de laatste koop versie, en vraag me af of ik Luminar 4 daar ook via de plugin kan gebruiken. Of moet ik Luminar 4 los van Lightroom 5 gaan gebruiken? En is er misschien een blog/overzicht over de verschillen tussen Luminar en Lightroom?

 13. Klinkt goed! het is me echter niet duidelijk of je luminar 4 ook kan gebruiken op je smartphone? Of werkt het enkel op de pc? Dankje!

 14. Ik heb luminar 3 ben er heel te vrede mee in combinatie met Lightroom 3 en Aurora HDR dan heb toch alles al wat je hebt qa bewerken van je foto’s of mis ik iets.

  • Je hebt inderdaad alles wat je maar zou kunnen wensen. Tenzij je extreem zou willen bewerken, zoals je dat met Photoshop kunt zit je met Luminar 3 en Aurora HDR goed. Luminar 4 is reeds uitgekomen met extra updates, die sommige gebruikers wellicht fijn vinden. Als Luminar 3 gebruiker kun je jezelf afvragen of je het waard vindt de upgrade te maken. Voor Luminar 3 gebruikers geldt een speciaal tarief. Je kunt Luminar 3 gewoon blijven gebruiken zoals je gewend bent, ondanks de komst van Luminar 4.

 15. Hoi, even een vraagje heb luminar 4 in de presale gekocht. Kom nu net thuis van vakantie wil hem installeren geeft het programma aan dat er geen internet verbinding is??? Ja duh, echt wel. Mijn dochter heeft hetzelfde probleem. Is dit probleem bekend en wat kan ik er aan doen. Wil mijn azie foto’s er door heen gooien 🙂 |Komt er ook nog een cursus Luminar 4? Dacht dat daar sprake van was of heb ik wat gemist?

  • Hi Karen, heb je Luminar 4 gedownload vanaf de link in de mail of door in te loggen met je account via Skylum.com? Het is mogelijk vanaf daar het programmabestand te downloaden en vervolgens je email-adres en activatie-code te linken.

 16. Ik heb de reg code van jullie gekregen. Moet ik verder nog wat doen?

 17. Volgens mij krijgen alleen de eerste 20.000 pre-orders vanaf 11 november toegang tot Luminar4

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE