Luminar 4: Het nieuw AI Structure filter

Aan het einde van de herfst komt Luminar 4 uit. Skylum, de ontwikkelaar van Luminar, laat beetje bij beetje meer los over de nieuwe mogelijkheden die Luminar 4 heeft ten opzichte van Luminar 3. Vorige maand werd het Sky Replacement filter aangekondigd waarmee je op een eenvoudige manier de lucht kunt vervangen, vandaag kondigen ze het AI Structure filter aan.

Wat is het AI Structure filter?

Zoals de naam al zegt gaat dit filter over Structure (structuur). Je kunt structuren van onderwerpen versterken. Als je Luminar al gebruikt of onze online cursus volgt dan heb je al kunnen zien dat Luminar 3 beschikt over een Structure filter. Het verschil in de naamgeving van het nieuwe filter zijn de letters AI die staan voor Artificial Intelligence (artificiële intelligentie). In simpele woorden… het is een filter dat slim is en op basis van honderdduizenden geanalyseerde foto’s weet waar wel structuur toegevoegd moet worden en waar niet.

Structure in vergelijking met AI Structure

Een nadeel van het huidige Structure filter is dat het structuur probeert toe te voegen over de hele foto. Stel je gaat een landschapsfoto bewerken. Het is vaak mooi om extra structuur toe te voegen aan gras en bomen, maar aan een blauwe lucht valt weinig structuur toe te voegen. Met het Structure filter ging Luminar 3 dat toch proberen en dat resulteert in een korrelige lucht. Het AI Structure filter is slim genoeg om de egale delen, zoals de lucht te herkennen en daar géén structuur toe te voegen. In de onderstaande video wordt dit heel duidelijk zichtbaar.

Pre-order Luminar 4

De pre-sale van Luminar 4 is al gestart en je kunt kiezen uit verschillende opties. Voor welke optie je gaat is afhankelijk of je Luminar 3 al hebt of van hoe snel je met Luminar wilt beginnen. Hieronder in het kort de opties:

Luminar 4 met korting
 

Update 18 november 2019: Het is inmiddels niet meer mogelijk een aan de early-bird actie mee te doen. Wel kun je met code: DEROOIJ €10,- korting ontvangen via onderstaande knop:

Wat is jouw ervaring met Luminar?

Gebruik jij Luminar 3 al een tijdje? Wij zijn benieuwd naar jouw bevindingen. Voldoet het programma aan je verwachtingen? Gebruikte je hiervoor een ander fotobewerkingsprogramma? Laat het weten door hieronder te reageren.

Reacties (14)

Goede morgen .

Ik heb een vraag over Limunar 4 en de nieuwe Limuna AI .
Kun je de Limunar AI die eind dit jaar uitkomt ook combineren met de Limunar 4 ?

Want ik over weeg om Limunar 4 te gaan kopen en wanneer de Limunar AI uitkomt deze ook te kopen maar is dit nodig of kun je met Limunar4 ook alles
verbeteren ?

Alvast bedankt ,
Jan Aarsen .

Ik weet daar niet met 100% zekerheid het antwoord op. Ik denk dat er geen koppeling komt tussen Luminar 4 en Luminar AI, want zoals het ernaar uitziet kun je in Luminar AI uiteindelijk ook alles handmatig aanpassen zoals je dat gewend bent in Luminar 4. Er zit alleen een soort van intelligente laag overheen die bewerkingssuggesties gaat doen op basis van de foto die je wilt bewerken.

Hoi
Ik heb toen naar de cursus in maart luminar4 aangeschaft maar het werkt niet goed en is traag
Waar kan het aan liggen
Alvast bedankt voor het antwoord

Het zou met de specificaties van je computer/laptop te maken kunnen hebben. Voldoet het aan de minimum vereisten, zoals op hun website te vinden is?

Is het fotobewerkingsprogramma in de Nederlandse taal?

Op het moment is Luminar 4 nog niet in het Nederlands, er is helaas nog geen vooruit zicht of de Nederlandse taal toegevoegd gaat worden aan het programma.
Je kan het programma wel in het Engels gebruiken, en onze cursus volgen die volledig in het Nederlands is. Op deze manier leer je het programma in het Engels gebruiken door middel van Nederlandse uitleg van Mark de Rooij. Je kan hier onze cursus over Luminar terug vinden: https://www.derooijfotografie.nl/online-cursus-luminar/

Hallo,

Ik heb luminar3 maar ik mis de mogelijkheid om keywords toe te voegen.
Of heb ik iets over het hoofd gezien?
Bij voorbaat dank

Helaas zitten keywords nog niet in Luminar op dit moment.

Luminar 3 heeft vele problemen gekend in het begin en bij mij nooit goed gewerkt. Start niet of heel traag op, bibliotheek werkt niet of traag enz. Dit in tegenstelling tot zijn voorgannger Luminar 2018, dat vond ik goed werken. Volgens mij is Luminar Flex, wat ik ook heb, hetzelfde als Luminar 2018 en dat werkt prima. Luminar 4 zal ik niet snel aanschaffen als dat net zo werkt als Luminar 3 is het zonde van het geld.

Er zijn inderdaad wat onverklaaarbare redenen waarom Luminar 3 voor de ene persoon goed werkt en voor de andere persoon niet. Je kunt natuurlijk ook eerst een proefversie van Luminar 4 downloaden zodra deze uit is. Misschien werkt dat wel weer erg goed.

Ik heb een poosje terug Luminar 3 aangeschaft, is het nu zo dat daar niets meer aan wordt gedaan ?
Dan mogen we nu Luminar 4 aanschaffen en een aantal maanden later zeker weer Luminar 5.

Zo gaat dat eigenlijk met alle fotobewerkingsprogramma’s die niet op abonnementsbasis zijn. Meestal brengen ze 1x per 1 à 1,5 jaar een grote update uit met nieuwe mogelijkheden. Dus Luminar 5 zal waarschijnlijk pas eind 2020 of begin 2021 verschijnen.

Per grote update moet je eigenlijk even voor jezelf kijken of je de updates de moeite waard vindt. Zo niet, dan kun je gewoon de oude versie (in dit geval Luminar 3) blijven gebruiken zolang je wilt zonder nieuwe betalingen.

Wat doet AI structure met een gelaat van een persoon?

Bedankt
Chris

Het zal een beetje van de huid afhangen, maar een vrij gladde huid blijft onaangetast en delen waar structuur te zien is (zoals wimpers of een eventuele snor/baard) zullen wel van extra structuur voorzien worden.

Laat een reactie achter