Luminar AI, een revolutionair fotobewerkingsprogramma?

Luminar 4 kennen we inmiddels al, maar vandaag heeft de ontwikkelaar (Skylum) informatie losgelaten over een volledig nieuw fotobewerkingsprogramma, namelijk LuminarAI. Wat is LuminarAI, waarom is het revolutionair en wat kunnen we verwachten? Je leest het in dit artikel.

Wat is LuminarAI?

LuminarAI is een nieuw fotobewerkingsprogramma dat later in 2020 uitgebracht wordt. Het is vanaf de grond opgebouwd en is officieel geen opvolger van Luminar 4, maar in de toekomst zal er geen Luminar 5 verschijnen.

Hoewel er nog weinig informatie vrijgegeven is spreekt Skylum van een compleet andere benadering als het gaat om fotobewerking. Fotobewerking wordt al tientallen jaren op dezelfde manier gedaan. Je opent een foto, je moet zelf bedenken hoe je de foto bewerkt en je gaat vervolgens aan de slag met de bewerkingsopties die je hebt. Ongemerkt voor je dezelfde handelingen uit voor veel foto’s en dat kost best veel tijd. We leven inmiddels in 2020 en dat kan dus op een slimmere manier volgens Skylum.

Skylum gooit het roer om, doordat LuminarAI jou suggesties gaat geven hoe je de foto kunt bewerken. AI staat voor Artificial Intelligence, dus er wordt slimme computertechnologie toegepast die iedere foto individueel analyseert. LuminarAI gaat dus laten zien hoe je de foto op de beste manier kunt bewerken. Dat wordt gedaan op basis van ‘Templates’. Templates kun je zien als een soort van combinatie tussen Looks (presets) en Tools (gereedschappen), maar in plaats van dat jij door een grote bibliotheek van opties moet scrollen, kiest Luminar de beste bewerkingen voor jouw foto uit. In hoeverre dit goed werkt? Dat is nog even afwachten, maar het klinkt als een snellere manier om je foto’s te bewerken.

Voor wie is LuminarAI?

Vind jij het leuk om uren achter de computer door te brengen en je foto’s te bewerken? Dan is LuminarAI waarschijnlijk niet het fotobewerkingsprogramma voor jou, want de hele ideologie van LuminarAI is dat je minder tijd kwijt bent met fotobewerking. Draait het bij jou om het eindresultaat en maakt het je niet echt uit op welke manier dat verkregen is? Dan zou LuminarAI wel een uitkomst voor je zijn. LuminarAI is natuurlijk ook ideaal voor iedereen die foto’s maakt en zo min mogelijk met fotobewerkingsprogramma’s wilt werken.

Redenen om LuminarAI te kopen

In een presentatie van Skylum waarvoor ik uitgenodigd was werden 5 redenen genoemd waarom LuminarAI beter is dan de traditionele fotobewerkingsprogramma’s:

 1. Je gaat heel veel tijd besparen.
 2. Je krijgt meer (complexe) bewerkingen voor elkaar zonder alles te weten over het werken met lagen en laagmaskers.
 3. Je krijgt veel creatieve inspiratie door de suggesties die LuminarAI geeft.
 4. Zie je door de bomen het bos niet meer in fotobewerkingsprogramma’s? Dat zal bij LuminarAI niet het geval zijn.
 5. Supersnel complexe handelingen uitvoeren gaat heel erg makkelijk.

In welke talen kan LuminarAI ingesteld worden?

Bij de lancering zal LuminarAI in 10 talen ingesteld kunnen worden, waaronder in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

Vanaf wanneer is LuminarAI beschikbaar?

De pre-order van LuminarAI is vandaag gestart. Je kunt het programma kopen met een 10 euro Early Bird korting (van 79 voor 69 euro). Dit is de laagste prijs waarvoor LuminarAI aangeboden zal worden en alleen voor de eerste 30.000 kopers. Het programma zou rond de Kerst vrijgegeven moeten worden en tot die tijd zal er steeds meer informatie over de software gepubliceerd worden.

Luminar AI kopen met kortingcode

28 responses on "Luminar AI, een revolutionair fotobewerkingsprogramma?"

 1. Dag Mark, ik zou eens willen vragen als ik 2 licenties koop kan dat er b1 zijn voor een Mac en de andere voor windows?

 2. Ik ben geïnteresseerd in Luminar AI

 3. Hoe verhoud zich Luminar Ai tegenover Adobe Photoshop Elements 2021? Beide zijn betaal versies.

  • Het zijn twee fotobewerkingsprogramma’s met een iets andere insteek.
   Photoshop Elements 2021 (maar ook eerdere versies) geven je de mogelijkheid foto’s te beheren en te bewerken. Je kunt er best veel mee, maar qua gebruiksvriendelijkheid is het niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Je moet echt leren waar alles zit. Naast dat je foto’s mooier kunt maken kun je met Photoshop Elements ook wat creatiever aan de slag gaan door bijvoorbeeld 2 foto’s te combineren of een tekst op een foto te zetten.

   Luminar is echt gericht op het verbeteren van foto’s (belichting, contrast, scherpte, kleuren, etc) en dat op een zo eenvoudig mogelijke manier. Zeker met wat tot nu toe bekend is over Luminar AI lijkt het erop dat ze dit nog eenvoudiger willen maken, doordat het programma zo slim is om te zien met wat voor foto het te maken heeft en je vervolgens suggesties gaat doen welke bewerkingen goed bij de foto passen. Als dit echt goed werkt kan dat veel tijd achter de computer besparen.

 4. Voor iedereen die met Photoshop (Adobe) werkt (niet met een abonnement): nooit updaten naar een nieuw Apple besturingsprogramm als dat niet nodig is. Voorkomt dat de Adobe programma’s het niet meer doen. Ik werk al jaren met Sierra en dat gaat gewoon prima.
  Niks abonnement en hoge kosten….

 5. Ik heb Luminar 4. Bij aanschaf van AI vervalt dan de licentie van Luminar 4 en wordt deze vervangen door AI of werk L4 nog altijd autonoom

  • Nee de licentie van Luminar 4 zal gewoon geldig blijven. Als je Luminar 4 al hebt dan kun je bij het kopen van Luminar AI dat in het afrekenscherm aangeven (zit een beetje verstopt in een hoekje). Dan krijg je nog 10 euro extra korting.

 6. Bedankt voor de uitleg.
  Is luminar 4 nodig voor het aanschaffen van AI

 7. Dank voor de heldere informatie, ik heb net de upgrade besteld.
  Ik heb er wel vertrouwen in, alhoewel ik me wel verbaas over hele simpele dingen die (mij) niet lukken. Weet iemand hoe ik een rode/blauwe/groene achterwand simpelweg kan verwijderen? Ik weet dat zoiets in photoshop kan. Ik heb nog CS6 en toen maar gestopt. Ga nu dan wat meer met foto en vidoe doen en ga ik wat boeken lezen 🙁 OK, tutorials bekijken.

 8. Ben heel tevreden over luminar 4, ben nog bezig met de cursus om het goed onder de knie te krijgen. Maar ik zou graag de opvolger willen hebben. Is daar ook weer een online cursus bij of is het werkelijk zo gemakkelijk als het lijkt? Een andere vraag is de software, voor ik met Luminar 4 aan de slag kon moest ik eerst een update doen naar Cathalina op mijn mac. Het heeft me heel veel tijd gekost en problemen om alles weer goed te krijgen. Mijn Photoshop CC is onbruikbaar geworden. Dat is natuurlijk erg jammer, kan het nu alleen gebruiken als ik een abonnement neem en dat is per maand best prijzig. Weet je iets meer over de software die ik moet hebben? Voor 2 apparaten kan dat dan ook samen met mijn broer? Hoor graag van je.

  • Op een gegeven moment zullen oudere versies van Photoshop inderdaad niet meer werken op de nieuwste Windows en Mac besturingssystemen. De enige optie is dan een abonnement te nemen. Dit kun je gebruiken op 2 computers/laptops, ook al is het in een ander huishouden.

   Wat betreft Luminar zullen wij de cursus updaten. Hoeveel er gaat veranderen is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de meeste huidige opties wel behouden blijven, maar dat daar bovenop een soort van ‘intelligente’ functie komt die ervoor zorgt dat je foto’s anders en sneller kunt bewerken.

 9. Is Luminar ,ook geschikt voor Fujifilm camers,s.

 10. Als ik 2 licenties koop voor 79 euro mag ik dan 1 aan mijn dochter geven die zelfstandig woont en het dan op haar computer in gaat huis installeert?
  Of moeten beide licenties van 1 persoon zijn zodat deze ze installeert op 2 computers/laptops?

 11. Goedemiddag even een vraag als je twee licenties koopt kan je ervan een aan mijn zoon geven ,of krijg hij dan ook mij foto’s op zijn licentie.bedankt al vast

 12. Als je twee licenties heb kan je er dan een aan mijn zoon geven of komen op de bij de licenties de zelfde foto’s te staan die ik heb bewerkt op Licentie 1 ,als vast bedankt voor de goede uitleg

 13. Je moet maar afwachten of het programma probleemloos werkt.
  Tot hoe lang krijg je nazorg met updates? Een tientje meer of een tientje minder maakt me niet zoveel uit, wel dat het bug-vrij werkt. De eerdere versies hadden uit wat ik lees niet een probleemloze reputatie.
  Ik gebruik PS op basis van een abonnement en dat blijf ik houden, maar ik volg de Luminar ontwikkelingen en die van Topaz.

  • Bij de ene persoon liep Luminar 4 vlekkeloos, bij de ander gaf het problemen inderdaad. Skylum heeft sowieso aangekondigd nog ongeveer een jaar lang nieuwe updates uit te brengen voor Luminar 4, dus ook als Luminar AI eenmaal op de markt is.

   Een voordeel van fotobewerkingsprogramma’s waarvoor je eenmalig betaald is dat je gemiddeld over een periode van 1 of 2 jaar veel minder kwijt bent. Een nadeel is dat er altijd een nieuwe versie komt en dat ze op een gegeven moment geen updates meer uitbrengen voor de oudere versies.

 14. Hallo,

  Ik las dat het een abonnementsvorm is ipv een pakket.

  Klopt deze informatie?

 15. Voor zover ik kon nagaan is het wel degelijk 59 euro voor 1 licentie. Voor 69 euro heb je er 2.

 16. Fijn dat jullie zo snel uitleg geven bedankt. Ik heb zojuist de mail van Skylum gelezen, de video die erbij zit geeft weinig informatie.
  De aanschafprijs is 69 euro voor de eerste 30.000 en niet 79 euro zoals jullie melden.
  Maar ik sta nog niet in de rij..

  • Ik heb de prijs aangepast. Die is 79 euro voor 2 apparaten en 69 euro voor 1 apparataat (computer of laptop).
   Er is inderdaad nog niet veel informatie vrijgegeven. Het klinkt opzich best interessant, maar meer dan dit weet ik ook niet.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE