Luminar AI, een revolutionair fotobewerkingsprogramma?

Luminar 4 kennen we inmiddels al, maar vandaag heeft de ontwikkelaar (Skylum) informatie losgelaten over een volledig nieuw fotobewerkingsprogramma, namelijk LuminarAI. Wat is LuminarAI, waarom is het revolutionair en wat kunnen we verwachten? Je leest het in dit artikel.

Wat is LuminarAI?

LuminarAI is een nieuw fotobewerkingsprogramma dat later in 2020 uitgebracht wordt. Het is vanaf de grond opgebouwd en is officieel geen opvolger van Luminar 4, maar in de toekomst zal er geen Luminar 5 verschijnen.

Hoewel er nog weinig informatie vrijgegeven is spreekt Skylum van een compleet andere benadering als het gaat om fotobewerking. Fotobewerking wordt al tientallen jaren op dezelfde manier gedaan. Je opent een foto, je moet zelf bedenken hoe je de foto bewerkt en je gaat vervolgens aan de slag met de bewerkingsopties die je hebt. Ongemerkt voor je dezelfde handelingen uit voor veel foto’s en dat kost best veel tijd. We leven inmiddels in 2020 en dat kan dus op een slimmere manier volgens Skylum.

Skylum gooit het roer om, doordat LuminarAI jou suggesties gaat geven hoe je de foto kunt bewerken. AI staat voor Artificial Intelligence, dus er wordt slimme computertechnologie toegepast die iedere foto individueel analyseert. LuminarAI gaat dus laten zien hoe je de foto op de beste manier kunt bewerken. Dat wordt gedaan op basis van ‘Templates’. Templates kun je zien als een soort van combinatie tussen Looks (presets) en Tools (gereedschappen), maar in plaats van dat jij door een grote bibliotheek van opties moet scrollen, kiest Luminar de beste bewerkingen voor jouw foto uit. In hoeverre dit goed werkt? Dat is nog even afwachten, maar het klinkt als een snellere manier om je foto’s te bewerken.

Voor wie is LuminarAI?

Vind jij het leuk om uren achter de computer door te brengen en je foto’s te bewerken? Dan is LuminarAI waarschijnlijk niet het fotobewerkingsprogramma voor jou, want de hele ideologie van LuminarAI is dat je minder tijd kwijt bent met fotobewerking. Draait het bij jou om het eindresultaat en maakt het je niet echt uit op welke manier dat verkregen is? Dan zou LuminarAI wel een uitkomst voor je zijn. LuminarAI is natuurlijk ook ideaal voor iedereen die foto’s maakt en zo min mogelijk met fotobewerkingsprogramma’s wilt werken.

Redenen om LuminarAI te kopen

In een presentatie van Skylum waarvoor ik uitgenodigd was werden 5 redenen genoemd waarom LuminarAI beter is dan de traditionele fotobewerkingsprogramma’s:

  1. Je gaat heel veel tijd besparen.
  2. Je krijgt meer (complexe) bewerkingen voor elkaar zonder alles te weten over het werken met lagen en laagmaskers.
  3. Je krijgt veel creatieve inspiratie door de suggesties die LuminarAI geeft.
  4. Zie je door de bomen het bos niet meer in fotobewerkingsprogramma’s? Dat zal bij LuminarAI niet het geval zijn.
  5. Supersnel complexe handelingen uitvoeren gaat heel erg makkelijk.

In welke talen kan LuminarAI ingesteld worden?

Bij de lancering zal LuminarAI in 10 talen ingesteld kunnen worden, waaronder in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

Vanaf wanneer is LuminarAI beschikbaar?

De pre-order van LuminarAI is vandaag gestart. Je kunt het programma kopen voor 79 euro (toegang met 1 computer) of 89 euro (toegang met 2 computers). Het programma zou rond de Kerst vrijgegeven moeten worden en tot die tijd zal er steeds meer informatie over de software gepubliceerd worden.

Luminar AI kopen met kortingcode

Reacties (69)

na de laatste update ben ik mijn mogelijkheid kwijt om mijn handtekening te plaatsen op mijn foto, kunt u mij vertellen hoe dat te doen?

is het combineren van twee foto’s naar een nieuwe foto ook mogelijk met luminar AI?

De mogelijkheden in Luminar AI zijn daar heel erg beperkt in. In Luminar 4 ging dat beter, omdat je met lagen kon werken. De verwachting is dat het werken met lagen in Luminar Neo weer terugkomt. Luminar Neo komt naar verwachting eind februari uit.

Mark,
Ik kocht Luminar ivm eenmalige prijs, dat leek mij prettiger dan maandelijks abonnementsgeld voor Lightroom.
Nu blijkt dat Luminar slechts enkele sjablonen meelevert en uitgebreid handelt in apart te bestellen sjablonen en een abonnement voor een lidmaatschap voor tutorials en extra templates.
Sjablonen en/of templates zijn niet heilig, foto’s vallen nu eenmaal niet is een algemene standaard, op dezelfde wijze als het idee dat je geen foto’s moet maken in de automatische stand omdat zelf instellen van de camera betere resultaten kan opleveren.
Kortom, je moet toch nog veel tijd besteden aan post productie.
Daarom denk ik erover toch maar dat Lightroom abonnement te nemen, dat is voor mij toch echt de betere software.
m.vr.gr.
John Martens

Ook voor Lightroom vind je veel (gratis en betaalde) voorinstellingen die op een vergelijkbare manier werken als in Luminar. Met Luminar moet je op een gegeven moment wel een keer upgraden als je de nieuwste functies wilt. Dat zie je nu weer met de kost van Luminar Neo eind december. Uiteraard kun je dan gewoon Luminar AI blijven gebruiken als die functies voldoende voor je zijn, maar het voordeel van een abonnement is dat je altijd toegang krijgt tot de nieuwste mogelijkheden.

Marc,
Ik kocht destijds LUMINAR ai aan en werkte er mee. Ik volg zelfs jouw cursus.
Door omstandigheden moest ik mijn Laptop laten herstellen.
Alle programma’s moet ik opnieuw installeren.
Voor Lightroom Classic en Photoshop lukte dat direct, maar voor LUMINAR AI vind ik niet de weg om het programma opnieuw te installeren.
Kunt U me daarbij helpen?
Mvg,
Eric Demuydt

Als het goed is heb je een account op Skylum.com. Daar kun je inloggen en de software downloaden. Je vindt daar ook de activatiecode van de software. Binnen je account kun je ook zien voor welke computer/laptop die activatiecode actief is, dus je kunt daar je oude computer eventueel mee ontkoppelen. Op die manier kun je de software uiteindelijk downloaden, installeren en opnieuw activeren.

Laat een reactie achter