Luminar AI, een revolutionair fotobewerkingsprogramma?

Luminar 4 kennen we inmiddels al, maar vandaag heeft de ontwikkelaar (Skylum) informatie losgelaten over een volledig nieuw fotobewerkingsprogramma, namelijk LuminarAI. Wat is LuminarAI, waarom is het revolutionair en wat kunnen we verwachten? Je leest het in dit artikel.

Wat is LuminarAI?

LuminarAI is een nieuw fotobewerkingsprogramma dat later in 2020 uitgebracht wordt. Het is vanaf de grond opgebouwd en is officieel geen opvolger van Luminar 4, maar in de toekomst zal er geen Luminar 5 verschijnen.

Hoewel er nog weinig informatie vrijgegeven is spreekt Skylum van een compleet andere benadering als het gaat om fotobewerking. Fotobewerking wordt al tientallen jaren op dezelfde manier gedaan. Je opent een foto, je moet zelf bedenken hoe je de foto bewerkt en je gaat vervolgens aan de slag met de bewerkingsopties die je hebt. Ongemerkt voor je dezelfde handelingen uit voor veel foto’s en dat kost best veel tijd. We leven inmiddels in 2020 en dat kan dus op een slimmere manier volgens Skylum.

Skylum gooit het roer om, doordat LuminarAI jou suggesties gaat geven hoe je de foto kunt bewerken. AI staat voor Artificial Intelligence, dus er wordt slimme computertechnologie toegepast die iedere foto individueel analyseert. LuminarAI gaat dus laten zien hoe je de foto op de beste manier kunt bewerken. Dat wordt gedaan op basis van ‘Templates’. Templates kun je zien als een soort van combinatie tussen Looks (presets) en Tools (gereedschappen), maar in plaats van dat jij door een grote bibliotheek van opties moet scrollen, kiest Luminar de beste bewerkingen voor jouw foto uit. In hoeverre dit goed werkt? Dat is nog even afwachten, maar het klinkt als een snellere manier om je foto’s te bewerken.

Voor wie is LuminarAI?

Vind jij het leuk om uren achter de computer door te brengen en je foto’s te bewerken? Dan is LuminarAI waarschijnlijk niet het fotobewerkingsprogramma voor jou, want de hele ideologie van LuminarAI is dat je minder tijd kwijt bent met fotobewerking. Draait het bij jou om het eindresultaat en maakt het je niet echt uit op welke manier dat verkregen is? Dan zou LuminarAI wel een uitkomst voor je zijn. LuminarAI is natuurlijk ook ideaal voor iedereen die foto’s maakt en zo min mogelijk met fotobewerkingsprogramma’s wilt werken.

Redenen om LuminarAI te kopen

In een presentatie van Skylum waarvoor ik uitgenodigd was werden 5 redenen genoemd waarom LuminarAI beter is dan de traditionele fotobewerkingsprogramma’s:

  1. Je gaat heel veel tijd besparen.
  2. Je krijgt meer (complexe) bewerkingen voor elkaar zonder alles te weten over het werken met lagen en laagmaskers.
  3. Je krijgt veel creatieve inspiratie door de suggesties die LuminarAI geeft.
  4. Zie je door de bomen het bos niet meer in fotobewerkingsprogramma’s? Dat zal bij LuminarAI niet het geval zijn.
  5. Supersnel complexe handelingen uitvoeren gaat heel erg makkelijk.

In welke talen kan LuminarAI ingesteld worden?

Bij de lancering zal LuminarAI in 10 talen ingesteld kunnen worden, waaronder in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

Vanaf wanneer is LuminarAI beschikbaar?

De pre-order van LuminarAI is vandaag gestart. Je kunt het programma kopen voor 79 euro (toegang met 1 computer) of 89 euro (toegang met 2 computers). Het programma zou rond de Kerst vrijgegeven moeten worden en tot die tijd zal er steeds meer informatie over de software gepubliceerd worden.

Luminar AI kopen met kortingcode

Reacties (69)

Beste Mark,
Ik heb al 5 weken Luminar ai , Maar hoe kan deze zo traag zijn begint al bij opstarten en bij bewerking van de volgende foto circa 5 a 6 seconden wachten om verder te kunnen , eindelijk 41 foto,s kunnen bewerken en bij exporteren duurde dit 25 minuten..
Camera is een Fuji met RAF bestanden.
Is hier een oplossing voor.

Vriendelijke groet ,
Andries .

Ik heb een proefversie gedownload maar het programma start niet op. Het logo blijft enkele seconden op en neer dansen en verdwijnt dan. Ik heb gelezen op het net dat ik niet de enige ben. Jammer want ik was enthousiast over 3 en als AI goed was bevallen in de markt voor AI. Ik werk overigens met een Macbook.

Met vriendelijke groet,

Jeroen

Ik werk al jaren met PSP X8 en ben daarmee aardig vertrouwd bezig.
Is Luminar Ai beter als programma ?
Ik werk meestal in JPG.

Hallo Mark,
Binnenkort een nieuwe (veel sterkere) laptop en ben toe aan mijn eerste stappen in betere bewerkingsprogramma’s dan wat ik gratis had, Photo, Office 2010 (Picture manager) en Photo Gallery.
Ik hoor en lees goede aanbevelingen over Luminar AI.
Beveel je die aan voor mij als toch betrekkelijke beginner?
Ik lees de prijs van € 79; is ook nog korting mogelijk via jou?
En wat kost jouw Luminar online cursus?

Hi Ate,

LuminarAI is zeker een goed fotobewerkingsprogramma voor beginners, maar je zou eventueel ook kunnen kijken naar Affinity Photo.
Op LuminarAI krijg je in ieder geval 10 euro korting met de kortingscode Luminar cursus. Op die pagina vind je alle informatie, inclusief de prijs.

Kunt je i Laminair A1 jw fotos ook in jpeg bewerken?

Ja, in Luminar AI kun je ook JPEG foto’s bewerken, maar je moet wel rekening houden dat JPEG bestanden veel minder informatie bevatten dan RAW bestanden. Oftewel, met RAW foto’s zul je mooiere bewerkingen krijgen dan JPEG foto’s.

Hoi Mark,
De laatste jaren heb ik met Lightroom gewerkt middels een abonnement maar heb deze gestopt omdat ik €12,95 per maand best veel vond. Ik wil overstappen op LuminarAI. Nu zie ik via jou site dat deze inmiddels beschikbaar is als abb-vorm á €49,-/jaar en als aankoop voor €79,- per jaar.
Ik twijfel welke vorm voor mij het beste is. Ik ben wel iemand die graag updates wil hebben dus voorkeur gaat uit naar abb-vorm. Echter heb jij een beeld / mening of de €49,-/jaar een ‘eenmalige aanbieding’ is en het 2e jaar veel duurder wordt, of is de abb-vorm met een kleine jaarlijkse stijging te verwachten?

Na aanschaf van LuminarAI wil ik ook graag dezelfde online cursus bij jou volgen maar zie dat deze aanbieding van €99,- vandaag afloopt. Heb je binnenkort nogmaals zo’n aanbieding?

Als laatste heb ik recentelijk een PC aangeschaft met Intel I5 processor, 8GB intern geheugen, SSD250GB en HDD1000GB. Is deze hiervoor geschikt?

Groet Bert Bosch

Hi Bert,

LuminarAI koop je voor een eenmalig pakket via de website van Skylum. Op de website vind je ook een ‘Membership’, dat is voor Luminar X, een lidmaatschap waarbij je maandelijks toegang krijgt tot downloads (denk aan sjablonen/looks, nieuwe luchten voor Lucht vervangen AI) en tutorials (in het Engels). LuminarAI is dus niet inclusief in het Luminar X Membership.

We hebben onze actie verlengd, dus daar kun je nog van profiteren. Gezien je specificaties denk ik dat LuminarAI wel goed werkt.

Mark,

Is er een combi pakket met Luminar AI en Aurora HDR voor 2 computers?

Groet,
Nathan

Hi Nathan,

Als je op de website van Skylum op de knop klikt om LuminarAI te kopen, kom je in een scherm terecht waar je kunt aangeven of je 1 of 2 licenties wilt. Als het goed is krijg je dan ook direct pakketten te zien. Het goedkoopste pakket is alleen LuminarAI, maar de volgende is LuminarAI i.c.m. Aurora HDR.

Je koopt 1 licentie Luminar A1 en een maand later de computer crasht, had je dan achteraf beter 2 licenties kunnen kopen.

Vriendelijke groet,
Willem.

Hi Niek,

Gelukkig werkt het niet op die manier. Bij Skylum kunnen ze zien welke computers/laptops er ‘verbonden’ zijn aan de activatiecode. Dat is ook iets wat je binnen je eigen Skylum account kunt nakijken. Er is een knop om alle activaties te ‘resetten’. Op die manier worden alle computers/laptops losgekoppeld van jouw activatiecode (dus ook een computer die gecrasht is). De volgende keer dat je Luminar AI opstart zal weer gevraagd worden de softare te activeren met de code.

Ik had 4, nu deze aangeschaft, maar is nagenoeg gelijk. Alleen zit een en ander net op een andere plaats. Voor mij is het geen verbetering, beetje zonde van het geld.

Je kunt binnen de eerste weken altijd nog geld terugvragen, volgens mij gaan ze daar wel coulant mee om.
Uiteindelijk zitten er een aantal verbeteringen in filters en is het gedeelte ‘Looks’ gewijzigd naar ‘Sjablonen’ waarin je aanbevelingen krijgt.
Het is in ieder geval aan te raden eerst een proefversie te downloaden om te kijken of het de moeite waard is.

Is deze versie ook als plug-in te gebruiken vanuit Ps?

Ja, net zoals dat ook bij Luminar 4 het geval was 🙂

Luminar 4 draait NIET als plugin in PS op de nieuwe iMac 24 inch M1!! Je moet hiervoor upgraden naar de duurdere Luminar A1

Dat klopt inderdaad. Het is iets wat vaak voorkomt bij software die je kunt aanschaffen voor een vaste prijs. Na verloop van tijd is het niet meer compatible met de nieuwste apparatuur en word je als het ware gedwongen te upgraden.

Mijn interesse is gewerk met de nieuwe Luminar ai. Nu met de blackfriday deals zijn het ook nog een interessante samenstellingen. Ik werk nu voornamelijk met lightroom en photoshop. Nu begrijp ik dat de AI versie ook gebruikt kan worden zonder het luminar 4, maar werkt het dan nog net zo goed, of ga je toch zaken missen? Bij het meest uitgebreidde pakket bieden ze ook Aurora HD, nu ben ik daar helemaal niet mee bekend en vraag mij af of dit nog toegevoegde waarde heeft naast lightroom en photoshop

Luminar AI wordt de opvolger van Luminar 4. Dus ook als je geen Luminar 4 hebt dan mis je helemaal niets. Het enige is dat Luminar AI pas over een paar weken uitkomt (de verwachting is rond 15 december) en dat je na aankoop dus even geduld moet hebben voordat je het kunt gebruiken.

Aurora HDR is voor het samenvoegen van HDR reeksen. Dat kan in principe ook in Lightroom en Photoshop, dus echt nodig is het niet. Zelf vind ik Aurora HDR wel een prettig programma om mee te werken, omdat je vaak sneller op een goed resultaat zit.

Hi Mark, ik was eigenlijk op zoek naar een goed programma om een foto transparant te maken en voor foto’s een witte achtergrond te kunnen geven. Via YouTube zocht ik dan maar photoshop op en ontdekte ik Luminar 4 (waar ik nog nooit van gehoord had eerlijk gezegd), en door de naam in Google in te tikken kwam ik hier terecht. ‘En wat ben ik blij dat ik dit heb mogen ontdekken’! Je had me al helemaal mee van in het begin van je uitleg, waardoor ik nu zelfs overtuigd ben om de Luminar AI aan te schaffen. 😀

In december start ik mijn online webshop en uiteraard heb ik nog een deftig programma nodig voor als ik foto’s moet gaan bijwerken. Heb er nu al enorm veel tijd aan verloren als ik eerlijk moet zijn. Dus dan komt Luminar AI als een geschenk uit de hemel!

Nu is mijn vraag; als ik nu 2 licenties koop, en ik gebruik de 2e nog niet direct (omdat we aan het uitkijken zijn voor een 2e laptop aan te schaffen i.p.v. onze tablet) hangt hier dan een datum aan vast of verloopt die nog niet direct?

Alvast bedankt!

Je hoeft de 2e licentie niet direct te activeren, dat kan later ook. Je kunt het zelfs later wisselen van computer als je een nieuwe zou kopen. Dus dan deactiveer je het op de ene computer en is er weer een licentie vrij voor de nieuwe computer.

Het transparant maken van een achtergrond zal in Luminar AI echter niet makkelijk gaan. Daar is het programma ook niet echt voor gemaakt. Luminar AI moet je zien als een fotobewerkingsprogramma om een gemaakte foto iets mooier te maken. Dus qua belichting, kleuren, contrast, scherpte, etc. Een onderwerp selecteren en knippen lukt bijvoorbeeld niet. Voor dat soort bewerkingen kom je uit bij Photoshop, Photoshop Elements of Affinity Photo.

Bedankt voor je reactie Mark 👍👍

Hallo Mark .

Kan een ARW bestand bewerkt worden in Luminar AI ?

Dat is geen probleem Jan 🙂

Mark, is dat Luminar AI een beetje te vergelijken met het half automatische standaardprogramma dat in Windows 10 zit? Of echt veel geavanceerder? Als je in PSE 20 automatisch verbeteren toepast komt er meestal een onacceptabel resultaat uit. Ik vraag me dus af of AI (al) kan worden toegepast.
Groet, GS

Luminar AI is wel een stuk beter dan het standaard programma van Windows 10. Het fijne van Luminar AI is dat je met template/sjablonen kunt werken en dat Luminar daar suggesties in doet. Je krijgt dus als het ware advies welke bewerkingen goed zouden werken. Los daarvan heb je nog alle vrijheid dit zelf aan te passen. Wil je alle bewerkingsopties goed gebruiken en snappen dan moet je er wel rekening mee houden dat je er wat tijd in moet investeren. Het is namelijk best uitgebreid. Een Luminar cursus zou hierbij kunnen helpen. Als je het eenmaal onder de knie hebt dan zal het bewerken van foto’s niet heel veel tijd innemen en de resultaten echt mooi zijn.

Hoi Mark
ik zie nergens €69,00 staan
Als ik op de site van skylum invul:
> standaard
> 1 plaats….kosten zijn dan 79,00
> en ik heb al luminar 3
dan betaal je € 74,00
Waar mis ik het dan?
mvg martien

De eary-bird aanbieding was op 3 september al gestart, dat was de publicatiedatum van het artikel. Die korting was tijdelijk en helaas inmiddels verstreken.
Ik zal het artikel even aanpassen.

Dag Mark, ik zou eens willen vragen als ik 2 licenties koop kan dat er b1 zijn voor een Mac en de andere voor windows?

Hallo Ric,

Ik heb het even nagekeken en dat lijkt mij gewoon mogelijk.

Ik ben geïnteresseerd in Luminar AI

Het ziet er veelbelovend uit Leo.
Luminar AI is overigens alleen te bestellen via de website van Skylum, de makers van Luminar AI.

Hoe verhoud zich Luminar Ai tegenover Adobe Photoshop Elements 2021? Beide zijn betaal versies.

Het zijn twee fotobewerkingsprogramma’s met een iets andere insteek.
Photoshop Elements 2021 (maar ook eerdere versies) geven je de mogelijkheid foto’s te beheren en te bewerken. Je kunt er best veel mee, maar qua gebruiksvriendelijkheid is het niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Je moet echt leren waar alles zit. Naast dat je foto’s mooier kunt maken kun je met Photoshop Elements ook wat creatiever aan de slag gaan door bijvoorbeeld 2 foto’s te combineren of een tekst op een foto te zetten.

Luminar is echt gericht op het verbeteren van foto’s (belichting, contrast, scherpte, kleuren, etc) en dat op een zo eenvoudig mogelijke manier. Zeker met wat tot nu toe bekend is over Luminar AI lijkt het erop dat ze dit nog eenvoudiger willen maken, doordat het programma zo slim is om te zien met wat voor foto het te maken heeft en je vervolgens suggesties gaat doen welke bewerkingen goed bij de foto passen. Als dit echt goed werkt kan dat veel tijd achter de computer besparen.

Voor iedereen die met Photoshop (Adobe) werkt (niet met een abonnement): nooit updaten naar een nieuw Apple besturingsprogramm als dat niet nodig is. Voorkomt dat de Adobe programma’s het niet meer doen. Ik werk al jaren met Sierra en dat gaat gewoon prima.
Niks abonnement en hoge kosten….

Ik heb Luminar 4. Bij aanschaf van AI vervalt dan de licentie van Luminar 4 en wordt deze vervangen door AI of werk L4 nog altijd autonoom

Nee de licentie van Luminar 4 zal gewoon geldig blijven. Als je Luminar 4 al hebt dan kun je bij het kopen van Luminar AI dat in het afrekenscherm aangeven (zit een beetje verstopt in een hoekje). Dan krijg je nog 10 euro extra korting.

Bedankt voor de uitleg.
Is luminar 4 nodig voor het aanschaffen van AI

Nee, dat is niet nodig en voor degene die Luminar 4 wel al hebben. Luminar AI is dan te koop met 10 euro korting.

Dank voor de heldere informatie, ik heb net de upgrade besteld.
Ik heb er wel vertrouwen in, alhoewel ik me wel verbaas over hele simpele dingen die (mij) niet lukken. Weet iemand hoe ik een rode/blauwe/groene achterwand simpelweg kan verwijderen? Ik weet dat zoiets in photoshop kan. Ik heb nog CS6 en toen maar gestopt. Ga nu dan wat meer met foto en vidoe doen en ga ik wat boeken lezen 🙁 OK, tutorials bekijken.

Dat kan niet in Luminar, maar ook niet in Lightroom. Zowel Luminar als Lightroom gaan er vanuit dat je foto gewoon blijft zoals het is en dat je de belichting, contrast, kleuren, etc aanpast.

Ben heel tevreden over luminar 4, ben nog bezig met de cursus om het goed onder de knie te krijgen. Maar ik zou graag de opvolger willen hebben. Is daar ook weer een online cursus bij of is het werkelijk zo gemakkelijk als het lijkt? Een andere vraag is de software, voor ik met Luminar 4 aan de slag kon moest ik eerst een update doen naar Cathalina op mijn mac. Het heeft me heel veel tijd gekost en problemen om alles weer goed te krijgen. Mijn Photoshop CC is onbruikbaar geworden. Dat is natuurlijk erg jammer, kan het nu alleen gebruiken als ik een abonnement neem en dat is per maand best prijzig. Weet je iets meer over de software die ik moet hebben? Voor 2 apparaten kan dat dan ook samen met mijn broer? Hoor graag van je.

Op een gegeven moment zullen oudere versies van Photoshop inderdaad niet meer werken op de nieuwste Windows en Mac besturingssystemen. De enige optie is dan een abonnement te nemen. Dit kun je gebruiken op 2 computers/laptops, ook al is het in een ander huishouden.

Wat betreft Luminar zullen wij de cursus updaten. Hoeveel er gaat veranderen is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de meeste huidige opties wel behouden blijven, maar dat daar bovenop een soort van ‘intelligente’ functie komt die ervoor zorgt dat je foto’s anders en sneller kunt bewerken.

Is Luminar ,ook geschikt voor Fujifilm camers,s.

Ja tot nu toe geeft Luminar ondersteuning aan alle Fujifilm camera’s, ook de nieuwste, de Fujifilm X-T4.

Als ik 2 licenties koop voor 79 euro mag ik dan 1 aan mijn dochter geven die zelfstandig woont en het dan op haar computer in gaat huis installeert?
Of moeten beide licenties van 1 persoon zijn zodat deze ze installeert op 2 computers/laptops?

Dat zou geen probleem moeten zijn.

Goedemiddag even een vraag als je twee licenties koopt kan je ervan een aan mijn zoon geven ,of krijg hij dan ook mij foto’s op zijn licentie.bedankt al vast

Voor zo ver bekend is zal Luminar AI niets in de cloud opslaan en daardoor zal iedereen dus zijn eigen bibliotheek kunnen beheren. Wat jij dus wilt is mogelijk.

Als je twee licenties heb kan je er dan een aan mijn zoon geven of komen op de bij de licenties de zelfde foto’s te staan die ik heb bewerkt op Licentie 1 ,als vast bedankt voor de goede uitleg

Je moet maar afwachten of het programma probleemloos werkt.
Tot hoe lang krijg je nazorg met updates? Een tientje meer of een tientje minder maakt me niet zoveel uit, wel dat het bug-vrij werkt. De eerdere versies hadden uit wat ik lees niet een probleemloze reputatie.
Ik gebruik PS op basis van een abonnement en dat blijf ik houden, maar ik volg de Luminar ontwikkelingen en die van Topaz.

Bij de ene persoon liep Luminar 4 vlekkeloos, bij de ander gaf het problemen inderdaad. Skylum heeft sowieso aangekondigd nog ongeveer een jaar lang nieuwe updates uit te brengen voor Luminar 4, dus ook als Luminar AI eenmaal op de markt is.

Een voordeel van fotobewerkingsprogramma’s waarvoor je eenmalig betaald is dat je gemiddeld over een periode van 1 of 2 jaar veel minder kwijt bent. Een nadeel is dat er altijd een nieuwe versie komt en dat ze op een gegeven moment geen updates meer uitbrengen voor de oudere versies.

Hallo,

Ik las dat het een abonnementsvorm is ipv een pakket.

Klopt deze informatie?

Nee dat is Luminar X, dat is een nieuw ‘platform’ dat ze lanceren, naast de fotobewerkingsprogramma’s. In het platform komen maandelijkse trainingslessen en downloads te staan.

Voor zover ik kon nagaan is het wel degelijk 59 euro voor 1 licentie. Voor 69 euro heb je er 2.

Ik heb de informatie aangepast. De prijs tijdens de Early Bird periode is 69 euro voor 1 computer/laptop en 79 euro voor 2 computers/laptops.

Fijn dat jullie zo snel uitleg geven bedankt. Ik heb zojuist de mail van Skylum gelezen, de video die erbij zit geeft weinig informatie.
De aanschafprijs is 69 euro voor de eerste 30.000 en niet 79 euro zoals jullie melden.
Maar ik sta nog niet in de rij..

Ik heb de prijs aangepast. Die is 79 euro voor 2 apparaten en 69 euro voor 1 apparataat (computer of laptop).
Er is inderdaad nog niet veel informatie vrijgegeven. Het klinkt opzich best interessant, maar meer dan dit weet ik ook niet.

Dag Mark,
Na de basiscursus doe ik nu de vervolgcursus online. Daarna komt fotobewerking ook aan bod. Daarvoor kijk ik vooral naar Luminar. Als ik hetgeen lees is dan AI de beste optie omdat 4 langzaam wordt ‘uitgefaseerd’. Voor het beheer van de foto’s gebruik ik Foto’s op mijn Mac. En gezien de hoeveelheid foto’s en indelingen (albums, toegevoegde beschrijvingen en plaatsen) enz wil ik dat graag zo houden. Werkt nl erg goed.
Werkt AI dan als plug-inn en zo ja blijft die bibliotheek in foto’s dan normaal in gebruik, dus blijft een foto na bewerking op z’n plek? En is terugkeer naar het origineel ook gewoon mogelijk. Hoe verhoudt een en ander zicht tot de bewerk mogelijkheden van Foto’s zelf? Blijven die, kun je foto’s met beide bewerken of conflicteerd dat?
Alvast dank voor je reactie!

LuminarAI is helaas niet als plugin van Foto’s/Photos te gebruiken op de Mac. Dus ik denk dat het niet echt een oplossing voor jouw situatie is.

Laat een reactie achter