Wat is er nieuw in Aurora HDR 2019 & €10 kortingscode

Vandaag start de pre order van Aurora HDR 2019, een van de meest uitgebreide fotobewerkingsprogramma’s gericht op HDR fotografie. Als cityscape fotograaf pas ik ook regelmatig HDR fotografie toe en ben om die reden altijd erg geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden die op de markt verschijnen. In dit artikel lees je wat er nieuw is in Aurora HDR 2019 (t.o.v. Aurora HDR 2018), mijn eerste bevindingen op basis van een pre sale versie van Aurora HDR 2019 en een €10 kortingscodes voor de volledige (of upgrade) versie van Aurora HDR 2019.

Prijs upgrade: €59,-
(€49,- met kortingscode DEROOIJ)
Bestel nu

Prijs volledige versie: €99,-
(€89,- met kortingscode DEROOIJ)
Bestel nu

Verschijningsdatum: 4 oktober 2018
Besturingssysteem: Windows en Mac

Aurora HDR 2019 kopen
met kortingscode: DEROOIJ

Welke HDR software gebruik ik?

Voordat ik naar de nieuwe mogelijkheden van Aurora HDR 2019 ga wil ik even kort vertellen welke HDR software ik meestal gebruik. Voorheen gebruikte ik bijna altijd HDR Pro in Photoshop (32 bits) om de foto vervolgens af te maken in Camera RAW of Lightroom. Dit leverde bij mij vaak de meest realistische resultaten op, het type HDR waarvan ik hou.

Sinds de komst van Aurora HDR ben ik daar meer mee gaan werken. De 2017 versie was opzich prima, maar kon mij nog niet overtuigen. De 2018 versie deed dat wel en dat kwam enerzijds door de verbeterde snelheid, maar anderzijds ook door de vele mogelijkheden die je binnen Aurora HDR hebt. Het is niet alleen het samenvoegen van je foto’s, het biedt alle mogelijkheden om je foto helemaal af te ronden. Aurora HDR kan dus ook prima gebruikt worden als stand alone programma, zonder dat je er dus andere fotobewerkingsprogramma’s bij gaat gebruiken.

Wat is er nieuw in Aurora HDR 2019?

De ontwikkelaars van Skylum hebben hard gewerkt, want er zijn weer mooie mogelijkheden aan het HDR fotobewerkingsprogramma toegevoegd. Bekijk de onderstaande video waarin de belangrijke nieuwtjes van Aurora HDR 2019 worden getoond of lees het onder de video.

Nieuwe Quantum Engine

De titel zegt misschien niet zoveel, maar het is het algoritme en de processor van de software. Deze is verbeterd waardoor er meer informatie uit de HDR foto’s gehaald kan worden. Ook niet geheel onbelangrijk is dat de software ook sneller geworden is. Skylum claimt op hun website dat de Mac versie 2x en de Windows versie 4x sneller is. Zelf heb ik de pre sale versie getest op een Macbook Pro waarbij ik zeker merkte dat het sneller werkte dan de vorige versie, maar of het echt dubbel zo snel is durf ik niet te zeggen.

Ondersteuning voor LUT (lookup tables)

Het lijkt een nieuwe trend in het wereldje van de fotobewerking, LUTs. Naast de presets (die vanaf deze versie van Aurora looks genoemd worden) kan je nieuwe effecten toevoegen aan een foto. Het verschil is dat een preset bestaat uit een combinatie van instellingen die je aan de rechterzijde kunt bepalen en LUTs hebben daar totaal niets mee te maken. Het leuke van LUTs is dat het geheel nieuwe (creatieve) bewerkingen kan opleveren, zeker met LUTs die vanaf het internet te downloaden zijn.

Photoshop plugin

Aurora HDR 2019 heeft nu ook een plugin voor Adobe Photoshop CC. Mocht je een Photoshop CC gebruiker zijn dan is dit zeker een optie die erg welkom is. HDR foto’s kan je nu makkelijker van Photoshop naar Aurora HDR (en weer terug) brengen. Naast deze plugin had Aurora HDR al plugins voor Adobe Lightroom Classic CC, Apple Aperture en Photoshop Elements. Tenslotte vind je via de menubalk ook nog plugins met de programma’s van NIK Collection zoals Silver Efex Pro 2 en Color Efex Pro 4. Genoeg mogelijkheden dus.

Aurora HDR 2019 - Photoshop Plugin

HDR Smart Structure

Deze nieuwe schuifbalk is te vinden onder HDR Enhance en geeft bij de eerste tests goede resultaten. Ik heb het gevoel dat het een combinatie is van HDR Clarity en HDR Microstructure waarbij details beter zichtbaar worden, zonder dat de belichting en contrast van de foto teveel beïnvloed worden.

Verbeterd Adjustable Gradient Filter

Zeker met landschapsfotografie kan een adjustable gradient filter erg van pas komen. In eerdere versies waren de mogelijkheden een beetje beperkt, maar vanaf Aurora HDR 2019 kan je ook de shadows (schaduwen) en highlights (hooglichten) aanpassen.

HDR Details Boost werkt sneller

Sommige bewerkingen vergen veel rekencapaciteit van de computer waardoor het effect met een kleine vertraging te zien is. Dat was voorheen ook bij de HDR Details Boost, maar inmiddels is dat verleden tijd. Je kan de details een boost geven op basis van kleine, middelmatige en grote details. Het resultaat is direct zichtbaar.

Voor- en nadelen van Aurora HDR 2019

Iedere software heeft natuurlijk voor- en nadelen. Niets is perfect ook al kan het zo goed zijn.

Voordelen Aurora HDR 2019

– Meeste complete HDR software die op de markt is
– Duidelijke interface waardoor het fijn werken is
– Veel plugins met andere fotobewerkingsprogramma’s
– Zowel voor realistische als creatieve HDR foto’s zijn er mogelijkheden
– Na het samenvoegen krijg je vaak een heel goed startpunt

Hieronder vind je een vergelijking van het startpunt vanuit Lightroom (links) vs. Aurora HDR 2019 (rechts). Direct na het samenvoegen ziet de foto er in Aurora HDR 2019 al een stuk beter uit. Dat scheelt vervolgens werk om het af te ronden.

hdr foto adobe lightroom cc vs aurora hdr 2019 lightroomhdr foto adobe lightroom cc vs aurora hdr 2019 skylum

Nadelen van Aurora HDR 2019

– Het is best snel, maar de verbetering die ze bij de HDR Details Boost hebben doorgevoerd zouden ze bij meer bewerkingsopties moeten doorvoeren
– Waarom presets hernoemen naar looks? Ieder fotobewerkingsprogramma noemt het namelijk presets.

Conclusie

Ik werkte al enige tijd met Aurora HDR en met deze nieuwe mogelijkheden zal het denk ik alleen maar fijner werken zijn. Het is naar mijn mening dus goede software voor de HDR liefhebbers. Heb jij ook al ervaring met Aurora HDR? Laat hieronder weten wat jij ervan vindt en welke versie je gebruikt. Mocht je vragen hebben over de software dan kun je die natuurlijk ook gewoon hieronder stellen.

Aurora HDR 2019 kopen
met kortingscode: DEROOIJ

Reacties (6)

Hoi Mark,

Had je al een idee of het via een PC gaat lukken.

Groet Peter

De code werkt weer Peter, zowel voor Mac als Windows.

Hoi Mark,

Kan het kloppen dat de kortingscode voor de AURORA HDR 2019 niet werkt

Hi Peter,

Ik merk bij mijzelf dat het niet werkt via de computer (wel via een incognito/prive scherm), maar wel via mijn smartphone. Dat is heel vreemd en ik zal daarover even contact opnemen met Skylum. Zou jij het eens via een privescherm kunnen proberen (of een andere internetbrowser)?

Had al luminar gekocht en heb recent aurora gekocht. De laatste per abuis de updateversie 2019 voor 49 euro. Ik heb de indruk dat ik het volledige programma toch heb kunnen downloaden. Weet jij dat mark of dat zo is of dat ik toch nog de 2018 versie eerst moet kopen?

Hi Bart,

Misschien kan je ze even een e-mail sturen. Grote kans dat je met een bijbetaling van 10 euro de volledige versie krijgt 🙂

Laat een reactie achter