Een watermerk bedenken en toevoegen aan je foto’s

Een watermerk op je foto’s zetten? Voor velen de normaalste zaak van de wereld. Echter doet nog niet iedere fotograaf aan het plaatsen van een watermerk voordat de foto op het internet komt. Toch brengt het gebruiken van een watermerk vele voordelen met zich mee. Welke voordelen dat precies zijn kun je in dit artikel lezen.

Wat is een watermerk

Een watermerk is een gemakkelijke manier om de herkenbaarheid van jezelf als fotograaf te waarborgen en tegelijkertijd je foto’s te beschermen tegen diefstal. Het watermerk wordt vaak in de hoek van een foto geplaatst. In het watermerk komt vaak de naam van de fotograaf of het fotografie bedrijf voor. Sommige watermerken bevatten geen text, maar lijken eerder op een logo. Watermerken worden vaak gebruikt door fotografen om eigen werk te beschermen voor ongevraagd hergebruik of om herkenbaar te zijn naar de buitenwereld. Een foto is namelijk een foto, waarbij het zonder watermerk vaak lastig is te zeggen welke fotograaf bij de foto hoort. Ook kunnen mensen die jouw foto zien, dan gelijk uitmaken dat het jouw foto is. Wanneer je een erg mooi watermerk hebt, kan dit ook extra voordelen hebben. Een watermerk maakt een foto vaak officiëler. Mensen zien dan dat de foto door een fotograaf gemaakt is die serieus met fotografie bezig is en daar dus ook trots op is. Verderop in dit artikel geven we tips voor het bedenken van een eigen uniek watermerk.

Het nut van een watermerk

De meerwaarde van het watermerk is herkenbaarheid voor jou als fotograaf en de verkleinde kans dat anderen jouw foto zomaar gaan gebruiken. Nu is het tegenwoordig erg gemakkelijk een watermerk weg te werken of wegsnijden. Iemand die handig is met Adobe Photoshop heeft jouw watermerk zo verwijderd. Daarom speelt kwaliteit ook een grote rol bij het uploaden van een foto. Verklein je foto’s altijd voordat je deze upload. De verkleinde versie heeft zo zijn voordelen. Het kleine bestand is ook kleiner van grootte en laadt daarom sneller. Ook maak je het voor anderen lastiger jouw foto te gebruiken of printen. De verkleinde versie heeft een lagere resolutie en is erg daardoor lastig te vergroten. Wanneer je de foto zou vergroten, zouden de pixels direct zichtbaar worden, wat de foto dus onbruikbaar maakt. Gelukkig niet voor jou, want jij bewaard het originele bestand veilig op de computer of harde schijf. Wel zo veilig!

Auteursrecht en watermerk
Het auteursrecht is echter wat anders. Je beschermt jouw foto’s met een watermerk door anderen te laten weten dat de foto door jou gemaakt is. Het auteursrecht heb je als fotograaf echter ook zonder een watermerk op een foto. Het auteursrecht heeft te maken met het eigenaarschap van de foto en wanneer je een model of property release nodig hebt. Deze reden maakt gebruik van een copyright-teken in een watermerk ook overbodig.

Panoramafotografie Venetie met watermerk

Tips voor het bedenken van een eigen uniek watermerk

Eerder werd al benoemd dat een goed watermerk de foto een professionele uitstraling kan bieden. Zeker wanneer het logo uniek is, zal een foto er sneller uitspringen. Om een goed watermerk te bedenken moet je goed om je heen kijken. Wat andere fotografen bijvoorbeeld als watermerk doen, kan jou inspiratie geven. Ook kom je er op die wijze snel achter wat je zelf mooi of juist niet mooi vindt.

Wat moet je vooral niet doen?
Wanneer je een watermerk bedenkt moet je voorkomen dat het watermerk de foto verstoort. Dat verstoren kan wanneer het watermerk op een verkeerde plek is geplaatst, te groot is of te robuust. Daarom even wat veelvoorkomende fouten op een rijtje:

  • Te groot logo (waardoor de foto wordt verpest).
  • Logo te dicht bij de rand van de foto (waardoor het logo afleidt).
  • Tijdens het opslaan van de foto met watermerk per ongeluk het origineel overschrijven.
  • Logo onleesbaar doordat de kleur hetzelfde is als de foto.
  • Vloekende kleuren (bij de sfeer van de foto)

Door rekening met de bovenstaande fouten voorkom je dat je deze zelf maakt. Tijdens het bedenken van een eigen logo moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Het watermerk moet leesbaar zijn.
  • Het watermerk moet transparant zijn (lees verderop in het artikel hoe je dit doet)
  • Het watermerk is uniek.

In het watermerk kun je dus veel kwijt. Het watermerk hoeft niet alleen uit tekst te bestaan en kan ook een combinatie zijn tussen een illustratie en tekst. Zelf ontwerpen is natuurlijk het allerleukste. Je kunt zelfs een getekend watermerk omzetten naar een digitale via programma’s zoals Photoshop. Daarmee kun je een logo gemakkelijk transparant maken. In onze Online Photoshop cursus leer je hoe dit precies kan.

Tips voor het bedenken van een goed watermerk

Waar plaats je het watermerk in de foto?

De locatie en grootte van het watermerk is ook erg belangrijk. Meestal letten fotografen eerder op de zichtbaarheid van het logo, dan de invloed van het logo op de compositie. Een belangrijk punt is om zo consistent mogelijk het logo altijd op dezelfde plek te plaatsen. De beste plaats voor het logo is in één van de onderste hoeken van een foto. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je het logo niet al te groot maakt. Het logo mag wel leesbaar zijn, maar niet overdreven dominant in de foto. Ook moet je voorkomen dat het logo te dicht tegen de rand van de foto aanzit. Geef ook het logo aan beide zijdes voldoende ruimte. Wanneer je aan al deze punten hebt voldaan heb je het logo perfect geplaatst.

Zo maak je het watermerk transparant

Na het bedenken van een passend watermerk is het belangrijk om hier een herbruikbaar en transparant bestand van te maken. Zo’n bestand wordt ook wel een png-bestand genoemd, waarbij de transparante delen ook in het bestand bewaard zullen blijven. Gemakkelijke manieren om dit te doen is via een fotobewerkingsprogramma, zoals Adobe Photoshop. Hierbij is het slim om rekening te houden met de achtergrond van jouw watermerk. Een egale, bijvoorbeeld witte of zwarte achtergrond is gemakkelijker te bewerken. Het fotobewerkingsprogramma is namelijk in staat de vorm te onderscheiden van de achtergrond op basis van contrast. Zo maak je zelf jouw (zelfgeschreven) watermerk transparant:

Een watermerk transparant maken met Photoshop
1. Open het door jou bedachte watermerk in Photoshop. Dit kan een tekst zijn, een foto van een tekst of een (ingescande) tekening.
2. Door middel van de selectietool kun je het onderwerp (of de achtergrond) selecteren. Door de shift en/of alt-toets kun je delen van de selectie toevoegen of weglaten.
3. Indien je het onderwerp hebt geselecteerd moet je de selectie omkeren, voordat je de vervolgstap kunt zetten. Heb je de achtergrond geselecteerd? Ga dan door naar stap 4.
4. Verwijder de achtergrond. Door de selectie te maskeren. Je vindt deze optie rechtsonderin bij de lagen. Het is van belang om eerst een masker te maken, omdat dit het mogelijk maakt de randen later te verfijnen.
5. Verfijn de randen door dubbel te klikken op de laag met het masker
6. Sla de afbeelding op als een png-bestand om de transparantie te behouden.

watermerk transparant maken photoshop

Een watermerk transparant maken met je Smartphone
1. Download de app Watermerk in de App- of Playstore.
2. Open het bestand van jouw watermerk
3. Creëer een tekst of upload een bestaand ontwerp.

Naast deze app bestaan er nog meer handige apps waarmee je binnen een handomdraai jouw watermerk van een transparante achtergrond kunt voorzien, zoals:

  1. PicsArt| iOS | Android
  2. Pixelcut | iOS | Android
  3. Apowrsoft | iOS | Android

Zo zet je een watermerk op je foto’s

Voor het plaatsen van een watermerk op een foto heb je niet perse een duur fotobewerkingsprogramma nodig, hoewel het hebben van een fotoprogramma wel zijn voordelen heeft. Zo is het met betaalde programma’s zoals Adobe Lightroom mogelijk om de afbeeldingen in grote hoeveelheden te bewerken en exporteren mét watermerk. Dat scheelt behoorlijk wat tijd. Er zijn verschillende soorten watermerk. Zo is het mogelijk een eigen ontwerp op de foto te plaatsen of enkel voor tekst te kiezen. Wanneer je een eigen logo hebt gemaakt raden we aan deze in PNG formaat te hebben opgeslagen wanneer het logo transparantie moet bevatten. Hoe je een watermerk aan een foto kunt toevoegen leggen we uit voor aan de hand van handige betaalde, maar ook gratis programma’s.

Watermerk toevoegen met Adobe Photoshop
Via Photoshop is het gemakkelijk een logo toe te voegen en waar nodig te bewerken. Het grote nadeel is dat je per foto het logo handmatig toevoegt en het dus aardig arbeidsintensief is. Een watermerk plaatsen doe je door:

  1. Open de betreffende foto in Photoshop.
  2. Drag en drop het bestand van het watermerk op de in Photoshop geopende foto.
  3. Verplaats het logo en pas eventueel het formaat aan, zoals onderstaande afbeelding laat zien.
  4. Selecteer de laag van het watermerk en kies de juiste overvloeimodus om eventuele witte of zwarte achtergronden van het logo te verwijderen.
  5. Exporteer het eindresultaat op jpg formaat. Pas op dat je het origineel niet overschrijft.

Schermafbeelding 2020 02 09 om 18.01.42 Schermafbeelding 2020 02 09 om 18.26.25

Watermerk toevoegen met Adobe Lightroom
Via Lightroom is het mogelijk om een watermerk automatisch toe te voegen aan een grote hoeveelheid foto’s. Daarbij kun je kiezen voor tekst, maar ook een zelf ontworpen PNG-bestand kan worden ingeladen in Lightroom. Dit werkt als volgt:

  1. Selecteer het betreffende of de betreffende fotobestanden.
  2. Open het exporteer menu door ctrl + shift + E of command + shift + E te gebruiken.
  3. Het exporteer menu opent zich.
  4. Ga naar het kopje ‘Watermerk’ en kies voor de optie om het watermerk te bewerken.
  5. In het watermerk menu (zie onderstaande foto) kun je vervolgens een tekst of watermerk PNG toevoegen en eventuele schaduwen toevoegen.

Watermerk toevoegen met lightroom
Via de Editor in Lightroom heb je alle tools tot je beschikking om een watermerk te creëren of toevoegen.

Watermerk toevoegen met Luminar 4 (of nieuwer)

Met Luminar 4 is het ook mogelijk een watermerk toe te voegen door met lagen te werken. Dat werkt bij Luminar 4 als volgt:

  1. Open de betreffende foto
  2. Maak een nieuwe laag
  3. Voeg het watermerk toe aan een nieuwe laag
  4. Kies voor de optie ‘fit’ zodat het logo niet uit verhouding wordt getrokken
  5. Kies de geschikte blend optie om eventuele witte of zwarte achtergronden te verwijderen. Dit doe je door op de drie horizontale rondjes te klikken (optie).
  6. Verplaats het logo naar de juiste plek middels ‘layer transform’
  7. Sla het eindresultaat op

Schermafbeelding 2020 02 09 om 18.28.02 Schermafbeelding 2020 02 09 om 18.28.45

Watermerk toevoegen Online
Online zijn er diverse sites die het mogelijk maken een watermerk op 1 of soms wel meerdere foto’s tegelijk een watermerk toe te voegen. Onderstaande gratis websites zijn zo een handige manier om snel een watermerk toe te voegen:

Watermark.ws (gratis tot maximaal 25 afbeeldingen)
Watermarktool.com (gratis onbeperkt)
Picghost.com (gratis tot maximaal 40 afbeeldingen)

Zoals al naar voren kwam zijn er vele manieren om een watermerk toe te voegen of te bedenken. Wanneer je eenmaal dé handtekening voor je foto’s hebt gevonden kun je daar moeilijk van afwijken. Wat is jouw favoriete manier om een watermerk aan een foto toe te voegen? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Handige Lightroom sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Lightroom gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Lightroom actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (13)

mis ik nou het belangrijkste, hoe maak in een transparant watermerk wat ik daarna netjes in mn foto’s kan plaatsen?

Ja Patrick, dit is nu exact wat ik ook mis. Jammer dat je geen antwoord hebt gekregen.

Dag Patrick en Truus,
De mogelijkheid om het watermerk transparant te maken met Photoshop is inmiddels toegevoegd.
Met welk fotografieprogramma bewerken jullie momenteel ?

Kun je met Affinity Photo een watermerk toevoegen?

Dag Ria, dat is zeker mogelijk via het werken met lagen. Je voegt dan een PNG toe aan de nieuwe laag.

Ik heb in Ps een penseel gemaakt met mijn logo en zet het er per foto op.

Er word aangegeven dat je in luminar4 meerdere foto’s tegelijk kunt voorzien van een watermerk. Hoe kan ik dit doen? Ik ben deze bulkfunctie nog niet tegengekomen.

Dag Bennie, de bulkfunctie is helaas niet meer te gebruiken. Mocht je toch graag meerdere foto’s tegelijkertijd van een watermerk voorzien, dan raad ik aan om de afbeeldingen zonder het watermerk op te slaan en vervolgens als bulk via een gratis programma zoals watermarktool.com te voorzien van een watermerk. Dan heb je het bewerkte origineel nog altijd in je bibliotheek.

Dat is precies wat ik ook zou willen weten wat Magalie hier vraagt op 17 juni 2020

Beste Erica,

Voor het maken van een watermerk wordt vaak gebruik gemaakt van Photoshop. Soms bestaat het watermerk enkel uit tekst, dan zou je ook simpele tekst kunnen toevoegen via vele fotobewerkingsapps (ook via je smartphone). Zou je een eigen geschreven tekst willen gebruiken, dan is Photoshop een aanrader. Middels Photoshop kun je namelijk gemakkelijk een transparante achtergrond maken, waardoor je het watermerk op alle foto’s kan ‘plakken’, zoals in dit artikel is uitgelegd.

Dag Sanne,

Dank je voor bovenstaande uitleg.
Toch heb ik ook nog een vraag. Is het mogelijk om na het creëren van een watermerk in Photoshop, dit watermerk te importeren in Luminar? of bijt dit elkaar?
Vast bedankt voor je antwoord!

Beste Frank,

Uiteraard is dit mogelijk. Handige is dat Luminar ook als extensie werkt bij Photoshop, zodat je tijdens het bewerken in photoshop door kunt in Luminar of andersom. Geen negatief effect op elkaar als je het watermerk als aparte PNG afbeelding hebt opgeslagen in een geschikte kwaliteit.

Nuttig artikel! Heel fijn! En hoe maak je zelf je eigen watermerk? Kan dat ook via een site? Want dit gaat alleen over het toevoegen ervan toch?

Laat een reactie achter