Vuurwerk tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam (Foto & Verhaal)

Dit jaar was de Euromast voor de avondshow en het aansluitende vuurwerk van de Wereldhavendagen speciaal opengesteld voor publiek. Dit was mijn kans om het jaarlijks terugkerende vuurwerk van een unieke locatie te fotograferen. De jaren hiervoor was deze mogelijkheid er niet en was ik gedwongen om vanaf de kades te fotograferen. Vanaf de Euromast had ik nu een schitterend uitzicht op de Kop van Zuid, de Erasmusbrug en de Maas, vanwaar het vuurwerk afgeschoten zou gaan worden.

Om 20.00 uur stond ik in de rij voor de Euromast en nog geen vijf minuten later klapte ik mijn statief al uit. Ik had speciaal een statief meegenomen, omdat vuurwerk uit de hand fotograferen niet te doen is. Sluitertijden van een aantal seconden zijn niet vreemd en daarom is een statief echt noodzakelijk om scherpe foto’s te kunnen maken. Verder had ik mijn Sony 24-240 mm F3.5-6.5 OSS objectief mee. Met dit objectief kan ik enerzijds in groothoek fotograferen en heb ik daarnaast de mogelijkheid om een flink stuk in te kunnen zoomen. Voor deze foto heb ik uiteindelijk een brandpuntsafstand gekozen van 80mm. Op deze manier heb je toch nog een goed overzicht, maar wel een compositie die een flink stuk dichterbij is gehaald.

 

Vuurwerk wereldhavendagen 2018
EXIF: 80mm – F5.6 – 0.5sec – ISO 500

 

Nadat ik de brandpuntsafstand had bepaald, probeerde ik tijdens de vuurwerkshow met verschillende sluitertijden en ISO-waarden te fotograferen. Lange sluitertijden resulteren bij het fotograferen van vuurwerk vaak in vage strepen en kleuren, terwijl te korte sluitertijden er voor zorgen dat er weinig te zien is van het vuurwerk. Voor deze foto heb ik dan ook gekozen voor een sluitertijd van 0.5 seconden en een ISO van 500. Het is wel een kwestie van timen om de daadwerkelijke foto te maken. Net voordat het vuurwerk in de lucht zou exploderen drukte ik af. Daarnaast is het zo dat met het fotograferen van vuurwerk het belangrijk is om veel foto’s te maken. Thuis kun je in de nabewerking dan de beste exemplaren selecteren. Het is verder ook handig om gebruik te maken van een draadontspanner, zodat je zelf tijdens het vuurwerk ook nog een beetje van dit mooie schouwspel kunt genieten.

Tijdens de nabewerking in Lightroom heb ik niet zoveel meer hoeven aanpassen, omdat ik de meeste instellingen al op mijn camera had ingesteld. De hooglichten heb ik een stuk naar beneden getrokken om de nacht zo goed mogelijk te benadrukken en de schaduw in de foto heb wat weggehaald. Dit moest ook wel, omdat ik van de Euromast heb gefotografeerd en ik de gebouwen op de voorgrond niet kon verlichten. Daarnaast heb ik de scherpte en het contrast in de foto iets aangescherpt, zodat de kleuren van het vuurwerk goed en duidelijk te zien zijn.

Al met al blijft het lastig om goede vuurwerkfoto’s te maken. Het belangrijkste is, vind ik, om van het moment te genieten. Hopelijk houd je er dan ook nog een aantal goede foto’s aan over. In dit geval vind ik dat dit met deze foto prima gelukt is.

Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "Vuurwerk tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam (Foto & Verhaal)"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE