Een nieuw objectief kopen, wel of geen beeldstabilisatie

Wanneer je een nieuw objectief wilt kopen, heb je een hele hoop verschillende opties. Een van deze opties is de keuze voor wel of geen beeldstabilisatie. Vandaag vertel ik jullie waarom dit wel of niet een voordeel biedt!

Waarom wel?

Meer licht

Het grootste voordeel van beeldstabilisatie is dat je een langere sluitertijd kunt gebruiken. Een langere sluitertijd zorgt voor meer licht op je sensor, maar normaal gesproken ook voor meer beweging in je foto. Door trillingen, van bijvoorbeeld je hand, kan dan de hele foto bewogen raken. Beeldstabilisatie vangt deze trilling op. Dit betekent dus dat je met een langzamere sluitertijd kunt blijven fotograferen, maar alsnog een mooi bevroren foto krijgt. Dit is dus perfect in situaties met weinig licht. Let er wel op dat beeldstabilisatie alleen de trillingen van je hand opvangt en dus niks aan de beweging van het onderwerp doet, hier kom ik verder in het artikel nog op terug.

Filmen

Gebruik je je camera ook af en toe om te filmen? Dan is beeldstabilisatie zeker geen overbodige luxe. Beeldstabilisatie vangt ook tijdens het filmen kleine bewegingen op. Misschien heb je weleens een filmpje met behoorlijk wat trillingen gezien en ervaren dat dit vrij afleidend werkt. Een mooi vloeiend beeld zorgt daarentegen meteen voor een mooi rustig resultaat.

Waarom niet?

Actiefoto’s

Beeldstabilisatie heeft niet altijd een meerwaarde. Een van de soorten fotografie waarbij het niet uitmaakt of je objectief wel of geen beeldstabilisatie heeft, is bij actiefotografie. Bij actiefoto’s kies je namelijk altijd voor een sluitertijd welke snel genoeg is om je onderwerp te bevriezen. Deze sluitertijd is normaal gesproken ook altijd snel genoeg om je eigen trillingen te bevriezen. Daarnaast compenseert beeldstabilisatie alleen handtrillingen en heeft het dus geen invloed op de beweging van je onderwerp.

Statief

Daarnaast bestaat er ook nog een ander hulpmiddel om trillingen te voorkomen, namelijk een statief. Bij een statief is er geen sprake van handtrillingen en heeft beeldstabilisatie dus geen functie. Het kan hier zelfs tegen je werken doordat de beeldstabilisatie steeds blijft corrigeren voor bewegingen die er niet zijn. Dit kan uiteindelijk dus ook iets van onscherpte veroorzaken en daarom wordt altijd geadviseerd om de beeldstabilisatie tijdens het fotograferen met een statief uit te zetten.

Brandpuntafstand

De hoeveelheid trilling is verder ook afhankelijk van de brandpuntafstand (aantal mm) van je objectief. Bij een telelens is trilling namelijk veel eerder te zien dan bij een groothoek. En bij een groothoek kun je dus langer, zonder beeldstabilisatie uit de hand blijven fotograferen.

Kosten

Als je bovenstaande voor en nadelen leest denk je misschien “Waarom zou ik niet gewoon voor een objectief met beeldstabilisatie gaan en het alleen gebruiken wanneer ik het nodig heb”. Dat is zeker een optie, want beeldstabilisatie kun je namelijk aan en uit zetten. Helaas zijn objectieven met beeldstabilisatie vaak een stuk duurder dan de versie zonder. Nu moet ik er wel bij vertellen dat de bouwkwaliteit van deze lenzen meestal ook een stukje beter is, dus dat is ook een oorzaak van het prijsverschil. En dit stukje extra bouwkwaliteit kan natuurlijk ook meespelen in je uiteindelijke keuze voor je objectief. Maar mocht je nu twee verder identieke objectieven hebben, met als enige verschil wel of geen beeldstabilisatie, ga dan zeker bij jezelf na of de beeldstabilisatie het prijsverschil waard vindt.

Laat een reactie achter