15 vuurwerk fotografie tips

Vuurwerk fotograferen is leuk om te doen, maar zeker niet makkelijk! Misschien ben jij na een vuurwerkshow thuisgekomen met foto’s die onscherp zijn, of je ziet helemaal geen vuurwerk, maar alleen maar een donkere lucht. In dit artikel geven wij een aantal tips voor het fotograferen van vuurwerk, zodat je voortaan thuiskomt met betere en mooiere vuurwerkfoto’s. Je kunt dan ook achteraf nog genieten van het vuurwerk!

Inhoud van dit artikel:
1. Het belang van stabiliteit
2. Gebruik een statief
3. Lenzen voor het fotograferen van vuurwerk
4. Vermijd het gebruik van filters
5. Fotografeer in de manuele stand
6. Gebruik een lage ISO-waarde
7. Zet ruisonderdrukking uit
8. Speel met de sluitertijd
9. Scherpstellen bij vuurwerk fotografie
10. Kies een goede locatie
11. Pas op voor kruitdampen
12. Vuurwerk fotograferen vanuit de hand
13. Niet flitsen
14. Ik ga vuurwerk fotograferen en ik neem mee
15. Vuurwerkfoto’s bewerken

Het belang van stabiliteit

Stabiliteit speelt een erg belangrijke rol wanneer je vuurwerk wilt fotograferen. Omdat er in de avond en nacht weinig licht is, krijg je al snel te maken met langere sluitertijden dan gewoonlijk. Bij sluitertijden trager dan 1/125s kan al snel bewegingsonscherpte optreden. Daarom is het slim om een statief te gebruiken. Door een statief te gebruiken zorg je er niet alleen voor dat de camera stabiel staat. Je kunt ook opeens veel langere sluitertijden gebruiken. Zo brengt een statief allemaal voordelen met zich mee. Als je een compactcamera hebt, kun je eventueel een kleiner statiefje kopen. Indien je een spiegelreflexcamera hebt, dan kom je bij een iets groter statief uit. Test het statief even goed uit voordat je het koopt, want het moet echt stevig zijn, ook als het waait. Heb je nog geen statief? Bekijk dan eens onze hulpgids voor het aanschaffen van een statief. Bij het gebruik van een statief is het aan te raden om de eventuele beeldstabilisatie van je camera/objectief uit te zetten. Doe je dat niet, dan kan de beeldstabilisatie juist gaan tegenwerken en krijg je onscherpe foto’s.

cyber monday statieven

Gebruik een statief

Zoals eerder al naar voren kwam is het gebruik van een statief sterk aan te raden. Je hebt dan namelijk geen last meer van de beweging van je eigen handen. Toch is het mogelijk dat je camera trilt tijdens de opnamen. Dit kan gebeuren tijdens het indrukken van de ontspanknop. De trillingen die dan ontstaan kunnen voor onscherpte zorgen. Daarom fotograferen veel fotografen ook met een afstandsbediening. Deze zijn zowel bedraad als draadloos beschikbaar. Draadontspanners zijn niet al te duur. Voor de meeste spiegelreflexcamera’s zijn ze namelijk al te koop voor ongeveer 20 euro. Wil je weten welke draadontspanner er bij je camera past? Laat dan een reactie achter onderaan dit artikel.

Als je geen draadontspanner of afstandsbediening hebt en toch vuurwerk wilt fotograferen, kun je de zelfontspanner gebruiken. Nadat je de ontspanknop hebt ingedrukt duurt het dan een aantal seconden voordat de foto gemaakt wordt. Omdat je even moet wachten totdat de sluiter van de camera opengaat, is het wel lastiger om op het juiste moment de foto te maken.

En als laatste tip! Schakel de beeldstabilisatie van je objectief uit wanneer je vanaf een statief fotografeert. Zo voorkom je dat je camera denkt dat er trillingen zijn en dat de camera daar onnodig voor corrigeert, waardoor je een bewogen foto krijgt.

een HDR-foto maken met een afstandsbediening en een statief

Lenzen voor het fotograferen van vuurwerk

Welke objectieven kun je het beste gebruiken voor het fotograferen van vuurwerk? Dat ligt grotendeels aan het soort foto dat je graag maakt. Wanneer je een foto wilt maken waarin zowel vuurwerk als omgeving zichtbaar is, dan is een groothoeklens aan te raden. Dan krijg je het gehele spektakel mooi in een foto terug te zien. Wil je graag focussen op het vuurwerk, of sta je aan de rand van een stad of dorp? Dan is het fotograferen met een telelens juist de meest geschikte keuze. Het fotograferen met een telelens heeft als voordeel dat je kunt afwisselen door te zoomen. Daardoor is het mogelijk om het vuurwerk mooi groot in beeld te kunnen krijgen. Wanneer je gebruik maakt van een groothoeklens zou je de foto moeten bijsnijden om dit resultaat te verkrijgen. Dat heeft dan weer als nadeel dat je pixels wegsnijdt, wat er voor zorgt dat de uiteindelijke foto een lagere resolutie heeft.

Vermijd het gebruik van filters

Camerafilters bestaan er in allemaal verschillende soorten en maten. Welke filters heb je eigenlijk nodig bij het fotograferen van vuurwerk? Eigenlijk raden we het gebruik van filters af. En dat is met een goede reden. Veel mensen hebben een UV filter op hun objectief zitten ter bescherming van de frontlens. Haal dit filter eraf bij het fotograferen van vuurwerk, want een filter vergroot de kans op reflecties in het glas. Deze reflecties wil je niet in je foto krijgen, want het kan ervoor zorgen dat je foto onbruikbaar wordt.

Fotografeer in de manuele stand

Vuurwerk fotograferen kan erg lastig zijn. Zeker omdat je op vele fronten goed na moet denken. Zo word je op allerlei manieren uitgedaagd. Naast dat je natuurlijk wilt dat de foto mooi scherp is, moet het vuurwerk ook mooi duidelijk van kleur zijn. Hoe krijg je dit voor elkaar? Het beste resultaat kun je bereiken door in de manuele stand te fotograferen. Waarom? Stel dat je in de S-stand (Tv-stand bij Canon) zou fotograferen, dan zou de camera de ISO-waarde automatisch omhoog schroeven om te compenseren voor de donkere omgeving, waardoor er aardig wat ruis kan ontstaan. In de A-stand (Av-stand bij Canon) krijg je juist dat de camera zelf de sluitertijden gaat bepalen, waardoor je donkere foto’s kunt krijgen, of juist overbelichte foto’s. Dit komt doordat de camera moeilijk in kan schatten hoeveel belichting er nodig is, omdat het perfecte moment om vuurwerk te fotograferen zo plots gebeurt en ook weer snel voorbij is. Je kunt dus beter vooraf zelf de instellingen klaarzetten.

Welke instellingen kan ik het beste gebruiken?

Als je camera een manuele stand heeft, dan is het dus aan te raden om deze te gebruiken. Stel je diafragma in op ongeveer f/11 of f/14. Dit zorgt ervoor dat je voldoende scherpte in je foto hebt. De ISO-waarde kun je het best op de laagste stand instellen. Bij de meeste camera’s is dat ISO 100. Hiermee krijgt je foto de minste ruis, waardoor je de hoogste kwaliteit behoudt. De sluitertijd kun je op bulb instellen als je gebruik maakt van een draadontspanner. Je kunt in de bulb stand zelf bepalen hoelang de sluitertijd wordt. Zolang de ontspanknop ingedrukt is, blijft de sluiter open staan. Als je in een stad fotografeert, heb je veel meer omgevingslicht. Hierdoor zal je sluitertijd korter zijn dan wanneer je op het platteland vuurwerk fotografeert. Een sluitertijd tussen de 5 en 10 seconden geeft vaak een goed resultaat zonder overbelichte delen.

Vuurwerk fotograferen de ultieme helpgids voor oud en nieuw
ISO 100 | 1”| f8

Gebruik een lage ISO-waarde

Ook in het donker wil je natuurlijk scherpe foto’s van hoge kwaliteit kunnen maken. Gebruik daarom een lage ISO-waarde. Je voorkomt dan dat er ruis ontstaat. Ruis kan ervoor zorgen dat de foto minder scherp oogt en de kleuren worden fletser. Dit kan behoorlijk storend zijn in een foto. Daarnaast is ruis onhandig voor de fotograaf die de foto’s graag achteraf nabewerkt. De ruis kan het lastig maken om details naar voren te halen in foto’s. Echter heb je soms geen andere keuze dan een iets hogere ISO-waarde te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je geen statief hebt, of wanneer je een specifieke sluitertijd nodig hebt. Gelukkig is het niet onmogelijk om ruis weg te werken. Meer informatie over het reduceren van ruis bij hoge ISO-waarden vind je hier.

Zet ruisonderdrukking uit

De meeste camera’s beschikken over de optie ‘ruisonderdrukking’. Wat hierbij gebeurt is dat de camera, nadat je een foto hebt gemaakt, direct nog een extra foto maakt. De tweede foto is van dezelfde scène en wordt automatisch vergeleken met de eerst gemaakte foto. Op deze manier kan de camera onder- of overbelichte pixels vervangen met goed belichte, bruikbare pixels. Een nadeel hierbij is dat de camera iets langer bezig is om de foto te verwerken. Daardoor wordt het lastig om veel foto’s achter elkaar te maken, terwijl je dat juist nodig hebt voor het fotograferen van vuurwerk. Door veel foto’s te maken heb je meer kans om hèt moment op de foto te krijgen. Schakel daarom de ruisonderdrukking uit, indien deze aanwezig en ingeschakeld is op jouw camera.

Speel met de sluitertijd

Wanneer je vanaf een statief fotografeert, heb je aardig wat vrijheid wat betreft de sluitertijd. Het vuurwerkspektakel duurt vaak een paar minuten, soms zelfs langer. Kijk eens hoe lang het vuurwerk zichtbaar is in de lucht. Door met langere sluitertijden te fotograferen die bijvoorbeeld net zo lang zijn als de duur dat het vuurwerk in de lucht is, kun je erg mooie lange strepen licht fotograferen. Hierdoor krijg je volle bossen vuurwerk. Wanneer je voor kortere sluitertijden kiest, kan het zijn dat je enkel de ontploffing in beeld krijgt en niet de totale vorm. Onze tip is daarom om te experimenteren met de sluitertijd. Dit kan door de sluitertijd af te wisselen, of zoals eerder benoemd, de duur van het vuurwerk te meten. Zo is de kans groter dat je de foto krijgt waar je naar op zoek bent.

Scherpstellen bij vuurwerk fotografie

Een camera stelt scherp op basis van contrast. Een probleem bij het fotograferen in de nacht is dat er juist weinig contrast is, waardoor de autofocus van de camera vaak niet goed werkt. Bij het fotograferen van vuurwerk is het aan te raden om je op een deel van de lucht te concentreren. Op het moment dat er in dit deel vuurwerk te zien is, kun je proberen om snel scherp te stellen met behulp van de autofocus. Als dat lukt kun je de autofocus uitzetten en het objectief op manuele focus laten staan. De scherpstelafstand blijft in de manuele focus-stand gelijk staan. Zolang jij foto’s blijft maken van hetzelfde deel van de lucht, dan zullen je foto’s scherp zijn. Lukt bovenstaande niet, dan kun je het best direct overgaan op de manuele focus. Als er vuurwerk te zien is, ga je aan de scherpstelring draaien. Misschien is het beeld nog niet scherp bij het uiteenspatten van de eerste vuurpijl, maar wacht geduldig op de volgende en draai verder aan de scherpstelring. Uiteindelijk zal het beeld scherp worden. Je kunt nu foto’s gaan maken van al het vuurwerk dat knalt in de lucht, waarop jij manueel hebt scherpgesteld.

Om extra zeker te zijn van mooie scherpe foto’s, is het altijd slim om lekker veel foto’s achter elkaar te maken. Wil je graag extra oefenen met het scherpstellen in het donker? Oefen dan eens met sterretjes!

schersteptips in donkere situaties

Kies een goede locatie

Als je vuurwerk fotografeert is het ook belangrijk om een goede locatie uit te kiezen om te gaan staan. Bij een vuurwerkshow kan dit lastig zijn, omdat er veel mensen zijn. Een locatie met water is ideaal voor het fotograferen van vuurwerk. Het uiteenspattende vuurwerk in de lucht reflecteert mooi in het water. Deze weerspiegeling zal voor een schitterende foto zorgen. Daarnaast bewaar je dan (meer dan) voldoende afstand van het vuurwerk, vergeet namelijk niet dat veiligheid voorop staat. Waar je ook aan moet denken is hoe de wind staat. Als de wind van voren komt, moet je er rekening mee houden dat ook de rook naar je toe komt. Het is dus beter om de wind in de rug te hebben.

Pas op voor kruitdampen

Ben je op zoek naar heldere foto’s? Begin dan niet al te laat met fotograferen. Zeker wanneer er veel vuurwerk in een korte periode wordt afgestoken, kunnen de kruitdampen in de lucht blijven hangen. Dit zorgt voor een rokerige lucht, waardoor het vuurwerk minder mooi naar voren komt. Wanneer je dus op zoek bent naar scherpe foto’s waarin het vuurwerk mooi contrasteert op het zwart van de nacht, dan doe je er goed aan om tijdig te fotograferen, of als je geluk hebt, even te wachten tot de volgende lading vuurwerk de lucht in wordt geschoten. De meeste damp zal dan al verdund zijn.

Vuurwerk foto - Nationaal vuurwerk Rotterdam 2018
Aan de start van de avond is de lucht nog lekker helder en zul je minder snel last krijgen van kruitdampen

Vuurwerk fotograferen vanuit de hand

Als je besluit om vuurwerk te fotograferen zonder statief, dan is de kans groot dat je foto’s onscherp zijn door de beweging van je hand. Omdat het buiten donker is, heeft je camera een langere sluitertijd nodig. Deze duurt vaak een paar seconden, wat het onmogelijk maakt om je hand helemaal stil te houden. Je kunt dit voorkomen door het instellen van een hogere ISO-waarde. Hierdoor wordt de sluitertijd sneller, maar een nadeel van een hoge ISO-waarde is dat de kwaliteit van de foto minder wordt. Je ziet de hogere gevoeligheid van je sensor in de foto terugkomen als beeldruis, en de kleuren worden minder sprekend weergegeven. De kwaliteit kan hierdoor tegenvallen.

Ben je benieuwd naar hoe je ruis kunt verminderen of voorkomen? Lees alles over het gebruiken van ISO en welke ISO-waarde het beste is.

Extra comfort en stabiliteit met een handgrip
Met een handgrip voorkom je kramp tijdens lange sessies en verhoog je de stabiliteit

Niet flitsen

Veel mensen fotograferen op de automatische stand. In deze stand bepaalt je camera of er geflitst moet worden of niet. Als je vuurwerk gaat fotograferen, dan hoef je in ieder geval niet te flitsen. Dat heeft geen toegevoegde waarde, je probeert juist de flitsen van het vuurwerk te vangen. Zet je flitser dan ook uit.

Ik ga vuurwerk fotograferen en ik neem mee

Om extra goed voorbereid op pad te gaan, hebben wij nog een checklist. Het zou zonde zijn als je al helemaal klaar staat, wachtend op het vuurwerk, en je blijkt op dat moment nog iets te missen!

  • Camera
  • Objectieven
  • Veiligheidsbril
  • Statief
  • Draadontspanner, draadloze afstandsbediening of app (indien jouw camera de mogelijkheid heeft om een app als ontspanner te gebruiken)
  • Extra accu’s
  • Een (snel) SD-kaartje

Vuurwerkfoto’s bewerken

Bewerk je graag je foto’s? Dan raden wij altijd aan om in RAW te fotograferen. Door in RAW te fotograferen heb je meer mogelijkheden om de foto’s na afloop na te bewerken. Tussen JPG en RAW zitten een aantal verschillen. Deze lees je hier. Het nabewerken van een vuurwerkfoto is erg leuk om te doen. Zeker omdat je tijdens het fotograferen mogelijk veel foto’s hebt gemaakt en amper de tijd hebt gehad om deze goed te kunnen bekijken. Verwijder nooit foto’s tijdens het fotograferen, want het kan net gebeuren dat je dat perfecte plaatje per ongeluk verwijdert. Voor het nabewerken van vuurwerkfoto’s zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om je foto te verbeteren.

Hooglichten aanpassen
Door de hooglichten naar beneden te halen zorg je ervoor dat het hart van het vuurwerk minder fel wordt, waardoor er meer details zichtbaar worden.

Verhoog het contrast
Door het contrast te verhogen kun je heel snel de zichtbaarheid van het vuurwerk verbeteren. Er zijn al redelijk veel contrasten aanwezig, namelijk het vuurwerk op de donkere avondlucht, en door het contrast te verhogen zal het effect nog duidelijker zichtbaar zijn.

Kleuren aanpassen
Door de kleuren intenser te maken, kun je jouw foto’s net een stuk extra kracht geven.

Nevel verwijderen
Door nevel te verwijderen kun je ervoor zorgen dat je minder last hebt van kruitdampen in je foto. De lichte waas wordt dan weggefilterd, zoals dat bij echte nevel ook gebeurt.

Foto bijsnijden
Je hebt niet altijd in de hand hoe je compositie achteraf over zal komen. Zeker bij vuurwerk is het lastig te voorspellen hoe groot het vuurwerk zal zijn en waar deze precies in de foto zal komen. Lege vlakken in de lucht zullen dan al gauw voor afleiding kunnen zorgen. Snijd daarom je foto wat bij om tot een spannende en prettige compositie te komen. Let er wel op dat je dan pixels wegsnijdt, waardoor de uiteindelijke resolutie minder hoog zal zijn. Zeker wanneer je van plan bent je foto’s af te drukken, kan dit van belang zijn.

Heb je nog vragen?

Ik hoop dat je iets hebt aan de bovenstaande tips. Heb je nog vragen over het fotograferen van vuurwerk? Laat dan een reactie achter, ik zal je vraag graag beantwoorden.

Reacties (8)

Hoi Mark

Gister heb ik al geprobeerd met sterretjes. Voor de eerste keer was ik wel tevreden. In dit artikel staan de instellingen op manueel, terwijl in het boek gaat over de sluitertijd. Wat is nu het beste? Gister liep ik tegen het probleem aan dat als mijn zoon iets te ver van mij af stond het diafragma bleef zoeken. En ik dan niet kon fotograferen.

Het kan beide goed werken, net wat jij het fijnste vind eigenlijk. In de manuele stand kan je natuurlijk alles zelf instellen maar in de S stand (sluitertijd voorkeuze) kan jij je richten op de sluitertijd. In de manuele stand kan je zelf kiezen voor een diafragma waarde (bijvoorbeeld F8 of F11) voor een mooie scherptediepte en daarna de sluitertijd zelf instellen naar wens. Let wel op dat je op statief werkt! 🙂

superstukje waar we de komende periode veel aan zullen hebben. dank je!
Ik heb een canon EOS 70D, kan je me vertellen welke draadontspanner ik best aanschaf? Met kerst krijg ik een statief, dus dat stuk zit al goed normaal 🙂
bedankt!

De Canon RS-60E3 is een goede voor jouw camera.

Beste mark,
Een dome vraag mischien maar heeft ee nikon d3200 ook een bulb stand? Wil vanavond foto’s gaan maken maar kan geen bulb stand vinden
Mvg, daan

Ja alle spiegelreflexen hebben een bulb stand. Je moet het programmawiel dan op M (manueel) zetten de de sluitertijd net zo lang aanpassen tot er bulb verschijnt. De snelste sluitertijd van de D3200 is 1/4000 sec., de langzaamste 30 sec. en daarna komt de bulb.

Geweldig ik heb het gevonden.
Kan ik mooi nog even oefenen.
Alvast een goed uiteinde en een heel goed nieuwjaar!

Bedankt Marc voor de info wat het fotograferen van vuurwerk betreft. Met al die info zal het ons zeker wel lukken. Prettige eindejaarsfeesten

Laat een reactie achter