Fotograferen met een nachtfilter

De avond valt! Tijdens de wintermaanden zijn zijn de nachten langer en begint de zonsondergang eerder op de dag. Dat klinkt als muziek in de oren van de nachtfotograaf, die er graag tijdens de avond op uit gaat. De donkere sfeer, gezellige lampjes en prachtig verlichte gebouwen vallen extra op. Ook de nachtfotograaf pakt voor deze fascinerende onderwerpen graag de camera erbij. De camera wordt vakkundig op het statief gezet. Vanuit de cameratas komt al gauw het nachtfilter tevoorschijn. Klaar om te fotograferen! In dit artikel nemen we je mee langs de voordelen van het nachtfilter en hoe dit filter jouw foto’s kan verbeteren.

De functie van het nachtfilter

Het fotograferen met lensfilters maakt het mogelijk om bepaald licht weg te filteren tijdens het fotograferen of eventueel kleureffecten toe te voegen. Bij het nachtfilter (ook wel natural night filter of light pollution filter genoemd) zet je een filter met een magenta/blauwe kleur voor je objectief. Hiermee kun je de lichtvervuiling, met name te zien bij laaghangende bewolking, van kleur veranderen. Bij veel lichtvervuiling is de kans groot dat de lucht oranje kleurt, en dat ziet er bij avondfoto’s meestal minder mooi uit. Juist het kleurcontrast van een blauwe lucht en de warme lichtbronnen in de stad worden doorgaans als mooi ervaren. Het nachtfilter zorgt er dus voor dat de lichtvervuiling minder duidelijk in de foto zichtbaar is.

In onderstaande foto is goed te zien hoe de oranje gloed van lichtbronnen ervoor zorgt dat deze kleurtinten ook in de lucht zichtbaar worden.

nachtfilter fotograferen tips

Foto: Xanne Paulissen | Locatie: Dublin | 1.6s, f/13, iso 100 | Zonder nachtfilter

Mogelijk zou je normaal gesproken de oranje kleurtint corrigeren middels de witbalans. Door de witbalans aan te passen beïnvloed je namelijk ook de kleuren in de foto door deze te compenseren om tot een realistische kleurweergave te komen. Om dit te kunnen doen is het noodzakelijk om in RAW te fotograferen. Het komt regelmatig voor dat de oranje kleurtinten nog steeds overheersen, zelfs op de meest koele witbalansinstelling. In zo’n situatie zou het nachtfilter de ideale oplossing zijn om toch de koelere kleuren te verkrijgen.

Is een nachtfilter echt een must voor iedere fotograaf?
Fotografeer je sporadisch in de avond? Dan is het de investering misschien niet waard, maar als nachtfotografie echt jouw favoriete fotografiegenre is, is een nachtfilter zeker aan te raden. Met een nachtfilter kun je in alle weersomstandigheden uit de voeten kan. Uiteindelijk kun je de foto tijdens het fotograferen al direct goed van kleur krijgen, dat scheelt weer tijd in de nabewerking.

De onderstaande foto is gemaakt met een nachtfilter en geeft direct een mooier kleurcontrast.

nachtfilter fotograferen tips uitleg

Foto: Xanne Paulissen | Locatie: Dublin | 1.6s, f/13, iso 100 | Met nachtfilter

Meer leren over avondfotografie

Ben je nieuwsgierig geworden naar avondfotografie en wil je graag meer uit je camera leren halen? Ga met ons mee tijdens een workshop avondfotografie! Onze ervaren docenten, gespecialiseerd in nachtfotografie, zullen je begeleiden bij elke stap aan de hand van leerzame opdrachten. De workshop avondfotografie wordt gegeven in meer dan 10 verschillende steden! Tijdens deze workshop leer je meer over het fotograferen van stadslandschappen in het donker en ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een scherpe foto.

Reacties (1)

Goed artikel. Echter ik kan er niks aan doen, maar de foto zonder nachtfilter vind ik mooier. Lichtbronnen stralen altijd uit naar de lucht. Ik zou dat niet wegfilteren, het maakt de foto sterieler en de foto saaier.

Laat een reactie achter