De 4 meest gemaakte fouten in een compositie

De compositie is één van de belangrijkste aspecten in een goede foto. Toch gaat het regelmatig fout. Dit is niet erg, want je kan een onderwerp op vele manieren vastleggen en niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Fouten herkennen en die vervolgens verbeteren is hierin de sleutel. In dit artikel lees je de vier meest gemaakte fouten op het gebied van compositie en lees je waarom bepaalde aspecten in een composities goed werken.

Inhoud van dit artikel:
1. Het leren van de regel van derden en niets anders
2. Niets plaatsen in de voorgrond
3. Niet genoeg aandacht schenken aan de achtergrond
4. Niet genoeg oog hebben voor je onderwerp
5. Conclusie

Fout 1: Het leren van de regel van derden en niets anders

De regel van derden is vaak het eerste wat je leert. Dat is goed, want het is belangrijk om de regel van derden te begrijpen. Maar de fout die sommige fotografen maken is dat ze nooit kijken naar andere mogelijke composities.

Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande foto. Deze boom is geplaatst volgens de regel van derden. Maar dat is niet de enige compositieregel die je uit deze foto kunt halen.

Er zijn in deze foto andere factoren te zien die de foto interessant maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van negatieve ruimte. Ditcreëert een gevoel van ruimte en rust. De boom is het belangrijkste punt en er is niets om mee te concurreren. De omgeving rondom de boom is vervaagd wat een dromerig gevoel geeft, een gevoel van diepte en het geeft de boom de volledige aandacht.

Zoals je ziet gebeurt er veel meer in deze foto vanuit het oogpunt van compositie, dan gewoon de boom op een derde plaatsen. Zodra je begrijpt hoe deze ideeën werken, kun je ze op andere foto’s gebruiken en tegelijk je compositie verbeteren.

Andere composities die er bestaan zijn:

Enkele van deze rasters zijn ook bij Adobe Lightroom of Photoshop te zien. Dit kan erg handig zijn voor het bewerken van je foto’s.

Fout 2: niets plaatsen in de voorgrond

Dit is een veelgemaakte fout bij landschapsfotografie, maar je ziet het ook vaak in andere vormen van fotografie; niets plaatsen in de voorgrond van je foto. Het idee van iets in de voorgrond plaatsen klinkt vreemd, maar als je erover na gaat denken is het best logisch. Kijk eens naar onderstaande foto.

compositie voorgrond fotograaf aarti krishnan

De foto is gemaakt met een groothoeklens en het vertelt een verhaal over een marktkoopman. Het gebruik van het zoomobjectief helpt hier bij het verkrijgen van een onscherpe voorgrond. Oftewel kleine scherptediepte. De stapels groenten op de voorgrond en de weegschaal op de achtergrond bieden deze context. Zonder de groenten en de weegschaal kan je niet zien dat het gaat om een marktkoopman. Daarnaast geven de voorgrond elementen je het gevoel erbij te zijn.

Door iets in de voorgrond van je foto te plaatsen creëer je meer interesse, diepte en context. Je ziet meer van het totale plaatje en kunt het complete verhaal ermee vertellen. Als je de groenten en de weegschaal niet zou laten zien in deze foto, dan zou het slechts een portret zijn van een persoon. Nu verteld je foto echt een verhaal.

voorgrondelement landschapsfotografie

Ook bij landschapsfotografie zorgen voorgrond elementen voor meer diepte, maar ook dat het oog door de hele foto wordt geleidt. 

Fout 3: niet genoeg aandacht schenken aan de achtergrond

De voorgrond is belangrijk, maar de achtergrond mag ook niet worden vergeten. Scherpe achtergronden komen veel voor in documentaire stijlen van fotografie en kunnen helpen een verhaal over het hoofdonderwerp te vertellen. Bijvoorbeeld, in de onderstaande foto zijn het hoofdonderwerp de drie mannen op de foto – de kapper, zijn klant en de man die links in beeld op de stoel zit.

achtergrond compositie fotograaf stefan lorentz

De achtergrond van de foto is onscherp door het gebruik van een open diafragma. Als je niet duidelijk zou zien dat de man geschoren wordt, dan zou jeniet snel kunnen zien dat het hier gaat om een kapper. Als de achtergrond scherp was geweest, dan had je veel meer kunnen zien. Je had bijvoorbeeld gereedschappen en producten kunnen zien.

Soms moet je de achtergrond vervagen om afleiding uit de foto te verwijderen en om het onderwerp de volledige aandacht te geven. Een goede fotograaf weet wanneer de achtergrond moet worden vervaagd en wanneer deze scherp moet blijven. In sommige portretten kan je een groot diafragma gebruiken om de achtergrond te vervagen en het onderwerp in de spotlight te zetten.

Fout 4: niet genoeg oog hebben voor je onderwerp

De laatste algemene compositie fout die fotografen regelmatig maken, is dat je het onderwerp niet genoeg op verschillende manieren bekijkt. Een onderwerp kan vaak op vele verschillende manieren gefotografeerd worden en de een is mooier dan de andere. Dit betekent dat je meerdere foto’s maakt totdat je alle creatieve mogelijkheden hebt gehad. Soms zijn dit maar drie of vier foto’s voordat je het weet. Op andere momenten kunnen dit er 20 of 30 zijn. Hoe dan ook, het idee is om verschillende composities te bekijken en dat kan je het best bekijken door de zoeker van je camera.

De reden waarom dit werkt is omdat het eerste gezichtspunt dat je gebruikt niet per sé het beste is. Het is misschien mooi, maar het kan beter. Als je de mogelijkheid hebt is het een goed idee om verschillende gezichtspunten, verschillende brandpuntsafstanden en misschien zelfs verschillende instellingen voor diafragma en sluitertijd te proberen. Stel jezelf altijd de vraag tijdens het fotograferen: hoe kan ik de foto interessanter en mooier maken? Wil ik het hele onderwerp wel in beeld (beeldvullende foto)? En wat gebeurd er als ik dingen weglaat van het onderwerp?

Misschien moet je meer aandacht besteden aan de achtergrond. Misschien moet je een aantal interessante voorgrond details toevoegen. Misschien profiteert de foto van een deel van de negatieve ruimte of een langzamere sluitertijd om delen ervan te vervagen. De juiste compositie is afhankelijk van het onderwerp en hoeveel tijd je hebt om het te bekijken.

conclusie

Er zijn veel fouten die je kunt maken als het gaat om de compositie, maar dit zijn de meest voorkomende fouten die je regelmatig ziet. Welke compositiefouten heb jij mensen zien maken en aan welke fout maak je jezelf schuldig? Nogmaals, fouten maken mag! Het maakt je foto’s beter en beter als je van je fouten kunt leren.

Reacties (3)

Weer een fijn stukje. Bedankt.

Dat is een goed artikel Mark. 4 fouten bij compositie. 👍👍

Jammer dat je de nachtfoto verder niet bespreekt in het kopje over compositie.
Verder is het fijn weer tips te krijgen over compositie en achtergrond.

Laat een reactie achter