Verschillende compositie rasters tonen in Adobe Lightroom

Welkom bij deze nieuwe video van De Rooij Fotografie. In deze video krijg je een tip voor de ontwikkelmodule in Adobe Lightroom, specifiek over compositie rasters. Het gaat over het maken van een uitsnede van een foto, maar met de juiste toetscombinatie op je toetsenbord kan je daar nog net iets meer uit halen dan je misschien tot nu toe weet.

 
We zitten in Adobe Lightroom en selecteren een foto. We gaan vervolgens naar de module ‘Ontwikkelen’ en klikken op het icoon van de Uitsnijdbedekking (sneltoets R) om de foto te kunnen bijsnijden. Wat je ziet als je deze functie selecteert is dat er verticale en horizontale lijnen over je foto heen worden geplaatst. Het is een handig raster om te kunnen gebruiken, omdat je gemakkelijk je foto recht kunt zetten. Het kan echter gebeuren dat je een specifieke compositieregel wilt toepassen of wilt controleren. Wat je dan kunt doen is drukken op de toets ‘O’. Je ziet dat er vervolgens een ander raster verschijnt. Druk je nog een keer op ‘O’, dan krijg je nog een ander raster te zien. Zo kan je door blijven gaan en kiezen uit een aantal verschillende rasters, passend bij jouw behoeftes.

Wellicht vind je het standaard raster genoeg, maar mocht je dus een andere compositie willen toepassen of controleren, druk dan op de toets ‘o’ en je kan je raster veranderen. Wij zijn erg benieuwd naar jouw reactie over deze tip. Laat je reactie achter onder dit bericht of op onze Facebook pagina.

 

Online Cursus Adobe Lightroom Classic CC Gratis Mini Cursus Adobe Lightroom Classic CC

5 responses on "Verschillende compositie rasters tonen in Adobe Lightroom"

  1. Dank je wel!
    Is er ook een sneltoets om bv. het spiraal of één van de andere rasters te draaien, horizontaal “flippen” bv.?

  2. Dank je wel, Mark. Ik gebruik LR al een poosje, maar had deze optie niet paraat. Handig!

  3. joketimmer1954@hotmail.com23 juli 2018 at 21:50Beantwoorden

    Top, ik ben nog niet zolang een Lightroom gebruiker. Mijn raster was veranderd, met deze tip weet ik het weer terug te zetten, of een ander raster te gebruiken.

    Dank je.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE