Dansvoorstelling in de schijnwerpers door Dennis Bossaert – (foto interview #17)

In deze rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf. Ben je nog geen lid van een fotoclub of ben je nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Via de fotoclub worden regelmatig leuke foto-opdrachten, uitjes en exclusieve webinars gehouden. Lid worden is voor iedereen mogelijk. Bezoek onze website of klik op de link voor meer informatie. 

het foto interview met clubliD Dennis Bossaert

dennis bosaert

Fotograaf: Dennis Bossaert

Camera-instellingen

Camera: Canon 6D Mark II
Objectief: EF24-70mm f/2.8L II USM

Diafragma: F4
Sluitertijden: 1/200s
Iso: 8000
Brandpunt: 70 mm

Hoe is de foto tot stand gekomen?

Deze foto is genomen tijdens een dansvoorstelling van de lokale ballet- en dansstudio. Tweemaal per jaar betreden zij met hun leerlingen het theater: een keer in de zomer voor alle groepen en in de winter exclusief voor de selectie leerlingen. Op verzoek van de dansschool mocht ik tijdens de zomer van 2023 de foto’s maken, een uitdaging die ik graag aanging, ondanks mijn onervarenheid op dit gebied.

Het fotograferen in een theater beperkte mijn mogelijkheden voor geschikte posities aanzienlijk. Vaak bevind je je aan de zijkant van de zaal en kijk je op elke foto recht de coulissen in, wat potentieel storend kan zijn. Tijdens de voorstelling is het niet mogelijk om van positie te wisselen, dus de keuze vooraf is meteen definitief.

Waarom heb je voor deze camera-instellingen gekozen?

Het fotograferen van dansers in een theater is uitdagend vanwege het beperkte licht en de voortdurende veranderingen in lichtintensiteit en -plaatsing. Dansers bewegen over het algemeen snel, waardoor het kiezen van de juiste instellingen voor belichting een uitdaging is. Omdat ik destijds niet veel ervaring had met dergelijke omstandigheden, zocht ik voortdurend naar de meest ideale instellingen. Misschien zou een diafragma van f/2.8 een betere keuze zijn geweest om de ISO-waarde van 8000 naar beneden te brengen.

Achteraf heb ik de foto in Lightroom bewerkt. Ik heb niets aan de witbalans veranderd, maar wel de belichting iets verminderd, contrast toegevoegd, en enkele aanpassingen gemaakt aan hooglichten en schaduwen. Wat nevel werd verwijderd, aangezien de techniek vaak met rookmachines werkt, wat echt hielp. Levendigheid/verzadiging heb ik ongewijzigd gelaten. Uiteraard heb ik ook lichtjes de schuifjes voor ruisreductie en verscherping aangepast.

Tegenwoordig fotografeer ik dergelijke voorstellingen vaker en werk ik vooral met een sluitertijd van 1/250 sec en een vast diafragma van f/2.8 om de automatisch gekozen ISO-waarde zo laag mogelijk te houden. De camera is zo ingesteld dat de ISO-waarde niet het maximale bereik kan overschrijden. Spotmeting werkt vaak het beste als lichtmeting.

Welk doel had je bij het maken van de foto?

Het doel was om zoveel mogelijk leerlingen van de dansschool vast te leggen, zodat ze gratis mooie foto’s van zichzelf konden downloaden in een online fotoalbum. Bij voorkeur wilde ik momenten vastleggen waarop ze karakteristieke dansbewegingen uitvoerden. De sfeer van de foto moest nauw aansluiten bij de theaterervaring op dat moment.

Wat voor tips zou je geven aan andere fotografen voor een vergelijkbare foto?

Om te beginnen moet je toestemming hebben om foto’s te maken. Het is nuttig als je vooraf op de hoogte bent van wat er gaat gebeuren. Het gebruik van een lichtsterk objectief en een camera met minimale ruis bij hogere ISO-waarden is essentieel. Ik raad aan om vertrouwd te raken met spotmeting voor optimale belichting, omdat een gewogen gemiddelde snel leidt tot over- of onderbelichte delen van de foto.

lid worden van de photo inspiration club?

Ben je op zoek naar een stok achter de deur? Of wil je meer met fotografie gaan doen, maar weet je niet waar je kunt beginnen? Bij de Photo Inspiration Club gaat alles over (samen) fotograferen. Wordt verrast met een maandelijkse uitdaging, daag jezelf uit door met anderen op stap te gaan of leer door te reageren en reacties terug te krijgen op je eigen foto’s! Meer informatie over onze fotoclub vind je via deze link.

Laat een reactie achter