Hooglichten bewerken met het aanpassingspenseel in Lightroom Classic CC

Hooglichten bewerken. Ben jij er al mee bezig? Door de hooglichten te bewerken kun je de details in de lichte delen van een foto verbeteren. Dat is handig wanneer er veel heldere kleuren in een foto zichtbaar zijn. In dit artikel laten we stap voor stap zien hoe je met het aanpassingspenseel nóg specifieker jouw foto’s kunt bewerken.

Wat zijn hooglichten in foto’s?

Hooglichten worden vaak verward met ‘witte tinten’. Ook in Lightroom is deze bewerkingsoptie beschikbaar. Door de schuif van witte tinten te verplaatsen, lijkt het al snel invloed te hebben op een groot deel van de foto. In werkelijkheid is dat niet zo, maar door de schuifbalk op +100 te zetten zie je toch een behoorlijk verschil. Met hooglichten ga je iets subtieler te werk. Je kunt met die schuifbalk vrij gemakkelijk extra details in de foto zichtbaar maken (of juist doen wegnemen). Meestal gebruiken we de schuifbalk hooglichten om juist overbelichte delen meer detail te geven. Dat werkt vaak prima, maar het heeft wel invloed op alle hooglichten in de foto terwijl de overbelichting soms maar in een klein deel van de foto aanwezig is.

Hooglichten bewerken met het aanpassingspenseel

In onderstaande video laten we zien hoe je specifieke gedeelten in de foto aan kunt passen. Een van de voordelen van het aanpassingspenseel is dat je het licht van lantaarnpalen en andere lichtbronnen niet alleen kunt dimmen, maar je kunt daarbij ook de details naar voren halen. Zo kun je de gewenste aanpassingen maken, zonder de hele foto te beïnvloeden. Om het meeste uit je fotobewerkingen te halen raden we je wel aan om in RAW te fotograferen. RAW bestanden zijn groter dan een JPEG bestand, maar hebben als voordeel dat ze meer detail-, kleur- en belichtingsinformatie bewaren. Alle opgeslagen informatie maakt het mogelijk om met programma’s die RAW-bestanden ondersteunen, zoals Lightroom, de foto’s op en top te bewerken. Vervolgens exporteer je de foto naar een JPEG bestand, zodat de foto helemaal klaar is om gezien te worden.

Door het aanpassingspenseel te gebruiken kun je de intensiteit van de lichtbronnen in de foto aanpassen. Natuurlijk is de functie ook handig bij landschappen en soms ook portretten.

Meer uit Lightroom Classic CC halen?

Ben je in het bezit van Lightroom of denk je erover na om Lightroom aan te schaffen? Bij De Rooij Fotografie hebben we een breed aanbod aan inspirerende cursussen. Zo is het mogelijk een online cursus Adobe Lightroom te volgen, waarbij je op je eigen tempo alles over Lightroom kunt leren. Het is daarnaast ook mogelijk om op locatie de 2-daagse workshop Lightroom te volgen. Deze workshop wordt in Amsterdam en Rotterdam gegeven. Ben je wel geïnteresseerd, maar komt de datum niet zo goed uit? Meld jezelf dan aan via het interesseformulier en wordt via de mail op de hoogte gehouden van de nieuwste data.

Gratis Cursus Adobe Lightroom

2 responses on "Hooglichten bewerken met het aanpassingspenseel in Lightroom Classic CC"

  1. Bedankt Mark duidelijk.

  2. Weer wat geleerd! De manier van uitleggen is rustig, duidelijk en prettig. Bedankt!

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE