Hooglichten bewerken met het aanpassingspenseel in Lightroom Classic CC

Hooglichten bewerken. Ben jij er al mee bezig? Door de hooglichten te bewerken kun je de details in de lichte delen van een foto verbeteren. Dat is handig wanneer er veel heldere kleuren in een foto zichtbaar zijn. In dit artikel laten we stap voor stap zien hoe je met het aanpassingspenseel nóg specifieker jouw foto’s kunt bewerken.

Wat zijn hooglichten in foto’s?

Hooglichten worden vaak verward met ‘witte tinten’. Ook in Lightroom is deze bewerkingsoptie beschikbaar. Door de schuif van witte tinten te verplaatsen, lijkt het al snel invloed te hebben op een groot deel van de foto. In werkelijkheid is dat niet zo, maar door de schuifbalk op +100 te zetten zie je toch een behoorlijk verschil. Met hooglichten ga je iets subtieler te werk. Je kunt met die schuifbalk vrij gemakkelijk extra details in de foto zichtbaar maken (of juist doen wegnemen). Meestal gebruiken we de schuifbalk hooglichten om juist overbelichte delen meer detail te geven. Dat werkt vaak prima, maar het heeft wel invloed op alle hooglichten in de foto terwijl de overbelichting soms maar in een klein deel van de foto aanwezig is.

Hooglichten bewerken met het aanpassingspenseel

In onderstaande video laten we zien hoe je specifieke gedeelten in de foto aan kunt passen. Een van de voordelen van het aanpassingspenseel is dat je het licht van lantaarnpalen en andere lichtbronnen niet alleen kunt dimmen, maar je kunt daarbij ook de details naar voren halen. Zo kun je de gewenste aanpassingen maken, zonder de hele foto te beïnvloeden. Om het meeste uit je fotobewerkingen te halen raden we je wel aan om in RAW te fotograferen. RAW-bestanden zijn groter dan een JPEG-bestand, maar hebben als voordeel dat ze meer detail-, kleur- en belichtingsinformatie bewaren. Alle opgeslagen informatie maakt het mogelijk om met programma’s die RAW-bestanden ondersteunen, zoals Lightroom, de foto’s op en top te bewerken. Vervolgens exporteer je de foto naar een JPEG-bestand, zodat de foto helemaal klaar is om gezien te worden.

Door het aanpassingspenseel te gebruiken kun je de intensiteit van de lichtbronnen in de foto aanpassen. Natuurlijk is de functie ook handig bij landschappen en soms ook portretten.

Meer uit Lightroom Classic CC halen?

Voor iedereen die echt de beste resultaten wilt behalen met Lightroom, hebben wij een complete online cursus Adobe Lightroom. Na aanmelding kun je direct van start en krijg je toegang tot ruim 100 lessen waarin je stap voor stap alle mogelijkheden van Lightroom Classic ontdekt.

Leer jij liever in een leslokaal? Wij organiseren regelmatig een cursus Adobe Lightroom op verschillende locaties. Hieronder vind je de ingeplande cursussen:

Gratis Cursus Adobe Lightroom

Handige Lightroom sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Lightroom gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Lightroom actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (4)

Als ik de twee foto’s van de markthal bekijk (VOOR en NA) zie ik eigenlijk geen verschil…. Klopt dat? Of moet ik toch naar Specsavers gaan???…..

Oh, OK… Nu ik ook de video heb bekeken kan ik het verschil inderdaad zien. Mijn oog moet nog meer verfijnd leren kijken blijkbaar 🙂

Bedankt Mark duidelijk.

Weer wat geleerd! De manier van uitleggen is rustig, duidelijk en prettig. Bedankt!

Laat een reactie achter