De 8 fases voor betere foto’s

Leren fotograferen is wat veel mensen willen én waar ze ook mee beginnen. Al die mooie foto’s in magazines, (foto)boeken en op Instagram. Dat wil jij toch ook kunnen? Zelf ben ik op jonge leeftijd met fotografie begonnen en geef ik inmiddels al bijna 10 jaar fotografie cursussen en workshops.

Het grappige is dat ik wekelijks cursisten zie die tegen dingen aanlopen waarmee ik in het verleden ook problemen had. Het is dus heel herkenbaar voor mij. Zelf heb ik de problemen denk ik niet op de meest effectieve methode opgelost, want ik ging van alles proberen. Vaak zonder succes… en uiteindelijk, na vele pogingen, met succes.

Doordat alles zo herkenbaar is voor mij heb ik verschillende fases in het leerproces om betere foto’s te maken ontdekt. Ik denk dat veel (amateur)fotografen door deze fasen gaan zolang ze door blijven gaan met fotografie. Helaas zijn er natuurlijk ook mensen die het op een gegeven moment opgeven. Fotografie kan je echter leren. De ene persoon heeft er misschien iets meer aanleg voor dan de andere persoon, maar zelfs als je er geen aanleg voor hebt. Geloof mij… iedereen kan leren mooie foto’s te maken.

In welke fase je ook zit, mis onze gratis lesmaterialen niet…

de Foto Challenge met 4 uitdagende opdrachten
3 mini cursussen over fotografie & fotobewerking

Fase 1: De camera waarop je verliefd wordt

Veel beginnende fotografen hebben eerst met een smartphone of simpele compact camera gefotografeerd. Het smaakt naar meer en je besluit een camera te kopen met meer mogelijkheden. Je hoeft niet meer op de automatische stand te fotograferen en je begint heel voorzichtig het programmawiel op andere standen te zetten. De foto’s zijn nog niet zoals je ze in magazines ziet…. dus je pakt de handleiding erbij. Die is zo dik dat je het nooit uitleest.

Je pakt de camera er weer bij en gaat vrolijk verder met fotograferen. Vaker vanuit de automatische stand dan op de (semi) handmatige standen, want de foto’s lijken toch echt mooier op die manier. Uiteindelijk kan het de pret niet drukken, want je hebt een mooie camera en je fotografeert het liefst… alles! Dit is ook de fase waarin je alles fotografeert. Mooie landschappen, familieleden, tijdens feestjes en in de dierentuin. Alles willen fotograferen is geen slecht iets. Ik denk dat het goed en belangrijk is om het juist wel te doen. De meeste fotografen hebben het in deze fase nog niet door, maar het is ook de fase waarin je al een voorkeur gaat ontwikkelen in welke onderwerpen je het leukst vindt om te fotograferen.

Het is ook de fase waarin je denkt aan het kopen van een telelens en misschien wil je ook nog een groothoek en macrolens erbij. Mijn advies… doe dat niet in deze fase, wacht daarmee tot minimaal fase 4. Je weet dan echt wat je nodig hebt.

Fase 2: Je haakt af of gaat door

Na fase 1 zijn er genoeg fotografen die ‘afhaken’ in de zin dat ze echt meer willen leren over fotografie. Ze maken af en toe nog foto’s, zoals op vakanties en tijdens verjaardagen, maar daar houdt het een beetje bij op. Gelukkig is er ook een deel dat zich realiseert dat die nieuwe camera echt wel meer kan dan de automatische stand. Als anderen van die mooie foto’s kunnen maken dan kan ik het toch ook?

Dat klopt, jij kan het ook! Het gaat alleen niet vanzelf. Fotografie is een tijdrovende bezigheid. De fotografen die besluiten meer te willen leren volgen vaak een basiscursus, zodat ze in ieder geval weten hoe de camera werkt. Zo’n cursus is vaak een echte eye-opener waarin je in korte tijd veel leert. De leercurve is enorm. Zelf heb ik inmiddels honderden basiscursussen gegeven en ik vind het nog steeds leuk om te zien dat cursisten binnen 10 minuten al nieuwe dingen hebben geleerd. En dan zijn we pas net begonnen.

Wij geven de basiscursus fotografie door het hele land en hebben ook een online fotografie cursus.

Leren fotograferen gaat stapsgewijs

Fase 3: Ups en downs

Met de basiskennis op zak ga je enthousiast door met fotograferen. Het lukt je om vanuit de diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze en misschien al de manuele stand om goed belichte foto’s te maken. Verder lukt het ook eindelijk scherpe foto’s te krijgen van bewegende onderwerpen en die zonsondergangen zien er ook al zoveel mooier uit!

Enkele maanden na de basiscursus ontdek je dat er maar weinig foto’s gemaakt zijn in de laatste weken. Je hebt het (te) druk met school, werk, familie of al die andere dingen die je moet doen. Je komt in de fase terecht dat je ups en downs hebt op fotografie gebied. De oorzaken van de downs zijn tijdgebrek, het ontbreken aan echte zin en eigenlijk weet je ook niet wat je moet gaan fotograferen. Je hebt alles in je woonplaats al gefotografeerd.

De 3e fase is een periode waarbij je een stok achter de deur nodig hebt. Probeer iedere keer iets nieuws te fotograferen, blijf experimenteren met je camera en zorg ervoor dat alles wat je geleerd hebt ook in je hoofd blijft hangen. Fotografeer je te lang niet… de basiskennis zal langzaam verdwijnen.

Zoek naar de stok achter de deur! Dit kan bijvoorbeeld een vervolgcursus zijn of, wat heel effectief werkt, is lid worden van een fotoclub.

Fase 4: Je hebt het helemaal te pakken

Ja! Het gaat goed. Je hebt zoveel plezier in fotografie gekregen dat je opeens geen tijdgebrek meer hebt. Veel dingen moeten opeens wijken voor de fotografie, je staat zelfs vroeg op om af en toe een zonsopkomst mee te pakken en de zonsondergangen vind je nog leuker.

Het is de fase dat je echt alles uit je camera gaat halen. De camera was een flinke investering, maar je haalt er nu genoeg voldoening uit. De investering was het echt waard! Je probeert wekelijks te fotograferen, volgt regelmatig leuke fotografie workshops of masterclasses die in het fotografie genre passen waarin je inmiddels een voorkeur voor ontwikkeld hebt en je foto’s worden beter en beter.

Een deel van de fotografen besluit in deze fase ook te starten met fotobewerking. Lange tijd heb je gedacht dat de foto direct in de camera perfect moest zijn. Gaandeweg heb je geleerd dat het zo niet werkt, zelfs in het analoge tijdperk werkte het niet op die manier. Uiteraard moet de basis natuurlijk wel goed zijn. Wil je echt naar het niveau van de mooie foto’s uit de magazines en op Instagram? Dan ontkom je niet aan het verbeteren van de kleuren, belichting en contrasten in een fotobewerkingsprogramma.

Fase 5: Dus dat is het grote geheim

Beginnen met fotobewerking is een eye-opener voor je. Dus zo doen al die professionals dat! Met relatief weinig moeite maak jij je eigen foto’s beter, maar oei…. die fotobewerkingsprogramma’s zijn zo uitgebreid. Het kost in deze fase nog zeker de nodige tijd om daar weer het maximale uit te halen. Het werpt echter haar vruchten af, want je foto’s zijn naar een hoger niveau gestegen.

Fase 6: Gebrek aan creativiteit

Allereest een applaus dat je al in deze fase gekomen bent, want velen zijn misschien al afgehaakt in een eerdere fase. Je zit in de fase dat je de camera best goed begrijpt, je hebt inmiddels een paar mooie objectieven in de tas zitten en de nodige camera filters ontbreken ook niet meer. Je worstelt alleen zo erg met creativiteit. De foto’s die je maakt zien er technisch wel goed uit, maar je bent niet creatief.

Niet creatief? Dat hoor ik heel veel fotografen zeggen, maar vaak hebben ze niet door dat ze wel creatief zijn. Het komt er alleen niet helemaal uit. Tijdens de workshops die ik geef dwing ik de deelnemers vaak creatief te handelen door een specifieke opdracht te geven. De opdracht zorgt er meestal voor dat je opeens anders moet gaan fotograferen dan je gewend bent. Paniek! Want je wilt dat hele gebouw op de foto zetten en nu sta je zo dichtbij dat het niet past. Begin nu maar eens met kijken op welke andere manier je een foto van het gebouw kan maken. Je bent uit je comfortzone, je moet nu iets anders gaan doen… dit zorgt gegarandeerd voor andere (en ja… creatievere) foto’s. Natuurlijk zijn het niet allemaal topfoto’s, maar je leert wel ontdekken dat je onderwerpen op veel verschillende manieren kunt fotograferen.

 Fotograferen buiten je comfortzone resulteert in creatieve foto's.

Fase 7: De compositie is niet zo goed

Je loopt in Rotterdam de Markthal in. Wat een geweldig dak hè? Snel pak je de camera, drukt af en je bekijkt de foto op het LCD scherm. Hmmm. De foto is niet zo mooi, want tussen de marktkramen lopen de vele toeristen, waarvan er een aantal ook met een camera in de hand staan, en het mooie dak komt niet echt goed tot uiting. Je probeert het snel op twee andere manieren, maar het resultaat is niet veel anders. Teleurgesteld loop je weer naar buiten.

Je kan technisch alles goed doen, maar compositie is ook een belangrijk onderdeel van de foto. Hiervoor kan je de vele “compositie regels” opvolgen, zoals de regel van derden of inleidende lijnen. Zelfs dan kan het bovenstaande nog gebeuren.

Cursisten helpen op gebied van compositie is misschien wel het moeilijkste dat er is. Zelf pas je alles vlekkeloos (soms zonder na te denken) toe, maar iemand uitleggen om betere composities te maken… dat is een ander verhaal.

Laten we beginnen met dat fotografie, en compositie in het bijzonder, heel subjectief is. Ik kan de compositie van foto A mooi vinden, maar jij vindt van niet. Jij vindt Foto B veel beter, maar daar ben ik het niet mee eens. Als fotografie docent kan ik je duidelijke instructies geven als we de “compositie regels” hanteren. Voor veel fotografen is dit al heel waardevol, maar als je in fase 7 zit is de kans groot dat je die regeltjes al kent.

Waarom lukt het dan nog steeds niet om een goede compositie te maken waar je echt tevreden mee bent? 9 van de 10 keer is het antwoord dat je zelf niet in de gaten hebt waarom de compositie je niet aanspreekt. Je ziet wel dat het niet pakkend is, maar waarom dat zo is? Vaak vergeten we daar over na te denken of nemen we niet de moeite om dit te doen.

Fase 8: Foto’s bestuderen

Je moet er dus achter zien te komen, waarom de ene foto je wel aanspreekt en de andere foto niet. Dit is een lastig proces, omdat iemand anders je niet kan vertellen wat wel en wat niet mooi is. Het is iets wat je zelf moet gaan uitzoeken. Blijf een foto waarmee je niet tevreden bent bekijken en noem minimaal 2 dingen die je niet bevallen. Bepaal ook voor jezelf wat het mooiste gedeelte van de foto is. Als dit gelukt is kan je weer om je heen kijken of de foto ook op een andere manier gemaakt kan worden.

Soms kan dat niet, omdat je niet op een andere locatie kunt gaan staan of omdat er teveel mensen rondlopen. Wacht… er lopen teveel mensen? Dan ben je er waarschijnlijk niet op het juiste tijdstip. Pak de camera in, ga ergens anders fotograferen en zet een afspraak in je agenda om terug te keren op een vroeger (of misschien later tijdstip) van de dag.

In veel situaties kan je echter wel een nieuwe foto maken waarbij de 2 minder mooie punten uit de foto niet meer zichtbaar zijn of mooier in beeld komen. Maak de foto opnieuw en bestudeer je foto opnieuw. Ben je niet tevreden? Herhaal het proces opnieuw.

En zo kan het zijn dat je 20 minuten bezig bent om hét perfect plaatje te maken. Het maken van een goede foto kost simpelweg tijd, je moet kritisch op jezelf zijn en je moet doorzetten. Mijn ervaring is wel dat hoe meer moeite je doet voor een foto, des te groter de voldoening als het gelukt is.

Durf jij de uitdaging aan om meer te leren met…

de FOTO CHALLENGE (4 uitdagende opdrachten)
3 mini cursussen over fotografie & fotobewerking

In welke fase zit jij?

De volgorde van de fases kunnen weleens verschillen per fotograaf en misschien sla je er wel één over, maar dit is hoe ik het zelf ervaren heb en hoe ik het bij veel cursisten heb teruggezien. In welke fase zit jij? Of worstel je met iets wat hier nog niet benoemd is? Laat het weten door te reageren op dit artikel.

27 responses on "De 8 fases voor betere foto's"

 1. Hoi Mark,

  Tussen fase 2 & 3, daar zit ik.
  Na een systeemcamera nu een spiegelreflexcamera gekocht en informatie aan het vergaren om zelf aan te leren hoe de automatische stand te laten voor wat het is.

  Groetjes Celia

 2. Hallo Mark ik ben een beginner ,beginners cursus gevolgd maar zo’n gebrek aan tijd dus nog even en dan is er ” de vakantie ” en ga ik alles uitproberen 😁 boek en camera mee en op pad wie weet wordt het nog wat ! zit in fase 3 groetjes

 3. Goedemorgen. Erg leuk om te lezen. Ik heb dit wel vaker met dingen geloof ik, maar als ik alle 8 fases lees dan moet ik helaas concluderen dat ik fase 3 en 4 deels even opzij geschoven heb en vast met 5 en 8 aan de slag ben gegaan. De volgorde klopt bij mij ook niet meer zo 😉 Ik volg de online cursus hier en leer heel veel, gelukkig. Ik fotografeer nu het meest op de manuele stand, vind het zelfs fijner geworden. Maar bewegende beelden blijft een dingetje. Ik heb dat nog niet in de vingers. Dat hoofdstuk doe ik nog een paar keer over. Dat heeft bij mij meer oefening nodig. Ik heb een tweedehands digitale spiegelreflex Canon 450D, met 18-55 lens en 55-250 macrolens, en een hele oude versie van Photoshop. Hier kan ik voor mijn eigen pret soms mooie foto’s mee toveren, maar ik wil nog een hoop dingen leren en verbeteren. En dat is ook leuk: je bent denk ik nooit uitgeleerd, dus een hobby voor het leven.

 4. Marjan Cordewener-de Hoop3 mei 2019 at 12:55Beantwoorden

  Hoi Mark, leuk om te lezen wat je schrijft over die fases, heeeeel herkenbaar. Ik heb vroeger- toen ik 20 was- met veel plezier gefotografeerd, kreeg enkele lessen van mijn oom die fotograaf was, tot zw-wit ontwikkelen toe. Fotografie heeft me nooit echt losgelaten en na 40 jaar werkzaam leven, ben nu 63 en met reorganisatieontslag, ben ik weer begonnen met een Nikon D5300, een wereld van verschil, alles digitaal. Dat viel best tegen, dus maar alles op de automaat, ik ben lessen gaan volgen want daar moest ik vanaf. Alles moest vanaf de eerste lesdag in Manueel, wat een ramp. Ik dacht dat ik de ISO-Diafragma-Tijd driehoek nooit onder de knie zou krijgen, scherpstellen, witbalans, een lijstje van wel 10 dingen om aan te denken en om helemaal gek van te worden. Ik ben nu 2,5 jaar verder, recent een Nikon D7500 gekocht en volg nog steeds 1 avond per week les. Gezworen heb ik om nooit foto’s te gaan bewerken, nee hoor, een goede foto komt uit je toestel en dat doe je zelf. Jammer dus, niets meer in JPEG, alles RAW, mijn mede klasgenoten vonden het tijd voor Adobe Lightroom, de volgende ramp/ Ik heb verzucht was ik toch heerlijk in jouw fase 4 gebleven. Na 5 lessen was iedereen vrolijk aan het bewerken; hoezo hebben ze nog nooit eerder met dit programma gewerkt?! Mij ging het allemaal veel te snel. Een fruitsplashfoto: nevel verwijderen en alle druppels wegklonen/retoucheren en ga maar zo door, oef! Enkele boeken gekocht, was ook niet de oplossing, En nu ben ik 25% ver met jouw opleiding Lightroom, wat een verademing, inderdaad zit ik nu echt in fase 5 : dat is dus het geheim… het begint te dagen! Echt leuk vindt ik bewerken Lightroom CC nog niet maar dat gaat ook wel weer lukken… en die volgende fases, die gaan op zijn tijd ook vast nog wel komen. Als fotografie je pakt gaat het nooit meer over. En ga aub door met deze heerlijk rustige en duidelijke Tutorials. Ik ben fan geworden! Mvg, Marjan

  • Heel leuk om je ervaring zo te lezen Marjan en dus heel herkenbaar voor jou. Fijn dat de online cursus Adobe Lightroom zo goed bevalt. We krijgen er veel positieve reacties over. Uiteindelijk heb je de stap genomen om met fotobewerking te starten maar je geeft aan dat het nog niet je favoriete bezigheid is. Dat is het voor mij eigenlijk ook niet, fotograferen zelf blijft leuker. Daarom is het juist belangrijk het fotobewerkingsprogramma zo goed mogelijk te snappen, want je kunt het dan zo efficiënt mogelijk gebruiken.

   Veel succes verder 🙂

 5. Ha Mark,
  Ik zit zeker in fase 8. Door een artikel in een fotoblad heb ik geleerd waarom een foto, die er werd getoond, goed is. Ik maakte al veel mooie foto’s, maar had me nooit gerealiseerd dat je kon beredeneren waarom een foto goed is. Bij mij ging het op gevoel voor het plaatje. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er een betaalde hobby van heb kunnen maken. Na eerst te hebben geïnvesteerd in het beste glas en een full frame camera kan ik er nu ook korte reizen van betalen. Het leuke van werken in opdracht voor diverse bedrijven is dat het je weer anders laat kijken naar bepaalde dingen. Nu veel meer vanuit het oogpunt van de klant, wat verkoopt de klant en hoe zou ik dit in één beeld tot uiting kunnen brengen

 6. Hoi mark in welke fase ik zit maakt me niet uit
  Ik vind het heerlijk om te fotograferen
  Ben pas in Peru geweest prachtige foto’s gemaakt daar veel kleuren en natuur
  Ook een serie van een condor in de lucht met mijn telelens super gelukt
  Vind zo nu en dan dat het beter kan maar al
  Heb al eens een cursus gedaan bij jullie was in
  De begin fase
  Succes en bedankt

 7. Hoi Mark,ik ben nu 2 jaar bezig en zit denk ik in fase 5, ik vind mijn foto’s nu een beetje saai en wil inderdaad gaan bewerken. Ik vond eerst dat ik mijn camera goed moest kunnen hanteren. Nu zou ik wel willen gaan bewerken maar ik ben bang dat mijn computer die programma’s niet aan kan. En vanwege de kosten stelnik eigenlijk uit!

  • Je zou de specificaties van je computer kunnen vergelijken met de aanbevolen specificaties van de software. Of je kunt eerst een gratis testversie downloaden/gebruiken van de software om te kijken hoe je computer erop reageert 🙂

 8. Ik zit nu in fase 4-5..en ben nu 1 jaar bezig..Wat ik zo onwijs leuk vind,elke week leer je nieuwe dingen!!En ik ben zo benieuwd wat ik de komende jaren allemaal nog ga leren😀😀

 9. Blijf eigenlijk een beetje in fase 2 hangen. Wil eigenlijk wel betere foto’s maken doe nu heel veel met de smart phone en ook een systeem camera. Ik twijfel of de theorie niet te moeilijk is. En of ik online een cursus doe of 1 dag.

  • Het volgen van een cursus kan heel verhelderend zijn, er gaat in ieder geval een hele wereld voor je open wat je allemaal kunt instellen met de camera. Theorie kan soms vrij pittig zijn, maar bij onze cursussen volgt altijd een stukje praktijk en dan valt het kwartje vaak 🙂

 10. Ik zit denk ik in fase 8. Hou vooral van vogelfotografie en andere dieren. Macro van insecten vind ik ook heel leuk. Eigenlijk vind ik alles nog steeds leuk om te doen

 11. Ik denk fase 7. Heb nog wel wat moeite met juiste composities. Weet wel dat ik portret en landschap het leukste vind alleen zijn modellen lastig te vinden als je nog geen portfolio hebt.

 12. Vorig jaar september de basiscursus (in Rotterdam) gevolgd en kort daarna een systeemcamera aangeschaft. Ik herken mezelf in fase 3. Het fotograferen smaakt naar meer, maar hoe, waar en wat… daarin wil ik nog groeien.

 13. Ik zit, denk ik, in fase 3. Ik heb een basiscursus gevolgd, was enthousiast maar verval toch weer in het fotograferen alleen bij uitjes.
  Ik fotografeer veel te weinig om daadwerkelijk meer kennis te krijgen. Maar dat is mijn eigen schuld, ik moet er vaker op uit om foto’s te maken.

  • Dat is heel herkenbaar hoor Albert, je bent echt niet de enige 😉
   Wat echt kan helpen is simpelweg een blok van 2 a 3 uur in je agenda te zetten dat je ergens gaat fotograferen. Bij voorkeur plan je een aantal dagen voor die “afspraak” nog een half uur in om te bepalen waar en wat je gaat fotograferen (check dan ook direct de weersvoorspellingen).

 14. jaren lang in de fases 2 tot 3 blijven hangen.
  maar sinds een paar jaar echt de draad opgepakt en wil alles weten wat met fotografie te maken heeft.
  lees veel “tips en tricks” op internet, volg af en toe een workshop en bekijk mijn werk kritisch (ben vlug geneigd om denken dat het beter kan)
  vaak laat ik mijn werk ook beoordelen door anderen om te kijken of er de “wauw factor” in zit.
  ik denk zelf dat ik al enige tijd in fase 8 zit.
  landschap en dierenfotografie heeft bij mij de voorkeur.

 15. Inmiddels na een bijna 2 jaar fotograferen zit ik tussen 6 en 7 denk ik

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE