De 8 fases voor betere foto’s

Leren fotograferen is wat veel mensen willen én waar ze ook mee beginnen. Al die mooie foto’s in magazines, (foto)boeken en op Instagram. Dat wil jij toch ook kunnen? Zelf ben ik op jonge leeftijd met fotografie begonnen en geef ik inmiddels al bijna 10 jaar fotografie cursussen en workshops.

Het grappige is dat ik wekelijks cursisten zie die tegen dingen aanlopen waarmee ik in het verleden ook problemen had. Het is dus heel herkenbaar voor mij. Zelf heb ik de problemen denk ik niet op de meest effectieve methode opgelost, want ik ging van alles proberen. Vaak zonder succes… en uiteindelijk, na vele pogingen, met succes.

Doordat alles zo herkenbaar is voor mij heb ik verschillende fases in het leerproces om betere foto’s te maken ontdekt. Ik denk dat veel (amateur)fotografen door deze fasen gaan zolang ze door blijven gaan met fotografie. Helaas zijn er natuurlijk ook mensen die het op een gegeven moment opgeven. Fotografie kan je echter leren. De ene persoon heeft er misschien iets meer aanleg voor dan de andere persoon, maar zelfs als je er geen aanleg voor hebt. Geloof mij… iedereen kan leren mooie foto’s te maken.

In welke fase je ook zit, mis onze gratis lesmaterialen niet…

5 minicursussen over fotografie & fotobewerking

Fase 1: De camera waarop je verliefd wordt

Veel beginnende fotografen hebben eerst met een smartphone of simpele compact camera gefotografeerd. Het smaakt naar meer en je besluit een camera te kopen met meer mogelijkheden. Je hoeft niet meer op de automatische stand te fotograferen en je begint heel voorzichtig het programmawiel op andere standen te zetten. De foto’s zijn nog niet zoals je ze in magazines ziet…. dus je pakt de handleiding erbij. Die is zo dik dat je het nooit uitleest.

Je pakt de camera er weer bij en gaat vrolijk verder met fotograferen. Vaker vanuit de automatische stand dan op de (semi) handmatige standen, want de foto’s lijken toch echt mooier op die manier. Uiteindelijk kan het de pret niet drukken, want je hebt een mooie camera en je fotografeert het liefst… alles! Dit is ook de fase waarin je alles fotografeert. Mooie landschappen, familieleden, tijdens feestjes en in de dierentuin. Alles willen fotograferen is geen slecht iets. Ik denk dat het goed en belangrijk is om het juist wel te doen. De meeste fotografen hebben het in deze fase nog niet door, maar het is ook de fase waarin je al een voorkeur gaat ontwikkelen in welke onderwerpen je het leukst vindt om te fotograferen.

Het is ook de fase waarin je denkt aan het kopen van een telelens en misschien wil je ook nog een groothoek en macrolens erbij. Mijn advies… doe dat niet in deze fase, wacht daarmee tot minimaal fase 4. Je weet dan echt wat je nodig hebt.

Fase 2: Je haakt af of gaat door

Na fase 1 zijn er genoeg fotografen die ‘afhaken’ in de zin dat ze echt meer willen leren over fotografie. Ze maken af en toe nog foto’s, zoals op vakanties en tijdens verjaardagen, maar daar houdt het een beetje bij op. Gelukkig is er ook een deel dat zich realiseert dat die nieuwe camera echt wel meer kan dan de automatische stand. Als anderen van die mooie foto’s kunnen maken dan kan ik het toch ook?

Dat klopt, jij kan het ook! Het gaat alleen niet vanzelf. Fotografie is een tijdrovende bezigheid. De fotografen die besluiten meer te willen leren volgen vaak een basiscursus, zodat ze in ieder geval weten hoe de camera werkt. Zo’n cursus is vaak een echte eye-opener waarin je in korte tijd veel leert. De leercurve is enorm. Zelf heb ik inmiddels honderden basiscursussen gegeven en ik vind het nog steeds leuk om te zien dat cursisten binnen 10 minuten al nieuwe dingen hebben geleerd. En dan zijn we pas net begonnen.

Wij geven de basiscursus fotografie door het hele land en hebben ook een online fotografie cursus.

Leren fotograferen gaat stapsgewijs

Fase 3: Ups en downs

Met de basiskennis op zak ga je enthousiast door met fotograferen. Het lukt je om vanuit de diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze en misschien al de manuele stand om goed belichte foto’s te maken. Verder lukt het ook eindelijk scherpe foto’s te krijgen van bewegende onderwerpen en die zonsondergangen zien er ook al zoveel mooier uit!

Enkele maanden na de basiscursus ontdek je dat er maar weinig foto’s gemaakt zijn in de laatste weken. Je hebt het (te) druk met school, werk, familie of al die andere dingen die je moet doen. Je komt in de fase terecht dat je ups en downs hebt op fotografie gebied. De oorzaken van de downs zijn tijdgebrek, het ontbreken aan echte zin en eigenlijk weet je ook niet wat je moet gaan fotograferen. Je hebt alles in je woonplaats al gefotografeerd.

De 3e fase is een periode waarbij je een stok achter de deur nodig hebt. Probeer iedere keer iets nieuws te fotograferen, blijf experimenteren met je camera en zorg ervoor dat alles wat je geleerd hebt ook in je hoofd blijft hangen. Fotografeer je te lang niet… de basiskennis zal langzaam verdwijnen.

Zoek naar de stok achter de deur! Dit kan bijvoorbeeld een vervolgcursus zijn of, wat heel effectief werkt, is lid worden van een fotoclub.

Fase 4: Je hebt het helemaal te pakken

Ja! Het gaat goed. Je hebt zoveel plezier in fotografie gekregen dat je opeens geen tijdgebrek meer hebt. Veel dingen moeten opeens wijken voor de fotografie, je staat zelfs vroeg op om af en toe een zonsopkomst mee te pakken en de zonsondergangen vind je nog leuker.

Het is de fase dat je echt alles uit je camera gaat halen. De camera was een flinke investering, maar je haalt er nu genoeg voldoening uit. De investering was het echt waard! Je probeert wekelijks te fotograferen, volgt regelmatig leuke fotografie workshops of masterclasses die in het fotografie genre passen waarin je inmiddels een voorkeur voor ontwikkeld hebt en je foto’s worden beter en beter.

Een deel van de fotografen besluit in deze fase ook te starten met fotobewerking. Lange tijd heb je gedacht dat de foto direct in de camera perfect moest zijn. Gaandeweg heb je geleerd dat het zo niet werkt, zelfs in het analoge tijdperk werkte het niet op die manier. Uiteraard moet de basis natuurlijk wel goed zijn. Wil je echt naar het niveau van de mooie foto’s uit de magazines en op Instagram? Dan ontkom je niet aan het verbeteren van de kleuren, belichting en contrasten in een fotobewerkingsprogramma.

Fase 5: Dus dat is het grote geheim

Beginnen met fotobewerking is een eye-opener voor je. Dus zo doen al die professionals dat! Met relatief weinig moeite maak jij je eigen foto’s beter, maar oei…. die fotobewerkingsprogramma’s zijn zo uitgebreid. Het kost in deze fase nog zeker de nodige tijd om daar weer het maximale uit te halen. Het werpt echter haar vruchten af, want je foto’s zijn naar een hoger niveau gestegen.

Fase 6: Gebrek aan creativiteit

Allereest een applaus dat je al in deze fase gekomen bent, want velen zijn misschien al afgehaakt in een eerdere fase. Je zit in de fase dat je de camera best goed begrijpt, je hebt inmiddels een paar mooie objectieven in de tas zitten en de nodige camera filters ontbreken ook niet meer. Je worstelt alleen zo erg met creativiteit. De foto’s die je maakt zien er technisch wel goed uit, maar je bent niet creatief.

Niet creatief? Dat hoor ik heel veel fotografen zeggen, maar vaak hebben ze niet door dat ze wel creatief zijn. Het komt er alleen niet helemaal uit. Tijdens de workshops die ik geef dwing ik de deelnemers vaak creatief te handelen door een specifieke opdracht te geven. De opdracht zorgt er meestal voor dat je opeens anders moet gaan fotograferen dan je gewend bent. Paniek! Want je wilt dat hele gebouw op de foto zetten en nu sta je zo dichtbij dat het niet past. Begin nu maar eens met kijken op welke andere manier je een foto van het gebouw kan maken. Je bent uit je comfortzone, je moet nu iets anders gaan doen… dit zorgt gegarandeerd voor andere (en ja… creatievere) foto’s. Natuurlijk zijn het niet allemaal topfoto’s, maar je leert wel ontdekken dat je onderwerpen op veel verschillende manieren kunt fotograferen.

 Fotograferen buiten je comfortzone resulteert in creatieve foto's.

Fase 7: De compositie is niet zo goed

Je loopt in Rotterdam de Markthal in. Wat een geweldig dak hè? Snel pak je de camera, drukt af en je bekijkt de foto op het LCD scherm. Hmmm. De foto is niet zo mooi, want tussen de marktkramen lopen de vele toeristen, waarvan er een aantal ook met een camera in de hand staan, en het mooie dak komt niet echt goed tot uiting. Je probeert het snel op twee andere manieren, maar het resultaat is niet veel anders. Teleurgesteld loop je weer naar buiten.

Je kan technisch alles goed doen, maar compositie is ook een belangrijk onderdeel van de foto. Hiervoor kan je de vele “compositie regels” opvolgen, zoals de regel van derden of inleidende lijnen. Zelfs dan kan het bovenstaande nog gebeuren.

Cursisten helpen op gebied van compositie is misschien wel het moeilijkste dat er is. Zelf pas je alles vlekkeloos (soms zonder na te denken) toe, maar iemand uitleggen om betere composities te maken… dat is een ander verhaal.

Laten we beginnen met dat fotografie, en compositie in het bijzonder, heel subjectief is. Ik kan de compositie van foto A mooi vinden, maar jij vindt van niet. Jij vindt Foto B veel beter, maar daar ben ik het niet mee eens. Als fotografie docent kan ik je duidelijke instructies geven als we de “compositie regels” hanteren. Voor veel fotografen is dit al heel waardevol, maar als je in fase 7 zit is de kans groot dat je die regeltjes al kent.

Waarom lukt het dan nog steeds niet om een goede compositie te maken waar je echt tevreden mee bent? 9 van de 10 keer is het antwoord dat je zelf niet in de gaten hebt waarom de compositie je niet aanspreekt. Je ziet wel dat het niet pakkend is, maar waarom dat zo is? Vaak vergeten we daar over na te denken of nemen we niet de moeite om dit te doen.

Fase 8: Foto’s bestuderen

Je moet er dus achter zien te komen, waarom de ene foto je wel aanspreekt en de andere foto niet. Dit is een lastig proces, omdat iemand anders je niet kan vertellen wat wel en wat niet mooi is. Het is iets wat je zelf moet gaan uitzoeken. Blijf een foto waarmee je niet tevreden bent bekijken en noem minimaal 2 dingen die je niet bevallen. Bepaal ook voor jezelf wat het mooiste gedeelte van de foto is. Als dit gelukt is kan je weer om je heen kijken of de foto ook op een andere manier gemaakt kan worden.

Soms kan dat niet, omdat je niet op een andere locatie kunt gaan staan of omdat er teveel mensen rondlopen. Wacht… er lopen teveel mensen? Dan ben je er waarschijnlijk niet op het juiste tijdstip. Pak de camera in, ga ergens anders fotograferen en zet een afspraak in je agenda om terug te keren op een vroeger (of misschien later tijdstip) van de dag.

In veel situaties kan je echter wel een nieuwe foto maken waarbij de 2 minder mooie punten uit de foto niet meer zichtbaar zijn of mooier in beeld komen. Maak de foto opnieuw en bestudeer je foto opnieuw. Ben je niet tevreden? Herhaal het proces opnieuw.

En zo kan het zijn dat je 20 minuten bezig bent om hét perfect plaatje te maken. Het maken van een goede foto kost simpelweg tijd, je moet kritisch op jezelf zijn en je moet doorzetten. Mijn ervaring is wel dat hoe meer moeite je doet voor een foto, des te groter de voldoening als het gelukt is.

Durf jij de uitdaging aan om meer te leren met…

5 minicursussen over fotografie & fotobewerking

In welke fase zit jij?

De volgorde van de fases kunnen weleens verschillen per fotograaf en misschien sla je er wel één over, maar dit is hoe ik het zelf ervaren heb en hoe ik het bij veel cursisten heb teruggezien. In welke fase zit jij? Of worstel je met iets wat hier nog niet benoemd is? Laat het weten door te reageren op dit artikel.

Reacties (35)

Fred van den Wijngaard

Hallo Mark,
Ik zit denk ik tussen fase twee en drie. Ik heb mijn camera pas sinds begin januari van dit jaar. De automatische stand heb ik al snel achter me gelaten en probeer nu eigenlijk van alles kwa instellingen.
Het is best lastig om een goede foto te maken. Van elke foto die ik maak, maak ik er meerdere met bv. verschillende diafragma en sluitertijd.
Thuis bekijk ik ze dan en daar leer ik ook van. Ook heb ik een aantal e-books gedownload over fotografie voor beginners. En ben van plan om binnenkort een basiscursus te gaan volgen bij jullie…
Het zien van composities daar heb ik geen probleem mee. Ik ging zonder dat iemand me dat ooit verteld heeft, delen van een gebouw te fotograferen.
Moderne architectuur dat is ook een van mijn interesses, en dan heb je veel mogelijkheden.
Ook natuur in de stedelijke omgeving, en dat kan van alles zijn, straatfotografie en streetart behoort ook tot mijn interesse.
Inmiddels heb ik je toegevoegd op Instagram, wellicht kun je mijn fotos ook eens bekijken…

Met vriendelijke groet, Fred.

Bedankt voor het delen van je bevindingen Fred 🙂

Ik weet niet waar ik zit. Ik maak foto’s voor websites, folders, flyers, infoboekjes, de gemeente, heel veel prachtige macrofoto’s van de natuur, een bruiloft gedaan, heb een prachtige expositie gehad van onze begraafplaats, kortom, het gaat eigenlijk prima. Maar dan, kom ik in een gymzaal om foto’s te maken voor een tijdschrift van bewegende mensen en krijg er geen enkele goede foto uit. De belichting klopt niet, daardoor beweging en alle foto’s konden direct de prullenbak in. Ik krijg mijn instellingen domweg niet op orde. Dat maakt me onzeker en dat is geen fijn gevoel. Onscherpte, ruis, bewogen foto’s. Waardeloos is dat!
Hoe kan ik dit verhelpen Mark? Ik denk niet dat ik veel aan een cursus zou hebben, ik heb alleen moeite met dit stukje! Help?

Hoi Mark, ik zit tussen 4 en 5 in. Vanmiddag het fotobewerkingsprogramma op de laptop gezet. Daar nu even mee gaan stoeien. Ik speur de omgeving af om mooie foto’s te maken. Vaak ben ik tevreden maar zie wel dat het uitdagender mag af en toe. Ik ben nu bezig met de online fotocursus voor gevorderden. Erg leuk om te doen. Ik vind dieren fotograferen het leukst maar is ook lastig. Daar wil ik in de toekomst meer mee gaan doen. Ook landschappen/architectuur vind ik mooi. Ik heb nog veel te ontdekken.

Hoi Mark,

Ik denk fase 6. Ik volg nu de online gevorderden cursus bij jou en vind de creativiteit erg lastig. Ook compositie blijf ik moeilijk vinden.
Dankzij jou heb ik wel kennis mogen maken met hele gave dingen als HDR fotografie en dan de foto bewerken!
Wat ik heel erg mis is de begeleiding van een persoon of er samen met iemand mee bezig te zijn. Dat is nu natuurlijk heel lastig met Corona, en ik ben ook super blij dat er online cursussen zijn, maar het persoonlijke contact werkt bij mij denk ik beter.
Groet,
Sandra

jaren lang een spiegelreflex camera gehad. Overgestapt op een “super zoom” omdat een digitale sprgelreflex erg duur was.
Eigenlijk nooit van de automatische stand af geweest.
Nu bewuste een full frame systeemcamera gekocht en wil niet meer op automatisch fotograferen.
Ben nu bezig met de basis cursus en heb de vervolg cursus ook al binnen.
Hiermee hoop ik goed op weg te kunnen en zal ook gebruik gaan maken van de vele filmpjes op Youtube en op de site.
Later kijken of ik ook lid ga worden van de fotoclub, maar eerst nog veel oefenen.

Hoi Mark,

Tussen fase 2 & 3, daar zit ik.
Na een systeemcamera nu een spiegelreflexcamera gekocht en informatie aan het vergaren om zelf aan te leren hoe de automatische stand te laten voor wat het is.

Groetjes Celia

Goed om te horen Celia. Mocht je hierbij hulp nodig hebben dan kun je altijd een fotografie cursus volgen waarin je snel de mogelijkheden van je camera ontdekt.

Hoi Mark,

Bijna 2 weken geleden de gratis begin cursus gedaan. Nu net terug van vakantie en oh oh oh wat zien de foto’s er slecht uit!!! Al geef ik het liefste de camera de schuld, ik ben degene die er niet mee om kan gaan. Ik snap gewoon niks van dat ding. En het slechtste van alles… zelfs op de automatische stand van ik er helemaal niks van!!
Ik zit duidelijk in de fase 2 ga ik opgeven?!! Nou nee…. ik ga eerst de gratis online cursus (video) opnieuw doen, om daarna, het liefst, een fysieke cursus te gaan doen.

Op naar betere foto’s!!

Groetjes!!

That’s the spirit! Niet opgeven en door blijven gaan. Je bent van harte welkom bij een basiscursus fotografie. Bekijk de pagina voor de ingeplande data voor de komende weken en helemaal onderaan vind je al onze locaties.

Hallo Mark ik ben een beginner ,beginners cursus gevolgd maar zo’n gebrek aan tijd dus nog even en dan is er ” de vakantie ” en ga ik alles uitproberen 😁 boek en camera mee en op pad wie weet wordt het nog wat ! zit in fase 3 groetjes

Bedankt voor je berichtje Marlies. Alles op z’n tijd en in de vakantie kan je lekker oefenen.

Goedemorgen. Erg leuk om te lezen. Ik heb dit wel vaker met dingen geloof ik, maar als ik alle 8 fases lees dan moet ik helaas concluderen dat ik fase 3 en 4 deels even opzij geschoven heb en vast met 5 en 8 aan de slag ben gegaan. De volgorde klopt bij mij ook niet meer zo 😉 Ik volg de online cursus hier en leer heel veel, gelukkig. Ik fotografeer nu het meest op de manuele stand, vind het zelfs fijner geworden. Maar bewegende beelden blijft een dingetje. Ik heb dat nog niet in de vingers. Dat hoofdstuk doe ik nog een paar keer over. Dat heeft bij mij meer oefening nodig. Ik heb een tweedehands digitale spiegelreflex Canon 450D, met 18-55 lens en 55-250 macrolens, en een hele oude versie van Photoshop. Hier kan ik voor mijn eigen pret soms mooie foto’s mee toveren, maar ik wil nog een hoop dingen leren en verbeteren. En dat is ook leuk: je bent denk ik nooit uitgeleerd, dus een hobby voor het leven.

Zo is dat, je kunt blijven leren op fotografie gebied. Gewoon lekker de tijd nemen en er vooral voor zorgen dat je er plezier in blijft houden.

Marjan Cordewener-de Hoop

Hoi Mark, leuk om te lezen wat je schrijft over die fases, heeeeel herkenbaar. Ik heb vroeger- toen ik 20 was- met veel plezier gefotografeerd, kreeg enkele lessen van mijn oom die fotograaf was, tot zw-wit ontwikkelen toe. Fotografie heeft me nooit echt losgelaten en na 40 jaar werkzaam leven, ben nu 63 en met reorganisatieontslag, ben ik weer begonnen met een Nikon D5300, een wereld van verschil, alles digitaal. Dat viel best tegen, dus maar alles op de automaat, ik ben lessen gaan volgen want daar moest ik vanaf. Alles moest vanaf de eerste lesdag in Manueel, wat een ramp. Ik dacht dat ik de ISO-Diafragma-Tijd driehoek nooit onder de knie zou krijgen, scherpstellen, witbalans, een lijstje van wel 10 dingen om aan te denken en om helemaal gek van te worden. Ik ben nu 2,5 jaar verder, recent een Nikon D7500 gekocht en volg nog steeds 1 avond per week les. Gezworen heb ik om nooit foto’s te gaan bewerken, nee hoor, een goede foto komt uit je toestel en dat doe je zelf. Jammer dus, niets meer in JPEG, alles RAW, mijn mede klasgenoten vonden het tijd voor Adobe Lightroom, de volgende ramp/ Ik heb verzucht was ik toch heerlijk in jouw fase 4 gebleven. Na 5 lessen was iedereen vrolijk aan het bewerken; hoezo hebben ze nog nooit eerder met dit programma gewerkt?! Mij ging het allemaal veel te snel. Een fruitsplashfoto: nevel verwijderen en alle druppels wegklonen/retoucheren en ga maar zo door, oef! Enkele boeken gekocht, was ook niet de oplossing, En nu ben ik 25% ver met jouw opleiding Lightroom, wat een verademing, inderdaad zit ik nu echt in fase 5 : dat is dus het geheim… het begint te dagen! Echt leuk vindt ik bewerken Lightroom CC nog niet maar dat gaat ook wel weer lukken… en die volgende fases, die gaan op zijn tijd ook vast nog wel komen. Als fotografie je pakt gaat het nooit meer over. En ga aub door met deze heerlijk rustige en duidelijke Tutorials. Ik ben fan geworden! Mvg, Marjan

Heel leuk om je ervaring zo te lezen Marjan en dus heel herkenbaar voor jou. Fijn dat de online cursus Adobe Lightroom zo goed bevalt. We krijgen er veel positieve reacties over. Uiteindelijk heb je de stap genomen om met fotobewerking te starten maar je geeft aan dat het nog niet je favoriete bezigheid is. Dat is het voor mij eigenlijk ook niet, fotograferen zelf blijft leuker. Daarom is het juist belangrijk het fotobewerkingsprogramma zo goed mogelijk te snappen, want je kunt het dan zo efficiënt mogelijk gebruiken.

Veel succes verder 🙂

Ha Mark,
Ik zit zeker in fase 8. Door een artikel in een fotoblad heb ik geleerd waarom een foto, die er werd getoond, goed is. Ik maakte al veel mooie foto’s, maar had me nooit gerealiseerd dat je kon beredeneren waarom een foto goed is. Bij mij ging het op gevoel voor het plaatje. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er een betaalde hobby van heb kunnen maken. Na eerst te hebben geïnvesteerd in het beste glas en een full frame camera kan ik er nu ook korte reizen van betalen. Het leuke van werken in opdracht voor diverse bedrijven is dat het je weer anders laat kijken naar bepaalde dingen. Nu veel meer vanuit het oogpunt van de klant, wat verkoopt de klant en hoe zou ik dit in één beeld tot uiting kunnen brengen

Bedankt voor het reageren René, goed om te horen dat je opdrachten weet binnen te halen en dat het inmiddels een betaalde hobby voor je is geworden. Ga zo door!

Hoi mark in welke fase ik zit maakt me niet uit
Ik vind het heerlijk om te fotograferen
Ben pas in Peru geweest prachtige foto’s gemaakt daar veel kleuren en natuur
Ook een serie van een condor in de lucht met mijn telelens super gelukt
Vind zo nu en dan dat het beter kan maar al
Heb al eens een cursus gedaan bij jullie was in
De begin fase
Succes en bedankt

Genieten staat inderdaad voorop en zolang dat lukt hoef je ook niet te ontdekken in welke fase je zit 🙂

Hoi Mark,ik ben nu 2 jaar bezig en zit denk ik in fase 5, ik vind mijn foto’s nu een beetje saai en wil inderdaad gaan bewerken. Ik vond eerst dat ik mijn camera goed moest kunnen hanteren. Nu zou ik wel willen gaan bewerken maar ik ben bang dat mijn computer die programma’s niet aan kan. En vanwege de kosten stelnik eigenlijk uit!

Je zou de specificaties van je computer kunnen vergelijken met de aanbevolen specificaties van de software. Of je kunt eerst een gratis testversie downloaden/gebruiken van de software om te kijken hoe je computer erop reageert 🙂

Ik zit nu in fase 4-5..en ben nu 1 jaar bezig..Wat ik zo onwijs leuk vind,elke week leer je nieuwe dingen!!En ik ben zo benieuwd wat ik de komende jaren allemaal nog ga leren😀😀

Blijf eigenlijk een beetje in fase 2 hangen. Wil eigenlijk wel betere foto’s maken doe nu heel veel met de smart phone en ook een systeem camera. Ik twijfel of de theorie niet te moeilijk is. En of ik online een cursus doe of 1 dag.

Het volgen van een cursus kan heel verhelderend zijn, er gaat in ieder geval een hele wereld voor je open wat je allemaal kunt instellen met de camera. Theorie kan soms vrij pittig zijn, maar bij onze cursussen volgt altijd een stukje praktijk en dan valt het kwartje vaak 🙂

Ik zit denk ik in fase 8. Hou vooral van vogelfotografie en andere dieren. Macro van insecten vind ik ook heel leuk. Eigenlijk vind ik alles nog steeds leuk om te doen

Haha dat kan en mag natuurlijk ook 😉
Maar dierenfotografie lijkt wel je échte passie te zijn.

Ik denk fase 7. Heb nog wel wat moeite met juiste composities. Weet wel dat ik portret en landschap het leukste vind alleen zijn modellen lastig te vinden als je nog geen portfolio hebt.

Vorig jaar september de basiscursus (in Rotterdam) gevolgd en kort daarna een systeemcamera aangeschaft. Ik herken mezelf in fase 3. Het fotograferen smaakt naar meer, maar hoe, waar en wat… daarin wil ik nog groeien.

Ik zit, denk ik, in fase 3. Ik heb een basiscursus gevolgd, was enthousiast maar verval toch weer in het fotograferen alleen bij uitjes.
Ik fotografeer veel te weinig om daadwerkelijk meer kennis te krijgen. Maar dat is mijn eigen schuld, ik moet er vaker op uit om foto’s te maken.

Dat is heel herkenbaar hoor Albert, je bent echt niet de enige 😉
Wat echt kan helpen is simpelweg een blok van 2 a 3 uur in je agenda te zetten dat je ergens gaat fotograferen. Bij voorkeur plan je een aantal dagen voor die “afspraak” nog een half uur in om te bepalen waar en wat je gaat fotograferen (check dan ook direct de weersvoorspellingen).

jaren lang in de fases 2 tot 3 blijven hangen.
maar sinds een paar jaar echt de draad opgepakt en wil alles weten wat met fotografie te maken heeft.
lees veel “tips en tricks” op internet, volg af en toe een workshop en bekijk mijn werk kritisch (ben vlug geneigd om denken dat het beter kan)
vaak laat ik mijn werk ook beoordelen door anderen om te kijken of er de “wauw factor” in zit.
ik denk zelf dat ik al enige tijd in fase 8 zit.
landschap en dierenfotografie heeft bij mij de voorkeur.

Bedankt voor je reactie Nico en goed om te horen dat je, na een lange fase 2 en 3, toch doorgegaan bent 🙂

Inmiddels na een bijna 2 jaar fotograferen zit ik tussen 6 en 7 denk ik

Goed om te horen Mike, leuk dat je reageert. Je bent dus al aardig op weg 🙂

Laat een reactie achter