Tips bij het gebruik van een ND filter

In een vorig artikel gaf ik jullie al een aantal tips voor het fotograferen met een lange sluitertijd. Daar kwam ook al even kort het gebruik van een ND filter naar voren. Het fotograferen met ND filters is ontzettend leuk, maar er zijn ook een aantal dingetjes waar je op moet letten. Vandaag geef ik jullie tips!

Een ND filter (neutral density) of een grijsfilter houdt licht tegen, dit geeft je de mogelijkheid om ook met veel daglicht een lange sluitertijd te gebruiken. Wat een ND filter nu precies is en hoe het werkt kun je hier nog eens nalezen.

Gebruik een tabel of app

Op het moment dat je een filter met een hoog aantal stops voor je lens plaatst, wordt er vaak zoveel licht tegenhouden dat de belichtingsmeter in je camera de bijpassende sluitertijd niet meer kan berekenen. Dit moet je dus zelf doen! Kijk als eerst naar de gegeven sluitertijd op het moment dat je je filter nog niet gebruikt. Je zou nu doormiddel van een formule kunnen bereken wat de sluitertijd moet worden, maar daar bestaan gelukkig ook handige tabelletjes en zelfs apps voor. Zoek de sluitertijd op in de tabel of voer hem in in je app. Stel de sluitertijd nu opnieuw in en plaats het filter voor je lens! (Het is dus wel van belang dat je in de M-stand fotografeert)

Tips bij gebruik ND filters

Stel vooraf scherp

Aan ander nadeel van een filter met een hoog aantal stops is dat je niet meer goed scherp kunt stellen op het moment dat je je filter hebt bevestigd. Stel dus vooraf scherp! En vergeet je camera dan niet van de automatische focus af te halen, want als je dit vergeet gaat hij doodleuk opnieuw scherpstellen en dan bestaat er een grote kans dat je foto alsnog onscherp wordt.

Gebruik liveview

Maar als je, net zoals mij, een beetje lui bent, kun je ook liveview gebruiken! Je ziet dan direct hoe de foto eruit komt te zien. Dit heeft als voordeel dat je de sluitertijd kunt instellen, de compositie nog kunt veranderen en ook nog gewoon kunt scherpstellen terwijl je filters al op je lens zitten. Ik ben zelf tot nu toe nog geen nadelen tegengekomen, dus dit is voor mij dan ook de ideale optie! Ook kun je met liveview inzoomen zodat je kunt controleren of je wel 100% goed hebt scherp gesteld.

Voorbeeld lange sluitertijd

Vignetering in de randen

Het gebruik van een ND filter kan voor extra vignetering in de randen zorgen. De hoeveelheid vignetering hangt onder anderen af van de kwaliteit van het filter, maar ook van de hoeveelheid stops. Een filter dat meer licht tegenhoudt, zal in het algemeen ook meer vignetering laten zien. Houd hier dus rekening mee! Mijn tip is sowieso om in RAW te fotograferen, op deze manier kun je vignetering en onderbelichting het beste corrigeren. Mocht de vignetering nu heel extreem zijn en kun je het niet meer corrigeren? Dan heb je ook nog altijd de mogelijkheid om de foto iets bij te snijden. Houd hier wel tijdens het fotograferen rekening mee en plaats geen belangrijke details in de randen van de foto.

Goed ND filter kopen

Wil je een goed ND filter kopen en ook met lange sluitertijden fotograferen? Koop dan ons 10-stops ND filter die ook wel de big stopper genoemd wordt. Met dit filter verleng je de sluitertijd 10x en ga je echt verschil zien in je foto. Het filter is van hoge kwaliteit en een stuk voordeliger dan vergelijkbare filters van andere merken.

Online Fotografie Cursus

Delen met je fotografie maatjes via:

1 responses on "Tips bij het gebruik van een ND filter"

  1. Het is zoeken en uitproberen hoe meer je werkt met de filter hoe beter . Tabellen zijn tabellen wat je zelf wil bereiken leer je zelf door meer en meer te oefenen. O en ik ben tegen bewerking van de foto. Sommige foto zijn zo bewerkt dat je niet meer moet weten wat fotografie is zondig.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE