Mijn 5 favoriete Luminar 4 filters

Met deze vijf Luminar 4 filters maak je van iedere foto het perfecte plaatje. In deze blog deelt Mark de Rooij zijn vijf favoriete Luminar 4 filters. Aan de hand van de video kun je meekijken hoe deze functies en filters precies werken en waar je ze kunt vinden. Welke Luminar functies gebruik jij het vaakst?

Inhoud van dit artikel:
1. Luminar 4 in het kort
2. De 5 favoriete Luminar 4 filters
3. AI Accent
4. AI Structure
5. Aanpasbaar verloopfilter
6. Geavanceerd contrast
7. Landschap verbeteraar
8. Luminar 4 kopen

Luminar 4 in het kort

Het fotobewerkingsprogramma Luminar 4 is ontworpen door Skylum (voorheen MacPhun). Luminar 4 is alweer de vijfde versie van de in November 2016 uitgebrachte bewerkingssoftware. Luminar 4 onderscheid zich van andere fotobewerkingsprogramma’s omdat deze gebaseerd is op Artificial Intelligence. Met deze slimme technologie is het programma in staat om de foto te lezen, waardoor bewerkingen specifieker uitgevoerd kunnen worden. Omdat het programma zo slim is ben je zelf als fotobewerker minder tijd kwijt achter de computer. Zo is het programma in staat objecten van achtergronden te onderscheiden waardoor het o.a. mogelijk is de lucht te veranderen met één simpele muisklik. Daarnaast heeft dit ook als voordeel dat Luminar 4 alleen wijzigingen toepast op de onderdelen in de foto die dat nodig hebben, zoals dat bij het AI structure filter gebeurt. Verder is het bij De Rooij Fotografie mogelijk om helemaal Luminar 4 bekwaam te worden met onze Nederlandstalige Online Luminar 4 cursus. Wil je meer lezen over de mogelijkheden van Luminar 4? Bekijk dan onze blog over de mogelijkheden van Luminar 4.

kortingscode voor de fotobewerkingssoftware Luminar 4

De 5 favoriete Luminar 4 filters

1. AI Accent

Met het AI accent (AI verbeteren) is het mogelijk om met een simpele schuifbalk kleuren en belichting te optimaliseren. Het bewerken van kleur en belichting is natuurlijk ook individueel mogelijk, maar wanneer je het AI accent filter gebruikt zal je merken dat het filter heel slim is. Dankzij de Artificial Intelligence worden de juiste aanpassingen al voor jou gedaan, waardoor je niet alleen tijd bespaard, maar ook voorkomt dat je jezelf verliest in alle opties. Kortom, het AI accent filter zorgt ervoor dat er aanpassingen op kleur en belichting worden toegepast, waarbij er niet de indruk van overbewerking wordt gewekt.

2. AI structure

Met het slimme AI structure filter pas je structuur toe in jouw foto, daar waar dat nodig is. Met de schuif bepaal je in welke delen van de foto de structuur wordt verbeterd. De Artificial Intelligence heeft jouw foto al uitvoerig gescand en voegt eerst structuur toe op de onderdelen in de foto waar daadwerkelijk structuur in voorkomt. Wil je toch de hele foto scherp? Verzet de schuif dan simpelweg naar rechts, waardoor je Luminar 4 de gehele foto laat voorzien van structuur.

3. Aanpasbaar verloopfilter

Via het aanpasbaar verloop filter wordt de foto in tweeën gesplitst, namelijk boven en onderzijde. Door deze onderverdeling zijn afzonderlijke bewerkingen mogelijk. Het verloop is de splitsing tussen deze twee delen, die ervoor zorgt dat de bewerkingen mooi in elkaar overvloeien. Zeker bij landschapsfotografie is er vaak sprake van deze onderverdeling: lucht en landschap. Omdat deze twee delen in een foto vaak om andere bewerkingen vragen, ben je bij het aanpasbaar verloop filter op het juiste adres. Loopt jouw horizon niet horizontaal? Dan je gemakkelijk en snel de verdeling van de twee vlakken wijzigen, door de oriëntatie te veranderen. Kortom, een onmisbaar filter!

4. Geavanceerd contrast

Het vierde filter is geavanceerd contrast. Bij deze optie heb je net iets meer opties om het contrast van de foto te bepalen, dan bij de normale ‘contrast’ optie. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen hooglichten, midtonen en schaduwen. De hooglichten hebben voornamelijk effect op de lichte delen in de foto. De andere onderdelen in de foto worden door Luminar ook niet aangetast. De middentonen hebben impact op de tonen tussen licht en donker in. De schaduwen in het speciaal op schaduw.

5. Landschap verbeteraar

De landschap verbeteraar focust zich op drie unieke onderdelen. Deze onderdelen kunnen al snel van een flop landschapsfoto een top maken. De allereerste optie is de optie om heiigheid te kunnen verminderen (dehaze). De heiigheid is de vaak grijze of witte waas die over het landschap kan vallen. Zeker wanneer het weer niet helder is, zorgt een heiige waas al gauw voor contrastafname. Gelukkig is het met Luminar 4 mogelijk deze waas te verminderen tot zelfs helemaal verwijderen. De tweede optie is de optie om het gouden uur (golden hour) te wijzigen. Luminar 4 voegt automatisch een warme tint toe, die normaal gesproken bij het gouden uurtje aanwezig is. Daarbij zorgt de Artificial Intelligence ervoor dat zoveel mogelijk onderdelen in de foto zo geloofwaardig mogelijk meeveranderen om het gouden uurtje te kunnen realiseren. De derde mogelijkheid is de gebladerte verbeteraar. Daarbij bewerk je alle groene tinten in de foto, zoals gras en bladeren. Daarbij is het mogelijk om nog de kleurtoon van deze groene tinten aan te passen. Fotografeer je dus veel landschappen? Dan is het landschap verbeteraar filter zeker aan te raden.

Luminar 4 kopen

Ben je van plan Luminar 4 aan te schaffen? Lees dan snel verder. Luminar 4 is in zowel Nederlands als Engels te downloaden. Je betaald voor Luminar een eenmalig bedrag om gebruik te kunnen maken van het programma. Daarbij is je licentie geldig voor op twee apparaten. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld zowel thuis als op het werk wilt kunnen foto bewerken. Verder zit je dus niet vast aan onverwachte kosten én mag je gewoon gratis gebruik maken van de komende updates. Mocht er ooit een nieuwe Luminar versie uitkomen, dan kun je als je al een Luminar gebruiker bent met een fikse korting upgraden. Naast dat Luminar 4 als zelfstandig fotobewerkingsprogramma al erg veel mogelijkheden biedt is het ook mogelijk om deze als extensie te installeren voor Adobe Lightroom, Elements, Photoshop of de Photos app voor macOS.

Gebruik code: DEROOIJ en ontvang direct €10 korting. Via onderstaande link wordt de korting van €10,- gelijk verrekend. Let op! De korting werkt alleen via de groene knop.

luminar 4 aanschaffen

Reacties (3)

Luminar AI , geeft deze ook ondersteuning voor Fujifilm camera,s

Duidelijke uitleg. Ik ben me aan het orienteren op een fotobewerkingsprogramma en met de proefversie en jouw video raak ik een beetje thuis in Luminar 4.
Ik heb altijd photoshop gehad en zoek nu iets eenvoudigers.

Groet,
Irma

Luminar is zeker makkelijker te begrijpen dan Photoshop. Het is een mooi programma om mee te werken en je kunt er echt heel veel mee.

Laat een reactie achter