Low key zelfportret van Anky Verhagen – (foto interview #6)

In deze rubriek: foto interview vertellen leden van de Photo Inspiration Club het verhaal achter hun foto. Iedere maand zetten we een lid van onze fotoclub in het zonnetje en krijgen we meer te weten over een foto. Hoe deze tot stand is gekomen, wat de instellingen waren en wat de gedachte achter de foto was. Niet alleen geeft dit meer inzicht achter de foto zelf, maar is het ook heel erg leerzaam om over de schouders me te kunnen kijken van een andere fotograaf. Ben je nog geen lid van een fotoclub of ben je nieuwsgierig of dit ook iets voor jou is? Via de fotoclub worden regelmatig leuke foto-opdrachten, uitjes en exclusieve webinars gehouden. Lid worden is voor iedereen mogelijk. Bezoek onze website of klik op de link voor meer informatie. 

het foto interview met clublid Anky Verhagen

anky verhagen

Fotograaf: Anky Verhagen
Model: Anky Verhagen

Hoe is de foto tot stand gekomen?

Ik heb dit soort portretfoto’s altijd heel mooi gevonden. Ik dacht altijd dat je hiervoor een studio en dure apparatuur nodig had, maar toen ik via Google het een en ander gelezen en gezien had, wilde ik toch weleens proberen om zelf een low key foto te maken. Nog niet meteen een portret, maar bijvoorbeeld van een appel en van een vaas. Dat lukte eigenlijk best goed en toen ik vorige week vanwege heel slecht weer noodgedwongen de hele dag binnen zat, ben ik gaan experimenteren om een low key portretfoto te maken. Bij gebrek aan een model besloot ik zelf maar als zodanig te fungeren.

Dat betekende wel heel wat heen en weer geloop van de kruk waarop ik zat naar de camera en terug, want het kostte wat tijd om de instellingen zo te krijgen dat de foto ook zo werd als ik voor ogen had. Ik heb de gordijnen in de kamer waar ik fotografeerde dichtgetrokken waardoor het vrij donker was. Ik heb de camera, met de instellingen waar ik voor gekozen had, opgesteld en globaal scherpgesteld. Ik ben gaan zitten en het experimenteren kon beginnen. Met behulp van een videolamp (Matz L1000 BC) die ik zelf in mijn rechterhand had, kon ik belichting uit verschillende hoeken uitproberen. Als afstandsbediening heb ik de Canon Camera Connect app gebruikt, een fijne assistent als je alleen bent. Ik heb deze foto niet bewerkt, alleen wat bijgesneden.

Waarom heb je voor deze camera-instellingen gekozen?

De instellingen heb ik gekozen op basis van de informatie die ik op internet heb gevonden. Uiteraard de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen en diafragma niet te groot om een goede scherptediepte te krijgen. Uit de testopnamen die ik maakte, kwamVoor het maken dit soort foto’s is behoorlijk wat geduld en doorzettingsvermogen nodig, raak niet ontmoedigd als het niet meteen lukt. Oefenen is denk ik, net zoals voor alle foto uitdagingen, het toverwoord. En je hoeft echt geen ingewikkelde apparatuur of studio te hebben. Je zult het misschien niet geloven, maar de muur achter mij op deze foto is wit…. Door de juiste positie van het licht filter je dat automatisch helemaal weg. Wat verder belangrijk is, is het scherpstellen op het oog/de ogen en zorg ervoor dat op de foto lichtreflectie in de ogen zichtbaar is. deze sluitertijd het mooiste uit. Ik heb voor deze foto de meetmethode voor belichting op sponsoring gezet en handmatig scherpgesteld.

Welk doel had je bij het maken van deze foto?

Ik wilde een mooie low key portretfoto maken, omdat ik dit soort foto’s heel erg mooi vind. Ook ben ik dol op nieuwe uitdagingen, ik probeer steeds nieuwe technieken uit en probeer deze ook zo perfect mogelijk uit te voeren.

Wat voor tip zou je andere fotografen willen geven als ze een vergelijkbare foto willen maken?

Voor het maken dit soort foto’s is behoorlijk wat geduld en doorzettingsvermogen nodig, raak niet ontmoedigd als het niet meteen lukt. Oefenen is denk ik, net zoals voor alle foto uitdagingen, het toverwoord. En je hoeft echt geen ingewikkelde apparatuur of studio te hebben. Je zult het misschien niet geloven, maar de muur achter mij op deze foto is wit…. Door de juiste positie van het licht filter je dat automatisch helemaal weg. Wat verder belangrijk is, is het scherpstellen op het oog/de ogen en zorg ervoor dat op de foto lichtreflectie in de ogen zichtbaar is.

Camera-instellingen

Camera: Canon EOS 250D
Objectief: Canon EF 50mm
Diafragma: f/1.8
Sluitertijd: 1/125s
ISO-waarde: 100
Brandpuntsafstand: 50mm

lid worden van de photo inspiration club?

Ben je op zoek naar een stok achter de deur? Of wil je meer met fotografie gaan doen, maar weet je niet waar je kunt beginnen? Bij de Photo Inspiration Club gaat alles over (samen) fotograferen. Wordt verrast met een maandelijkse uitdaging, daag jezelf uit door met anderen op stap te gaan of leer door te reageren en reacties terug te krijgen op je eigen foto’s! Meer informatie over onze fotoclub vind je via deze link.

Laat een reactie achter