Hoeveel scherpstelpunten gebruik je in welke situatie?

Gebruik jij ook altijd hetzelfde aantal scherpstelpunten? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Vele fotografen gebruiken namelijk standaard eenzelfde aantal scherpstelpunten en weten eigenlijk niet zo goed welke opties er allemaal zijn en waar deze voor dienen. Dit kan zorgen voor scherpstelfouten, omdat je niet 100% de controle neemt over de scherpte. In deze video tutorial behandelen we de focuspunten en in welke situatie je voor de beste keuze kunt gaan.

Gebruik de juiste scherpstelpunten

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video tutorial? Laat het weten door te reageren onderaan deze pagina.

Reacties (6)

Ik gebruik voornamelijk oude lenzen, zoals minolta en tokina. Op een spiegelloze aps-c Sonya6500 en een adaptor gaat het scherpstellen met de peaking level (op maximaal) en het vergrootglas. Je krijgt lol in die oude lenzen als je ziet hie scherp ze zijn.

Hi Fred,

Ja het is soms verbazingwekkend hoe hoog de kwaliteit was van oude objectieven. Het is inderdaad fijn dat veel van die objectieven nog te gebruiken zijn met een adapter. Ik kan mij goed voorstellen dat je hier veel plezier mee hebt.

Hallo Mark,
Met interesse nar jouw video gekeken. Er is echter een ding wat ik niet helemaal begrijp.
Hoe kun je van scherpstelpunt veranderen? Doe je dat door de lens te verplaatsen of kun je dat vanuit de camera doen?
Vrgr, Jack Wijnands

Hi Jack,

Bedankt voor je reactie. Je kunt het sowieso in de camera aanpassen. Je camera heeft een X aantal scherpstelpunten en je kunt er daar 1 van selecteren. Hoe dit werkt verschilt per camera(type), maar is altijd terug te vinden in de handleiding. Eventueel kun je ook één punt gebruiken (bijvoorbeeld het middelste punt) en als je de enkelvoudige autofocus (AF-S, bij Canon is dat One Shot) gebruikt dan kun je de ontspanknop half indrukken zodat de camera scherpstelt. Als dat gebeurd is kun je de compositie aanpassen en tenslotte druk je de ontspanknop helemaal door om de foto te maken.

Als hobbyfotograaf kijk ik toch altijd even naar de aangeboden tutorials daar ze bij wijlen toch iets nieuws bijbrengen of herinneren. Altijd leuk. Niemand is volleerd, zeker ik niet. Nu toch een goedgemeende bemerking.
Mijns inziens een minder goed voorbereide tutorial. Verbaal gesukkel in de aanvang en vlot lopen doet het nergens.
Enige duiding omtrent verhoudingen in het scherptediepteveld ontbreken volledig en het belang van gebruikte
diafragma-waarde-instelling word amper aangehaald, terwijl dit voor uw doelpubliek toch wel erg veel duiding zou brengen.
Ook de stilstaande tekstbeelden zijn vervelend. Laat dan even je gezicht zien.
“Niet in je normale doen mijn gedacht !” zeggen ze hier in België.
Dit zijn we niet van je gewoon Mark.
Voor al wat nuttig kan zijn,
Evengoed
Uiterst gemeende vriendelijke groet.
Frank.

Hi Frank,

Dat het niet geheel vloeiend loopt komt doordat dit een fragment is uit onze maandelijkse live show. Het is dus niet een los opgenomen video 😉
Daarnaast was de video volledig toegespitst op het aantal scherpstelpunten (dus welke instelling kies je) en niet de scherptediepte/diafragma. Dus het klopt dat het geen A tot Z video is, maar dat was bewust gedaan, omdat de fotografie show 5 tot 7 items heeft die we binnen een uur doornemen.

Laat een reactie achter