Scherpstelfouten herkennen en oplossen

Scherpte is erg belangrijk voor een goede foto. Onscherpte kan aan verschillende dingen liggen. Om de onscherpte aan te pakken is het dus erg belangrijk dat je de oorzaak van de onscherpte kunt herkennen. Vandaag vertel ik jullie meer over de verschillende soorten onscherpte, hoe je ze kunt herkennen en hoe je het vervolgens kunt oplossen.

Bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte ontstaat op het moment dat je sluitertijd te langzaam is. Het beeld is dan niet snel genoeg bevroren. Je zult bewegingsonscherpte het snelst herkennen bij bewegende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan rennende mensen of rijdende auto’s. Je kunt deze onscherpte oplossen door je sluitertijd sneller te zetten.

Maar bewegingsonscherpte kan ook door je eigen beweging veroorzaakt worden, namelijk door het trillen van je handen. Bij deze vorm van bewegingsonscherpte ziet het eruit alsof, niet alleen de bewegende delen, maar je hele beeld bewogen is. Ook deze onscherpte kun je oplossen door je sluitertijd sneller te zetten. Behalve het aanpassen van je sluitertijd kun je ook de trilling van je handen verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een statief of zet, wanneer je lens dat heeft, je beeldstabilisatie aan.

Scherpstelpunt

Je sluitertijd staat snel genoeg, maar toch is je foto niet helemaal scherp, hoe kan dit? Een mogelijke oorzaak is het verkeerd scherpstellen. Je herkent deze onscherpte aan het feit dat een deel van de foto, bijvoorbeeld de achtergrond, wel scherp is maar het onderwerp zelf niet. Je hebt dan waarschijnlijk, in plaats van op het onderwerp, op de achtergrond scherp gesteld. Kies je scherpstelpunt daarom altijd handmatig. Wanneer je je camera helemaal automatisch laat scherpstellen weet je camera niet wat voor jou het belangrijkste onderwerp is en is de kans groot dat hij op de verkeerde plek scherpstelt. Weet je niet precies hoe je je scherpstelpunt moet kiezen? Kijk dan in de handleiding van je camera, want dit verschilt namelijk per merk en model.

Te veel ruis

Een andere oorzaak voor onscherpte kan te veel ruis zijn. Bij te veel ruis gaan namelijk de kleine details in de foto verloren. Zorg er dus altijd voor dat je ISO-waarde zo laag als mogelijk staat. Zoals jullie misschien wel weten zorgt een hoge ISO-waarde voor een lichtgevoeligere sensor, dit betekent dus wel dat hoe lager je je ISO-waarde zet, hoe donkerder je foto wordt. Probeer daarom donkere plekken te vermijden en zoek de lichtere plekjes op. Mocht je nu toch op een donkere locatie gaan fotograferen, zorg dan voor een lichtsterke lens of fotografeer met een statief.

Na verscherpen

Heb je je aan alle bovenstaande tips gehouden en is je foto fototechnisch helemaal in orde, maar toch nog steeds niet helemaal scherp? Dan kun je de foto altijd in je nabewerking nog wat extra na verscherpen. Let er wel op dat dit alleen werkt als de basis van je foto goed is. Bewegingsonscherpte of een verkeerd scherpstelpunt is in de nabewerking namelijk niet meer te corrigeren.

Heb je weleens last van onscherpe foto’s? En lukt het je nu met behulp van dit artikel de oorzaak van jouw onscherpte te achterhalen? Laat het achter in de reacties.

2 responses on "Scherpstelfouten herkennen en oplossen"

  1. Hallo Yvet,

    Ik heb vrij regelmatig last van onscherpe foto’s
    Ik werk vaak met single focus en als ik dan mijn scherpstelpunt controleer ligt die wel goed maar is toch een ander deel scherper. Ik heb een nikon d5200 en vind zelf dat deze.snel ruis geeft bij nog een lage iso dus dat is ook niet altijd een optie. Het werkt vrij demotiverend

    • Het kan zijn dat je objectief front of backfocus heeft. Het beste kan je dat controleren door je camera op statief te zetten en vervolgens scherp te stellen op een liniaal. Bepaal heel nauwkeurig op welk deel van de centimeter. Als je uiteindelijk ziet dat de scherpte voor of achter het punt ligt dan weet je dat het aan het objectief ligt.

      Verder is de D5200 best een mooie camera hoor. Het kan altijd beter, maar betere apparatuur wil niet direct zeggen dat foto’s mooier worden. Ik raad je aan om in schemerige situaties vaker een statief te gebruiken en de ISO laag te laten staan. Mocht je bewegende onderwerpen fotograferen in de scherming dan zou een externe flitser een goede oplossing zijn.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE