Fotografie tips voor het Amsterdam Light Festival

Het gezelligste festival tijdens de wintermaanden is ook dit jaar weer op volle toeren. Dit jaar kun je van 28 november 2019 tot en met 19 januari 2020 de mooiste lichtkunstwerken bewonderen tijdens het Amsterdam Light Festival. Als fotograaf is dit natuurlijk een unieke kans om Amsterdam op een bijzondere manier vast te kunnen leggen. Hoe maak je eigenlijk foto’s met weinig licht? Met onze tips ga je goed voorbereid op pad en kun je focussen op het maken van de mooiste foto’s.

Inhoud:
Wat is het Amsterdam Light Festival?
Kies voor de juiste route
Ik ga naar het Amsterdam Light Festival en ik neem mee
Scherpstellen in donkere situaties
Fotograferen vanuit de hand
Wees niet bang voor hoge ISO-waarden
Fotograferen met een statief
Het fotograferen van projecties
Schiet je foto’s in RAW
Meer leren over fotografie

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Samen met GLOW Eindhoven is het Amsterdam Light Festival het grootste lichtfestival van Nederland. Beiden komen wederom jaarlijks terug. Ook tijdens GLOW Eindhoven kun je erg mooie foto’s maken. Amsterdam Light Festival steunt jonge kunstenaars door ze een podium te geven. Door de hele stad zijn de prachtigste lichtkunstwerken te vinden. Daarbij zijn de kunstwerken onderverdeeld in land- en waterwerken. Het Amsterdam Light Festival streeft naar de bevordering van het toerisme met een focus op kunst en cultuur. Nog een leuk detail: het Amsterdam Light Festival is gratis te bezoeken.

Kies voor de juiste route

Er zijn dit jaar weer twee officiële routes. De wandelroute en vaarroute zijn door de organisatie zelf uitgestippeld, zodat je geen enkel kunstwerk hoeft te missen. Kies daarom verstandig welke route je wilt nemen. Kies je voor de wandelroute, dan heb je als voordeel dat je zelf de tijd kunt nemen om te fotograferen. Daarnaast ben je in staat om vrij te bewegen, waardoor je de mooiste standpunten kunt kiezen en kunt fotograferen vanaf statief. Ben je wat slechter ter been of ga je liever met de boot? De vaarroute heeft ook zijn voordelen! Als je een mooi plekje hebt gevonden kun je vanaf het water de prachtige foto’s maken. Als nadeel heb je natuurlijk wel dat je snel moet handelen. Doordat de boot beweegt moet je vanuit de hand snelle sluitertijden hanteren waardoor je foto’s beeldruis krijgen. Daarnaast heb je te maken met de snelheid van de boot, die gelijk bepaald hoe lang je de tijd krijgt je te focussen op dat ene kunstwerk. Voor de vaarroute moet je overigens wel een kaartje kopen. Als je echt serieus wilt fotograferen dan raden wij de wandelroute aan.

route amsterdam light festival 2019 2020
Paars: vaarroute Groen: wandelroute
Bron: Amsterdam Light Festival

Ik ga naar het Amsterdam Light Festival en ik neem mee

Eigenlijk geldt dit advies altijd. Ga altijd goed voorbereid op pad. Zo ook tijdens het Amsterdam Light Festival. In de maanden december en januari kan het behoorlijk fris zijn. Naast dat je jezelf goed warm moet houden is het ook verstandig rekening te houden met de invloed van lage temperaturen op je camera-apparatuur. Zo gaan batterijen sneller leeg. Gelukkig heb je daar met deze handige tips weinig last van. Neem altijd voldoende volle batterijen mee. Houdt deze op lichaamstemperatuur door ze in de binnenzak van je jas te dragen.

  • Een extra batterij
  • Extra geheugenkaartje
  • Een statief
Fotografie tips Amsterdam Light Festival

Scherpstellen in donkere situaties

Stel je vaak automatisch scherp? Je zou kunnen merken dat het lastiger is om scherp te stellen in een donkere omgeving. Natuurlijk is handmatig scherpstellen een optie, maar wist je dat je met een simpele tip je onderwerp altijd scherp kunt krijgen? Je camera meet namelijk deze 3D wereld. Door een scherpstelpunt te kiezen meet de camera de afstand, waardoor dat object op die specifieke afstand scherp wordt. Daarbij gelden er wel wat regels. Zou je het scherpstelpunt op een object zetten die egaal van kleur is zoals wit, dan heeft je camera er moeite mee scherp te stellen. Het is immers moeilijk om in een ruimte zonder kleurnuances diepte te zien. Daarom zorgen schaduwen o.a. voor meer diepte. Je kunt de camera helpen door naar kleurcontrasten te zoeken (zie voorbeeld). Het kleurcontrast is de scheiding waarbij twee verschillende kleuren elkaar ontmoeten. De camera kan zo, ook in het donker, gemakkelijker het onderwerp bepalen.

In onderstaand voorbeeld zijn drie verschillende scherpstelpunten te zien. Als je afzonderlijk kijkt naar ieder scherpstelpunt zie je dat er twee verschillende kleuren zichtbaar zijn. De twee kleuren helpen de camera houvast te geven tijdens het scherpstellen. Zou je op het zwart rechts scherpstellen, dan zul je merken dat de camera maar blijft scherpstellen, omdat het geen diepte kan bepalen.

Fotografie tips scherpstellen in het donker

Fotograferen vanuit de hand

Het Amsterdam Light Festival vanuit de hand fotograferen? Met deze tips zorg jij ervoor dat het niet uit de hand zal lopen! Wanneer je uit de hand fotografeert krijg je te maken met veel bewegingsvrijheid, terwijl je op technisch vlak juist wat moet inleveren. Zo krijg je vanuit de hand sneller te maken met bewegingsonscherpte. Bewegingsonscherpte ontstaat wanneer je sluitertijd te traag is, waardoor de meest onschuldige beweging wordt meegenomen in de foto. Dit effect wordt versterkt wanneer het onderwerp ook levend of in beweging is. Hanteer daarom sluitertijden sneller dan 1/125e of zelfs sneller, afhankelijk van de beweging van onderwerpen of lichteffecten. Fotografeer je in de manuele stand? Dan zou dit een goede volgorde kunnen zijn om je instellingen te kiezen:

  • Kies voor de juiste sluitertijd. Afhankelijk van het onderwerp minimaal 1/125 of sneller.
  • Kies voor een zo’n laag mogelijke f-waarde, zodat er meer licht door de lens valt.
  • Verhoog de ISO-waarde afhankelijk van wat de belichtingsmeter jou vertelt. Eventueel kun je de ISO ook op automatisch zetten. De camera verhoogt de ISO-waarde dan naar de juiste waarde.
belichtingsmeter zelfportreten maken
Zorg dat de belichtingsmeter tussen -1 en +1 blijft voor een goed belichte foto

Toch liever niet in de handmatige stand fotograferen? Kies voor de S (Tv bij Canon) stand als je liever enkel rekening houdt met de sluitertijd. De camera zal de diafragmawaarde en de ISO-waarde instellen. Kijk overigens wel of je de ISO-waarde op AUTO hebt gezet, anders moet je alsnog de ISO handmatig aanpassen. De A (Av bij Canon) of P stand raden we af, aangezien het vanuit de hand het belangrijkste is dat je niet al te trage sluitertijden gebruikt. De A/Av of P stand zal dit negatief kunnen beïnvloeden.

Lichteffecten en projecties fotograferen tijdens het Amsterdam Light Festival

Wees niet bang voor hoge ISO-waarden

Zoals eerder al naar voren kwam, gaat het fotograferen vanuit de hand gepaard met korte sluitertijden (1/125 of sneller). Daarbij is het belangrijk dat je de camera voldoende licht laat vangen. Dat kun je natuurlijk doen door voor een zo’n laag mogelijke f-waarde te kiezen, maar in de meeste gevallen houdt het ergens bij de f/5.6 of f/3.5 op (afhankelijk va het objectief). Je moet dan eigenlijk wel spelen met je ISO-waarde. Wees niet bang om hoge ISO-waarden te gebruiken. De vorming van ruis valt vaak niet te voorkomen, maar het is gelukkig mogelijk ruis te verwijderen met bewerkingsprogramma’s zoals Lightroom en Luminar. Gelukkig vertonen de moderne spiegelreflex- en systeemcamera’s minder snel ruis, dan oudere modellen.

Fotograferen met statief

Ga jij voor de hoogste kwaliteit foto’s? Kies voor de wandelroute en neem je statief en draadontspanner of draadloze afstandsbediening mee! Het voordeel van de wandelroute is dat je op je eigen tempo te werk kunt gaan. Er zijn voldoende voordelen voor het fotograferen met een statief op te noemen zoals: het werken met langere sluitertijden, lagere ISO-waarden en geen technische belemmeringen voor jouw creatieve ideeën. Door met een statief te fotograferen kun je met een kleinere scherptediepte werken, waardoor je het kunstwerk nóg scherper in beeld kan krijgen. Maak natuurlijk ook gebruik van een draadloze ontspanner, zodat je geen bewegingsonscherpte in je foto’s krijgt.

Heb jij nog geen statief? Misschien is het Kingjoy K1208 Carbon Statief met balhoofd of het Kingjoy G55C Carbon Statief met balhoofd iets voor jou.

Hoewel het fotograferen met een statief langere sluitertijden en lagere ISO-waarden mogelijk maakt, is dat natuurlijk niet altijd ideaal! Lees snel verder wanneer je liever voor snellere sluitertijden en hogere ISO-waarden zal kiezen.

Verlichte gebouwen en bruggen tijdens het Amsterdam Lichtfestival

Het fotograferen van projecties

Eigenlijk is de belangrijkste tip het kiezen van de juiste sluitertijd. In het geval van een projectie kies je voor een korte sluitertijd. Vaak bewegen de projecties. Als je specifiek een moment wilt bevriezen moet je natuurlijk voor een korte sluitertijd kiezen. Daarnaast zorgen langere sluitertijden al gauw voor bewegingsonscherpte, wanneer je vanuit de hand fotografeert. In het geval van projecties zul je ook merken dat de beelden zich zullen vermengen. Door een korte sluitertijd te kiezen zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk licht door de lens op de sensor valt. Kies voor een lage f-waarde en verhoog je ISO totdat de belichtingsmeter aangeeft dat de belichting juist is.

Schiet je foto’s in RAW

De uitdagende lichtomstandigheden kunnen soms voor gemixte lichtsterkten zorgen. Fotografeer je foto’s in RAW, zodat je later via de computer de puntjes op de i kunt zetten. Zo is een voordeel van het fotograferen in RAW, dat de camera veel meer informatie opslaat. Dat maakt het mogelijk dat je veel beter en preciezer kunt nabewerken dan bij een gecomprimeerd JPEG bestand. Een nadeel van het fotograferen in RAW is wel, dat RAW-bestanden groter zijn dan een JPEG-bestand en een langere schrijftijd nodig hebben om op het SD-kaartje opgeslagen te worden. Gelukkig zijn geheugenkaarten niet meer zo duur als voorheen. Moet je verplicht RAW fotograferen? Niets is verplicht, de keuze ligt bij jou als fotograaf. In ons artikel RAW vs. JPEG ontdek je of het fotograferen in RAW wel of niet iets voor jou is.

Omdat een RAW-bestand groter is dan een JPEG is het verstandig om te weten dat je SD-kaart over voldoende opslagcapaciteit en schrijfsnelheid beschikt. Vooral wanneer je veel foto’s achter elkaar maakt, kan het voorkomen dat je moet wachten voordat je een nieuwe foto kunt maken. Dat heeft te maken met de buffer van de camera, die dan nog je vorige foto aan het verwerken is. Met een snelle geheugenkaart verloopt dit proces sneller.

Kunstwerken fotograferen tijdens het Amsterdam Light Festival - Fotografie Tips

Reacties (2)

Hallo,
Ik ben 1e kerstavond geweest, het grootste probleem zijn de rondvaartboten. Ze veroorzaken golfslag, waardoor de kunstwerken op het water gaan bewegen. Verder krijg je reflecties en strepen van hun verlichting, wat in de meeste gevallen storend is bij lange sluitertijden. Uiteraard kan je wachten op het moment dat er even geen boot aankomt en dan je foto maken, maar dat moet net passen met je sluitertijd.
Misschien een tip. Kijk tijdens het lopen van de route om je heen naar andere interessante dingen om te fotograferen.
Ik wens een ieder die nog gaat veel plezier.

Hey Arthur! Zeker een nuttige observatie en les! Het is inderdaad even op de sluitertijd letten! Of het moment pakken, wanneer er geen schip langskomt, maar die kans is in Amsterdam vaak wat kleiner. Fijne jaarwisseling!

Laat een reactie achter