Fotografie tips voor GLOW in Eindhoven

Bezoekers van GLOW in Eindhoven opgelet! In deze video geven we je handige tips voor als je naar GLOW in Eindhoven gaat. Aan de hand van deze tips haal jij het meeste uit GLOW.

GLOW is een jaarlijks terugkomend lichtfestival in Eindhoven en is ontzettend populair. Jaarlijks komen er tussen een half miljoen en 1 miljoen bezoekers gedurende de hele week, dus je zult wel begrijpen dat je niet de enige bent die daar wilt fotograferen. In deze video vind je handige tips die je zullen helpen als je gaat fotograferen tijdens GLOW. Lees je de tips liever? We hebben alles ook uitgeschreven staan onder de video. Laat onderaan dit bericht even weten of jij dit jaar van plan bent om naar GLOW te gaan.

Bezoek de Glow website voor meer informatie over de route en bereikbaarheid.

Fotografie tip 1: Gebruik een statief en draadontspanner

Allereerst wil ik je meegeven dat de lichteffecten erg mooi zijn. In deze maand wordt het natuurlijk ook vroeg donker en omdat het om avondfotografie gaat is het belangrijk dat je een stevig statief hebt. Als jouw statief niet stevig genoeg is en de camera beweegt een beetje, dan ga je er ook niet heel veel aan hebben. De foto’s zullen niet scherp zijn. Wil je scherpe foto’s maken, zorg dan voor een statief. Neem bij voorkeur ook een draadontspanner of afstandsbediening mee zodat je de camera kunt bedienen zonder het aan te raken. Ook dit kan ervoor zorgen dat er geen trillingen ontstaan en dat je dus haarscherpe foto’s kunt maken.

Heb jij nog geen statief? Misschien is het RAWSTER Photo Aluminium Statief of het RAWSTER Photo Carbon Statief iets voor jou.

Als je eenmaal vanaf statief fotografeert, dan kun je met lage ISO-waarden fotograferen. Door je ISO-waarden laag te houden krijg je de beste kwaliteit foto’s. Ons advies is om over het algemeen de laagst mogelijke ISO-waarde te kiezen, maar dat is niet altijd het best. Waarom lees je in de volgende tip.

Fotografie tip 2: Kies soms toch een hogere ISO-waarde

Waar je verder rekening mee moet houden als jen ar GLOW gaat is. Tijdens de lichtshows veranderen de effecten vrij snel. Dat betekent als je een lange sluitertijd kiest, da het mogelijk is dat het lichteffect niet door de camera op dezelfde manier gefotografeerd wordt. Dat heeft ermee te maken dat als er heel veel effecten voorkomen gedurende de lange sluitertijd, dan worden die effecten met elkaar vermengd. Er zijn dus wel situaties waarbij je van de lage ISO-waarde af moet wijken om er simpelweg voor te zorgen dat de sluitertijd snel genoeg wordt. Iets wat daarbij te helpen is je diafragma iets verder open te zetten. Hierdoor komt er meer licht in de lens en in de camera terecht waardoor de sluitertijd toch voldoende snel blijft. Dat is het leuke van GLOW, er zijn zoveel verschillende effecten. Dat betekent dat je soms op dezelfde plek moet blijven staan en veel foto’s moet blijven maken door de veranderende licht effecten.

Wil je de lichteffecten bevriezen? Zorg ervoor dat je sluitertijd voldoende snel is en dan kan het zijn dat je ineens een sluitertijd van een halve seconde nodig hebt. Hiervoor zal je een hogere ISO-waarde moeten gebruiken omdat te bereiken bij avondfotografie. Wees dus niet bang om je ISO-waarde toch wat hoger in te stellen als je niet het gewenste lichteffect op de foto krijgt.

De juiste ISO-waarde voor mooie foto's bij GLOW

Fotografie tip 3: Voorbereiding en geduld

De vorige tip laat duidelijk zien dat je niet van ieder lichtspektakel één foto moet maken om vervolgens naar het volgende onderdeel te lopen. Nee, maak gerust tientallen foto’s achter elkaar, want zoals je ziet, iedere foto is anders. Lang niet iedere foto is even mooi omdat het mooiste lichteffect net verdwenen kan zijn.

Om ervoor te zorgen dat je wel de hele GLOW route op één avond kan lopen en fotograferen is het aan te raden om van te voren de route goed te bekijken. Bepaal alvast welke lichtshows je echt wilt fotograferen. Plan iets meer tijd in voor de meest spectaculaire shows en blijf iets korter op minder interessante locaties. De GLOW route is op deze website te bekijken.

Fotografie tip 4: Voldoende accu’s / batterijen

GLOW wordt dit jaar in november georganiseerd en de temperatuur kan ’s avonds al flink laag zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe sneller een accu of batterij leeg zal zijn. Het is dus mogelijk dat je normaal gesproken altijd genoeg hebt aan één accu, maar dat het op een koude avond opeens niet genoeg is. Een reserve accu is dus zeker aan te raden om de hele avond te kunnen blijven fotograferen.

Fotografie tip 5: Ga voor een abstracte foto

In plaats van het fotograferen van alle gebouwen kan je ook kiezen om een detail te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan een deel van een muur waar het licht op valt. Dit licht kan continu veranderen waardoor ook hier weer keer op keer bijzondere foto’s ontstaan. De volgende foto’s zijn allemaal op dezelfde locatie gemaakt.

Fotografie tip 6: Spelen met de sluitertijd

Tijdens GLOW is er veel beweging en als er beweging is moet je veel spelen met de sluitertijd. De sluitertijd langer maken geeft vaak weer hele andere foto’s. De onderstaande foto is daar een leuk voorbeeld van. Door de juiste sluitertijd kwam het raam er meerdere keren op. Als de sluitertijd korter was zou het herhalende patroon minder vaak zichtbaar zijn.

De goede sluitertijd voor mooie foto's bij GLOW in Eindhoven.

Fotografie tip 7: Let op jezelf en je spullen

Dat het tijdens GLOW druk is staat vast. Let dus goed op je foto apparatuur en eventuele tas die je bij je draagt.

Samen met andere fotografen op pad gaan is natuurlijk leuker dan alleen. Dus vraag iemand mee en maak er een mooie fotografie avond van.

Zorg ook voor beschermende kleding zodat je warm en droog blijft. Anders zal het plezier snel verdwenen zijn.

Bedenk ook van te voren hoe je naar het centrum van Eindhoven gaat. Met de trein is GLOW makkelijk te bereiken, maar met de auto minder goed. Vanaf 18:30 uur worden veel wegen afgesloten. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de bereikbaarheid van het evenement.

0 responses on "Fotografie tips voor GLOW in Eindhoven"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE