RAW vs. JPEG

Bij spiegelreflex- en systeemcamera’s heb je altijd de mogelijkheid om te bepalen of je foto’s in RAW, JPEG of RAW + JPEG wilt maken. Veel mensen zijn zich niet bewust van het verschil behalve dat je minder RAW foto’s op de geheugenkaart kunt opslaan.

Zoals RAW als zegt gaat het om ruwe bestanden. RAW bestanden zijn 100% origineel en bevatten alle originele beeldinformatie. Er zijn dus nog geen bewerkingen op de foto uitgevoerd in de camera. Is dat bij JPEG dan wel het geval? Ja, want JPEG is een gecomprimeerd bestand. In je camera wordt de foto al een beetje bewerkt zodat de foto er direct goed uitziet. Je camera zorgt er onder andere voor dat kleuren goed overkomen, de ruis in je foto vermindert wordt en dat en alles een beetje verscherpt wordt. Uiteindelijk wordt dit als een JPEG opgeslagen en gooit de camera ook een deel van de originele beeldinformatie weg.

Een nadeel van JPEG is dat als je achteraf toch niet tevreden bent met de belichting van je foto je dit niet kunt aanpassen zonder kwaliteit te verliezen. Natuurlijk kun je een JPEG foto bewerken, maar dit gaat altijd ten koste van kwaliteit. Omdat in een RAW bestand alle originele beeldinformatie zit, kun je een RAW bestand wel bewerken zonder kwaliteit te verliezen.

Wat moet je uiteindelijk instellen?

Dat hangt van jezelf af. Als je nooit foto’s bewerkt en dit ook niet van plan bent om te gaan doen dan moet je de camera gewoon op JPEG instellen. Een JPEG oogt vaak wat mooier dan een RAW bestand als je het voor het eerst op de computer bekijkt. Wil je het maximale uit de foto halen en eventueel de belichting aanpassen of andere bewerkingen uitvoeren dan moet je de camera zeker op RAW instellen.

Waarom heeft de camera een RAW + JPEG optie?

Omdat de RAW bestanden aardig groot kunnen worden kost het soms wat tijd om door de foto’s te bladeren op de computer. Door een kleiner JPEG bestand erbij te hebben kun je snel een selectie maken aan de hand van de JPEG bestanden. Je hoeft dan alleen nog maar de geselecteerde RAW bestanden te openen en te bewerken.

Reacties (4)

Beste Mark,
Ik ben zojuist een timelapse aan het maken en ik vroeg me af of het verstandig is om tijdens een timelapse te fotograferen in RAW.
Of kun je dit beter in JPEG doen?

Een timelapse kun je wel fotograferen met RAW en dan waar nodig bewerken. Echter als je de timelapse eenmaal met software ‘in elkaar zet’ dan moet je wel met JPEG foto’s werken.

Beste Marc,

ik heb een klein foutje opgemerkt, het moet niet jpeg zijn maar RAW om je foto’s te bewerken, voor de rest een goed artikel.

Wil je het maximale uit de foto halen en eventueel de belichting aanpassen of andere bewerkingen uitvoeren dan moet je de camera zeker op JPEG instellen.

groetjes,
Philippe

Hi Philippe,

Bedankt voor je reactie. Ik heb het direct aangepast.

Laat een reactie achter