Fotografie tips voor half bewolkte dagen

Je kent ze wel, die prachtige schilderijen met blauwe luchten uit de Gouden Eeuw. Deze schilderijen karakteriseren zich door de imposante wolkenpartijen en hier en daar het hemelse blauw. Ook voor de fotograaf is deze lucht erg interessant. Wolken vullen de anders ‘saaie’ hemel met hun vormen en ze bieden waar nodig dynamiek aan de foto. In deze video tutorial geven we enkele tips voor het fotograferen op half bewolkte dagen.

Inhoud van dit artikel:
1. Tips voor het fotograferen op half bewolkte dagen – video
2. Wat is half bewolkt weer?
3. Het uitdagende karakter van half bewolkt weer
4. Maak meerdere foto’s
5. Maak gebruik van een polarisatiefilter

Tips voor het fotograferen op half bewolkte dagen

Wat is half bewolkt weer?

Een half bewolkte lucht is deels voorzien van volle witte wolken. De vorm van deze volle wolken wordt extra aantrekkelijk door de opvallende blauwe lucht. Op het weerbericht is dit zulk weer te herkennen aan een zonnetje met daarvoor een wolkje of twee. Meestal vormen de wolken zich na een vochtige periode en duiden ze op opklaringen.

Het uitdagende karakter van half bewolkt weer

Een half bewolkte lucht zorgt werkelijk waar voor prachtige foto’s. Echter komen hierbij ook wat uitdagingen om de hoek kijken voor de fotograaf. Door het felle karakter van de lucht wordt het extra lastig om de juiste balans tussen de lucht en de aarde te vinden. Ook zorgen de wolkenpartijen voor een wisselende scène, dit omdat zij zo nu en dan de zon blokkeren. Daardoor zul je als fotograaf erg vaak de belichting opnieuw moeten analyseren en aanpassen. Wanneer de zon doorbreekt, is de belichting het meest uitdagend. Dit brengt namelijk felle reflecties en harde schaduwen met zich mee in de foto.

Maak meerdere foto’s

Omdat het licht, de sfeer en de compositie van de wolken erg snel veranderen is het slim om meerdere foto’s te maken op een locatie. In de foto’s hieronder is duidelijk te zien hoe de aanwezigheid van de zon de kleuren en de sfeer van de foto sterk beïnvloedt. Soms kan het ook lonen om te wachten op het juiste moment. Staat er bijvoorbeeld veel wind? Dan zullen de wolken binnen de kortste keren op een andere en misschien wel mooiere plek in de compositie komen te staan.

Maak gebruik van een polarisatiefilter

Door te fotograferen met een polarisatiefilter verminder je schitteringen en reflecties van het licht. De voornaamste voordelen van het polarisatiefilter zullen gelijk te zien zijn wanneer je op de foto naar de lucht kijkt. Met name rondom de horizon, waar je meestal te maken krijgt met een laag nevel, komen kleuren beter over en zijn er meer details zichtbaar. Een polarisatiefilter zou je kunnen zien als een soort zonnebril voor je cameralens. Verder oogt de foto over het algemeen rustiger door het gebruik van dit filter. Doordat de schitteringen worden verminderd zijn de contrasten minder hoog en zijn kleuren meer in balans. Een polarisatiefilter kopen kun je doen voor ieder objectief als de filterdiameter verschilt. Heb je al een filter op je lens, zoals een uv-filter? Dan is het slim om deze voorafgaand te verwijderen. Filters stapelen is niet aan te raden.

Laat een reactie achter