HDR-fotografie, grijsverloopfilters of Photoshoppen?

Tijdens het fotograferen kun je tegen een aantal problemen aanlopen. Voornamelijk het vinden van de juiste belichting in de lucht én in het landschap kan behoorlijk uitdagend zijn. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om een goed belichte foto te krijgen. In deze fotografie tutorial behandelen we drie manieren om het dynamisch bereik van jouw camera te vergroten.

Grijsverloopfilter

Een grijsverloopfilter bestaat meestal uit een rond of vierkant filter. Vierkante/rechthoekige filters zoals het filter op de foto hebben als voordeel dat ze op ieder objectief passen middels een speciale houder. Het verloopfilter heeft aan een zijde een transparant deel en aan de andere zijde een vergrijsd deel. Dit donkerdere deel verloopt geleidelijk aan naar het transparante deel. Dat maakt het filter erg populair bij het maken van landschapsfoto’s. Op deze manier kun je het grijze deel op de lucht plaatsen, waardoor de balans tussen lucht en landschap weer wordt rechtgetrokken. Een nadeel is dat obstakels op de horizon, zoals bomen of gebouwen ook worden beïnvloed door het filter. Voor situaties waarin een schone horizon aanwezig is, zoals aan het strand of vanaf een flinke afstand is het filter het meest geschikt. Toch teveel obstakels aan de horizon? Dan is het maken van een HDR-foto wellicht de oplossing!

grijsverloopfilter voor landschapsfotografie
Grijsverloopfilters zijn er in allerlei waarden en overgangen. Het filter in de foto is een ND4 filter met een zacht verloop.

HDR-fotografie

Tijdens het maken van een HDR-foto vergoot je het dynamische bereik van je camera waardoor je de balans van de lucht en het landschap kunt terughalen. De meeste camera’s hebben hier een ingebouwde functie voor, maar ook het handmatig maken van een HDR-foto is erg aan te raden. Zeker omdat je dan meer controle hebt over het eindresultaat. Bij een HDR-foto worden diverse foto’s met verschillende belichtingen samengevoegd waardoor je één foto krijgt met heel veel informatie over de belichting. Met behulp van een fotobewerkingsprogramma kun jij dan bepalen welke details je zichtbaar wilt maken. Wil je zelf graag een HDR-foto maken? Bekijk dan eens onze HDR-fotografie pagina waarin we stapsgewijs uitleg geven over het maken van een HDR-foto en het bewerken ervan.

Nabewerken met Photoshop

Middels de techniek Exposure Blending van Photoshop is het ook mogelijk om een mooi belichte landschapsfoto te krijgen. Via Photoshop voeg je dan twee foto’s samen. Een foto waarin de lucht goed belicht is en een waarin het landschap mooi belicht is. De techniek werkt echter het beste wanneer je een duidelijke scheiding hebt tussen lucht en landschap. Heb je een foto waarin de scheiding tussen lucht en landschap minder duidelijk is? Dan is het werken met een luminantiemasker de oplossing voor jou. Deze techniek is wat geavanceerder, maar geeft je meer controle over het eindresultaat tijdens het bewerken van de foto.

Voorbeeld van exposure blending en het luminantie masker gebruiken in Photoshop

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze tutorial of zou je de mogelijkheden die wij benoemd hebben graag eens willen proberen? Laat het ons weten in een reactie en we zullen jouw vraag beantwoorden.

Handige Lightroom sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Lightroom gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Lightroom actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (4)

Hallo Mark,

Ik heb al een 10 stops grijsfilter voor de lange sluitertijden foto’s. Ik heb ook een polarisatie filter. Ik maak hdr foto’s. Is het dan een meerwaarde om grijsverloopfilters aan te schaffen? Ik heb een sony a7iii. Zo ja welk systeem zou je mij dan aanraden?

Beste Mark,

Mijn vraag gaat over het dynamisch bereik van een camera.
Ik heb zelf een D5100 en weet dat het dynamisch bereik van deze crop camera minder is, dan de full frame camera, D850 bijvoorbeeld.
Mijn vraag is dan ook waar het verschil precies in zit, is dit vanwege de grootte van de sensor of zijn er meer factoren, of andere factoren, die hierbij een rol spelen ?
En hoe groot is het verschil gemiddeld in stops? tussen deze camera’s ?

Bij voorbaat dank.

Bij voorbaat dank.

Het maximaal dynamisch bereik van jouw camera (D5100) is 13.6 stops, van de D850 is dit 14.8 stops. Het verschil is dus 1.2 stop licht. Een grote factor is inderdaad het formaat van je sensor, maar ook de ISO is van belang. Hoe hoger je ISO, hoe meer dynamisch bereik je verliest.

duidelijke uitleg en een uitdaging om met CS6 of PSE 15 te gaan uittesten, maar ook de HDR techniek is iets wat ik zeker ga proberen

Laat een reactie achter