Fotograferen op mistige dagen

Fotograferen in de mist brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit prachtige natuurverschijnsel vindt vaak plaats gedurende de vroege ochtend of laat rond de zonsondergang. De lage, maar soms ook hoog hangende mistbanken leggen een rustige deken op het landschap. Een deken die visueel gezien erg aantrekkelijk is voor fotografen. In dit artikel geven we tips voor het fotograferen in de mist.

Inhoud van dit artikel:
1. Een goede voorbereiding
2. Scherpstellen op mistige dagen
3. Composities bepalen
4. Meer leren over landschapsfotografie

Een goede voorbereiding

Om zo min mogelijk voor verrassingen komen te staan is een goede voorbereiding van belang. Allereerst raden we aan om de weersvoorspelling te bekijken. Dat is ook erg handig om te weten hoe laat je de eventuele mist kunt verwachten.

Over het algemeen is de kans op mist het grootste wanneer er een grote temperatuurschommeling tussen dag en nacht plaatsvindt. Probeer daarbij een kwartier eerder op locatie te zijn om alles rustig klaar te kunnen zetten. Dit is verstandig omdat mist aardig snel weg kan trekken. Een kwartier? Neem de tijd. Op mistige dagen is het namelijk een uitdaging om een scherpe foto te maken. Het licht is dan niet optimaal en om het meeste uit je camera te halen is het slim om de juiste accessoires mee te nemen:

  1. Een statief – Om zo niet beperkt te worden tot korte sluitertijden
  2. Een zoomobjectief – Omdat mist vaak het mooiste is op enige afstand (in verband met de vochtige omstandigheden is het niet aan te raden om in de mist van objectief te wisselen)
  3. Een (draadloze) ontspanner – Om zo foto’s te maken zonder trillingen. Ook de zelfontspanner is een goed alternatief
  4. Een waterdichte hoes – Voor het geval je jezelf diep in de mist begeeft
  5. Een droogdoek – Om eventueel vocht van het objectief af te halen
beondigdheden mist fotograferen tips

Scherpstellen op mistige dagen

Nu de juiste accessoires mee zijn, kan het fotograferen beginnen. Het is belangrijk om na te gaan dat mist het voor de camera erg lastig maakt om automatisch scherp te stellen. Scherpstellen gebeurt namelijk op basis van contrastpunten die de camera gebruikt om diepte te kunnen meten. De autofocus werkt dus minder goed wanneer er weinig tot geen contrast is. Door mist neemt dit contrast erg sterk af. Je kunt het vergelijken met autorijden op een mistige dag, waarbij het lastiger is om diepte te ervaren. Om deze reden raden we ook aan om gebruik te maken van het handmatige scherpstellen.

Tegenwoordig bevatten de meeste camera’s een handige live view optie. Deze optie maakt het mogelijk om een digitale weergave van de zoeker op het beeldscherm te zien. Een handige optie om zo beter te kunnen zien of het onderwerp handmatig goed scherp is. Toch is er vaak twijfel of het wel echt goed scherp is. Naast dat de camera vaak een digitaal vergrootglas toont tijdens het handmatig scherpstellen, beschikken ook veel camera’s over Focus Peaking. Focus Peaking laat op het beeldscherm heel duidelijk middels gekleurde lijnen zien waar de handmatige focus ligt. Deze optie zorgt dus voor nog meer bevestiging. Je leest meer over Focus Peaking in ons artikel over handmatig scherpstellen via de live view met Focus Peaking.

Om de foto vervolgens te maken is het van belang om de beeldstabilisatie van de camera of het objectief uit te schakelen. Deze schuifknop bevindt zich op het objectief of is aan te passen via het menu van de camera. Maak vervolgens de foto met de (draadloze) afstandsbediening of zelfontspanner van de camera.

mist fotograferen rotterdam stad

Composities bepalen

Mist is een prachtige toevoeging in foto’s. Een element die de mystiek van de foto benadrukt. Toch is het even omdenken. Om goed gebruik te maken van mist is het slim om na te gaan wat de sterkten en zwakten zijn van mist.

Suggereren van diepte
Mist maakt de afstand tussen onderwerpen duidelijker. Alle onderwerpen die ver weg staan ogen namelijk minder helder en bevatten minder contrast dan wanneer een onderwerp dichterbij is. Op deze manier geef je de kijker de indruk van diepte op een natuurlijke manier.

Mist in Rotterdam 7 SEP PS

Mist bedekt
Een groot voordeel van mist is dat de mist voor een zachte sfeer zorgt die heel veel afleidende objecten bedekt. Dat maakt het gemakkelijker om rustigere, minimalistische composities te krijgen. Tijdens het fotograferen is het dan ook aan te raden om mist te gebruiken om de elementen die je graag wilt laten zien te versterken binnen de compositie.

Lichtval
Wanneer het licht door het mist schijnt ontstaat er zacht en diffuus licht. De mist zorgt voor een zachte verspreiding van het licht. Daardoor valt de mist extra op! Een prachtig element om in te zetten om jouw onderwerp extra op te laten vallen! Wanneer je te maken hebt met wat hogere mist is de kans op zonneharpen erg groot (onderstaand voorbeeld). De mist maakt de stralen van de zon zichtbaar en komt terug als een soort spotlight in de foto.

Experimenteren met (zwart-wit) filters
Mistige omstandigheden lenen zich goed voor zwart-witfotografie. Door de hoeveelheid mist zijn kleuren vaak minder verzadigd en kunnen ze een bijrol krijgen voor het totaal van de foto. Het omzetten naar zwart-wit kan daarbij de kleur afleidingen verminderen. Door de foto om te zetten naar zwart-wit krijgen vormen en nuances in de grijstinten meer de aandacht.

Zoomen
Wanneer je mist fotografeert, zul je al snel merken dat wanneer je naar de mist toeloopt de dichtheid verdwijnt. Probeer in dat geval een objectief mee te nemen waarbij je voldoende zoombereik hebt om de volle mist goed vast te kunnen leggen.

Meer leren over landschapsfotografie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar landschapsfotografie en wil je graag nog meer leren? Bekijk onze gratis helpgids voor landschapsfotografie of volg een van onze leerzame workshops landschapsfotografie die op diverse fotogenieke locaties in Nederland gegeven wordt.

Laat een reactie achter