De balans in je foto door exposure blending – De perfect belichte foto (deel 3)

In mijn vorige twee artikelen heb ik de HDR-techniek als de werking van de luminantiemaskers uitgelegd. Beide technieken zorgen ervoor dat de foto een hoog dynamisch bereik heeft. Door diverse foto’s te gebruiken en ‘over elkaar te leggen’ ontstaat een natuurgetrouw beeld. Echter is er nog een techniek; de exposure blending door de overvloeimodus.

Wat je moet weten over exposure blending

Deze techniek werkt anders dan de HDR-techniek en die van de luminantiemaskers. Voor deze techniek heb je twee foto’s nodig: één met een goed belichte voorgrond en één met een goed belichte lucht. Wel is het van belang dat de composities gelijk zijn. In mijn vorige twee artikelen heb ik hiervoor tips gegeven. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in de techniek van Exposure Blending.

1. Nadat je de twee beelden in je fotobewerkingsprogramma geoptimaliseerd hebt, open je de twee foto’s ‘als lagen in Photoshop’.
Uitleg exposure blending in Photoshop CC

2. Om ervoor te zorgen dat de beelden identiek zijn, is het goed om ze uit te lijnen. Selecteer beide lagen, ga naar bewerken > Lagen automatisch uitlijnen.
Photoshop lagen uitlijnen bij Exposure Blending

3. Nadat de foto uitgelijnd is, selecteer je de bovenste foto en maak je een laagmasker aan.
Wat is exposure blending

4. Klik op ‘verloop’ en zorg ervoor dat deze van zwart naar wit verloopt. Zet de modus op ‘normaal’. Trek daarna in je foto een lijn naar boven. Dit is een beetje spelen om te kijken wat het beste werkt.
Exposure blending

Dit is de derde techniek om de juiste balans te vinden je foto tussen voorgrond en de lucht. Mocht het overvloeien te zichtbaar zijn, kun je met doordrukken en tegenhouden dit wegwerken. Een groot voordeel van deze techniek is dat je vaak maar 2 foto’s nodig hebt.

 

 

Mini Cursus Fotografie - Meld je gratis aan

Gratis mini cursus fotografie

Voor alle bezoekers van onze website hebben wij een speciale mini cursus (gratis) klaargezet. Ruim 15.000 bezoekers hebben deze mini cursus al gevolgd en daar hebben wij veel positieve reacties op ontvangen.

Je kan gratis aanmelden en je ontvangt in de komende dagen het volgende:

  • eBook met 7 uitgebreide fotografie tips
  • 2 Whitepapers over avondfotografie
  • 2 Online videolessen over fotografie
  • 37 Extra fotografie tips
  • 1 Webinar over fotobewerking
Delen met je fotografie maatjes via:

0 responses on "De balans in je foto door exposure blending – De perfect belichte foto (deel 3)"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE