De Zonsopkomst Fotograferen In New York

Het fotograferen van de zonsopkomst is voor mij een van de mooiste momenten van de dag. Niet alleen kan je profiteren van het schitterende ochtendlicht tijdens het gouden uurtje, maar het is ook erg rustig en je hebt vaak alle ruimte om te fotograferen en te genieten van het mooie moment. De meeste mensen liggen namelijk nog te slapen, zelfs in steden die overdag overvol zijn!

Enkele weken geleden was ik in New York en ben ik verschillende keren om 5:30 uur opgestaan om de zonsopkomst rond 6:15 uur te fotograferen. Ontzettend vroeg natuurlijk om dan uit bed te gaan, maar het is het absoluut waard. De eerste keer ging ik met de metro naar Brooklyn om vanuit Dumbo Park de Brooklyn Bridge te fotograferen met de skyline van Manhattan op de achtergrond. Het Dumbo Park is een populaire locatie onder fotografen dus ik had eigenlijk wel meer fotografen verwacht. Tot mijn verbazing was er helemaal niemand en had ik het rijk voor mij alleen.

Skyline New York - Zonsopkomst

5 opnamen: 16mm | ISO 100 | f/14 | 1/5, 1/10, 1/20, 1/40, 1/80

Rond 6:15 uur kwam ik aan op de locatie en ben ik direct foto’s gaan maken. Met behulp van een statief kon ik snel een goede compositie vinden waarbij ik ervoor koos om een aantal stenen in het water op de voorgrond te plaatsen. Het geeft de foto net iets meer diepte zonder dat het ten kosten gaat van de hoofdonderwerpen (Brooklyn Bridge en de skyline). Hoe krijg ik de belichting zoals in de bovenstaande foto?

Goede belichting bij een zonsopkomst

Een probleem waar veel fotografen tegenaan lopen is om de belichting van een zonsopkomst foto goed te krijgen. Zeker als je tegen het zonlicht in fotografeert. Meestal zijn bepaalde delen in de foto te licht en andere delen weer te donker. Nu is het bij de bovenstaande foto zo dat ik niet tegen het licht in fotografeerde, maar toch problemen had met de juiste belichting. De stenen in de voorgrond waren onderbelicht en de lucht was net iets te licht naar mijn zin. Dit heeft niets te maken met verkeerde instellingen, maar simpelweg met het feit dat de camera’s van tegenwoordig niet goed genoeg zijn om hetzelfde vast te leggen wat het menselijk oog ziet. Om die reden hoor je mensen vaak zeggen: “in het echt was het veel mooier!”

Een oplossing hiervoor, waar ik vaak gebruik van maak, is HDR fotografie. Bij HDR fotografie maak je meerdere foto’s met dezelfde compositie waarbij de belichting steeds iets anders is. Daarna voeg je deze foto’s samen op de computer tot één afbeelding. Het resultaat is dat je één foto hebt met ontzettend veel informatie. Met dit bestand kun je de belichting vervolgens wel goed in balans krijgen.

HDR fotografie heeft een hele slechte naam omdat dit vaak geassocieerd wordt met zwaar bewerkte foto’s die op schilderijen lijken. Zoals je aan de bovenstaande foto kunt zien is het ook mogelijk om voor een realistische bewerking te kiezen. Dit is de manier die mijn voorkeur heeft.

Hoe vaak pas ik HDR fotografie toe? Eigenlijk heel vaak. Vrijwel bij alle foto’s die ik met zonsopkomst, zonsondergang of in de nacht maak! Het levert ontzettend veel meer details op in een foto en dat geeft de foto net een beetje extra.

Reacties (6)

Beste Mark,
Ik heb een vraag aan je. Ik ben zelf fotograaf en ga van 29 april tot 4 mei in de avond vliegen we weer terug, naar New York. Nou wil ik heel graag daar een paar uur met een andere fotograaf fotograferen. Ik zag dat jij ook gaat, maar er dan net nog niet bent. Heb je toevallig tips voor mij wie ik zou kunnen benaderen? Ik hoor het graag van je!

Met vriendelijke groet,
José Donatz

Hi José,

Ik raad je aan om eens via Instagram te connecten met fotografen die in New York wonen. Dat is vaak een goede manier om in contact te komen met lokale fotografen.

Je hebt gelijk in wat je verteld over HDR. Ikzelf werk met de Canon 1dx en doe enkel en alleen foto’s maken tijdens wielerwedstrijden. Hier krijg je niet de kans om te werken zoals U beschrijft in je artikel. Ik weet wel, je kan nadien een foto 1 stop lichter maken, nog een foto enz. Nadien het geheel toevoegen tot 1 foto, dat is niet altijd perfect hoor!

Klopt helemaal. Niet alle soorten fotografie gaan samen met HDR fotografie

Ben er ook liefhebber van , echter dan ook met verschillende belichtingen icm verschillende scherpstelpunten binnen het onderwerp ten einde nog meer detail te krijgen

In dat geval moet je wel per scherpstelpunt een HDR maken.

Laat een reactie achter