Wat Is Lensflare?

Lensflare is een begrip binnen de fotografie waar je regelmatig (hobby)fotografen over hoort praten. Maar wat is lensflare nou precies en is het te voorkomen? Hieronder lees je meer over lensflare.

Lensflare – Wat is het?

Lensflare kan optreden in een foto op het moment dat je tegen het licht in fotografeert of dichtbij een felle lichtbron staat. Je hebt vast weleens een foto tegen het zonlicht in gemaakt en bij het bekijken van de foto gekke rondjes (van het zonlicht) in de foto teruggezien. Dat is lensflare. Het komt met name voor wanneer je tegen het licht in fotografeert, omdat het veroorzaakt wordt door het (zon)licht dat direct in het objectief schijnt. Soms geeft lensflare een leuk effect, maar vaak is het ongewenst en heb je het dus liever niet in de foto.

Lensflare bij nachtfoto’s

Vaak wordt er gezegd dat lensflare te maken heeft met het zonlicht, maar het kan ook tijdens het maken van nachtfoto’s te zien zijn. Het heeft namelijk niet alleen met zonlicht te maken, maar met licht in zijn algemeenheid. Ook kunstlicht van bijvoorbeeld een lantaarnpaal. In de onderstaande foto zie je op de gebouwen felle lichtbronnen staan en die veroorzaken in de lucht (net boven de gebouwen) ook lensflare. Dus ook met nachtfotografie is het uitkijken en kun je last hebben van lensflare.

Lensflare bij Nachtfotografie

Lensflare voorkomen

Is lensflare dan te voorkomen? Niet altijd, maar je kunt wel een zonnekap gebruiken waardoor de kans op lensflare kleiner wordt. Echter geeft een zonnekap geen garantie dat lensflare niet meer kan voorkomen. Indien je een zonnekap gebruikt en nog steeds last hebt van lensflare dan wil het weleens helpen om met je hand het licht tegen te houden door je hand net boven (of naast) het objectief te houden. Kijk wel uit dat je hand niet in beeld komt. Indien dit ook niet werkt dan kun je eigenlijk alleen je positie aanpassen of de compositie van de foto aanpassen.

Mocht je achteraf pas zien dat er lensflare in de foto te zien is dan is het vaak ook nog mogelijk om met in Photoshop Elements, Photoshop of Adobe Lightroom weg te werken met behulp van retoucheren en klonen.

Reacties (2)

Mijn ervaring is geen u v filter gebruiken

Heb ook al foto’s gehad met lensflare … is niet eenvoudig te retoucheren achteraf, ook niet met lightroom en/of photoshop elements.

Laat een reactie achter