Waarom zou je starten met fotobewerking?

Starten met fotobewerking, het is soms een gevoelig onderwerp om aan te snijden bij fotografen. Met name beginnende fotografen willen er soms niets van weten, want een foto moet toch gewoon direct goed zijn in de camera? Dat moet natuurlijk altijd het uitgangspunt blijven van fotografie, maar toch kan fotobewerking de oplossing zijn om je foto te krijgen zoals je dat graag zou willen. Hieronder vind je een aantal situaties waarbij fotobewerking erg handig is om toe te passen. Zorg er wel voor dat je in RAW fotografeert, want RAW foto’s bevatten veel meer informatie dan JPG foto’s. Over het verschil tussen RAW en JPG hebben we in het verleden een apart artikel geschreven.

Onbedoelde ‘fouten’ corrigeren met fotobewerking

Het kan de beste overkomen. Je hebt een heerlijk dagje fotograferen achter de rug en je ziet thuis dat de witbalans op de verkeerde stand stond. Hierdoor hebben alle foto’s een te warme gloed gekregen. Wit is niet wit, maar een beetje roze…. Of je komt thuis en ziet dat alle foto’s een beetje te donker zijn. Op het LCD scherm kon je het tijdens het fotograferen lastig zien vanwege het zonlicht en je dacht dat het wel goed zat. Helaas is dat niet het geval en de foto’s zijn nu te donker. Dit zijn ‘fouten’ die iedereen kan maken, maar het fijne is dat het met fotobewerking heel eenvoudig aan te passen is. Dit kan zonder kwaliteitsverlies zolang het om een RAW foto gaat. Hieronder vind je een voorbeeld waarbij de witbalans aangepast is en daardoor veel betere kleuren geeft.

Beginnen met fotobewerking - Witbalans niet aangepast Beginnen met fotobewerking - Witbalans wel aangepast

De belichting optimaliseren met fotobewerking

Iets wat veel vaker voorkomt is dat de belichting in een foto simpelweg niet optimaal is. De instellingen van de camera zijn goed geweest, maar door het harde zonlicht heb je hele lichte en donkere delen in de foto waarin relatief weinig details te zien zijn. Dit is jammer, want toen je op locatie stond was alles wel op een mooie manier waar te nemen. Ook dit is met een fotobewerkingsprogramma binnen enkele seconden aan te passen. Op die manier krijg je in ieder geval een foto waarop te zien is wat jij tijdens het fotograferen ook waarnam.

Starten met fotobewerking - Belichting niet aangepast Starten met fotobewerking - Belichting niet aangepast

De kleuren optimaliseren met fotobewerking

Iedere camera is op een specifieke manier afgesteld en de instellingen van kleur zijn door de gebruiker op een beperkte manier aan te passen. Vaak kan je in het menu de mate van verzadiging laten toenemen/afnemen of een cameraprofiel (zoals standaard, landschap, portret, verzadigd of monochroom) kiezen. Verder ben je afhankelijk van de camera. Als de kleuren in de foto uiteindelijk toch niet naar wens zijn dan kan je de foto laten zoals het is, maar je kan ook met een fotobewerkingsprogramma de kleuren iets mooier maken. Opnieuw is dit een proces waar je niet heel veel tijd aan hoeft te besteden, maar je foto wordt er wel mooier van.

Geen kleuren aangepast met fotobewerking Wel kleuren aangepast met fotobewerking

In het echt was het veel mooier

Je hebt vast weleens een mooie zonsopkomst of zonsondergang gefotografeerd tegen het licht in. Toen je daar stond met je camera was het landschap zo mooi! De mooie warme kleuren op het landschap en de vele details in de lucht… Thuis zie je dat de foto enorm overbelicht is in de lucht en onderbelicht is in het landschap, wat een teleurstelling! Dit is een typische situatie waarin blijkt dat het menselijk oog vele malen beter is dan de camerasensor. Zelf de duurste camera’s die er op dit moment zijn kunnen niet alles waarnemen en moeten dus een compromis sluiten bij het maken van de foto. Het resultaat is dat de belichting van de foto verre van goed is. Zeker met stedelijke landschapsfotografie is HDR fotografie een goede oplossing om toe te passen. Je maakt 3 foto’s met dezelfde compositie, maar zorgt er wel voor dat de belichting anders is. Met een fotobewerkingsprogramma voeg je de beelden samen, zodat je 1 foto krijgt waarin alle licht informatie zit. Op die manier kan je vervolgens wel een goed belichte foto krijgen.

HDR niet toegepast met fotobewerking HDR wel toegepast met fotobewerking

Welk fotobewerkingsprogramma moet ik gebruiken?

Deze vraag wordt vaak gesteld aan ons. Hoewel er goede en minder goede fotobewerkingsprogramma’s zijn, hangt de keuze uiteindelijk af van je behoeften. In een apart artikel over fotobewerkingsprogramma’s vertellen wij meer over de voor- en nadelen van verschillende programma’s.

Hopelijk hebben wij aan de hand van dit artikel en de bovenstaande voorbeelden een beter beeld gegeven waarom fotobewerking vaak toegepast wordt. De term manipulatie wordt vaak ten onrechte gebruikt. En wees eens eerlijk tegen jezelf… jij zou toch ook van die spetterende foto’s willen maken zoals je die in de National Geographic ziet staan? Denk je dat dit rechtstreeks uit de camera komt? Ook daar is wel een beetje optimalisatie toegepast 😉 Lees meer over de verschillende fotobewerkingsprogramma’s >>

Andere interessante artikelen

We hebben nog meer interessante artikelen over fotobewerking en fotografie:
Fotograferen met filters: waarom en welke filters?
De 200+ beste gratis en betaalde Lightroom presets
8 Fouten bij het fotograferen met lange sluitertijden
Lens voor landschapsfotografie

Laat een reactie achter