Uitleg & Tips voor de Nikon D3400

Ben jij de trotse eigenaar van de Nikon D3400? In dat geval is het handig om te weten wat alle knopjes betekenen. In dit artikel vind je uitleg over de betekenis van alle knopjes die op de Nikon D3400 te vinden zijn.

Meer leren over fotografie en je eigen camera? Volg onze online fotografie cursus die ook voor deze camera geschikt is.

Uitleg knopjes voorkant Nikon D3400

Nikon D3400 Tips knoppen uitleg voorkant
1: Knop voor loskoppelen van de lens

Als je deze knop indrukt en aan de lens draait, draai je de lens van de body af. Op deze manier kun je dus wisselen van lens.

2: Scherpstelring van de het objectief
Door bij de Nikon 18-55mm aan het voorste lenselement te draaien kun je handamtig scherpstellen. Belangrijk is wel dat het schuifknopje AF/MF (aan de zijkant van de lens) op MF staat. Bij andere lenzen is de scherpstelring meestal voor de zoomring te vinden en niet helemaal voorop de lens.

3: Diametermaat van het objectief
Op de meeste objectieven van Nikon staat aan de voorzijde van het objectief (de lens) aangegeven welke diameter maat jouw objectief heeft. Dit is belangrijk wanneer je filters wilt kopen voor jouw camera. Er zijn verschillende soorten camera filters met verschillende functies, wil je hier meer over weten dan kun je op deze pagina van ons meer hierover lezen >>

4: Autofocus aan/uit knop (AF/MF)
Met dit schuifknopje is het mogelijk om de lens in te stellen op de autofocus of om deze juist uit te schakelen zodat je manueel kunt scherpstellen met behulp van de scherpstelring.

5: Fliters activeren
Soms wil je flitsen maar vind je camera dat voor het licht niet nodig. Druk op deze knop aan de zijkant en je flitser zal uitklappen.zijn.

6: Ingebouwde microfoon
Veel spiegelreflexcamera’s kunnen tegenwoordig digitale video opnemen. Dan is het natuurlijk fijn als je daar ook geluid bij hebt. De interne microfoon zorgt voor de audio-opname.

7: Sensor voor de afstandsbieding
Deze sensor vangt infrarood signalen op van de draadloze afstandsbediening van de camera, hier moet je dus op richten als je deze gaat gebruiken om bijvoorbeeld een groepsfoto te maken als je er zelf ook op wilt staan.

8: Invullicht voor het scherpstellen
Wanneer je in een donkerdere ruimte bent kan het wel eens voorkomen dat je lastig kunt scherptellen, dit komt omdat de scherpstelfunctie in jouw camera dan geen contrast kan vinden waar hij op kan scherpstellen, het invullicht helpt je dan met het scherpstellen.

Uitleg knopjes bovenkant Nikon D3400

Nikon D3400 Tips knoppen uitleg bovenkant 1: Ingebouwde flitser
Veel spiegelreflexcamera’s hebben een ingebouwde flitser. Als je geen externe flitser heb kun je deze gebruiken, hoewel het resultaat van de interne flitser niet altijd mooi is. Dit is nog wel te verbeteren met een pop-up flash diffuser. Als je op de automaat fotografeert dan gaat de flitser automatisch omhoog als de camera dat wilt. Fotografeer je vanuit de diafragma voorkeuze, sluitertijd voorkeuze of manuele stand (een van deze 3 standen is absoluut aan te raden), dan moet je eerst op de flitser knop drukken (meer daarover verderop in dit artikel) om de flitser te activeren.

2: Hotshoe
De hotshoe geeft de mogelijkheid om een externe flitser bovenop de camera te plaatsen. Ook zijn er draadloze afstandsbedieningen en triggers (voor het draadloos flitsen) die je op de hotshoe kunt plaatsen.

3: Ontspanknop
Hiermee maak je je foto. Druk deze knop eerst half in voor de automatische scherpstelling. Als je een autofocuspunt in de zoeker ziet oplichten (of je hoort een piepje) dan heeft de camera scherpgesteld en kun je de knop helemaal doordrukken.

4: Instelwieltje
Als je vanuit de sluitertijdvoorkeuze (S stand) of diafragmavoorkeuze (A stand) stand fotografeert, kun je hiermee de sluitertijd of het diafragma instellen. Indien je vanuit de manuele stand (M stand) fotografeert heb je dit instelwieltje nodig om de sluitertijd aan te passen. Door de belichtingscompensatieknop ingedrukt te houden (meer over deze knop lees je hieronder) en aan het instelwieltje te draaien, pas je het diafragma aan vanuit de M stand.

5: Programmawiel
Hiermee kun je de gewenste fotografeer modus selecteren. Om maximale controle te hebben op het eindresultaat van een foto is het aan te raden dat je minimaal kunt fotograferen van uit de diafragmavoorkeuze (A) en sluitertijdvoorkeuze (S). Ook is het soms handig om te fotograferen van uit de manuele stand (M). De automatische stand (groene vierkantje) en de programma modus (P) zijn niet ideaal om te gebruiken. De camera gaat veel beslissingen voor je maken en deze zin vaak niet optimaal of zelfs heel slecht. Indien je dit niet onder controle hebt is het aan te raden om een basiscursus fotografie te volgen (kijk op onze website in het menu bij ‘Cursussen’ voor online cursussen en cursussen op locatie).

6: Aan/uit knop
Deze knop gebruik je om je camera aan en uit te zetten.

7: Fliters activeren
Soms wil je flitsen maar vind je camera dat voor het licht niet nodig. Druk op deze knop aan de zijkant en je flitser zal uitklappen.zijn.

8: Info-knop
Deze knop wisselt tussen de informatie die op het scherm wordt getoond, deze werkt in de liveview-modus en in de modus waar je foto’s terug kijkt. Hier kun je onder andere wisselen tussen volledige weergave, foto nummers, sluitertijd, uitgebreide exifdata met histrogram.

9: Belichtingscompensatie & Diafragma / Sluitertijd.
Wanneer je in de (M stand) manuele stand fotografeert kun je met deze knop wisselen tussen het wijzigen van de sluitertijd of de diafragma modus. Als je deze knop ingedrukt houdt kun je of de sluitertijd of de diafragma waarde aanpassen met het instelwiel (4).

Uitleg knopjes achterkant Nikon D3400

Nikon D3400 Tips knoppen uitleg achterkant

1: Gemaakte foto terugkijken

Met deze knop ga je naar de gemaakte foto’s. Eerst krijg je de laatst gemaakte foto te zien, maar je kunt ook eerder gemaakte foto’s terugkijken en zelfs de bijbehorende instellingen bekijken.

2: Knop om naar het hoofdmenu te gaan
Veel instellingen van de Nikon D3400 zijn via knopjes op de camerabody in te stellen. Echter zijn er ook functies die je minder vaak nodig hebt en deze zitten in het hoofdmenu.

3: Navigatiepaneel
Hiermee kun je door het menu van de camera navigeren. Je kunt het eigenlijk zien als ‘pijltjes toetsen’ waardoor je dus naar boven, beneden, links en rechts kunt navigeren. Ook bieden deze knoppen de mogelijkheid om de ISO waarde, witbalans, autofocusmethode (One Shot voor enkelvoudige autofocus, AI Servo voor continue autofocus en AI Focus voor de automatische autofocus) en ontspanstand (enkele foto’s, continue opname, zelfontspanner, etc) aan te passen.

4: Info-knop
Hiermee open je en ontgrendel je de aanpassingsmogelijkheden in het snelmenu van de camera met deze knop, denk dan aan de aanpassingsmogelijkheden zoals de scherpstelmodus, resolutie, beeldkwaliteit, kleurruimte, voorkeuren en nog veel meer.

5: Opnamestand
Met deze stand kun je de opname stand aanpassen, je kunt onder andere kiezen uit Single Shot waarbij je een foto maakt, Burstmode waarbij je een aantal foto’s achter elkaar kunt maken, Snelle Burstmode als je veel foto’s achter elkaar wilt maken en de Timer waarbij je kunt kiezen uit 10 of 2 seconden zodat je de tijd hebt om weg te lopen van de camera voordat hij de foto maakt.

6: Oogcorrectie instel wiel
Dankzij het oogcorrectie instel wiel is het mogelijk om zonder bril te fotograferen, dit instel wiel geeft je de mogelijkheid om de sterkte van jouw bril in te stellen zodat je de bril niet op hoeft te hebben.

7: Live view aan/uit
Veel moderne spiegelreflexcamera’s (waaronder de Nikon D3400) hebben tegenwoordig een live view functie. Het beeld kun je dan op het LCD scherm (live) zien. Dit heb je in ieder geval nodig als je gaat filmen. Het is ook mogelijk om te fotograferen vanuit live view, maar de autofocus werkt dan wel een stuk trager. Dus als je foto’s maakt is het aan te raden om de zoeker te gebruiken.

8: Autofocus punten selectie of inzoomen op je gemaakte afbeeldingen
Met deze knop kun je het aantal autofocus punten bepalen (1 of meerdere). Indien je een foto terugkijkt op het LCD scherm heeft deze knop een andere functie. Je kunt dan inzoomen op de gemaakte foto. Dit is handig om te controleren of de foto helemaal scherp is.

Meer leren over de Nikon D3400?

Wil je graag meer leren over de Nikon D3400 en bovenstaande opties in de praktijk toepassen met behulp van een ervaren fotografie trainer? Of wil je echt alles leren over diafragma, sluitertijd en ISO waarde? Volg dan een basiscursus fotografie bij ons. Wij hebben deze aan in verschillende steden in Nederland en daarnaast is er ook een online fotografie cursus te volgen. Wij kijken ernaar uit om jouw nog meer te leren over fotografie en de Nikon D3400!

Online Fotografie Cursus